....

ΕΦΤΑΣΕ «Ο ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

 

 

 

Το Σκοπιανό, αποτέλεσε διαχρονικά στην Ελλάδα «πεδίο δόξης λαμπρόν» για εθνικιστικούς φανφαρισμούς, «προϊόν» πολιτικής εκμετάλλευσης για την προώθηση μικροκομματικών και όχι εθνικών συμφερόντων. Η εθνική συνεννόηση, μέγα ζητούμενο -προαπαιτούμενο για την εξεύρεση μια κοινά αποδεκτής συμβιβαστικής λύσης με την ΠΓΔΜ, απούσα και αυτή διαχρονικά. 

Οι διπλωματικές και γεωπολιτικές συνθήκες έχουν ωριμάσει, δείχνουν πιο ιδανικές από ποτέ, προκειμένου εντός του 2018, να προκύψει η ενδεδειγμένη φόρμουλα για την ονομασία των Σκοπίων και να κλείσει οριστικά το εξέχων θέμα που «ταλανίζει» τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Όμως και πάλι, απόλυτος κριτής θα αποτελέσει η διαχείριση στο εσωτερικό…

Τα Σκόπια υπό την προεδρία Ιβάνοφ δείχνουν ξεκάθαρη βούληση για επίλυση του ζητήματος, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και οι ΗΠΑ «πιέζουν» προς την ίδια κατεύθυνση. Από την πλευρά της η Αθήνα εκδηλώνει τάσεις αισιοδοξίας για τη διευθέτηση του Σκοπιανού, σημειώνοντας μάλιστα-σε ακολουθία της ρότας που χαράζουν και οι λοιποί εμπλεκόμενοι, ότι το 2018 ανοίγεται μια ιστορική ευκαιρία για συμφωνία στο «Μακεδονικό».

Χ factor η στάση της ΝΔ- Τι επιδιώκει μέσω του Σκοπιανού

Το διεθνές πλαίσιο είναι ευνοϊκό, όμως το εσωτερικό μέτωπο και δη η στάση της αντιπολίτευσης αποτελεί τον «Χ factor»,  τον εξόχως σημαντικό παράγοντα, που θα κρίνει εν πολλοίς το εξής: αν η Ελλάδα κλωτσήσει την ευκαιρία για λύση, τη στιγμή μάλιστα που οι συνθήκες κρίνονται ευνοϊκές, τόσο λόγω της αλλαγής στάσης των Σκοπίων-ελέω Ιβάνοφ- όσο και της αμερικανικής επιθυμίας για… deal.

Στην εσωτερική πολιτική σκακιέρα, η Νέα Δημοκρατία «βλέπει» δια μέσου του Σκοπιανού, την ευκαιρία να «χτυπήσει» πολιτικά την κυβέρνηση και  να δημιουργήσει προβλήματα, ορμώμενη κυρίως από τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Ο υπουργός Άμυνας επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της χρήσης του όρου «Μακεδονία», προτείνοντας μάλιστα τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το κόμμα.

Η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει εκ προοιμίου τις κυβερνητικές προσκλήσεις για διάλογο, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Αναδεικνύει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν ανάμεσα σε Μαξίμου και ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό, και υποστηρίζει ότι η  εν λόγω κυβερνητική διαμάχη σε ένα εθνικό θέμα, αποτελεί τεκμήριο απώλειας της δεδηλωμένης.

Στην ίδια γραμμή ανάδειξης της κυβερνητικής «διγλωσσίας» βρίσκεται και το Ποτάμι, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της: Ισχύει η γραμμή που έχει διαμορφωθεί περί σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις (erga omnes) ή ισχύουν αυτά που λέει ο ακροδεξιός εταίρος του κ.Τσίπρα;».

Ο κομβικός ρόλος των ΗΠΑ

Ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για το Σκοπιανό διαδραματίζουν και οι ΗΠΑ, που ως γνωστόν έχουν επενδύσει γεωστρατηγικά και όχι μόνο στη ΠΓΔΜ. Ευσεβής πόθος της Ουάσιγκτον είναι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και αυτό θα καταστεί δυνατόν, μόνο αν αρθούν οι ενστάσεις της Αθήνας, μέσω μιας συμβιβαστικής συμφωνίας για το όνομα.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments