....

ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΑΣΙ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ

Με δυσκολίες εξελίσσεται η φετινή χρονιά για το ελληνικό κεράσι, η συγκομιδή του οποίου ολοκληρώνεται το επόμενο δεκαήμερο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αυτήν την περίοδο οι τιμές κυμαίνονται από 40 λεπτά το κιλό και δεν ξεπερνούν τα 80 λεπτά/κιλό, ενώ τις πρώτες ημέρες της συγκομιδής κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στα 2 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί αποδίδουν τις χαμηλές τιμές σε αρκετούς παράγοντες, που έχουν να κάνουν τόσο με το διεθνές εμπόριο (προβλήματα στις εξαγωγές λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία και την ισοτιμία ρουβλίου - ευρώ), όσο και στην υπερπαραγωγή σε ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Τουρκία. Σημαντικό επίσης ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε ο άστατος καιρός με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Ιούνιο, αφού όπως μας επισημαίνουν οι παραγωγοί δεν ευνόησαν την κατανάλωση καλοκαιρινών φρούτων μεταξύ αυτών και του κερασιού.

Πέλλα

Στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν φέτος στην παραγωγή κερασιών από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τόσο την περίοδο της ανθοφορίας (παγετοί – βροχοπτώσεις) όσο και της συγκομιδής (χαλαζοπτώσεις) αναφέρεται ο κ. Ξενοφών Τσέμπης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας, στα ορεινά της Πέλλας. «Όλη η περιοχή μας έχει μεγάλο πρόβλημα από την μείωση της παραγωγής η οποία σε σχέση με πέρσι φθάνει τα 80 – 90%. Η τεράστια αυτή μείωση οφείλεται τόσο στον παγετό και τις έντονες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας όσο και στις πρόσφατες ζημίες από το χαλάζι. Σας αναφέρώ ότι πέρσι συγκομίσαμε 15 εκατ. κιλά ενώ φέτος δεν θα ξεπεράσουμε 2,5 εκατ. κιλά. Οι τιμές κυμαίνονται από 70 λεπτά το κιλό και δεν ξεπερνούν τα 1,30 ευρώ το κιλό. Για να έχει όμως ένας παραγωγός κέρδος με βάση και τα αυξημένα καλλιεργητικά κόστη οι τιμές δεν θα πρέπει να πέφτουν κάτω από 1,50 ευρώ το κιλό».

Πολύ πιο άσχημα εξελίχθηκε η χρονιά όμως στη περιοχή Κερασιάς. Αναλυτικά ο κ. Διονύσιος, Μάρκου, πρόεδρος Α.Σ. Κερασιάς «Βόρρας»: Την προηγούμενη Παρασκευή (27/6) ενώ μόλις είχαμε μπει στον κύριο όγκο της παραγωγής σημειώθηκε χαλαζόπτωση στην περιοχή με αποτέλεσμα να την καταστρέψει στο σύνολό της. Η χρονιά μέχρι την στιγμή εκείνη εξελισσόταν καλά παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά και οι τιμές ήταν αξιόλογες (2,50 με 1,80 ευρώ το κιλό) αλλά οι ποσότητες που δώσαμε σε αυτές τις τιμές ήταν πολύ λίγες. Δυστυχώς η χρονιά εξελίχθηκε άσχημα και ουσιαστικά για εμάς χάθηκε».

Νάουσα

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Ταμπακιάρης, Πρόεδρος του Α.Σ. Νάουσας αναφέρθηκε – μιλώντας στον ΑγροΤύπο – στους παράγοντες εκείνους που δυσχεραίνουν την φετινή χρονιά συνολικά στις κερασοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «έχει μειωθεί η κατανάλωση λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν μέχρι σήμερα. Ένα ακόμη πρόβλήμα είναι τα προβλήματα με την Ουκρανία. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι τα ρώσικα φορτηγά που απευθύνονται στη Νότια Ρωσία δεν μπορούν να περάσουν από Ουκρανία και αναγκάζονται να περνούν από Λευκορωσία με αποτέλεσμα να διανύσουν 1.500 χλμ. να πάνε και άλλα τόσα να επιστρέψουν. Επιπλέον, πρόβλημα αποτελεί η ισοτιμία ευρώ με ρούβλι. Πέρσι η ισοτιμία ήταν 35 ρούβλια προς 1 ευρώ ενώ φέτος 48 ρούβλια προς ένα ευρώ. Επίσης, υπάρχει υπερπαραγωγή σε Ισπανία, Ιταλία, και Τουρκία. Όλα αυτά συντέλεσαν στο γεγονός να είναι μειωμένη η ζήτηση και οι τιμές να είναι χαμηλές. Συγκεκριμένα οι τιμές σήμερα διαμορφώνονται από 40 λεπτά/κιλό μέχρι 80 λεπτά/κιλό στην καλύτερη περίπτωση και για λίγες ποσότητες κερασιών (πέρσι 70 λεπτά με 1 ευρώ). Η συγκομιδή ολοκληρώνεται σε ένα δεκαήμερο και σε αυτό που ελπίζουμε είναι στην αναστροφή του κλίματος έστω και τις τελευταίες ημέρες».

totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone αλλά και το κινητό σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και κεράσια) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ! Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.

 

http://www.agrotypos.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments