....

ΕΔΕΣΣΑ: ΚΑΘΗΛΩΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΑΠΟ ΘΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ-Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΟΓΟΥ»Την εξαιρετική παράσταση «Από Θέση Ισχύος-Η δύναμη του δημόσιου λόγου», είδαμε στο ανοιχτό θέατρο Γαβαλιώτισσας στην Έδεσσα από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.
Μια παράσταση, με καθηλωτικές ερμηνείες, λιτά σκηνικά και σύγχρονες πινελιές (κουστούμια), ήταν με λίγα λόγια αυτή που παρακολουθήσαμε. Το κοινό ήταν πολύ λίγο, τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας (μάσκα σε όλη τη διάρκεια της παράστασης και τήρηση αποστάσεων), που όμως καταχειροκρότησε τους τέσσερις ηθοποιούς της παράστασης, που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Αυτό που δεν έχει αλλάξει τόσα χρόνια είναι ο πόλεμος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ερμηνεύοντας, η Φιλαρέτη Κομνηνού, που ανήκει στις μεγάλες Ελληνίδες ηθοποιούς. Δίπλα της με δεινή ερμηνευτική ικανότητα στάθηκαν και οι Αλέκος Συσσοβίτης, Άννα Μάσχα και  Καλλιόπη Ευαγγελίδου.

 Η σύλληψη και η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Ένκε Φεζολάρι .
 Λόγοι και διαγγέλματα που εκφωνήθηκαν σε κρίσιμες καμπές της ελληνικής ιστορίας, από ανθρώπους σε θέση ισχύος. Στο επίκεντρο ο δημόσιος χώρος και ο δημόσιος λόγος.  Πολίτες και Πολιτικοί μέσα στην ιστορία. Αψιμαχίες, λόγοι που δίχασαν και ένωσαν, που ανέστησαν το ηθικό και κατακεραύνωσαν αντιπάλους. Λόγοι που ενίοτε καθοδηγούν επιμελώς το κοινό αίσθημα και φλερτάρουν με τη δημαγωγία. Ο πολίτης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της ιστορίας. Λόγοι αστικής δημοκρατίας και στρατηγικής ευφυΐας. Ηγέτες με πολιτικές αρετές και Ηθική. Αλαζονικοί και στοργικοί, συναισθηματικοί ενίοτε και ψυχροί λόγοι που εκφωνήθηκαν στις πιο κρίσιμες καμπές του Αρχαίου Κόσμου. Θρυλικές μάχες μιας ιστορικής πραγματικότητας που μας περικλείει. Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, η Σικελική Εκστρατεία, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Περικλής, ο Θεμιστοκλής, ο Αλκιβιάδης, παρελαύνουν και εφορμούν, καθοδηγούν και υποδεικνύουν την ατομική ευθύνη στην συλλογική δράση. Φιλοδοξίες και όνειρα, ήρωες και αποστάτες. Η παράσταση με άξονα τους λόγους αυτούς όπως μας παραδοθήκαν από τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, τον Αρριανό κ.ά. και με την φόρμα της αρχαίας τραγωδίας γίνεται μια εποποιΐα ιστορικής αναζήτησης  στο επίκεντρο της οποίας είναι ο Άνθρωπος-Πολίτης, η αρετή, η συμμετοχή στα κοινά, η ανάγκη για συλλογικότητα. Οι λόγοι των αρχαίων μας δίνουν τις απαντήσεις που αναζητούμε ακόμα και σήμερα, για τον άνθρωπο, τη δημοκρατία, την αρετή, την ελευθερία. Μας προσφέρουν γνώση ακριβή, και ματιά κριτική απέναντι στην ιστορία και τους κύκλους της, για να φτάσουμε στο σήμερα και να αναρωτηθούμε, τι έχει αλλάξει γύρω μας, τι μάθαμε τι ενστερνιστήκαμε και τι όχι.
Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών συνεχίζει την περιοδεία: στην Κοζάνη (30/8), στα Γιαννιτσά (1/9) και στο Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη στα Βριλήσσια (5/9).

 

2020-08-30-125938 2020-08-30-125919 2020-08-30-125704

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments