....

ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΕΚΑΣ

Θα συνεχίσουν να λαμβάνουν για ένα χρόνο χωρίς συμμετοχή τα φάρμακά τους οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας.

 

Παρά το γεγονός ότι το ΕΚΑΣ καταργήθηκε, διατηρείται η πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ως αντισταθμιστικό μέτρο για όσους στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ με το νόμο Κατρούγκαλου.

Συνολικά οι συνταξιούχοι που επωφελούνται μέχρι σήμερα της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα ή μειωμένης (10%) ανέρχονται σε περίπου 380.000. Πρόκειται για δύο κατηγορίες. Η πρώτη, οι συνταξιούχοι με τη μηδενική συμμετοχή, ήταν όσοι είχαν απολέσει το ΕΚΑΣ μετά το 2016, και η δεύτερη (συμμετοχή στα φάρμακα 10%) όσοι συνέχιζαν να το λαμβάνουν μέχρι την πλήρη κατάργησή του, στο τέλος του 2019.

Η κατάργηση από τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων προκάλεσε αναστάτωση στους χαμηλοσυνταξιούχους, με τους περισσότερους να ανησυχούν για πιθανή αυτόματη κατάργηση της μειωμένης ή μηδενικής συμμετοχής τους σε φάρμακα. Παράλληλα, από τις αρχές του χρόνου υπήρξε μεγάλη σύγχυση ανάμεσα στους γιατρούς που συνταγογραφούν τα φάρμακα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ, στο οποίο είχε παραμείνει ως επιλογή η μηδενική συμμετοχή για όσους ασφαλισμένους ήταν πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Το υπουργείο Υγείας έβαλε χθες τέλος στις ανησυχίες, καθώς με τροπολογία του ρυθμίζει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 την παροχή αντισταθμιστικών ευεργετημάτων στους παραπάνω συνταξιούχους.

Στην τροπολογία προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη από 1ης/1/2020 μέχρι 31/12/2020 ως αντισταθμιστικό μέτρο για όσους στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ με το Νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων δωρεάς τής από 06.09.2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας που κυρώθηκε με το νόμο 4564/2018 (Α’ 170)», που εισέρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Δευτέρα 27 Ιανουαρίου.

Είχε προηγηθεί εγκύκλιος από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Π. Πρεζεράκο, προς την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, με την οποία έκανε γνωστή την επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση και όριζε μέχρι τη ρύθμιση να παραμείνει σε ισχύ το υφιστάμενο μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2019 καθεστώς των ποσοστών συμμετοχής, ως ίσχυε στο πλαίσιο του Ν. 4411/2016.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments