....

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

     Η κυβέρνηση με μεθοδικότητα συνεχίζει στον κατήφορο της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Δραματική η υποστελέχωση στις δημόσιες μονάδες υγείας, συνεχείς οι μετακινήσεις  προσωπικού, υπερεργασία και εξάντληση στους υγειονομικούς, με πρόσφατο το παράδειγμα της κατάρρευσης της συναδέλφου αναισθησιολόγου στην διάρκεια μιας από τις πολλές εφημερίες στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου, που δεν είναι και το μόνο. Σπρώχνουν τους γιατρούς έξω από το ΕΣΥ με την υπερεφημέρευση, τις αναγκαστικές μετακινήσεις, τις συνεχείς πιέσεις, τις διαταγές και τα «εντέλλεσθε». Αντικαθιστούν κάποιες από τις θέσεις μόνιμης εργασίας των παραιτουμένων με ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι και η ιδιωτικοποίηση καλά κρατεί.

     Στο κλείσιμο της ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας δύο χρόνια πριν, προστέθηκαν τα σοβαρότατα προβλήματα στην πραγματοποίηση των τακτικών χειρουργείων στο νοσοκομείο Έδεσσας, αφού απέμειναν δύο μόνον αναισθησιολόγοι. Η πολύμηνη αναστολή των τακτικών χειρουργείων «ξεπεράστηκε» με την εντατικοποίηση και την υπερεφημέρευση των συναδέλφων. Πιέσεις ασκούνται στο επίσης υποστελεχωμένο αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Γιαννιτσών για να καλύψει με μετακινήσεις την δραματική έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Έδεσσας, με αποτέλεσμα να απειλείται σοβαρά η λειτουργία και αυτού του τμήματος.

     Εικόνα διάλυσης στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Γιαννιτσών που έμεινε με ένα μόνο παθολόγο. Το πρόγραμμα του ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών συνεχίζει να καλύπτεται με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από άλλες δημόσιες μονάδες υγείας, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Χωρίς ογκολόγο το ογκολογικό ιατρείο του νοσοκομείου Γιαννιτσών. Μετακινήσεις και εδώ και πρόχειρες προσωρινές «λύσεις». Το ογκολογικό δεν δέχεται πια νέους ασθενείς και η αντίστροφη μέτρηση για το λουκέτο έχει ήδη αρχίσει. Στα νοσοκομεία συνεχίζουν να διαρρέουν πως είναι αναπόφευκτες οι συγχωνεύσεις κλινικών των δύο νοσοκομείων του νομού.

     Τα κέντρα υγείας έρημα. Κενό το 55-65% των οργανικών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Δεκάδες επικουρικοί, συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, έχουν μειωμένα δικαιώματα, παραμένουν σε εργασιακή ομηρία.

     Όλα αυτά τα προβλήματα στην λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, δεν εμφανίστηκαν χτες, είναι χρόνια, μόνιμα προβλήματα. Δεν είναι θέμα ανικανότητας ή άγνοιας κάποιων διοικητών ή υπουργών. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκονται και οι δηλώσεις στελεχών του Υπουργείου Υγείας για επιτάχυνση των «Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ), για επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για εφαρμογή των ιδιωτικών επί πληρωμή χειρουργείων στο ΕΣΥ, για κλείσιμο και συγχωνεύσεις νοσοκομείων κλπ. Κερδισμένοι από αυτήν την πολιτική, οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, των ιδιωτικών κλινικών, των ασφαλιστικών και φαρμακευτικών εταιρειών.

     Αποδεικνύεται συνεχώς, πως τόσο στη φάση της οικονομικής κρίσης όσο και της ανάκαμψης, μόνιμα πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι, με τη φοροληστεία, τις συνεχείς ανατιμήσεις και με την ένταση της εκμετάλλευσης για να διασωθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

     Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, δηλώνει τη συμπαράσταση της στους εργαζόμενους που παλεύουν για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, στους φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στο νόμο που ιδιωτικοποιεί τα δημόσια πανεπιστήμια, στους μικρομεσαίους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους / ΕΒΕ που παλεύουν για την επιβίωση τους.

     Δεν χωράει καμιά αναμονή! Η κατάσταση στην Δημόσια Υγεία  είναι τραγική και διαρκώς, καθημερινά, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την υγεία και τη ζωή γιατρών και ασθενών!

     Είναι κρίσιμη η μαζική συμμετοχή στην απεργία των υγειονομικών που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ στις 22/2 και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28/2 (που εκτός των άλλων συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη), στην οποία ήδη έχουν πάρει αποφάσεις δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά κέντρα και σωματεία. Καλούμε την ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να οργανώνουν την απεργιακή απάντηση των εργαζομένων. Συμμετέχουμε διεκδικώντας:

  • Διπλασιασμό των απολαβών των νοσοκομειακών ιατρών ! 20% αύξηση βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες ! Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας ! Η φορολόγηση των τακτικών εφημεριών να είναι αυτοτελής και με μειωμένο συντελεστή, οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μην φορολογούνται καθόλου εφημερίες ! Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας !
  • 6ωρο-5ημερο-30ωρο. Μια εφημερία την εβδομάδα ! Ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία ! Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ! Άμεση απαγόρευση της υπέρβασης του 48ωρου !
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, με βάση τις ανάγκες στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας ! Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων σε κάθε κλινική και τμήμα μέχρι την κάλυψή τους !
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις !
  • Να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας !  
  • Άμεση ένταξη του ογκολογικού ιατρείου στον οργανισμό του νοσοκομείου Γιαννιτσών ! Σύσταση τριών οργανικών θέσεων παθολόγων-ογκολόγων !
  • Άμεση παύση όλων των μετακινήσεων ιατρών ΕΣΥ!
  • Καμιά σκέψη για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ή κλινικών ή για εναλλάξ εφημέρευση τμημάτων των δύο νοσοκομείων του νομού ! Διοικητικός διαχωρισμός των δύο νοσοκομείων ! Τα σχέδια σταδιακής συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων του νομού δεν θα περάσουν !
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία ! Καμιά σκέψη για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ !

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments