....

ΈΔΕΣΣΑ: ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΙΣ ΚΕΡΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ [FOTO]

 

 

 

Αγανακτισμένοι είναι οι παραγωγοί κερασιών στα Βρυτά, αλλά και στα γύρω χωριά, του δήμου Έδεσσας, στην Πέλλα. Η εξευτελιστικά χαμηλή τιμή του προϊόντος έχει οδηγήσει αρκετούς στην απόγνωση και μάλιστα ορισμένοι ξεκίνησαν να κόβουν τα δένδρα τους δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την απογοήτευσή τους.

Ειδικότερα, η τιμή στα κεράσια κυμαίνεται στα 80 λεπτά του ευρώ, ποσό το οποίο δεν καλύπτει ούτε το 30% με 40% των λειτουργικών εξόδων παραγωγής. Ο παραγωγός Θωμάς Νάστος δήλωσε στη Greenagenda.gr ότι «η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη, δεν αντέχουμε άλλο οικονομικά, για αυτό και αναγκαζόμαστε να καταστρέψουμε σημαντικό μέρος της περιουσίας μας. Δυστυχώς, κάποιοι πλέον έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους».

Επιπλέον, οι καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν προξενήσει μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες. «Η καταστροφή στα μεσοπρώιμα κεράσια κυμαίνεται από 70% έως 80%. Αυτό μας ανάγκασε να πετάξουμε σημαντικές ποσότητες της φετινής σοδειάς για την προετοιμασία της οποίας ξοδέψαμε ανά στρέμμα πάνω από 500 ευρώ σε καλλιεργητικές εργασίες, φάρμακα και λιπάσματα», επισήμανε ο κ. Νάστος.

 

«Η φετινή περίοδος είναι η χειρότερη των τελευταίων 20 ετών. Η πώληση του προϊόντος δεν ξεπερνά τα 80 λεπτά το κιλό ενώ και στην αγορά πωλείται 3,5 με 4 ευρώ το κιλό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νάστος.

Οι παραγωγοί ζητούν την άμεση παρέμβαση του κράτους και την καταβολή των αποζημιώσεων ώστε να ελαχιστοποιήσει η οικονομική ζημιά τους.

 

Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Έδεσσας υπάρχουν πάνω από 10.000 παραγωγοί κερασιών.

Στο μεταξύ, σοβαρό είναι το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης με αποτέλεσμα να μη γίνεται η συγκομιδή των κερασιών, όποιων τέλος πάντων δεν επηρεάστηκαν.

2022-06-28-121958 2022-06-28-121949

 

του Νίκου Αβουκάτου

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments