....

ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ

Η άνοιξη είναι εδώ, επίσημα πλέον. Η εαρινή ισημερία φτάνει την Τετάρτη (20/3). σηματοδοτώντας την έναρξη της ανοιξιάτικης περιόδου για το βόρειο ημισφαίριο. Τι σημαίνει, όμως, στην πραγματικότητα αυτή η «πρώτη μέρα της άνοιξης»;

Τι είναι η ισημερία

Καθώς η Γη ταξιδεύει γύρω από τον ήλιο, το κάνει υπό γωνία. Για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, ο άξονας της Γης έχει κλίση είτε προς είτε μακριά από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι η θερμότητα και το φως του ήλιου πέφτουν άνισα στο βόρειο και στο νότιο μισό του πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια της ισημερίας, ο άξονας της Γης και η τροχιά της ευθυγραμμίζονται έτσι ώστε και τα δύο ημισφαίρια να λαμβάνουν ίση ποσότητα ηλιακού φωτός.


 
Eurokinissi


Η λέξη ισημερία προέρχεται από δύο λατινικές λέξεις που σημαίνουν ίσος και νύχτα. Αυτό συμβαίνει επειδή την ισημερία, η ημέρα και η νύχτα διαρκούν σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η εαρινή ισημερία του βορείου ημισφαιρίου συμβαίνει μεταξύ 19 και 21 Μαρτίου, ανάλογα με το έτος. Η φθινοπωρινή ισημερία, αντίστοιχα, καταγράφεται μεταξύ 21 και 24 Σεπτεμβρίου.

Τι είναι το ηλιοστάσιο

Τα ηλιοστάσια σηματοδοτούν τους χρόνους κατά τη διάρκεια του έτους όταν η Γη έχει την πιο ακραία κλίση της προς ή μακριά από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι τα ημισφαίρια λαμβάνουν πολύ διαφορετικές ποσότητες ηλιακού φωτός - οπότε οι μέρες και νύχτες είναι στο μέγιστο άνισό τους.


 
s


Κατά το θερινό ηλιοστάσιο του βόρειου ημισφαιρίου, το άνω μισό της γης γέρνει προς τον ήλιο, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη μέρα και τη μικρότερη νύχτα του χρόνου. Αυτό το ηλιοστάσιο πέφτει μεταξύ 20 και 22 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, το βόρειο ημισφαίριο γέρνει μακριά από τον ήλιο - οδηγώντας στη συντομότερη ημέρα και τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Το χειμερινό ηλιοστάσιο πέφτει μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου.

Η διαφορά μεταξύ μετεωρολογικών και αστρονομικών εποχών

Οι μετεωρολογικές εποχές καθορίζονται από τον καιρό. Χωρίζουν το έτος σε εποχές τριών μηνών με βάση τους ετήσιους κύκλους θερμοκρασίας. Σύμφωνα με αυτό το ημερολόγιο, η άνοιξη ξεκινά την 1η Μαρτίου, το καλοκαίρι την 1η Ιουνίου, το φθινόπωρο την 1η Σεπτεμβρίου και ο χειμώνας την 1η Δεκεμβρίου.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments