15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ..

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ " Η ΠΕΛΛΑ ": ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΝΕ

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου και ώρα 8:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πέλλας δόθηκε συναυλία από την ΣΟΝΕ, υπό τη διεύθυνση του νεαρού μαέστρου Βαγγέλη Αραμπατζή, στα πλαίσια του εορτασμού των 50 χρόνων από την

ίδρυση του Εκπολιτιστικού Ομίλου Γιαννιτσών    « Η ΠΕΛΛΑ».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου κ. Γ. Δόντσιος στο χαιρετισμό του «Τον Νοέμβριο του 2014 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ημέρα που μια ομάδα ανήσυχων συμπολιτών μας προχώρησε στην ίδρυση του εκπολιτιστικού ομίλου Γιαννιτσών «Η ΠΕΛΛΑ», με σκοπό την ανάπτυξη του πνευματικού και μορφωτικού επιπέδου της πόλης με την καλλιέργεια, την προστασία και την διάδοση των γραμμάτων, καλών τεχνών  και επιστημών, την περισυλλογή ιστορικού και γενικότερα την προσφορά στην πολιτιστική και πνευματική αναβάθμιση του τόπου μας.

Από την πρώτη στιγμή, ο Όμιλος έθεσε σαν κυριότερο στόχο του την ανέγερση πνευματικού κέντρου στην πόλη μας.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του, επρόκειτο να στεγάσει βιβλιοθήκη, μουσείο, πινακοθήκη, τα εντευκτήρια του ομίλου και να συντελέσει έτσι στην καλλιέργεια και αξιοποίηση όλων των πνευματικών και καλλιτεχνικών δυνάμεων του τόπου μας.

Με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία πάντοτε με την Νομαρχία Πέλλας και το Δήμο Γιαννιτσών ο Όμιλος δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του έργου αυτού που μέσα του βρισκόμαστε απόψε.

Ο Όμιλος είχε πλούσια και πολυεπίπεδη δραστηριότητα συνεισφέροντας σημαντικά :

Στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας σε εποχές που οι μετακινήσεις δεν ήταν προσιτές σε όλους δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους Γιαννιτσώτες να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος καταργώντας τους οιουσδήποτε περιορισμούς μιας επαρχιακής πόλης του Β΄ μισού του 20 αιώνα ενώ από την άλλη έκαναν γνωστή την πόλη. Στη συνέχεια καθώς οι συνθήκες άλλαξαν προς το καλύτερο ο  Όμιλος παρέδωσε τη σκυτάλη σε φορείς που  ξεπήδησαν μέσα από τους κόλπους του (π.χ. το ωδείο μας ) κρατώντας κυρίως το κομμάτι των παραδοσιακών χορών.

Η νέα πραγματικότητα που προέκυψε για τη χώρα μας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και την πόλη μας. Κρίνοντας ότι υπάρχει ανάγκη, ο καθένας να πράξει αυτό που μπορεί και ότι η συλλογικότητα είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για αυτό, ο Όμιλος  έκρινε ότι θα πρέπει να αναλάβει εκ νέου δράσεις σαν αυτές που είχε να επιδείξει στο παρελθόν, ώστε να βοηθήσει προς την εύρεση  διεξόδων από την κρίση. Το  2014, χρονιά εορτασμού των  50 χρόνων του ομίλου θα είναι το εφαλτήριο για αυτό.

Προβληματιστήκαμε για το ποια θα ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση.

« Χωρίς αγνότητα δε φτιάχνουμε τίποτε το αληθινό»  μας θύμισε ο  Γιώργος  Σαραντάρης που υπήρξε ποιητής, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος της γενιάς του 30. Η Συμφωνική Ορχήστρα  Νέων  Ελλάδος, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης, ήταν αυτό που ζητούσαμε και αποτελεί και φόρο τιμής σε ανάλογες εκδηλώσεις που είχε φιλοξενήσει  ο  ΕΟΓ    «Η ΠΕΛΛΑ» στο παρελθόν.

100 νέα παιδιά που δημιουργούν ουσιαστική και ποιοτική τέχνη καθώς  «Δεν είναι πια ο καιρός της απάτης. Το κομψό ψέμα μας παράτησε». Τα παιδιά που θα παρακολουθήσετε σε λίγο αποφάσισαν να βγουν  από τον πόνο της πληγής τους και να μιλήσουν τη  γλώσσα της μουσικής  αντί να μιζεριάσουν και να καταθέσουν τα όπλα. Με την ειλικρίνεια και τη δροσιά τους, στέλνουν το δικό τους μήνυμα κόντρα στο ζοφερό μέλλον που οι άλλοι τους κληροδότησαν. « Όποιος μιλά ειλικρινά δε βρίσκεται μέσα στο χώρο και στο χρόνο, γιατί χώρος και χρόνος είναι ουσίες της φύσης και όχι του εαυτού μου, όταν ο εαυτός μου δεν είναι πια φύση αλλά ομιλεί ειλικρινά, και επειδή ομιλεί ειλικρινά υπάρχει». Τα παιδιά αυτά μας κάνουν να νιώθουμε ζωντανοί, μας θυμίζουν ότι η  Ελλάδα υπάρχει.

Ο Όμιλος σε όλες του τις εκδηλώσεις θα στηριχθεί στα παιδιά του και κοντά σε αυτά θα καλέσει και άλλα παιδιά και νέους, όπως της ΣΟΝΕ, που συνεχίζουν ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς να αφιερώνουν τον χρόνο τους διασώζοντας και συνεχίζοντας την παράδοση, την τέχνη και τις αξίες του τόπου μας. Στο ταξίδι αυτό των 50 χρόνων ελπίζουμε να σας έχουμε συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες.

Σας ευχαριστούμε θερμά που τιμάτε τον  ΕΟΓ «Η ΠΕΛΛΑ»  με την παρουσία σας σήμερα και σας ευχόμαστε καλή ακρόαση».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας ήταν:

1) Το τανγκό της Νεφέλης: Loreena McKennit, στίχοι: Χαρούλα Αλεξίου, ενορχήστρωση: Γιώργος Ταπές, ερμήνευσε η Όλγα Νεράντζη

 

2) Γλάροι: Νίκος Μεϊμάρης, ενορχήστρωση: Ντίνος Αραμπατζής, ερμήνευσε η Αθηνά Πέιου

 

3) Θα πιω απόψε το φεγγάρι: Μίμης Πλέσσας, ενορχήστρωση: Γιώργος Ταπές, ερμήνευσε ο Γιάννης Λεκόπουλος

 

4) Waltz no.2 D. Shostakovich: Youth Symphony Orchestra of Greece

 

5) Κάπου Νυχτώνει: Σταύρος Κουγιουμτζής, εναρμόνιση: Γιάννης Καρκάλας, ερμήνευσε ο Γιάννης Λεκόπουλος

 

6) Ένα το Χελιδόνι: Μίκης Θεοδωράκης, ενορχήστρωση: Γιώργος Ταπές, ερμήνευσε η Όλγα Νεράντζη

 

7) Πήγα στα μέρη: Σταύρος Κουγιουμτζής, ενορχήστρωση: Ντίνος Αραμπατζής ερμήνευσε ο Γιάννης Λεκόπουλος

 

8) Ταξίδι στη βροχή: Τάκης Σωτηρχέλλης, ενορχήστρωση: Στέφανος Κεμανετζής, ερμήνευσαν η Όλγα Νεράντζη και η Αθηνά Πέιου

 

9) Ο καημός: Μίκης Θεοδωράκης, ενορχήστρωση: Γιώργος Ταπές, ερμήνευσε ο Γιάννης Λεκόπουλος

 

10) Αχ χελιδόνι μου: Μάνος Λοϊζος, εναρμόνιση: Γιάννης Καρκάλας, ερμήνευσε η Αθηνά Πέιου

 

11) Η μπαλάντα του Ούρι: Μάνος Χατζιδάκις, ενορχήστρωση: Γιώργος Ταπές, ερμήνευσε  ο Γιάννης Λεκόπουλος

 

12) Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ: Μίκης Θεοδωράκης, ενορχήστρωση: Γιώργος Ταπές, ερμήνευσε η Όλγα Νεράντζη 

 

13) Η άμαξα: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ενορχήστρωση: Γιώργος Ταπές, ερμήνευσε ο Γιάννης Λεκόπουλος

 

14) Εφτά τραγούδια: Μάνος Χατζιδάκις, ενορχήστρωση: Βαγγέλης Αραμπατζής, ερμήνευσε η Αθηνά Πέιου

 

15) Της Αγάπης Αίματα: Μίκης Θεoδωράκης, ενοχήστρωση: Γιώργος Ταπές, ερμήνευσε ο Γιάννης Λεκόπουλος

 

16) Οδός ονείρων: Μάνος Χατζιδάκις, ενορχήστρωση: Γιώργος Ταπές, ερμήνευσε η Όλγα Νεράντζη

 

*Ενορχηστρωτές των τραγουδιών της Σ.Ο.Ν.Ε.:Γιώργος Ταπές- Αραμπατζής Βαγγέλης- Γιάννης Καρκάλας -Στέφανος Κεμανεντζής- Ντίνος Αραμπατζής

 

Το κοινό, στο κατάμεστο πνευματικό κέντρο, σιγοτραγούδησε μαζί με τους τραγουδιστές της ΣΟΝΕ  Ο. Νεράντζη, Γ. Λεκόπουλο και Α. Πέιου και την παιδική χορωδία της Σ.Ο.Ν.Ε, δημιουργώντας μια πολλή ζεστή ατμόσφαιρα. Τα παιδιά μάγεψαν και συγκίνησαν τους θεατές που μετά το πέρας της εκδήλωσης παρέμειναν όρθιοι στις θέσεις τους χαρίζοντάς τους το συνεχές και παρατεταμένο χειροκρότημά τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι:

Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος

Αντιπεριφεριάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης

Βουλευτές Ν. Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, κ. Ι. Τζαμτζής, κ. Δ. Σταμενίτης, κ. Θ. Τζάκρη

Δντής Αστυνομικής Υπ/νσης Γιαννιτσών κ. Γ. Παπαπροδρόμου

Δκτής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Κ. Τσάκαλος

Δημοτικοί και Περιφεριακοί Σύμβουλοι

Διατελέσαντες Πρόεδροι του Ε.Ο.Γ. ¨Η ΠΕΛΛΑ¨  κ. Μ. Δουβαντζή  και κ. Σ. Βελιγράδης

Πρώην Δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Ν. Παπανικολάου

Πρώην Βουλευτής και Νομάρχης Πέλλας κ Π. Σιβένας

Πρόεδροι και αντιπροσωπείες από όλους του Συλλόγους των Γιαννιτσών   

Το Δ.Σ του ΕΟΓ « Η ΠΕΛΛΑ» ευχαριστεί θερμά τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης:         Το Δήμο Πέλλας, τη ΔΗΚΕΠΑΠ και ιδιαίτερα το Δήμαρχο Πέλλας κ. Γ. Στάμκο, την Περιφε-ρειακή ενότητα Πέλλας και ιδιαίτερα  τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Θεοδωρίδη. Επίσης τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ν. Πέλλας κ Γ. Γουστέρη και την Πέλλα Τηλεόραση. Τέλος ευχαριστεί θερμά όλα τα μέλη, τους χορευτές , τους φίλους και το φιλότεχνο και φιλόμουσο κοινό που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.

Υ.Γ.   Η Σ.Ο.Ν.Ε μέσω της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων κ.Κ. Κεραμάρη απηύθυνε πρόσκληση στα παιδιά και τους νέους, έως 30 ετών, των Γιαννιτσών που θα ήθελαν να γίνουν μέλη της ορχήστρας. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 6978526268 ,  6978786947 Whats Up και 2310323317.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments