....

ΈΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΟΑΚΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ!

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2018 πραγματοποιείται στο ΟΑΚΑ ο ποδοσφαιρικός αγώνας της ΑΕΚ με την γερμανική Μπάγερν Μονάχου. Στέλεχος της UEFA που παρακολουθεί τον αγώνα παρατηρεί μια απίστευτη ταλάντευση στην κερκίδα των οπαδών της γερμανικής ομάδας κάθε φορά που εκείνοι χοροπηδούσαν, φωνάζοντας για να ενισχύσουν την ομάδα τους.

Το στέλεχος της ομοσπονδίας απεύθυνε ερώτηση στους ανθρώπους του ΟΑΚΑ και εκείνοι με τη σειρά του έστειλαν έγγραφο στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ζητώντας έλεγχο στατικότητας.

Πέντε χρόνια μετά και το ΟΑΚΑ κλείνει λόγω προβλημάτων στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή αντισεισμικής προστασίας Πολιτικό Μηχανικό Παναγιώτη Καρύδη οι μεταλλικές κατασκευές χρειάζονται κάθε έτος ειδική συντήρηση, κυρίως στις συνδέσεις και στις συγκολλήσεις.

Ο καθηγητής μιλώντας στο protothema.gr έφερε ως παράδειγμα τον πύργο του Άιφελ στο Παρίσι όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα βάφεται ενώ κλείνει και για το κοινό για εργασίες συντήρησης.

«Χωρίς να έχω ενημερωθεί ακριβώς για το τι είναι αυτό που φταίει στο ΟΑΚΑ, θα μπορούσα να πω ότι οι μεταλλικές κατασκευές που έγιναν, με την ταχύτητα που έγιναν όπως όλοι γνωρίζουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και κυρίως οι συνδέσεις και συγκολλήσεις. Χρειάζεται ετήσια συντήρηση.

Υποψιάζομαι ότι σε αυτή την περίπτωση δεν έχει γίνει η απαραίτητη συντήρηση όλα αυτά τα χρόνια ή έχουν δαπανηθεί ελάχιστα χρήματα για τη συντήρηση, ιδιαίτερα αυτών των μεταλλικών κατασκευών που έχουν μια ευαισθησία στη διάβρωση» λέει ο κ. Καρύδης και προσθέτει:

«Όλα αυτά τα έργα υφίστανται ταλαντώσεις και ιδιαίτερα όταν έχουμε μικροσεισμούς ή δυνατούς αέρηδες. Επομένως εδώ έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια και καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

» Εκτιμώ ότι λόγω της μη συντήρησης έχει υπάρξει διάβρωση στις μεταλλικές κατασκευές γιατί δεν έχει γίνει σωστή αντιδιαβρωτική επικάλυψη με ότι αυτό σημαίνει από οικονομικής και τεχνικής πλευράς».

Να υπενθυμίσουμε ότι η γνωμοδοτική Επιτροπή χορήγησε άδεια λειτουργίας Ολυμπιακής Εγκατάστασης στο ΟΑΚΑ για πρώτη φορά το 2005 και το 2012 έγινε αποδοχή της γνωμοδότησης. Έκτοτε, το ΟΑΚΑ παίρνει άδεια με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ).

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments