....

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ : ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ |
ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ |
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ |





 





ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΟΛΛΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ-AΛΚΗΣΤΗ, ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ,
ΔΕΔΟΤΣΗ ΣΟΦΙΑ, ΚΟΥΡΤΗ ΖΩΗ


ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
«Όλα ξεκίνησαν όταν κατά τη μελέτη της βιβλιογραφίας για την κατανόηση εννοιών για τη συγγραφή ορισμένων άρθρων μας, στα οποία υιοθετούσαμε την ποιοτική μεθοδολογία, τα αποτελέσματα των αναζητήσεών μας ήταν πολλές φορές, αν όχι αντικρουόμενα, αρκετά διαφοροποιημένα μεταξύ τους. Θεωρήσαμε ότι η δική μας «προσωρινή» έρευνα επί του προβληματισμού μας περί του «τι-είναι-τι» έπρεπε καταρχάς να μοιραστεί. Συν τω χρόνω δε, δεν ήταν πια προσωρινή. Καταπιαστήκαμε με όσα διαβάζαμε σε βιβλία, άρθρα, με όσα συζητούσαμε με φίλες/ους συναδέλφισσες/ους μας, με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας. Καταλάβαμε και λάβαμε το μήνυμα πως και άλλες/οι αντιμετώπιζαν παρόμοια ζητήματα. Και κάπως έτσι, ξετυλίγεται το νήμα της απαρχής και της ιστορίας αυτού του βιβλίου…»
Η ποιοτική έρευνα είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένη με τις συνεντεύξεις και οι συνεντεύξεις, με τη σειρά τους, είναι πολλών (αγαπημένων) ειδών και έχουν πολλές ονομασίες και πολλά χαρακτηριστικά στοιχεία. Όσον αφορά δε τα ηθικά ζητήματα και τις προκλήσεις, που τις αφορούν, και το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου πραγματώνεται η έρευνα, οι προβληματισμοί των ερευνητριών και των ερευνητών πολλαπλασιάζονται (κι εμείς επιχειρήσαμε να τα/τις παραθέσουμε).
«Μια αληθής κι αγαπημένη ρήση που έχει γραφτεί και την επαναλαμβάνουμε συχνά στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας είναι ότι τα είδη (οι τύποι) των συνεντεύξεων μπορεί να είναι τόσα όσα και οι βιβλιογραφικές πηγές, στις οποίες θα περιηγηθούμε προκειμένου να το διαλευκάνουμε (Cohen, Manion, & Morrison, 2008. John Mason, 2002)».
Το ίδιο ισχύει και για την ανάλυση των συνεντεύξεων και τα είδη της. Για αυτό και εμείς προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε/οργανώσουμε τις διάφορες απόψεις των ειδικών επιστημόνων σε πίνακες, προκειμένου οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες να διευκολυνθούν και να μπορέσουν να επιλέξουν. Τέλος, αναρωτηθήκαμε πώς σύγχρονες εκφάνσεις κι εκδοχές της τεχνολογίας, όπως τα λογισμικά, μπορούν να συνεπικουρήσουν στην επεξεργασία των δεδομένων αλλά και την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
Καλή ανάγνωση και τύχη!
ISBN 978-960-02-4108-2, Σχήμα 17x24, Σελίδες 196, Τιμή: €12,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος: 420gr,  Έκδοση Αθήνα 2023
 
Οι συγγραφείς
Η Ευφροσύνη-Άλκηστη Παρασκευοπούλου-Κόλλια σπούδασε στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Ε.Κ.Π.Α.), έλαβε τον μεταπτυχιακό της τίτλο (MA in Educational Studies) από το University of York (U.K.) και το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (Φ.Κ.Σ.). Έχει εκπονήσει τρεις μεταδιδακτορικές έρευνες στη Διδακτική και τις Τ.Π.Ε. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και από το 2009 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Τμήμα Μαθηματικών και Τμήμα Φυσικής) σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στα Παιδαγωγικά, στις Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, στη Μεθοδολογία της Εκπαιδευτικής Έρευνας, στη Διδακτική των Επιστημών και στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης.
Ο Χρήστος-Απόστολος Μιχαλακόπουλος είναι καθηγητής Πληροφορικής απόφοιτος του Τ.Ε.Ι. Αθήνας (Τμήμα Πληροφορικής) και της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ως Πληροφορικός. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει το μάθημα της Πληροφορικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην «Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική» και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών και τις εφαρμογές τους, στην εκπαιδευτική και στην ερευνητική τους διαδικασία κι εκδοχή.
Η Σοφία Δεδότση (PhD) είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας, έλαβε τον μεταπτυχιακό της τίτλο (MSc in Advanced Social Work) από το Cardiff University (UK) και το διδακτορικό της δίπλωμα από το University of Manchester (UK) στην εκπαίδευση στην κοινωνική εργασία και την αντι-καταπιεστική πράκτική. Έχει εργαστεί ως κοινωνική λειτουργός σε δομές παιδικής προστασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο (2007- 2010) και συμβουλευτικής υποστήριξης σε οικογένειες στην Πάτρα (2014-2015). Έχει διδάξει επί σειρά ετών σε διάφορα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διακριθεί με τον τιμητικό τίτλο Advanced Award in Social Work από το PQ Consortium for Wales (2009) και υπήρξε εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του European Social Work Research Association (ESWRA), κατά την περίοδο 2014- 2019, όπου ανέλαβε και τη θέση της Αντιπροέδρου (2017-2019). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την αντι-καταπιεστική κοινωνική εργασία, την κοινωνική πολιτική και τις κοινωνικές υπηρεσίες και τη μετανάστευση.
Η Ζωή Κούρτη είναι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Το Μεταπτυχιακό δίπλωμα της από το Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει τίτλο «Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική», κατέχει εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, στη Διαπολιτισμική και Οικονομική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Εργάζεται αρκετά χρόνια ως Νηπιαγωγός και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη Μεθοδολογία της Εκπαιδευτικής Έρευνας, την Εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στην Εκπαίδευση και την Υπολογιστική σκέψη.
 
 
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΤΡΟ |
LISA FELDMAN BARRETT |
ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ |




 



 
Πώς δημιουργούνται τα συναισθήματα
Η μυστική ζωή του μυαλού

Επιστημονική επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης:
Θεοδόσιος Παλάσκας, Χρυσόστομος Στοφόρος, Κλεοπάτρα Αβδελλίδου
Μετάφραση: Χρύσα Τσιριμώκου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Αυτό το αναλυτικά καλά τεκμηριωμένο και βαθιά μελετημένο βιβλίο αποκαλύπτει νέες γνώσεις σχετικά με τα συναισθήματά μας – τι είναι, από πού προέρχονται, γιατί τα έχουμε. Για όποιον έχει αγωνιστεί να συμφιλιώσει τον εγκέφαλο με την καρδιά, αυτό το βιβλίο θα αποτελέσει θησαυρό– εξηγεί την επιστήμη χωρίς να υποβαθμίζει τον ανθρωπισμό του θέματος.»
— ANDREW SOLOMON, συγγραφέας του Far from the Tree
«Αναρωτηθήκατε ποτέ από πού προέρχονται τα συναισθήματά σας; Η Lisa Barrett, μια παγκοσμίου επιπέδου ειδική στην ψυχολογία των συναισθημάτων, έχει γράψει τον απόλυτο οδηγό για τα συναισθήματα και τη νευροεπιστήμη πίσω από αυτά.»
— ANGELA DUCKWORTH, συγγραφέας του Grit
«Όλα όσα νομίζατε ότι γνωρίζατε για το τι αισθάνεστε και γιατί το αισθάνεστε αποδεικνύονται εκπληκτικά λάθος. Η Lisa Barrett φωτίζει τη συναρπαστική νέα επιστήμη των συναισθημάτων μας, προσφέροντας παραδείγματα από τον πραγματικό κόσμο για τους λόγους που έχουν σημασία σε τομείς τόσο διαφορετικούς όσο η υγεία, η ανατροφή των παιδιών, οι ρομαντικές σχέσεις και η εθνική ασφάλεια.»
— PEGGY ORENSTEIN, συγγραφέας του Girls & Sex
«Αφού διάβασα το βιβλίο, δεν θα σκεφτώ ποτέ ξανά με τον ίδιο τρόπο για τα συναισθήματα. Η Lisa Barrett ανοίγει ένα εντελώς νέο πεδίο για την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και τη χάραξη καλύτερης πολιτικής.»
– ANNE– MARIE SLAUGHTER, συγγραφέας του Unƒnished Business
«Όλοι έχουμε μια διαίσθηση για τα συναισθήματα: ότι ο τρόπος που βιώνουμε τη χαρά, το φόβο ή το θυμό συμβαίνει αυτόματα και είναι λίγο πολύ ο ίδιος με εκείνον ενός κυνηγού–συλλέκτη της ερήμου Καλαχάρι. Σε αυτό το εξαιρετικό νέο βιβλίο, η Lisa Barrett βασίζεται σε σύγχρονες έρευνες για να προσφέρει μια ριζικά διαφορετική εικόνα: ότι η εμπειρία του συναισθήματος είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένη, νευροβιολογικά ιδιοσυγκρασιακή και αδιαχώριστη από τη νόηση. Πρόκειται για ένα προκλητικό, προσιτό και σημαντικό βιβλίο.»
– ROBERT SAPOLSKY, συγγραφέας του Why Zebras Don’t Get Ulcers
«Η Lisa Barrett ενσωματώνει αριστοτεχνικά τις ανακαλύψεις από την επιστήμη του συναισθήματος, τη νευροεπιστήμη, την κοινωνική ψυχολογία και τη φιλοσοφία για να δώσει νόημα στις πολλές περιπτώσεις συναισθημάτων που βιώνετε και παρακολουθείτε κάθε μέρα. Το βιβλίο θα σας βοηθήσει να ξαναφτιάξετε τη ζωή σας, δίνοντάς σας νέα οπτική για να δείτε τα γνωστά συναισθήματα – από το άγχος μέχρι την αγάπη.»
— BARBARA FREDRICKSON, συγγραφέας του Positivity and Love 2.0
ISBN 978-960-02-4105-1, Σχήμα 17x24, Σελίδες 518, Τιμή: €30,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος: 877gr, Έκδοση Αθήνα 2023
 
Η συγγραφέας
Η Dr. Lisa Feldman Barrett, με PhD στην Ψυχολογία, ανήκει στο 1% των επιστημόνων με τις περισσότερες ετεροαναφορές στον κόσμο για την επαναστατική της έρευνα στην ψυχολογία και τις νευροεπιστήμες. Είναι Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Northeastern. Έχει επίσης θέσεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, όπου είναι Επικεφαλής του Επιστημονικού Προσωπικού για το Κέντρο Νόμου, Εγκεφάλου & Συμπεριφοράς. Εκτός από τα βιβλία «Επτά και Μισά Μαθήματα για τον Εγκέφαλο» και «Πώς Δημιουργούνται τα Συναισθήματα», η Dr. Barrett έχει δημοσιεύσει πάνω από 260 επιστημονικά άρθρα στα περιοδικά Science, Nature Neuroscience, και άλλα κορυφαία περιοδικά στην ψυχολογία και τις νευροεπιστήμες, καθώς και έξι επιστημονικά συγγράμματα που εκδόθηκαν από τον οίκο Guilford Press. Γράφει τακτικά για την επιστήμη στον δημοφιλή τύπο, συμπεριλαμβανομένων των The New York Times, The Guardian, Scientific American, BBC Science Focus, Popular Science, Nautilus, BigThink, Cosmopolitan, Time περιοδικό, MIT Technology Review, κ.ά. Η δημοφιλής της ομιλία στο TED έχει προβληθεί πάνω από 6,5 εκατομμύρια φορές. Η Dr. Barrett τιμήθηκε με Βραβείο από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ για την επαναστατική της έρευνα για το συναίσθημα στον εγκέφαλο. Επίσης, τιμήθηκε με την Υποτροφία Guggenheim το 2019, το Βραβείο Μέντορα για την Συνολική Προσφορά της από την APS το 2018, και το Βραβείο Διακεκριμένης Επιστημονικής Συνεισφοράς στην Ψυχολογία από την APA το 2021. Μεταξύ των πολλών επιτευγμάτων της, η Dr. Barrett έχει καταθέσει μπροστά στο Κογκρέσο, παρουσίασε την έρευνά της στο FBI, συμβούλευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, εμφανίστηκε στο Through The Wormhole με τον Morgan Freeman και στο The Today Show με την Maria Shriver, και ήταν ειδική καλεσμένη σε δημόσια τηλεοπτικά προγράμματα, podcast και ραδιοφωνικά προγράμματα παγκοσμίως. Ήταν πρόεδρος του Association for Psychological Science το 2019-2020 και συνιδρύτρια της Εταιρείας για την Επιστήμη των Συναισθημάτων. Τέλος, είναι εκλεγμένο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών & Επιστημών.

 

Σχόλια - Facebook Comments