WWW.TASTV.GR

ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ "ΣΥΡΤΑΡΙ"

Ας πάρουµε όµως τα πράγµατα µε τη σειρά. Η νέα διακυβέρνηση ξεκίνησε µε έναν «µπλε φάκελο» τεσσάρων σηµείων που παρέδωσε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης µετά το πέρας του πρώτου Υπουργικού Συµβουλίου. 

  • Νέος νόµος συνεταιρισµών
  • Πάταξη ελληνοποιήσεων
  • ∆ιαπραγµάτευση για τη νέα ΚΑΠ
  • Φόρος συνεταιρισµών στο 10%.

Ήρθε η επιβεβαίωσή του στις προγραµµατικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, όπως και η εκλαϊκευσή τους από τον υπουργό Μάκη Βορίδη στην πρώτη συνάντηση µε τους δηµοσιογράφους στο υπουργείο.

Έκτοτε, οι επίµαχες εξαγγελίες πηγαινοέρχονται µε κάθε αφορµή και σε κάθε δηµόσια τοποθέτηση των κυβερνώντων, χωρίς κάτι εξ αυτών να επικυρώνεται µε ανάλογα θεσµοθετήµατα ή έστω µε ανάληψη πρωτοβουλιών από τον διοικητικό µηχανισµό (π.χ. ενδελεχή ισοζύγια στο γάλα, έλεγχοι στην παραγωγή Φέτας - ΠΟΠ). Τελευταία έκφανση αναπαραγωγής αυτών των εξαγγελιών τα Γιάννενα, όπου ο κ. Βορίδης, ως µέλος της πρωθυπουργικής αποστολής, επανέλαβε τις «απειλές» προς τους γαλατάδες που θα επιχειρήσουν να παρασκευάσουν και να διακινήσουν φέτα από εισαγόµενο γάλα. Κλίµα για λαϊκή κατανάλωση.

Ο νόµος για τους συνεταιρισµούς δεν φαίνεται, αφού δεν έχει δουλευτεί κι αν έρθει σύντοµα, θα βασίζεται σε δουλειά άλλων που δεν αφορά τους αγρότες. Άλλωστε, όπως έχουµε πει, ο νόµος για τους συνεταιρισµούς δεν µπορεί να συγχέεται µε τις όποιες θεσµικές ρυθµίσεις για τις ∆ιεπαγγελµατικές Οργανώσεις, που είναι άλλο πράγµα. 

Όσον αφορά τις διαπραγµατεύσεις για τη νέα ΚΑΠ δεν τίθεται θέµα, προς το παρόν το θέµα παίζεται στον Γαλλογερµανικό άξονα και στο Brexit, όποτε η γνώµη µας, ως χώρας και ως πλατείας, µάλλον περιττεύει.

Μένει η φορολογία 10% για τους συνεταιρισµούς που θα ισχύσει από τη νέα χρονιά, δεν έχει όµως ιδιαίτερη σηµασία γιατί οι συνεταιρισµοί δεν έχουν κέρδη κι όταν κάνουν τα µοιράζουν µε τη µορφή καλύτερης τιµής στους παραγωγούς-µέλη τους.

Είναι αλήθεια, αυτά τα τέσσερα σηµεία που έχει σήµερα ανάγκη ο αγροτικός χώρος; Κι αν ακόµα είναι, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Το κάλο για την κυβέρνηση είναι ότι δεν υπάρχει πολιτικός αντίπαλος. Όπως δεν υπήρχε για πολύ καιρό και για τον Αλέξη Τσίπρα. Ωφελεί αυτό τους αγρότες; Αµφίβολο. Μια καταγραφή που επιχείρησε να κάνει αυτές τις µέρες ο επί τετραετία υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, σταχυολογεί περισσότερα... τι απεφεύχθη την τελευταία στιγµή (π.χ. κατάργηση αφορολόγητου) και ελάχιστες παρεµβάσεις µε θετικό πρόσηµο. Απλή έως κακή διαχείριση και ρουσφέτια στους ισχυρούς. 

Αρκεί µια απλή µατιά στην εικόνα αγοράς που παρουσιάζουν τα κεφαλαιώδους σηµασίας αγροτικά προϊόντα (editorial σελ. 2) για να γίνουν αντιληπτές οι πρώτες ενέργειες -όχι λόγια- που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση για να ισορροπήσουν κάπως τα πράγµατα στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής. Κι όταν οι ανάγκες γίνουν κατανοητές, χρειάζεται και πολιτική γενναιότητα.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments