....

ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΗΝ ΈΔΕΣΣΑ ΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΦΡΟΥΤΟΪΣΤΟΡΙΑ

 



Τη δική τους… φρουτοϊστορία, ζουν εδώ και τρία χρόνια η Αναστασία κι ο Γιώργος Πασιαλής, δύο αδέλφια από την Πέλλα, που δεν δίστασαν να πάρουν το ρίσκο και να επιστρέψουν στο χωριό τους για να δοκιµάσουν τις δυνάµεις τους στον αγροτικό τοµέα. Αν και είχαν µπροστά τους την προοπτική µιας υποσχόµενης καριέρας µε περισσότερες ανέσεις από ό,τι η ενασχόληση στα κτήµατα, καθώς η Αναστασία είναι πτυχιούχος µαθηµατικός και ο Γιώργος µηχανολόγος – µηχανικός, αποφάσισαν να αναλάβουν την οικογενειακή εκµετάλλευση µε κεράσια και σύκα και να την εξελίξουν.

«Όχηµά» τους σε αυτό το… ταξίδι στο αγροτικό επιχειρείν, αποτελεί η οικοτεχνία «Fruit Stories Edessa», που ίδρυσαν για να µεταποιούν µε παραδοσιακές συνταγές, να τυποποιούν και να εµπορεύονται προϊόντα από κεράσια και σύκα του αγροκτήµατός τους, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, ώστε να ενσωµατώνουν και προστιθέµενη αξία.

«Όλα ξεκίνησαν από µια τυχαία παρατήρηση. Στη βάφτιση ενός από τα παιδιά του Γιώργου, για κέρασµα, όπως γίνεται συνήθως στο χωριό, προσφέρθηκε τηγανίτα µε σιρόπι σύκο, σε µια συνταγή τουλάχιστον 200 ετών της προγιαγιάς µας. ∆ιαπιστώσαµε ότι όσο περνούν τα χρόνια αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα τείνουν να χαθούν. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Fruit Stories Edessa, που θέλει να αναβιώσει παραδοσιακές συνταγές και να προσφέρει στον καταναλωτή κάτι διαφορετικό», µας ανέφερε η Αναστασία Πασιαλή.
Επειδή δεν υπήρχε εµπειρία επιχειρηµατικότητας η Αναστασία συµµετείχε σε προγράµµατα όπως το «Orange Grove» και το «Trophy–Τροφή Challenge», ενόσω ο Γιώργος «έτρεχε» την καθηµερινή φροντίδα των 70 στρεµµάτων µε κερασιές και των 10 στρεµµάτων µε συκιές, που βρίσκονται στα χωριά Κερασιά και Σωτήρα.

 

Σε ένα μήνα έτοιμο και το ηλεκτρονικό κατάστημα της «Fruit Stories Edessa»

Kάτω από το brand «Fruit Stories Edessa» αναπτύχθηκαν τέσσερις κωδικοί µαρµελάδας, εκ των οποίων οι δύο µε γεύση κεράσι και οι δύο µε γεύση σύκο, τρεις κωδικοί σιροπιού (σ. σ. κεράσι χωρίς ζάχαρη, σύκο χωρίς ζάχαρη και σύκο µε συνταγή προγιαγιάς) και δύο κωδικοί γλυκό κουταλιού κεράσι και σύκο.

Τα προϊόντα τους τα δύο αδέλφια τα πωλούν µέσω παραγγελιών από το Facebook, αλλά και µέσω επιλεγµένων καταστηµάτων στην Έδεσσα και στη Σπάρτη, ενώ σύντοµα, πιθανώς µέσα στον Αύγουστο του 2021, θα είναι έτοιµο να λειτουργήσει και το e-shop της «Fruit Stories Edessa», όπως µας πληροφορεί η Αναστασία Πασιαλή, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της συγκοµιδής των κερασιών εκτελούνται παραγγελίες και για νωπό προϊόν από τον κερασεώνα της οικογένειας.

Το επόµενο βήµα, εκτός απροόπτου από τον προσεχή χειµώνα, θέλει τη γκάµα των παραδοσιακών προϊόντων της οικοτεχνίας να εµπλουτίζεται µε µια σειρά από chutney και ροφήµατα από κοτσάνια κερασιών. «Στα σχέδιά µας είναι να αξιοποιήσουµε και τα κουκούτσια των κερασιών ως θερµοφόρες ή παγοκύστες, αφού αν τυλιχτούν σε βαµβακερό ύφασµα και τοποθετηθούν σε φούρνο µικροκυµάτων ή στην κατάψυξη, µπορεί να αυξοµειωθεί η θερµοκρασία τους» εξήγησε η κ. Πασιαλή. Η προσέγγιση της Fruit Stories Edessa είναι ολιστική σε σχέση µε την αξιοποίηση των κερασιών και των σύκων που παράγονται στο οικογενειακό αγρόκτηµά τους, ώστε να µην πηγαίνει τίποτε χαµένο και να περιορίζεται και το αποτύπωµα άνθρακα της εκµετάλλευσης.

Στις αγωνίες της οικοτεχνίας είναι, επίσης, να µεγιστοποιήσει το κοινωνικό της αποτύπωµα στην περιοχή της Πέλλας. Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και λίγες εβδοµάδες η Fruit Stories Edessa και το εστιατόριο «Ήρθα και Έδεσσα», που λειτουργεί στην τουριστική περιοχή των καταρρακτών της Έδεσσας, ενώ η επιχείρηση συνεργάζεται και µε το Παραγωγικό Εργαστήρι, «Περίτεχνο», του δήµου Έδεσσας, µια δοµή που φιλοξενεί παιδιά ΑΜΕΑ.

Λεωνίδας Λιάμης


Σχόλια (0)
Προ

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments