....

ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ - ΠΟΙΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΦΟΡΑ

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση για τη συμμετοχή γιατρών στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου που αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Οι δωρεάν εξετάσεις θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τεστ Παπ, HPV τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, και σε περίπτωση ευρημάτων κολποσκόπηση και βιοψία εφόσον χρειαστεί.

 

Το πρόγραμμα θα αφορά όλες τις γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών.

Η διαδικασία είναι ίδια με το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" για τον καρκίνο του μαστού. Στις γυναίκες που έχουν άυλη συνταγογράφηση θα σταλεί σταδιακά sms με το άυλο παραπεμπτικό και θα μπορούν να μπουν στην αντίστοιχη ιστοσελίδα που θα ανακοινωθεί, ώστε να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα και να κάνουν τις εξετάσεις τους, ενώ εκείνες που δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, θα μπορούν με το ΑΜΚΑ τους να κλείσουν το ραντεβού τους στα συνεργαζόμενα κέντρα.

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, όσον αφορά το πρόγραμμα για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού "Φώφη Γεννηματά" που ξεκίνησε πέρσι, έχουν ήδη διενεργηθεί περισσότερες από 100 χιλιάδες μαστογραφίες, ενώ σε 6.325 γυναίκες, έχουν ανιχνευθεί έγκαιρα με ζητήματα που αφορούν στον καρκίνο του μαστού.

Το Πρόγραμμα Πρόληψης του καρκίνου του μαστού αφορά 1.300.000 γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, περιλαμβάνει δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό. Οι λεπτομέρειες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.mastografia.gov.gr.

Ποιες εξετάσεις ακολουθούν

Το επόμενο πρόγραμμα που αναμένεται να υλοποιηθεί αφορά τονπροσυμπτωματικό έλεγχο των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά σε 5,5 εκατ. άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 ετών, και προβλέπει δωρεάν έλεγχο λιπιδαιμικού προφίλ (εξετάσεις αίματος), προκειμένου να εντοπιστεί το μεταβολικό σύνδρομο και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Την ίδια ώρα, αναμένεται και το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι στην τελική φάση του σχεδιασμού και σχεδιάζεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο.Αφορά 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-70 ετών. Το πρόγραμμα προσυπτωματικού ελέγχουν θα περιλαμβάνει κολονοσκόπηση, ενώ πιθανόν να συμπεριληφθούν και κάποιες συμπληρωματικές μέθοδοι ανίχνευσης.

Ακόμη δύο προγράμματα φαίνεται πως βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Το πρώτο είναι το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος, το οποίο αφορά σε ομάδες που ασκούν χειρωνακτικές εργασίες, όπως είναι οι αλιείς, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και το άλλο είναι το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα, για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι καπνιστές.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments