....

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Η φυσική δραστηριότητα είναι ακρογωνιαίος λίθος της καλής υγείας και της καλής φυσικής κατάστασης για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Μάλιστα ο ΠΟΥ, από το 2002, έχει ορίσει την 6η Απριλίου ως παγκόσμια ημέρα φυσικής δραστηριότητας, προκειμένου να τονίσει τη σημασία της για τη ζωή μας.

Γιατί είναι απαραίτητη η φυσική δραστηριότητα

Η φυσική δραστηριότητα αναφέρεται σε κάθε μορφή κίνησης που μπορεί να παραχθεί σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, κατά την ενασχόληση στο σπίτι, στην εργασία ή στον ελεύθερο χρόνο του ατόμου και διακρίνεται σε χαμηλής, μέτριας και υψηλής έντασης. Τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα όταν αυτή είναι συστηματική (π.χ. βάδιση, τρέξιμο, αθλήματα) είναι πολυάριθμα και περιλαμβάνουν την βελτίωση της κατάστασης του καρδιοαναπνευστικού και μυοσκελετικού συστήματος, την βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης του ατόμου και τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Και τα αποτελέσματα στην ψυχίκή υγεία είναι εξίσου σημαντικά καθώς έχει αποδειχτεί πως η συστηματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, 5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως οφείλονται σε έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, αφού τα μη δραστήρια άτομα παρουσιάζουν 20-30% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε νόσημα

Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας επιδεινώνει σοβαρά προβλήματα υγείας

Υπολογίζεται πως η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι ακόμα πιο έντονη μεταξύ των ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καθώς η δύσπνοια, η μυϊκή αδυναμία και η κατάθλιψη περιορίζουν συχνά τον ασθενή στο σπίτι, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο κακής φυσικής και ψυχολογικής κατάστασης και μειωμένης λειτουργικότητας. Και η πανδημία της λοίμωξης COVID-19 με τα αναγκαία μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν εδώ και έναν χρόνο, αποτέλεσαν πλήγμα για τη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα μεταξύ των ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι ασθενείς με χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Ωστόσο η φυσική δραστηριότητα, ακόμα και κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες είναι αναγκαία, όπως εξηγούν οι συντονίστριες της Επιστημονικής Ομάδας "Φυσιολογία & Παθοφυσιολογία του Αναπνευστικού Συστήματος-Πνευμονική Κυκλοφορία-Αποκατάσταση" της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μητρούσκα Ιωάννα και Μπούτου Αφροδίτη.  Η άσκηση σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καθορίζεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες, στα πλαίσια της πνευμονικής αποκατάστασης. Τα αποτελέσματα τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, με μείωση της συμπτωματολογίας, ελάττωση των ημερών ασθένειας, ενίσχυση της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης και τελικά βελτίωση της ποιότητας ζωής.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments