....

ΕΔΕΣΣΑ : ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΣΕΠ 1944 ΟΙ ΝΑΖΙ ΕΚΑΨΑΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣΙ

Σαν σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου 1944 οι ΝΑΖΙ έκαψαν το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας ΒΑΡΟΣΙ στην Εδεσσα.  Να θυμίσουμε ότι το Βαρόσι η  παλαιότερη συνοικία της Έδεσσας υπήρξε κέντρο αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών την περίοδο  1941-1944.

Τα αντίποινα των κατακτητών ήταν να αφήσουν  νεκρούς, τραυματίες και άστεγους γιατί  κατέκαψαν 180 κατοικίες και να καταστραφούν ναοί-μνημεία αιώνων και έτσι με τον χρόνο ερημοποιήθηκε η περιοχή από το σημερινό Ξενία  μέχρι την Μητρόπολη.

Οι Γερμανοί την επόμενη ημέρα 13 Σεπτεμβρίου 1944  πυρπόλησαν το χωριό Μεσημέρι και  κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του.

Πολλές οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους από την μανία των Ναζί για αρκετά χρόνια βρήκαν καταφύγιο  σ'ένα δωμάτιο συγγενών ή φίλων.

Αφιερωμένη η ανάρτηση  στον εγχώριο, στον ευρωπαϊκό και στον διεθνή φασισμό και σε όλους τους λαούς και τους ανθρώπους που υπέφεραν και υποφέρουν από τα δεινά του.

Το ολοκαύτωμα, οι γενοκτονίες, οι εθνοκαθάρσεις, η προσφυγιά, οι εκτοπισμοί είναι όψη του ίδιου νομίσματος.

Το ιστορικό κέντρο της Έδεσσας, το Βαρόσι μαζί με τον ναό των Αγίων Αναργύρων και άλλες εκκλησίες με κειμήλια και εικόνες κάηκαν το 1944 από τους Ναζί δημιουργώντας ένα κοινωνικό και οικονομικό χάσμα διαλύοντας το οικιστικό και εμπορικό κέντρο της πόλης πληρώνοντας αντίποινα. Δυστυχώς ...

https://www.tastv.gr/sites/default/files/images/2022-09-12_113233.jpg

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments