....

EKΔΗΛΩΣΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

 

Σε μια συγκυρία που φουντώνουν οι εθνικισμοί, δυναμώνουν οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, επανακάμπτει απειλητικά η ακροδεξιά,  γίνεται προσπάθεια αποενοχοποίησης του φασισμού και του ναζισμού, καλλιεργείται η ρητορική μίσους και η δυσανεξία στην αντίθετη άποψη,

στην Ευρώπη, την Ελλάδα αλλά και στην περιοχή μας,

 

το Εργατικό Κέντρο ΠΕ Πέλλας, ο Πολιτιστικός–Ψυχαγωγικός Σύλλογος ΕΚΓ

και η Κίνηση Πολιτών Γιαννιτσών

διοργανώνουν

ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση

 

με θέμα:«Η Δημοκρατία απέναντι στον εθνικισμό, τον ρατσισμό

και την ακροδεξιά στην Ελλάδα και την Ευρώπη»

 

και ομιλητές τους: 1) ΆριΚαζάκο, ομ. καθηγητήτου Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., και 2) Άρη Στυλιανού, αν. καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.

 

Η εκδήλωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών,

την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019, στις 7 το απόγευμα.

Στη συνέχεια θα προβληθεί η βραβευμένη με χρυσή σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και σχετική με το θέμα της εκδήλωσης κινηματογραφική ταινία «Μαζί ή τίποτα»του 2017 σε σενάριο και σκηνοθεσία ΦατίχΑκίν.

 

Οι διοργανωτές

 

 

 

 

 

            Λίγα λόγια για του ομιλητές: 

 

Άρις Γ. Καζάκος

 

Ο Άρις Γ. Καζάκος είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία ως υπότροφος του Γερμανικού Ιδρύματος Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) από το 1975 μέχρι το 1980, αρχικά στo Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και έπειτα στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η αναστολή των κύριων υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια εργασιακών αγώνων» (στα γερμανικά, 1980).

Είναι σήμερα Ομότιμος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όπου διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Εργατικού Δικαίου. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής από το 1999 μέχρι το 2001.

Είναι δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και ιδρυτής-εταίρος της Δικηγορικής Εταιρίας «ΆριςΚαζάκος – Κατερίνα Ασλανίδου και συνεργάτες». Συμμετέχει σε διάφορους επιστημονικούς φορείς και έχει διατελέσει για πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.), ενώ είναι μέλος και πολλών επιστημονικών ενώσεων.

Συνέβαλε στη θετική για τους εργαζομένους δικαστική επίλυση πλήθους εργατικών διαφορών με μείζονα σημασία από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ, συμβασιούχοι, ομαδικές απολύσεις), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (δεύτερο μνημόνιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τη διαιτησία), τα δικαστήρια της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και από τα Τμήματα αυτών των δικαστηρίων.

Έχει συντάξει ακόμη σειρά προτάσεων νομοθετικών ρυθμίσεων για κρίσιμα ζητήματα εργατικού δικαίου γενικότερης σημασίας, που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης για τις υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται στον χώρο του εργατικού δικαίου, ατομικού και συλλογικού, της μεθοδολογίας και ερμηνείας του δικαίου, του δικαίου προστασίας των καταναλωτών, καθώς και των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης στην υπόσταση και τη λειτουργία του δικαίου. Έχει συγγράψει συστηματικά έργα, μονογραφίες, μελέτες και γνωμοδοτήσεις για θέματα εργατικού δικαίου και δικαίου προστασίας των καταναλωτών και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια ως εισηγητής.

Μερικά από τα βιβλία του είναι τα ακόλουθα:

1) Αστικό δίκαιο, οικονομία της αγοράς και προστασία των καταναλωτών: Από το εργατικό δίκαιο στο δίκαιο προστασίας εξαρτημένων ομάδων, αστικό δίκαιο και οικονομικό σύνταγμα, διαφήμιση και αστικό δίκαιο, γενικοί όροι συναλλαγών. Εκδόσεις Σάκκουλα, 1987.

2) Το δικαίωμα απασχόλησης και η απαγόρευση της προσωρινής δικαστικής προστασίας του. Εκδόσεις Σάκκουλα, 1992.

3. Η διαιτησία συλλογικών διαφορών συμφερόντων κατά το ν. 1876/90: Διαπραγμάτευση, συμφιλίωση, μεσολάβηση, διαιτησία, δικαστικός έλεγχος ΔΑ και ΣΣΕ. Εκδόσεις Σάκκουλα, 1998.

4.Το εργατικό δίκαιο στην πράξη: Μελέτες συλλογικού και ατομικού εργατικού δικαίου. Εκδόσεις Σάκκουλα, 1998.

5.Συλλογικό εργατικό δίκαιο: Ουσιαστικό δίκαιο και δικονομικά ζητήματα, Γ΄ έκδ. Σάκκουλα, 2013.

 

 

Άρης Στυλιανού

 

Ο Άρης Στυλιανού γεννήθηκε το 1965, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, και κατόπιν στη Σορβόννη (Παρίσι), όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή.

Από το 1995 διδάσκει στο ΑΠΘ. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, του οποίου τυγχάνει και πρόεδρος.

Έγραψε τα βιβλία: «Θεωρίες του κοινωνικού συμβολαίου», εκδ. Πόλις 2006, και «Ο Σπινόζα και η δημοκρατία», εκδ. Πόλις 2016.

Δημοσίευσε μελέτες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έκανε μεταφράσεις και επιμέλειες πολλών φιλοσοφικών βιβλίων από τα λατινικά και από τα γαλλικά.

Το 2015 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του “Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα”.

Από τον Αύγουστο του 2015 είναι πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ.

 

 

                        Λίγα λόγια για την ταινία

 

«Μαζί ή τίποτα»

 

Γερμανογαλλική ταινία του 2017, σε σενάριο και σκηνοθεσίατου ΦατίχΑκίνμε τους:ΝταϊάνΚρούγκερ,ΝτένιςΜοσκίτο,Γιοχάνες Κρις,ΟύλριχΤουκούρ,Γιάννη Οικονομίδη

 

Ο τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτης ΦατίχΑκίν εμπνεύστηκε την ιστορία του από τους οργανωμένους φόνους Τούρκων, Κούρδων κι Ελλήνων μεταναστών, τους οποίους διέπραξαν Γερμανοί νεοναζί κατά την προηγούμενη δεκαετία, αλλά και από το μεροληπτικό τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να τους διαλευκάνει η αστυνομία. Έτσι έγραψε μαζί με τον ηθοποιό και σεναριογράφο ΧαρκΜπομ την ιστορία της Κάτια, μιας Γερμανίδας που, παρά τις αντιρρήσεις των δικών της, παντρεύεται τον κουρδικής καταγωγής και καταδικασμένο για διακίνηση ναρκωτικών Νούρι. Λίγα χρόνια αργότερα όμως θα χάσει αυτόν και τον μικρό τους γιο Ρόκο σε βομβιστική επίθεση.

Στην προσπάθειά της να ξεπεράσει το τεράστιο σοκ, θα βρεθεί ακροάτρια αλλά και μάρτυρας στη δίκη δύο νεαρών νεοναζί που κατηγορούνται για την τρομοκρατική ενέργεια. Αν και τους ενοχοποιεί πληθώρα στοιχείων, πολλές λεπτομέρειες παραμένουν θολές και η κατάθεση ενός Έλληνα ξενοδόχου, μέλους της Χρυσής Αυγής, τους δίνει αμφισβητούμενο άλλοθι.

Με ταχύ ρυθμό και καθαρή αφήγηση, η ταινία ξεκινάει σαν ένα οδυνηρό ρέκβιεμ πάνω στην απώλεια, άμεσα συνδεδεμένο με την ξενοφοβική και τυπολατρική στάση της εξουσίας­ απέναντι σε μια γκρίζα κοινωνική πραγματικότητα. 

 

Η ταινία κέρδισε τηΧρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.Επίσης, ήταν η πρόταση της Γερμανίας για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα90ά βραβεία Όσκαρ. Στοφεστιβάλ των Καννώνκέρδισε τοΒραβείο Γυναικείου ρόλου(ΝταϊάνΚρούγκερ) και ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα. Επιπλέον, σταβραβεία Satelliteκέρδισε στις κατηγορίες:καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίαςκαι Α' Γυναικείου Ρόλου (ΝταϊάνΚρούγκερ).

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments