....

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΣΤΗΘΗΚΕ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟ 424 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Η έκρηξη διασωληνώσεων και νοσηλειών έφερε το ΕΣΥ στη Μακεδονία στα όρια του.

Οι ΜΕΘ και οι κλίνες COVID έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί. Ήδη έχουν αρχίσει να διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους, όπως ανέφερε ρεπορτάζ του Open.

Η παθολόγος-εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα, από τη μονάδα COVID του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης είπε σε διαδικτυακή εκδήλωση ότι:

«Πλέον στις πτέρυγες Covid ένα ποσοστό των περιστατικών κανονικά και με βάση το νόμο δε θα έπρεπε να νοσηλεύεται εκεί, αλλά στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με πολύ περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μόνιτορ».

Δύο κινήσεις τη κυβέρνησης δεν αφήνουν αμφιβολίες για το ότι η κατάσταση είναι δραματική:

-Πρώτον, έχει ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών στις 200 κλίνες ιδιωτικών κλινικών που επιτάχθηκαν.

-Δεύτερον, στο parking του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη έχει στηθεί ένα υπαίρθιο νοσοκομείο. Αποτελείται από κοντέινερ μέσα στα οποία υπάρχουν γραφεία, χώροι εξέτασης, χειρουργεία και ΜΕΘ.

Προς το παρόν, το μόνο φως ελπίδας στη Θεσσαλονίκη είναι ότι στις δύο τελευταίες εφημερίες σημειώθηκε μια μικρή πτώση στις εισαγωγές για Covid.

Μακάβριο ρεκόρ

Δυστυχώς, χτες ήταν για την Ελλάδα η χειρότερη μέρα από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Αν και συνεχίστηκε η σχετική πτώση των κρουσμάτων, οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, προκαλώντας πανελλήνιο σοκ:

Συγκεκριμένα, 108 άνθρωποι πέθαναν και οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 522.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, από τη στιγμή της ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ μέχρι το βράδυ, άλλοι 70 άνθρωποι πέθαναν από Covid.

Στο σοκ της χτεσινής εκατόμβης ήρθε να προστεθεί σήμερα η τρομακτική είδηση ότι μια 33χρονη χωρίς υποκείμενο νόσημα πέθανε στην Αλεξανδρούπολη από Covid.

Οι διασωληνώσεις

Από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται, φαίνεται ότι η πτώση των κρουσμάτων είναι πιο αργή από το προηγούμενο lockdown. Αυτής ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης μπορεί να οφείλεται:

-Σε μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού μέσα στην κοινότητα.

-Στον πιο «χαλαρό» χαρακτήρα του δεύτερου lockdown σε σχέση με το πρώτο, αφού η τηλεργασία είναι πιο περιορισμένη, ενώ μέχρι πρότινος τα σχολεία ήταν ανοιχτά.

-Σε μικρότερη συμμόρφωση των πολιτών με τα περιοριστικά μέτρα, λόγω κόπωσης.

Ασχέτως πάντως της μείωσης των κρουσμάτων, το επόμενο δεκαπενθήμερο οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.

Δεν πρέπει ούτε στιγμή να παραβλέπουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με αφηρημένα στατιστικά, αλλά με ανθρώπους που χάνουμε, με σπίτια που κλείνουν

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments