....

ΕΔΕΣΣΑ: ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΕΓΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΗΣ…


«Στη μικρή μας πόλη…», πρωτοχρονιάτικος εξάψαλμος!

Οι αλήθειες δεν μας αρέσουν στην μικρή μας πόλη.

Τα καυστικά άρθρα που λένε την αλήθεια δεν μας αρέσουν. Δεν μας αρέσουν να μας «τα ψάλλουν». Επίσης δεν μας αρέσουν φράσεις όπως «σύγκρουση», «απόδοση ευθυνών», «κάνω φασαρία»… ακριβώς επειδή είμαστε μικρή πόλη. Είμαστε μια μικρή πόλη, με μεγάλο ποσοστό μιζέριας, με μεγάλο ποσοστό εσωστρέφειας… μια λέξη που την έχουμε ακούσει και από χείλη πολιτικά, που διοίκησαν αυτόν τον τόπο, αλλά ποτέ δεν πήραν την ευθύνη… ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν αυτοκριτική και να πουν «εγώ φταίω έκανα λάθος.. συγγνώμη Εδεσσαϊκέ λαέ..». Μέρες που είναι και που πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, μπας και διορθωθούμε, θα το κάνουμε εμείς για εσάς.

Αλλά μην μουτρώσετε, μην εύκολα πείτε «τι είναι αυτά που γράφετε..» και κάνετε κριτική από τον καναπέ. Γιατί αυτός ο καναπές έχει βουλιάξει και αν τα μαξιλάρια μιλούσανε.. θα μας έλεγαν πολλά.


Αφορμή, λοιπόν, έχει σταθεί το γεγονός που παρατηρούμε εδώ και καιρό.. (πόσο αλήθεια, χάσαμε τον λογαριασμό..;) του να μην έχεις διέξοδο ψυχαγωγική σε αυτόν τον τόπο, τον μικρό, τον έρημο, που θα έλεγε κι ένας ποιητής!


Γεμάτα τα καφέ, τα σουβλατζίδικα κλπ., μέρες που είναι. Και αλήθεια χαιρόμαστε γι΄ αυτό. Υπάρχει όμως και μια πείνα και μια δίψα που δεν καλύπτεται με τίποτα! Είναι η πολιτιστική ψυχαγωγία. Ο πολιτισμός! Ο πολιτισμός που δεν έχει στέγη! Οι ταινίες του σινεμά, οι νέες κυκλοφορίες, που εναγωνίως ψάχνει κανείς να δει σε γειτονικές πόλεις, σε συνδρομητικά κανάλια ή (στην χειρότερη περίπτωση) στο διαδίκτυο, μετά από πολλές προσπάθειες. Το ίδιο και οι αμέτρητες θεατρικές παραστάσεις.


Αφορμή για όλα τα παραπάνω έχουν σταθεί «μπηχτές» στον τοπικό τύπο για το κτίριο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την μελλοντική χρήση του. Αν ποτέ ολοκληρωθεί! Αφορμή έχουν σταθεί σχόλια συνδημοτών για τις κινηματογραφικές βραδιές… «αμήν», «μακάρι» κλπ… Αν δοθεί το πράσινο φως και γίνουν προβολές σε μια πολύ κακή αίθουσα. Μια αίθουσα υπάρχει, κι αυτή χωρίς υποδομή, χωρίς φωτισμό, χωρίς ήχο, χωρίς καθαριότητα, χωρίς, χωρίς, χωρίς… Με όλα αυτά τα χωρίς φιλοξενεί παραστάσεις και προσπάθειες συλλόγων. Εκεί γίνονται όλα: προβολές, παραστάσεις, ομιλίες, χοροί, τραγούδια, συναυλίες… Δίνουν λεφτά οι γονείς για να μάθουν τα παιδιά τους μουσικά όργανα… και για να τους χειροκροτούνε σε μια ακατάλληλη αίθουσα! Σε μια αίθουσα που δεν έχει φροντιστεί ποτέ, γιατί ποτέ κανείς δεν νοιάστηκε.


Βγείτε κύριοι και πείτε την αλήθεια στον κόσμο! Δεν θα έχετε ποτέ αίθουσα εκδηλώσεων σοβαρή! Έγιναν λάθη και δεν αποδόθηκαν ευθύνες. Ποιος μας έχει στερήσει αυτή την χαρά;


Από την άλλη προσπάθειες για εξεύρεση νέου κτιρίου πολιτισμού πέφτουν στο κενό, βάζοντας τρικλοποδιές διάφοροι (που έχουν ονοματεπώνυμο αλλά δεν πειράζει.. μην τα πούμε και όλα τώρα…). Για παράδειγμα το κτίριο στην περιοχή του Αγ.Νεκταρίου (παλιές αποθήκες Ένωσης), που πλέον ανήκει σε γνωστή τράπεζα. Και για να πούμε την αλήθεια: προσπάθειες έγιναν για να μετατραπεί αυτό το «κουφάρι» σε πολυχώρο, μελέτη υπάρχει, αλλά μπήκαν τρικλοποδιές… Ποιανού θα είναι το κτίριο; Ποιος θα έχει το πάνω χέρι; «Η περιοχή είναι υποβαθμισμένη» είπε η τράπεζα.. Αυτό που λέμε «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μήνες κοσκινίζει..».


Ελπίζουμε κάποιος να νευριάζει διαβάζοντας τα παραπάνω… γιατί να βγει να πει «συγγνώμη εγώ φταίω που δεν υπάρχει πολιτιστική στέγη σήμερα στην πόλη» δεν πρόκειται να γίνει!


Και επιπλέον, όλοι γκρινιάζουμε και «τα λέμε» στο καφέ… «δεν έχουμε να δούμε μια ταινία… που θα πάνε τα παιδιά…» και άλλα τέτοια… Αλλά εκεί στο καφέ… τα λέμε μεταξύ μας, τα διαπιστώνουμε και μετά τα ξεχνάμε.


Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου… που καλά είναι όταν πηγαίνουμε εκδρομή με το σχολείο.. αλλά αυτά.. τίποτα… Και το τζαμί.. και…και…


Τι έγραφε δελτίο τύπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.) για την Αμφίπολη; «Ζήτησα να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο οι εργασίες, προκειμένου να αναστυλωθεί και να αναδειχθεί ο Τύμβος Καστά το ταχύτερο δυνατό. Πρέπει το συντομότερο, το μνημείο να γίνει επισκέψιμο για όλους. Ζήτησα επίσης από την Υπουργό να αρχίσουν το επόμενο διάστημα οι απαραίτητες έρευνες, προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική δραστηριότητα στην Αμφίπολη, που εγκαταλείφθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα νέες ανασκαφές. Όχι μόνο στον Τύμβο Καστά, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, επειδή είναι ένας τόπος που είμαστε σίγουροι ότι κρύβει μεγάλα και πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα». Και συμπληρώνει η άλλη, με δηλώσεις: «Συμφωνώ απολύτως με τον Περιφερειάρχη ότι θα πρέπει να επισπευστούν οι χρόνοι. Αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου όχι το 2022, αλλά νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2021».


Δεν αμφισβητούμε το γεγονός! Αλλά στην Π.Κ.Μ. ανήκουν και άλλες πόλεις. Στην Π.Κ.Μ. υπάρχουν και άλλα προβλήματα, πολύ μεγάλα.. Αναρωτιέται κανείς γιατί δεν ασχολούνται και με άλλα ζητήματα και με άλλες πόλεις;;;


Η πόλη έχει ρημάξει… τρία μαγαζιά υπόδησης, πέντε ένδυσης, δυο με αξεσουάρ, είκοσι καφέ, δέκα σουβλατζίδικα.. δείτε το από μακριά… είναι ανάπτυξη αυτό; Είναι ανάπτυξη χωρίς δρόμο; Είναι «χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις» αυτή η μιζέρια που είδαμε αυτές τις ημέρες;; Είναι ανάπτυξη «οι μάγοι με τα δώρα» στην τσιμεντένια πλατεία; Εκεί που στοιβάζεται όλη η κίνηση και τα αυτοκίνητα είναι «σαν τα ποντίκια μέσα στη φάκα»;
Όση ευθύνη έχουν οι διοικούντες, άλλη τόση έχουν και οι διοικούμενοι.


Ας μην γκρινιάζουμε όμως. Όταν έρθουν οι διοικούντες και μας πουν «χρόνια πολλά», ας αρκεστούμε στο χτύπημα στην πλάτη… εκείνο το γνωστό των πολιτικών. Μόνο που ο πολιτικός έχει τα μάτια του ανοιχτά προς όλες τις κατευθύνσεις. Και όχι μόνο στην επιφάνεια. Γιατί κάποιοι δεν αρκούμαστε με την επιφάνεια. Κάποιοι ζητάνε και την ουσία.


Αυτό που ζητάμε όμως είναι αλήθειες. Βγείτε και πείτε στον κόσμο αλήθειες. «Δεν έχετε σινεμά.. γιατί δεν μας ενδιαφέρει το σινεμά.. να πηγαίνετε στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια…». «Δεν μας ενδιαφέρει που θα πάνε τα παιδιά σας.. ας πάνε στην καφετέρια.. Δεν μας ενδιαφέρει η πολιτιστική πείνα και δίψα σας…». «Μας ενδιαφέρει η επιφάνεια.. τα βραβεία.. τα τσιμέντα.. οι τρύπες στους δρόμους…δεν μας ενδιαφέρει ο πολιτισμός, οι παραστάσεις, τα βιβλία, τα αρμόνια και τα βιολιά…» και άλλα τέτοια πολλά.. συμπληρώστε…


Αναλογιστείτε λίγο.. σοβαρά τώρα. Αναλογιστείτε τι ακριβώς συμβαίνει. Ζούμε σε μια καθημερινή επιφάνεια… λύνουμε προβλήματα που φαίνονται και όχι αυτά που στοιβάζονται. Αυτά θέλαμε; Ωραία.. ας φάμε μιζέρια και εσωστρέφεια για άλλη μια χρονιά..

Ούτως ή άλλως δεν χορταίνονται αυτές.. Και ας αναλογιστούμε: «είναι οι διοικούντες ο καθρέφτης της κοινωνίας;» και αν δεν καταλαβαίνουμε, θα σας πούμε αυτό που όλοι λένε «τέτοιοι είμαστε, τέτοιοι μας κυβερνάνε..». Όχι, δεν είμαστε όλοι από τέτοια πάστα… Υπάρχουν και άνθρωποι με ανησυχίες, υπάρχουν νέοι που προσπαθούν, υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται και διαφορετικά… Αλλά ας μιζεριάσουμε, διότι στους διοικούντες δεν αρέσουν οι διαφορετικά σκεπτόμενοι άνθρωποι.. το έχουν αποδείξει άλλωστε…
Καλή χρονιά…

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων την ηλεκτρονική εφημερίδα www.tastv.gr που πραγματικά τολμάει και δεν «μασάει»!

Γ.Π.


και πριν προλάβετε αρκετοί να βγάλετε τα συμπεράσματά σας,  οι παραπάνω απόψεις είναι του γράφοντος, που δεν έχει το σθένος, στην «μικρή μας πόλη» να γράψει ολογράφως το όνομα του και που σίγουρα σαν και αυτόν είναι πολλοί, πάρα πολλοί.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments