....

ΈΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΛΓΑ ΛΟΓΩ ΠΑΓΕΤΟΥ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

 

Καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό επισκέφθηκε στο Σπαθοβούνι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την επίσκεψή του στην Κορινθία. Νωρίτερα επισκέφθηκε εξωστρεφή βιομηχανική μονάδα της περιοχής, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού. Όπως είχαμε γράψει από την περασμένη Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος της κατάστασης που επικρατεί στις αγροτικές περιοχές.

Με ταχύτητα και δικαιοσύνη οι αποζημιώσεις για τον παγετό

Κατά την επίσκεψή του στο Σπαθοβούνι και τη συνομιλία που είχε με τους αγρότες της περιοχής, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ότι ο παγετός «επέφερε σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας» και δεσμεύτηκε ότι «η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ θα γίνει με ακρίβεια και οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με δικαιοσύνη και με ταχύτητα».

«Βρεθήκαμε τις πρώτες μέρες του Απριλίου αντιμέτωποι με ένα ακόμα, δυστυχώς, ακραίο καιρικό φαινόμενο -έναν σπάνιο παγετό- ο οποίος επέφερε σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Έχω, ήδη, ζητήσει και θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα μία έκτακτη Σύσκεψη μεταξύ του ΕΛΓΑ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες για μία, ακόμα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΕΛΓΑ» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι η καταγραφή θα γίνει γρήγορα και οι αποζημιώσεις θα δοθούν με ταχύτητα.

«Όπως έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, όπου υπάρχει ανάγκη θα στηρίξουμε με περαιτέρω πόρους και οι εκταμιεύσεις θα γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, έτσι ώστε, να μπορείτε να είστε έτοιμοι για την επόμενη χρονιά. Μιλάμε για καλλιέργειες ανταγωνιστικές, εξαγωγικές, οι οποίες στην ουσία σηματοδοτούν την αγροτική παραγωγή του μέλλοντος. Και θέλουμε να είμαστε πάντα κοντά σας, να ξέρετε ότι έχετε δυνατότητα να συνεχίσετε να επενδύετε σε αυτό το οποίο κάνετε και σε αυτό το οποίο αγαπάτε» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός σημείωσε ότι «ο παγετός έχει χτυπήσει πολλές μεριές της χώρας και ο Πρωθυπουργός το παρακολουθεί κάθε μέρα, ενημερώνεται το πρωί και το απόγευμα». Πρόσθεσε ότι πρέπει να «καρπίσουν πραγματικά τα δέντρα για να έχουμε μία συνολική αποτίμηση της ζημιάς η οποία είναι μεγάλη σε όλη την Ελλάδα» ώστε ο ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει «αυτή τη νέα κρίση που έχει έρθει πάνω τους παραγωγούς μας».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η κρατική μέριμνα επεκτείνεται και σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή, όπως οι εταιρείες συσκευασίας. «Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν στα χωράφια, οι παραγωγοί μας, είναι και ο κόσμος ο οποίος δουλεύει στα συσκευαστήρια και εδώ και στη Βόρεια Ελλάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Νοιαζόμαστε και για τους εργαζόμενους και θέλω να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος από το κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφαλιστική τους κάλυψη».

Νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «μετά τον “Ιανό” έχουμε πια μία εμπειρία για το πώς μπορούμε να κινούμαστε πιο γρήγορα από ό,τι κινήθηκε η Ελληνική Πολιτεία στο παρελθόν. Και βέβαια υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή, το οποίο τυποποιεί και οργανώνει τα θετικά μαθήματα τα οποία πήραμε από τη διαχείριση του “Ιανού” έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε στο μέλλον τις φυσικές καταστροφές με την ίδια αποτελεσματικότητα».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι λόγω και της κλιματικής αλλαγής «θα πρέπει μεσομακροπρόθεσμα να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το πώς αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους καταστροφές» μέσα και από τον εκσυγχρονισμό του εσωτερικού κανονισμού «του ΕΛΓΑ ο οποίος -όπως γνωρίζετε- ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του ‘50, για να μπορούμε να αποτυπώσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνει ο κάθε παραγωγός και να συνδέσουμε την ασφαλιστική του κάλυψη με τις πραγματικές του ανάγκες. Και θα υπάρχει και η δυνατότητα, βέβαια, επικουρικά -το τονίζω- να μπορούμε να συνεργαστούμε και με την αγορά έτσι ώστε να μπορεί υπό προϋποθέσεις να υπάρχει και πρόσθετη ασφάλιση γι’ αυτούς οι οποίοι το επιθυμούν προκειμένου να έχουμε ένα καινούργιο ασφαλιστικό πλαίσιο για το μέλλον. Γιατί αυτό το οποία έχουμε, αυτή τη στιγμή, είναι ένα πλαίσιο το οποίο έρχεται από το παρελθόν και το οποίο δεν ανταποκρίνεται, δυστυχώς, στις αλλαγές που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή».

Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης ο πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει ατμομηχανή της ανάπτυξης

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης -το οποίο δεν είναι μία αφηρημένη έννοια είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο επενδύει στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και τη σύγχρονη τεχνολογία που μας ανοίγει τεράστιες δυνατότητες για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να γίνει πραγματικά μία ατμομηχανή ανάκαμψης. Και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αυτό το ρόλο έρχεται να υπηρετήσει. Δεν είναι μόνο ένα Υπουργείο διαχείρισης επιδοτήσεων. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτό της δουλειάς αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει μία τεράστια αναπτυξιακή δυναμική που πρέπει στην ουσία να να ξεκλειδωθεί μέσα από τον πρωτογενή τομέα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια».

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν στην επίσκεψή του στην περιοχή του Σπαθοβουνίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και η βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ Μαριλένα Σούκουλη.

Επίσκεψη σε βιομηχανική μονάδα

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην βιομηχανική μονάδα της Calpak, όπου ενημερώθηκε για τον εξωστρεφή χαρακτήρα της επιχείρησης, την προσαρμογή στις αλλαγές που έχει φέρει η τεχνολογική πρόοδος αλλά και για τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, ενώ από την πλευρά του υπογράμμισε την ανάπτυξη ελληνικών «πράσινων» τεχνολογιών.

«Είναι η Ελλάδα που καινοτομεί, παράγει, και εναρμονίζεται και με τις επιταγές της μετάβασης σε οικονομία μηδενικών εκπομπών. Γιατί ξεχνάμε ότι η πρώτη μορφή ΑΠΕ ήταν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, πριν φτάσουμε στα φωτοβολταϊκά και στις ανεμογεννήτριες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι επικεφαλής της εταιρείας, Παναγής και Κωστής Κωνσταντινίδης, είπαν στον Πρωθυπουργό ότι παρά τις αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία το προσωπικό της επιχείρησης έχει αυξηθεί, ενώ πολλές νέες θέσεις απαιτούν υψηλή εξειδίκευση και είναι καλά αμειβόμενες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία δεν συνεπάγονται και μείωση του εργατικού δυναμικού που απασχολούν βιομηχανίες σαν την Calpak, προσθέτοντας ότι ζητούμενο είναι η επανεκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζόμενων, ώστε να μπορούν να κάνουν τη μετάβαση στις νέες ανάγκες της παραγωγής.

«Με τα self-tests θα περιορίσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά στους χώρους εργασίας»

Οι αδελφοί Κωνσταντινίδη ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό και για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής προστασίας. «Τώρα με τα νέα self-tests, τα οποία πια καθίστανται υποχρεωτικά για πολλές κατηγορίες εργαζόμενων έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε σε εβδομαδιαία βάση καθολικά το εργατικό δυναμικό, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά στους χώρους εργασίας. Αλλά, βέβαια, πριν τον κάνουμε εμείς πολλές επιχειρήσεις νομίζω ήταν στην πρώτη γραμμή, αναγνωρίζοντας ότι υποχρέωσή τους είναι η προστασία της υγείας των εργαζόμενων», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όχι Λιβανού σε de minimis και αποζημιώσεις κάστανου

Οι ζημιές από μικροκαρπία, καθώς και από ασθένειες, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές Ν. Κρητικός, Α. Δαβάκης, Στ. Αραχωβίτης, Γ. Παπαηλιού και Ο. Κωνσταντινόπουλος, σας πληροφορούμε τα εξής, αναφέρει ο Σπήλιος Λιβανός:

Είναι γεγονός ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρείται συνεχόμενη πίεση στις τιμές παραγωγού τόσο των ζωικών (γάλα-κρέας) όσο και των αγροτικών (κηπευτικά, εσπεριδοειδή, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.ά.) προϊόντων, που οφείλεται στον περιορισμό της διάθεσης αυτών και των προϊόντων τους στην αγορά λόγω μειωμένης ζήτησης (κλειστή εστίαση, εισαγωγές σε πολύ χαμηλές τιμές, μειωμένες εξαγωγές, αποδυναμωμένος τουρισμός, απαγόρευση μαζικών συναθροίσεων π.χ. εμποροπανήγυρεις, γάμοι κ.ά.).

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΣΔΕ 2020, στις Π.Ε. Αρκαδίας και Λακωνίας καλλιεργούνται 6.129 και 1.995,30 στρέμματα με καστανιές για καρπό αντίστοιχα, σε σύνολο 61.221,30 στρεμμάτων που καταγράφονται πανελλαδικά.Πρωθυπουργική παρέμβαση για το θέμα, που ανέδειξε πρώτος ο ΑγροΤύπος.

ΕΛΓΑ

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος εκδόθηκε σε εφαρμογή του ν.3877/2010 (Α΄160), οι ζημιές από μικροκαρπία, καθώς και από ασθένειες, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. και, ως εκ τούτου, δεν αποζημιώνονται, αναφέρει επιπροσθέτως ο Σπήλιος Λιβανός.

Επίσης, για να ενταχθούν οι εν λόγω ζημιές σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), θα πρέπει να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, σημειώνει.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει, εκτός των άλλων, η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια), σε επίπεδο νομού, σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών και η ζημιά να είναι αποτέλεσμα μίας δυσμενούς καιρικής συνθήκης και όχι συνδυασμού πολλών.

Επισημαίνεται ότι ο ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, παρακολουθεί, μέσω των επισημάνσεων που διενεργεί, την εξέλιξη των καλλιεργειών στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Ο ΕΛΓΑ για τα μετεωρολογικά δεδομένα ενημερώνεται από την υπηρεσία του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕΜΕ), το οποίο αφενός συλλέγει και επεξεργάζεται στοιχεία μετεωρολογικών δεδομένων από τους πιστοποιημένους μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας που ανήκουν στην ΕΜΥ και στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και αφετέρου βρίσκεται σε συνεργασία τόσο με την ΕΜΥ όσο και με το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Τα μετεωρολογικά δεδομένα των πιστοποιημένων σταθμών δεν έδωσαν για τις καστανοκαλλιέργειες θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 40ο Κελσίου, ώστε να θεωρηθεί καύσωνας, σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020 δεν ξεπέρασαν τους 35ο-36ο Κελσίου. Πέραν τούτων, η απώλεια παραγωγής της καστανοκαλλιέργειας, από επισημάνσεις που έχουν διενεργηθεί κατά καιρούς από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, οφείλεται σε ασθένειες (μυκητολογικές-εντομολογικές), ενώ έχει διαπιστωθεί και φαινόμενο μικροκαρπίας, ζημιογόνα αίτια τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, είναι μη καλυπτόμενα από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ. Περαιτέρω, αναφέρεται ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ ήρθαν σε επαφή με εμπλεκόμενους φορείς της Περιφέρειας των περιοχών που συγκεντρώνονται οι καστανοκαλλιέργειες και συζήτησαν τη δυνατότητα εξεύρεσης βιώσιμης πρακτικής για την ανάπτυξη και επέκταση της καστανοκαλλιέργειας, καθώς και διερεύνησης ένταξης των καστανοπαραγωγών σε ειδικό καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης, ώστε να ισοσκελίσουν τις απώλειες στο αγροτικό τους εισόδημα λόγω της ασθένειας που έπληξε τις φυτείες τους.

Άπαντες οι συμμετέχοντες προσήλθαν με καθαρά τεχνοκρατικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, αλλά και με συναίσθηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει στους παραγωγούς κάστανου των Περιφερειών της χώρας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα, τονίστηκε ότι η παραγωγή κάστανου αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα για τον ορεινό όγκο περιοχών της χώρας μας και την κυριότερη πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους.

Επιπλέον, ως μακροπρόθεσμη λύση, τονίστηκαν οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για τη διάσωση, τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας και την ανανέωση των γηρασμένων καστανοτεμαχίων, καθώς σε αρκετούς οικισμούς υπάρχουν πολλά υπέργηρα δέντρα. Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στη συγκράτηση του πληθυσμού στους ορεινούς οικισμούς και στην ανάπτυξη αυτών, καθώς και στην προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών κυρίως κατά την εποχή της συγκομιδής.

Δείτε πατώντας εδώ την απάντηση Λιβανού

Ο πρόσφατος παγετός έκαψε βιομηχανική ντομάτα και αρακά σε Λάρισα και Φάρσαλα

Όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα συμβόλαια των παραγωγών στον αρακά.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σουλιώτη, 4.500 περίπου στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον πρόσφατο παγετό, σε Λάρισα και Φάρσαλα, ενώ εξίσου μεγάλη είναι η ζημία και στον αρακά. Όπως εξηγεί ο κ. Σουλιώτης η ζημιά εντοπίζεται σε 3.500 στρέμματα με αρακά, όπου κάηκαν οι βλαστοί και τα άνθη, λόγω του σφοδρού παγετού, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα, γιατί οι εκτάσεις καλύπτονται με συμβόλαια (αν και σε τέτοιες περιπτώσεις υπεισέρχεται θέμα ανωτέρας βίας, οπότε δεν έχει επίπτωση ο αγρότης).

Όσον αφορά πάλι στη βιομηχανική ντομάτα, σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει αποζημίωση για τα 135 ευρώ των εξόδων επαναφύτευσης που απαιτείται. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα έξοδα για τα φυτά αλλά και τη μηχανή.

Επίσκεψη Κέλλα στα χωράφια

«Η ολοκληρωτική καταστροφή, από τον παγετό, στη δυναμική καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, έχει επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα των παραγωγών, όσο και στην ομαλή λειτουργία της μεταποίησης. Ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει τη διαδικασία της επανασποράς, αλλά από τη ζημιά κέρδος δεν βγαίνει. Συμφωνώ με τους παραγωγούς στην αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης αρδευτικών έργων υποδομής, για να υπάρξει σωστός προγραμματισμός των καλλιεργειών και να μειωθεί το κόστος παραγωγής». Αυτά δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, επισκεπτόμενος τη Χάλκη, όπου τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης και παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής.

Όπως ανέφεραν οι τελευταίοι στον Λαρισαίο πολιτικό, η ζημιά στον κλάδο είναι μεγάλη, αφού ο παγετός έπληξε περίπου 4.500 στρέμματα στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων. Θα προχωρήσουν σε επανασπορά, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της συγκομιδής το φθινόπωρο, με την ελπίδα ότι ο καιρός, εκείνη την εποχή, θα είναι σύμμαχος τους. Επεσήμαναν δε στον κ. Κέλλα, ότι προέβησαν σε πρώιμες φυτεύσεις, για να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα της έλλειψης νερού, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν από τον παγετό.

Οι παραγωγοί ανέφεραν στο βουλευτή, την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς η αγροτική παραγωγή πλήττεται τα τελευταία χρόνια από πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες. Την αγωνία, μάλιστα, των αγροτών για τις δυσοίωνες εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα, μετέφερε ο Λαρισαίος πολιτικός στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ.

Έρχεται Πασχαλινό πακέτο αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ

Αυτό αναφέρουν σχετικές πληροφορίες από την διοίκηση του Οργανισμού, όπου και απευθυνθήκαμε με αφορμή ερωτήματα παραγωγών.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ΕΛΓΑ έχει προγραμματίσει μια πληρωμή πριν το Πάσχα, αλλά σήμερα δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση ακόμα, σχετικά με το ποσό που θα δοθεί, καθώς ακόμα τρέχουν τα πορίσματα.

Λίγες ημέρες πριν την πληρωμή αυτή, εξηγούν από τον ΕΛΓΑ, αναμένεται να κλείσει το σύστημα και να διαμορφωθεί το τελικό ποσό, αλλά και το πλήθος των δικαιούχων.

Αρκετοί παραγωγοί, όπως για παράδειγμα κάποιοι από τη Λάρισα πάντως που επικοινώνησαν με τον ΑγροΤύπο, ζητούν αποπληρωμή για τις ζημιές που υπέστησαν στις καλλιέργειές τους πέρσι, από τον παγετό.

Επιστολή Αγοραστού, Τζιτζικώστα, Κασαπίδη στο Μητσοτάκη για τις ζημιές από παγετό

Ζητούν άμεση στήριξη αγροτών, επιχειρήσεων και εργαζομένων στον αγροδιατροφικό τομέα.

Την έμπρακτη και άμεση στήριξη της Πολιτείας τόσο προς τους αγρότες που η παραγωγή τους καταστράφηκε από τους πέντε συνεχόμενους παγετούς, όσο και προς τις επιχειρήσεις και τους χιλιάδες εργαζόμενους στον αγροδιατροφικό τομέα ζητούν με κοινή τους επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Οι τρεις Περιφερειάρχες υπογραμμίζουν ότι οι επιπτώσεις από τον παγετό κινδυνεύουν να αποδειχθούν εφιαλτικές για το τοπικό εισόδημα, την περιφερειακή, αλλά και την εθνική οικονομία, εξαιτίας και των αυξημένων οικονομικών προβλημάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και προτείνουν συγκεκριμένο πλαίσιο αντιμετώπισης με μέτρα άμεσης στήριξης, σε τρεις άξονες:

-Πρωτογενής τομέας – Αγρότες, καλλιεργητές

-Επιχειρήσεις – Εξαγωγές – Συνεταιρισμοί – Τυποποίηση και Συσκευασία – Μεταποίηση 

-Εργαζόμενοι – Υπάλληλοι, μόνιμοι και εποχιακοί

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2021, μεγάλο μέρος των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, επλήγησαν από φαινόμενα παγετού, που είχαν ως συνέπεια την καταστροφή μεγάλου μέρους της πρωτογενούς παραγωγής σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα.Ο παγετός έπληξε μάλιστα έως και 5 φορές από το Φεβρουάριο μέχρι τις 10 Απριλίου μεγάλο τμήμα των Περιφερειακών Ενοτήτων των τριών Περιφερειών και ειδικά μια σειρά από ευαίσθητες καλλιέργειες, που αποτελούν σημαντικό μέρος της πρωτογενούς παραγωγής.

Αμπέλια, ελιές (φυτικό κεφάλαιο), πεπόνια , καρπούζια, αμύγδαλα, ντομάτες, σιτάρια, ψυχανθή, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, κυδώνια, λωτοί και ακτινίδια, που αποτελούν μάλιστα και εξαγωγικά προϊόντα, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

Οι ζημιές αυτές πλήττουν επιπλέον, εκτός από τους αγρότες και τις επιχειρήσεις μεταποίησης, τις κονσερβοποιίες, τον κλάδο των συσκευασιών, εξαγωγών και μεταφορών, καθώς και  χιλιάδες εργαζόμενους, δηλαδή  όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα.

Με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, οι επιπτώσεις από τον παγετό και τις καταστροφές κινδυνεύουν να αποδειχθούν εφιαλτικές για το τοπικό εισόδημα, την περιφερειακή, αλλά και την εθνική οικονομία, καθώς τα σημερινά προβλήματα θα επηρεάσουν αρνητικά και τις περιόδους συγκομιδής των προϊόντων, που εκτείνονται μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.

Οφείλουμε συνεπώς να ζητήσουμε από την κυβέρνηση την άμεση στήριξη, τόσο των πληγέντων καλλιεργητών, όσο και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, μόνιμων και εποχιακών. Στήριξη που είναι επείγουσα και ζωτικής σημασίας, εξαιτίας και των αυξημένων οικονομικών προβλημάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι τρεις Περιφερειάρχες προτείνουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αντιμετώπισης σε τρεις άξονες και αιτούμαστε τα εξής:

1. Πρωτογενής τομέας – Αγρότες, καλλιεργητές

-Προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ ανά στρέμμα (στρεμματική ενίσχυση ανά προϊόν) και με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2021.

-Αναγγελίες για όλες τις καλλιέργειες ώστε να μπουν σε διαδικασία αποζημιώσεων χωρίς εξαίρεση.

-Μη καταβολή εκτιμητικών τελών.

-Επιτάχυνση των εκτιμήσεων στις πληγείσες περιοχές, με άμεση καταγραφή και προσδιορισμό των ζημιών, αλλά και με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (γεωπόνων) στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

-Συμψηφισμός της αποζημίωσης με τα ασφάλιστρα κατά την εκκαθάριση της αποζημίωσης .

-Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

2. Επιχειρήσεις – Εξαγωγές – Συνεταιρισμοί – Τυποποίηση και Συσκευασία – Μεταποίηση - Οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων με βάση τον κύκλο εργασιών που πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη χρονιά για τα προϊόντα που φέτος έχουν καταστραφεί από τον παγετό και η έλλειψή τους επηρεάζει τον φετινό κύκλο εργασιών.

-Τραπεζικές διευθετήσεις – ρυθμίσεις.

-Επιχορήγηση επιτοκίου.

-Διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέσω κινήτρων.

3.Εργαζόμενοι – Υπάλληλοι

-Διατήρηση του συνόλου του μόνιμου προσωπικού στις υφιστάμενες θέσεις εργασίας των ανωτέρω επιχειρήσεων, μέσω της αξιοποίησης προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ή και του Υπουργείου Εργασίας.

-Οικονομική στήριξη του εποχιακά εργαζόμενου προσωπικού στις ανωτέρω επιχειρήσεις, αλλά και στις καλλιέργειες.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας και μοχλό ανάπτυξης. Η στήριξη της Πολιτείας οφείλει ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τον παραγωγικό ιστό να είναι έμπρακτη και άμεση. Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στα αιτήματά μας, που αποτελούν αιτήματα και των πληγέντων».

Διαφορετικές αποζημιώσεις σε κατά κύριο επάγγελμα και σε ετεροεπαγγελματίες

Γρήγορες αποζημιώσεις για ζημιές λόγω φυσικών καταστροφών στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά και στους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων ετεροεπαγγελματίες αγρότες φέρνει το σχέδιο νόμου, που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. 

Για την αποζημίωση θα λαμβάνεται υπόψη η διαφορετική βαρύτητα που έχει η αγροτική παραγωγή στο εισόδημα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, σε σύγκριση με τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Όπως τόνισε ο υπουργός στην ομιλία του, «μετά τις πρόσφατες θεομηνίες, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές και μεγάλο αριθμό πληγέντων, αναδείχθηκε η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών αναμόρφωσης του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργεί σε έκτακτες και απρόβλεπτες συνθήκες συντονισμένα, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων κατά τη διαδικασία της χρηματοδότησης, με στόχο την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων ταχύτερα, στοχευμένα, με συνεκτικό σχέδιο και αποτελεσματικότητα.

Ειδικότερα, και όσον αφορά στην κυβερνητική πολιτική για τη μεταρρύθμιση στο τομέα της κρατικής αρωγής μετά από θεομηνίες, σημειώνεται ότι αυτή στοχεύει στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, ιδίως όσον αφορά στην έλλειψη αποτελεσματικού συντονισμού και στρατηγικού σχεδιασμού, στην έλλειψη αποτελεσματικών πολιτικών ταχείας αποκατάστασης πληγέντων, καθώς και στην απουσία αποτελεσματικών και απλών διαδικασιών αποκατάστασης.
Αυτές οι παθογένειες δυσχέραιναν, κατά το παρελθόν, την υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών σε επιχειρησιακό επίπεδο, αποτελώντας τροχοπέδη για την επίτευξη στόχων της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Αυτές είχαν ως συνέπεια την παρέλευση ετών προκειμένου οι πληγέντες να λάβουν κρατική αρωγή, ή ακόμη και να μην την λάβουν.

Το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από πολύμηνη διαβούλευση με το σύνολο σχεδόν των Υπουργείων, μέσα από συνεργασία με φορείς και επαγγελματικές ομάδες, αλλά και μετά από αξιολόγηση των προβλημάτων και αδυναμιών που εντοπίζονταν σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχωρά στην κατάθεση του υπό συζήτηση Σχεδίου Νόμου».

Σκοπός του Νομοσχεδίου
1ον. Η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού, απλοποιημένου, διαφανούς και φιλικού προς τον πολίτη πλαισίου για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, ώστε να επιτρέπεται η αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομική ζωή των πληττόμενων επιχειρήσεων, αλλά και εν γένει των τοπικών κοινωνιών, το συντομότερο δυνατόν.
2ον. Η πρόβλεψη για διαμόρφωση μίας διαδικασίας συντονισμού των μέτρων αποκατάστασης και στήριξης, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, που θα επιτρέπει να διαμορφώνεται μία ολιστική εικόνα για τις ανάγκες αποκατάστασης και την πορεία υλοποίησης αυτών.
3ον. Η πρόβλεψη δημιουργίας μίας ειδικής και εξειδικευμένης δομής εντός του Υπουργείου Οικονομικών, για την υπηρεσιακή διαχείριση των καθεστώτων στήριξης των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη υπηρεσιακή συνέχεια στα μέτρα αντιμετώπισης των θεομηνιών, αλλά και σε όλα τα μέτρα και καθεστώτα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας που δημιουργήθηκαν την τελευταία περίοδο και προωθήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σκέλος της κρατικής αρωγής επιχειρήσεων και φορέων, κινείται σε 5 βασικούς άξονες:

1ος Άξονας. Πρώτος μεταρρυθμιστικός άξονας είναι η αναμόρφωση και ενδυνάμωση του μηχανισμού επιχορήγησης επιχειρήσεων που επλήγησαν από θεομηνίες, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση των κατάλληλων - κάθε φορά - εργαλείων ενίσχυσης και την οριοθέτηση και επιτάχυνση των διαδικασιών.
Στόχος του πρώτου άξονα είναι να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων και τα νομικά κενά, να διασφαλιστεί η ταχύτητα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων, να ενισχυθεί η ποιότητα του αποτελέσματος, να επιτευχθεί ο συντονισμός της διαδικασίας και να επεκταθεί το πλαίσιο στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Όπως προκύπτει από το γράμμα και το πνεύμα που διαπνέει το προτεινόμενο νομοθέτημα, το πλαίσιο θεσμοθετείται με την ταυτόχρονη διασφάλιση συγκεκριμένων και επαρκών εγγυήσεων για την τήρηση των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων, όπως αυτές καθορίζονται, κατ’ αρχήν, στην ενωσιακή νομοθεσία.

Ειδικότερα:
1. Οριοθετείται το πεδίο εφαρμογής του νόμου με ρητή καταγραφή των θεομηνιών, σε πλήρη συμφωνία και εναρμόνιση με το ενωσιακό δίκαιο.

2. Οριοθετούνται οι προϋποθέσεις και αποσαφηνίζεται η διαδικασία επιχορήγησης και πρώτη αρωγής των επιχειρήσεων, τα οποία με το ισχύον δίκαιο, είτε ρυθμίζονταν εν μέρει είτε παρέμεναν εντελώς αρρύθμιστα.
Ενδεικτικά, αποσαφηνίζονται οι δικαιούχοι, κωδικοποιείται η διαδικασία τόσο της επιχορήγησης όσο και της προκαταβολής επί της επιχορήγησης, και μνημονεύονται ρητά τα στοιχεία ενεργητικού των επιχειρήσεων, επί των οποίων χορηγείται η επιχορήγηση.

3. Θεσμοθετείται, με τρόπο απλοποιημένο και εξορθολογισμένο, το πλαίσιο αναφορικά με την ενίσχυση της πρώτης αρωγής, η οποία συνιστά ένα εφάπαξ βοήθημα, που στοχεύει στην άμεση ανακούφιση των επιχειρήσεων.
Για πρώτη φορά, το πλαίσιο οριοθετείται υπακούοντας στην αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς ρυθμίζεται ρητά ότι το ποσό της πρώτης αρωγής δεν μπορεί να υπερβαίνει την τελευταία διαθέσιμη τιμή του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε αγοραίες τιμές, όπως υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, αναγόμενη σε μηνιαία βάση.

4. Εντάσσονται, ρητά, στο θεσμικό πλαίσιο και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και με τη διασφάλιση εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας, η περίμετρος κάλυψης της επιχορήγησης επεκτείνεται ρητά στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και – για ένα μικρότερο ποσοστό – και στους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Για τη διαμόρφωση των διαφορετικών ποσών επιχορήγησης στις δύο κατηγορίες αγροτών λαμβάνεται υπόψη η διαφορετική βαρύτητα που έχει η αγροτική παραγωγή στο εισόδημα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, σε σύγκριση με τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Συνεπώς, η επιχορήγηση στον αγροτικό κόσμο γίνεται με τρόπο δίκαιο, που επιχειρεί την ικανοποίηση των διαφορετικών αναγκών, χωρίς να εξισώνει τις δύο κατηγορίες.

5. Θεσμοθετείται ο Περιφερειακός Συντονιστής Κρατικής Αρωγής ανά περιφερειακή ενότητα, ως το πρόσωπο το οποίο θα αποτελεί έναν μόνιμο γνώστη και υπεύθυνο για τη διαδικασία σε τοπικό επίπεδο, και το οποίο θα λειτουργεί ως σύνδεσμος με την Κεντρική Διοίκηση, στο πλαίσιο και των κανόνων του «Καλλικράτη».

6. Θεσπίζεται διαδικασία ώστε τα μέλη των επιτροπών της Περιφέρειας, οι οποίες θα είναι αρμόδιες για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, να είναι μέλη ειδικού Μητρώου, το οποίο και θα διασφαλίζει ότι τα πρόσωπα αυτά διαθέτουν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και λαμβάνουν συνεχή κατάρτιση.

7. Δημιουργούνται επιτροπές κρατικής αρωγής στις περιφέρειες, για τις καταγραφές και εκτιμήσεις των ζημιών στις επιχειρήσεις.
Αυτές οι επιτροπές, ανάλογα με το είδος και το εύρος της θεομηνίας, θα έχουν την κατάλληλη σύνθεση και θα κινούνται υπό σαφείς και καθορισμένες αρχές δεοντολογίας.

2ος Άξονας. Δεύτερο άξονα αποτελεί ο συντονισμός των διαδικασιών προώθησης μέτρων ενίσχυσης και αποκατάστασης σε εθνικό επίπεδο, που αποβλέπει στην αντιμετώπιση καθυστερήσεων στη διαδικασία επιχορηγήσεων επιχειρήσεων.
Ο συντονισμός επέρχεται μέσα από τη θεσμοθέτηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η οποία αποτελεί το κυβερνητικό συλλογικό όργανο που με μεθοδικό, συνεκτικό και συνεπή τρόπο, κινούμενο υπό την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, θα συμβάλει στο συντονισμό του σχετικού πλαισίου κρατικής αρωγής.
Η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, συγκροτούμενη από τους Γενικούς Γραμματείς των βασικών εμπλεκόμενων Υπουργείων αλλά και από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες οι οποίες δυσχέραιναν κατά το παρελθόν την υλοποίηση της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Ήδη, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής έχει συσταθεί και είναι έτοιμη να ξεκινήσει το έργο της.

3ος Άξονας. Τρίτος άξονας είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατικής αρωγής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Αυτή η ψηφιοποίηση θα καθιστά τη διαδικασία της οικονομικής ενίσχυσης γρήγορη, απλή, αποτελεσματική, με δυνατότητα ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων και των σχετικών δηλώσεων.

4ος Άξονας. Τέταρτος άξονας είναι η κινητροδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης, μέσω σχετικής διάταξης που προβλέπει την παροχή κινήτρου και οφέλους για τις επιχειρήσεις που έχουν ιδιωτική ασφάλιση, ώστε οι πληττόμενες επιχειρήσεις να μπορούν να λαμβάνουν επιχορήγηση επιπλέον της αποζημίωσης που καλύπτεται από την ιδιωτική τους ασφάλιση.
Με το νομοσχέδιο, διευκρινίζονται τα θέματα επιχορήγησης επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων που έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Κατοχυρώνεται ότι οι ασφαλισμένες επιχειρήσεις μπορούν να λαμβάνουν επιχορήγηση επιπλέον της αποζημίωσης, μόνο για το ποσό της ζημίας το οποίο δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, και για το ποσοστό το οποίο θα ορίζεται στην απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών, αφουγκραζόμενο την κοινωνία μετά και τη δημόσια διαβούλευση, προτείνει με το νομοσχέδιο, πέραν της επιχορήγησης, και για το ποσό που καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο να ισχύει το αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, η μη υπαγωγή σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, καθώς και η μη δέσμευση και ο μη συμψηφισμός με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

5ος Άξονας. Πέμπτος άξονας είναι η διαμόρφωση συνθηκών για την κινητοποίηση της κοινωνίας με τη σύσταση Ταμείου Κρατικής Αρωγής.
Το Ταμείο, με αυστηρούς κανόνες λογοδοσίας και με διαφανείς κανόνες λειτουργίας, θα εξασφαλίζει επικουρική - στον κρατικό προϋπολογισμό - χρηματοδότηση για την αποκατάσταση θεομηνιών.

Στο υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών:
1ον. Εξαιρεί, υπό όρους, από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, τους αγρότες και αλιείς παράκτιας αλιείας.
Το συγκεκριμένο μέτρο τέθηκε σε ισχύ και το προηγούμενο φορολογικό έτος, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση για αυτές τις δύο κατηγορίες επαγγελματιών.
Η πρώτη κατηγορία αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, και η δεύτερη κατηγορία αφορά τους αλιείς της παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται - είτε ατομικά, είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου - αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων.

2ον. Θεσπίζει προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Αυτή η αποζημίωση:

  • είναι μη επιστρεπτέα,
  • είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,
  • δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,
  • δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το συγκεκριμένο μέτρο διαφοροποιείται σε σχέση με την αρχική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις, είναι αυξημένο και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς λαμβάνει υπόψη τη συσσωρευμένη και κλιμακούμενη πίεση – λόγω των υγειονομικών περιορισμών – στο εισόδημα των επιχειρηματιών.

3ον. Καταθέτει συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, αυξάνοντας τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού κατά 3 δισ. ευρώ για το 2021.
Η προτεινόμενη ρύθμιση προωθείται στο πλαίσιο των μέτρων τα οποία έχουν ήδη ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίησή τους.

Διαβάστε το σχέδιο νόμου

Στον πρωθυπουργό το αίτημα για προκαταβολή αποζημίωσης λόγω παγετού

Ένα πακέτο μέτρων φαίνεται πως αρχίζει να μελετά η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων από τον παγετό αγροτών.

Τα μέτρα αυτά έθεσε υπόψιν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 14 Απριλίου, ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Λάκης Βασιλειάδης, ο οποίος εκτός των άλλων πρότεινε να δοθεί στους παραγωγούς, προκαταβολή αποζημίωσης. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο βουλευτής, ακόμα είναι νωρίς και πρέπει να προηγηθεί η κοστολόγηση της ζημιάς, η οποία και είναι πολύ μεγάλη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Λάκη Βασιλειάδη έχει ως εξής:

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης συναντήθηκε εκτάκτως με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο παρουσίασε τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει συλλέξει τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με τη μεγάλη καταστροφή στην παραγωγή της Πέλλας και άλλων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας από τους παγετούς της 24ης-26ης Μαρτίου και της 8ης-10ης Απριλίου.

Ο λόγος που ο Λάκης Βασιλειάδης επέλεξε να απευθυνθεί στον ίδιο τον Πρωθυπουργό είναι για να του καταστήσει σαφές πως πρόκειται πραγματικά για μια ασυνήθιστα μεγάλη καταστροφή, η οποία απαιτεί άμεσες ενέργειες και κινητοποίηση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τους παραγωγούς ο Βουλευτής ζήτησε να εξεταστούν η προκαταβολή αποζημίωσης για το σύνολο των καλλιεργειών, ο συμψηφισμός των εισφορών ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις, η αναστολή υποχρεώσεων όπως ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, ο υπολογισμός των αποζημιώσεων στο 100% της παραγωγής, η έκτακτη επιχορήγηση του ΕΛΓΑ και η ενίσχυσή του με προσωπικό ειδικότητας γεωπόνων.

Επιπλέον, ο Λάκης Βασιλειάδης ζήτησε να υπάρξει μια δέσμη μέτρων από τα συναρμόδια υπουργεία με κεντρικό άξονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις μεταποίησης (συσκευαστήρια, ψυγεία, διαλογητήρια κ.α) και βιομηχανία, καθώς και το ενδεχόμενο αναστολής εισφορών και τραπεζικών υποχρεώσεων, εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία λειτουργίας και απώλεια εσόδων. Περαιτέρω, ζήτησε τη στήριξη των εποχικά εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ ή άλλων προγραμμάτων, καθώς διακυβεύεται η ίδια η οικονομική επιβίωσή τους.

Κλείνοντας, ο Βουλευτής ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό που δέχθηκε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή και άκουσε τις θέσεις του. Αποδεικνύεται έτσι για μία ακόμα φορά ότι η Νέα Δημοκρατία  και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πάντα διαθέσιμη και πρόθυμη να ανταποκριθεί στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και του πρωτογενούς τομέα.

Δέσμη μέτρων για πληγέντες αγρότες από απανωτές ζημιές παγετού ζητά ο Χαρακόπουλος

Από Σπήλιο Λιβανό και Χρήστο Σταϊκούρα.

«Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται οι αγρότες του νομού Λάρισας, καθώς έχουν δεχθεί απανωτά χτυπήματα στις παραγωγές τους από διαδοχικούς παγετούς. Οι καλλιέργειές τους, ειδικά οι μόνιμες όπως οπωροφόρα και αμπέλια, έχουν υποστεί σημαντικότατες ζημιές και πλέον εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην πολιτεία και τον ΕΛΓΑ». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με την οποία ζητά την επίσπευση των διαδικασιών αποζημιώσεων και την εξέταση λήψης δέσμης μέτρων στήριξης των πληγέντων αγροτών.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «η “Μήδεια” τον Φεβρουάριο (17-18/2) και τρείς στη σειρά παγετοί τον Μάρτιο (3/3, 12/3 και 26/3) έπληξαν τη φυτική παραγωγή, αλλά η “χαριστική βολή”, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, ήταν ο πρόσφατος όψιμος παγετός. Προκλήθηκαν, ζημιές στα πρωιμανθή αμύγδαλα, στις πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών από τη “Μήδεια’ και τους πρώτους παγετούς του Μαρτίου, ζημιές στα υπόλοιπα οπωροφόρα από τον παγετό της 26ης Μαρτίου και εκτενείς ζημιές σε αμπέλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, αχλάδια, άλλα και καρπούζια, πεπόνια και βιομηχανική ντομάτα, που φυτεύτηκαν αυτή την περίοδο, από τον παγετό της 9ης Απριλίου.

Σύμφωνα με τους αγρότες, ακόμα και στις περιπτώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων όπου καλλιεργούνται διαφορετικά είδη, για να υπάρχει κλιμακωτά μέσα στο έτος εισόδημα από τις πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων και να υλοποιείται η διασπορά του κινδύνου για ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα, οι ζημιές από τα διαδοχικά φαινόμενα παγετού προκαλούν οξύ πρόβλημα επιβίωσης. Το πρόβλημα υφίσταται εντονότερο στις περιπτώσεις μονοκαλλιεργειών που ζημιώθηκαν από τους παγετούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγρότες ζητούν εκτός από την άμεση ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ, το προσωπικό του οποίου ήδη κάνει τις απαραίτητες επισημάνσεις που αφορούν τις ζημιές, να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Να γίνουν έγκαιρα και δίκαια οι εκτιμήσεις, με ενίσχυση του ΕΛΓΑ με επαρκές προσωπικό και να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις, αφού για πολλούς αγρότες υφίσταται θέμα επιβίωσης. Επιπροσθέτως, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω κορονοϊού, άλλα και του γεγονότος ότι η καλλιεργητική περίοδος είναι ακόμα στην αρχή και τα καλλιεργητικά έξοδα θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς να αναμένονται έσοδα, ζητούν να υπάρξει δέσμη μέτρων που θα τους ανακουφίσει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να διεκπεραιωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες της εκτίμησης των ζημιών και των αποζημιώσεων;

Εξετάζετε δέσμη μέτρων, που θα διευκολύνουν τους πληγέντες αγρότες στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που θα βρεθούν λόγω απώλειας εσόδων από τις ζημιές που προκάλεσαν οι διαδοχικοί παγετοί στις καλλιέργειές τους;

Σε άμεσες προσλήψεις γεωπόνων προχωρά ο ΕΛΓΑ λόγω των συντριπτικών ζημιών από τον παγετό

Στο ακέραιο οι αποζημιώσεις για τον παγετό, ένα φαινόμενο τις συνέπειες του οποίου ανέδειξε πρώτος ο ΑγροΤύπος από την περασμένη Παρασκευή.

O πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «O παγετός των τελευταίων ημερών, ο οποίος εκδηλώθηκε σε πέντε κύματα, έχει προκαλέσει εκτεταμένες και βαρύτατες ζημίες στην αγροτική παραγωγή. Έπληξε σημαντικές εκτάσεις καλλιεργειών από τη Δυτική Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο.

Στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχει σημάνει συναγερμός και συνεργεία του Οργανισμού με έμπειρους εκτιμητές επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές για να οριοθετήσουν την έκταση των ζημιών και να προσδιορίσουν το κόστος των αποζημιώσεων. 

Έχουν ανοίξει οι διαδικασίες των αναγγελιών των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν, της υποβολής δηλώσεων εκ μέρους των αγροτών και με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού έχει δοθεί επαρκής χρόνος για να υποβληθούν αυτές οι δηλώσεις μέχρι το τέλος του μηνός Απριλίου.

Με σημερινή μου απόφαση προσλαμβάνεται αμέσως το σύνολο των διαθέσιμων μέσω της τελευταίες προκήρυξης του ΑΣΕΠ εκτάκτων γεωπόνων, για να τεθούν στη διάθεση των Υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ και να προωθήσουν με αμεσότητα το εκτιμητικό έργο. 

Είμαστε απέναντι σε μία πρωτόγνωρη για τα χρονικά της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και οικονομίας καταστροφή.

Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη θα εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των ζημιών στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου αλλά και σε κάθε αγροτικό νοικοκυριό.

Διαβεβαιώνω ότι θα καταβληθούν με τη συνδρομή της Κυβέρνησης στο ακέραιο οι αποζημιώσεις, τις οποίες δικαιούνται οι αγρότες, που έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειές τους στον ΕΛΓΑ».

Κινητοποίηση αγροτών στο Αμύνταιο, δεν υπάρχει φέτος παραγωγή στα οπωροφόρα

Σε κινητοποίηση με τα τρακτέρ τους προς το Δημαρχείο Αμυνταίου θα προχωρήσουν οι αγρότες, την Τετάρτη( 14 Απριλίου) στις 10 το πρωί, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την απόγνωσή τους για την καταστροφή που έχουν υποστεί οι δενδροκαλλιέργειες από τους παγετούς.

Η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι μια προειδοποιητική πορεία διαμαρτυρίας των αγροτών της περιοχής. Χορτάσαμε από όμορφα λόγια. Οι ζημιές είναι μεγάλες.

Μέχρι και τις 12/4/2021 είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες. Φέτος δεν θα υπάρχει παραγωγή στα ροδάκινα και τα κεράσια. Έχουμε ολική καταστροφή των οπωροφόρων δέντρων. 

Οι παραγωγοί θα πρέπει να ζήσουν τις οικογενειές τους. Τα χρήματα των επιδοτήσεων ίσα που φτάνουν για να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ. Χρήματα υπάρχουν αλλά θα πρέπει να πάνε εκεί που θα πιάσουν τόπο. Οι αγρότες ζητούν να κηρυχθεί η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη έτσι ώστε να αποζημιωθούν άμεσα».   

Μεγάλες ζημιές από παγετό, προκαταβολές και δίκαιες εκτιμήσεις ζητούν από ΕΛΓΑ

Μεγάλες ζημιές σε πολλές περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, έχουν δημιουργήσει οι συνεχόμενοι παγετοί. Σε πολλές περιοχές οι ζημιές φτάνουν ακόμη και στο 100% της παραγωγής. Τα χρήματα των αποζημιώσεων είναι πολλά και δύσκολο φαίνεται να μπορεί να τα καλύψει ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ. Πολλοί εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων.

Στην Επισκοπή Νάουσας, το Σάββατο, 10 Απριλίου, έγινε συνάντηση στις εγκαταστάσεις του ΑΣ Επισκοπής μετά από το κάλεσμα του συλλόγου Νάουσας και του ΑΣ Επισκοπής, που είχε σαν θέμα τα μη ικανοποιητικά πορίσματα του ΕΛΓΑ για την ανεμοθύελλα που έπληξε τα ακτινίδια. Στην συγκεκριμένη συνάντηση ήταν παρόντες οι βουλευτές Τάσος Μπαρτζώκας και Φρόσω Καρασαρλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης και ο πρόεδρος της κοινοπραξίας συνεταιρισμών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.

Ο Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Το κόστος των αποζημιώσεων είναι μεγάλο και θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Πρέπει άμεσα να καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς. Ο μαθηματικός τύπος του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει το 100% της ζημιάς λόγω παγετού (περίπου φτάνει στο 61,6%). Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να υπάρξουν αποζημιώσεις για όλο το μέγεθος της ζημιάς   

Αποφασίστηκε ο τρόπος διεκδίκησης μετά από προτάσεις που έγιναν από τους παρευρισκόμενους για να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών μέσω του ΕΛΓΑ η άλλων τρόπων.

Από τη μεριά του συλλόγου ΑΣ Νάουσας καταγγέλθηκε στους παρευρισκόμενους ο τρόπος και η κατανομή των ποσών στο περσινό de minimis ροδάκινων νεκταρινιών και βιομηχανικών που ακόμα αναμένεται».

Στο θέμα των απανωτών παγετών (25-26-27/3 και 9-10/4) που έπληξαν την παραγωγή όλων των καλλιεργειών που οι ζημιές ξεπερνούν και αυτές του 2003 αποφασίστηκε ότι σε αυτήν τη διεκδίκηση είμαστε όλοι μαζί μηδενός εξαιρουμένου. Ζητάμε:

1. Προκαταβολή έναντι των αποζημιώσεων.

2. Αποζημίωση στο 100% της εκτίμησης χωρίς κόφτες.

3. Συμψηφισμός των εισφορών.

4. Στήριξη των οργανώσεων και επιχειρήσεων του κλάδου.

5. Σύσταση ομάδας διεκδίκησης αποτελούμενης από βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, συνεταιριστές και συνδικαλιστές από όλους τους νόμους που επλήγησαν».

Από την πλευρά του ο Αγροτικός Σύλλόγος Ημαθίας, σε ανακοίνωσή του καλεί τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ΥπΑΑΤ Σπήλιο Λιβανό, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη δύσκολη αυτή συγκυρία που βιώνουμε, με καταστροφές άνευ προηγουμένου στις καλλιέργειες, να επισκεφτούν άμεσα την Ημαθία, να δουν ιδίοις όμμασι το τεράστιο μέγεθος των ζημιών στην παραγωγή και να δώσουν ουσιαστικές λύσεις εφαρμόζοντας τις διαδικασίες αποζημιώσεων όπως και στη θεομηνία «ΙΑΝΟΣ».

Ζημιές από παγετό και στην κοιλάδα του Νέστου
Ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστουενημερώνει ότι οι δυναμικές καλλιέργειες που υπάρχουν στο Δήμο Νέστου, επλήγησαν από παγετό, που εκδηλώθηκε στις 9 Απριλίου. Ο παγετός προκάλεσε μεγάλες ζημίες τόσο σε δενδρώδεις όσο και σε κηπευτικές καλλιέργειες. Τα ποσοστά των ζημιών είναι μεγάλα και θα φανούν πιο έντονα τις επόμενες μέρες.

Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, επισήμανε τα εξής: «υπάρχουν ζημιές σε πολλές περιοχές που νφτάνουν σε ποσοστό 30 - 90% της παραγωγής. Έχουμε ζημιές σε δενδρώδεις (ακτινίδια, πυρηνόκαρπα, γιγαρτόκαρπα κ.α.) αλλά και σε κηπευτικά (ακόμη και σε καρπούζια). Στο παρελθόν η περιοχή υπέστη μεγάλες καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα από βροχόπτωση το 2018, διαδοχικές χαλαζοπτώσεις το 2019 και οι αποζημιώσεις που προέκυψαν απείχαν πολύ από την πραγματική ζημία. Ζητάμε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να υπάρξουν σωστές εκτιμήσεις και να καταβληθούν στους πληγέντες παραγωγούς δίκαιες αποζημιώσεις».  

Σε επιστολή που έστειλαν οι τοπικοί φορείς προς τη διοίκηση του ΕΛΓΑ ζητούν να υπάρξουν αντικειμενικές και δίκαιες εκτιμήσεις. Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης από τους γεωπόνους των Ομάδων Παραγωγών της περιοχής, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη όσο και επείγουσα ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας, λόγω των  σοβαρών προβλημάτων που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα στις ζημίες που προκάλεσε ο παγετός στις 9/4/2021.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες από τις 12 βραδινής έως τις πρώτες πρωινές ώρες της παρασκευής 9/4/2021 που καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς στην ευρύτερη παρανέστια  περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου αγροτικού κεφαλαίου της επαρχίας  Νέστου.

Το μέγεθος της ζημίας είναι αρκετά μεγάλο στους οφθαλμούς και στους καρποφόρους βλαστούς (ακτινίδια, πυρηνόκαρπα, γιγαρτόκαρπα, ελιές), καθώς και στο φυτικό κεφάλαιο πρώιμων  κηπευτικών υπό κάλυψη.

Όπως μακροσκοπικά φαίνεται στο χωράφι ήδη από την επόμενη ημέρα στον επιτόπιο έλεγχο που  πραγματοποιήσαμε από κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς παρατηρείται πολύ μεγάλη ζημία   και όλα αυτά σε βάρος της φετινής παραγωγής.

Σύμφωνα με τις άμεσες παρατηρήσεις, οι φετινές παραγωγές στα αγροτεμάχια που επλήγησαν  αναμένονται μειωμένες, κατά 30-90%, ποσοστά καταστροφικά για τους αγρότες παραγωγούς και την εξέλιξη της δυναμικής αυτής καλλιέργειας.

Αναφορικά με την καλλιέργεια των ακτινιδίων στην περιοχή μας, η έκταση της έχει ξεπεράσει τα 19.000 στρέμματα και αποτελεί μαζί με το σπαράγγι τη ραχοκοκαλιά της αγροτικής οικονομίας  στην επαρχία Νέστου. Οι ομάδες παραγωγών οι οποίες δραστηριοποιούνται και επενδύουν εδώ και χρόνια στην παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων, προσβλέπουν στη στήριξη των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, για αυτό και σας παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια τόσο της φετινής παραγωγής με τη διαδικασία της των έγκυρων και δίκαιων εκτιμήσεων από τον ασφαλιστικό μας φορέα, τον ΕΛ.Γ.Α. όσο και την ένταξη σε προγράμματα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος την επόμενη χρονιά».

Την παρούσα πραγματογνωμοσύνη συνυπογράφουν οι κάτωθι τοπικοί γεωπόνοι,
Νικάκη Αριστέα, Γεωπόνος ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Μαραγκόζης Κων/νος, Γεωπόνος ΑΣΣ NESPAR
Καρκάτζαλος Αναστάσιος, Γεωπόνος ΑΣΣΝ ΝΕΣΤΟΣ
Αναγνωστίδου Έλενα, Γεωπόνος ΑΣ ΑΣΣΟΣ

Ζημιές σε αμπέλια και δέντρα στον Τύρναβο
Την απόγνωση των παραγωγών της περιοχής του Τυρνάβου για τις ζημιές που άφησε στις καλλιέργειες τους ο παγετός του τελευταίου διαστήματος, μεταφέρουν με ανακοίνωση τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρναβου Αμπελώνα Δαμασίου και Αργυροπουλίου-Λυγαριάς. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Καταστροφή χωρίς προηγούμενο υπέστησαν όλες οι αγροτικές καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τύρναβου από τον πέμπτο κατά σειρά παγετό που τις έπληξε τις βραδινές ώρες. Η μεγάλη χρονική διάρκεια του παγετού σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες που έφταναν πολύ κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου έφεραν την ολοκληρωτική καταστροφή και σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής μας.

Τα αποτέλεσμα του παγετού φαίνονται ήδη από τις πρώτες ώρες καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς οι αμπελοκαλλιέργειες και δενδροκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής αχλάδια, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα, αμπέλια οινοποιήσιμα και επιτραπέζια αλλά και τα κηπευτικά.

Η αντίδραση μας ήταν άμεση και ενημερώσαμε τηλεφωνικά τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας όπου του αναφέραμε τις καταστροφικές θερμοκρασίες που μας έπληξαν, ενώ πραγματοποιήσαμε αναγγελία ζημίας. Διεκδικούμε:

  • Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις ζημιάς αφού όλοι οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής μένουν χωρίς εισόδημα έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τα καλλιεργητικά έξοδα.
  • Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση.
  • Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.
  • Να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που οι καλλιέργειες τους επλήγησαν και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές.
  • Να γίνει η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους για την μεγάλη απώλεια παραγωγής γάλακτος λόγω του παγετού.
  • Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους».

Από... κορονοϊό χτυπήθηκε το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, κατεβάζει ρολά

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΛΓΑ, στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται σε αυτήν, το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης που εξυπηρετεί τις περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας από χθες, 8 Απριλίου, έως και τις 18 Απριλίου 2021 λόγω κρουσμάτων COVID-19.

Οι ασφαλισμένοι παραγωγοί που θέλουν να έρθουν σε επικοινωνία για επείγοντα θέματα μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω της γραμμής 1540 ή να επικοινωνήσουν με την Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για τηλέφωνα και mail στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ.

Ειδικά για τις αναγγελίες ζημιάς στο ζωικό κεφάλαιο, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να απευθυνθούν στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ των οικείων Δήμων.

Νέος... γύρος παγετού αποτελειώνει ροδάκινα, βερίκοκα, ακτινίδια - ζημιές σε κηπευτικά και αμπέλια

Βαρύ τίμημα πληρώνουν οι αγρότες για μια ακόμα χρονιά, καθώς έπεσε νέος, ισχυρός παγετός.

Στον κάμπο των Γιαννιτσών, μεγάλη απογοήτευση βιώνουν οι παραγωγοί, καθώς νέος ισχυρός παγετός έπεσε την Παρασκευή σε όλο τον κάμπο των Γιαννιτσών. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο, κ. Σάββας Παστόπουλος, τα περισσότερα δέντρα ειναι στο στάδιο της ανθοφορίας - καρπιδίου, ενώ τα ακτινίδια και οι λωτοί είναι στο στάδιο της έκπτυξης των νεαρών βλαστών, με τις νέες ζημιές να φαίνονται τις επόμενες ημέρες.

Ο Θεσσαλός Φάνης Τραγάκης μας λέει από την πλευρά του ότι η θερμοκρασία έφτασε και τους μείον 3 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, αμύγδαλα, αχλάδια και γενικά όλες οι δενδρώδεις καλλιέργειες, ακόμη και σκεπαστά καρπούζια αλλά και αμπέλια χτύπησε το νέο φαινόμενο. Ζημιές, σύμφωνα με τον Φάνη Τραγάκη, υπάρχουν σε Τύρναβο, Γιάννουλη, Φαλάνη, Αμπελώνα, Πλατανούλια και αλλού.

Για χαριστική βολή απο την σημερινή παγωνιά σε χιλιαδες στρεμματα με βιομηχανική ντομάτα, αλλά και αρακά στην περιοχή Χάλκης, κάνει λόγο από την πλευρά του ο Χρήστος Σουλιώτης, πρόεδρος στον ΘΕΣΤΟ, ενώ αναφορές αγροτών για ζημιές υπάρχουν και από νοτιότερες περιοχές, όπως η Φθιώτιδα, αλλά και πιο βόρειες όπως η Καστοριά με τον παγετό να δημιουργεί μεγάλα θέματα σε μηλοκαλλιέργειες και όχι μόνον. Μεγάλες είναι οι ζημιές και σε κτήματα με πεπόνια στην Καρδίτσα.

Τραγική φαίνεται πως διαμορφώνεται η κατάσταση και στο νομό Ημαθίας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Βασίλης Τσούγκας, από τον Παλιό Πρόδρομο Ημαθίας, η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 2,2 βαθμούς Κελσίου. Η κατάσταση πλέον είναι τραγική, οι αγρότες δεν ξέρουν πως θα βγει η χρονιά, ζημιές υπάρχουν σε ακτινίδια, ροδάκινα κ.λπ. και η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Και στην Επισκοπή Νάουσας για πρωτόγνωρη κατάσταση, ιδίως στα ακτινίδια, κάνουν λόγο οι παραγωγοί. Για παράδειγμα, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημητρίου, παραγωγός με 150 στρέμματα καλλιεργειών και επιχειρηματίας, που έχει εκτός των άλλων και ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδη, οι ζημιές στις ακτινιδιές που οι κορφές τους είναι τώρα στα 10 εκατοστά περίπου, είναι ολικές.

Τέλος, όπως μας ανέφεραν αγρότες με κηπευτικά από το νομό Ηλείας, στην Αμαλιάδα, η θερμοκρασία έπεσε έως μείον 1 βαθμό Κελσίου την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί παγετός και να υπάρχουν ζημιές κυρίως σε καρπούζια αλλά και σε άλλες καλλιέργειες της περιοχής.

Μισές δουλειές με τις αναγγελίες ζημιών στα πρώιμα κεράσια Πέλλας, λένε οι αγρότες

Εκτός τέθηκαν πρωιμανθείς ποικιλίες κερασιών στην Πέλλα, προκαλώντας την οργή των παραγωγών.

Μέχρι τις 28 Απριλίου 2021 έχουν περιθώριο για την αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ από τον παγετό της 25ης - 28ης Μαρτίου 2021, οι παραγωγοί των οποίων υπέστησαν ζημιές τα κτήματα με αμύγδαλα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια, βιομηχανικά ροδάκινα, ορισμένες ποικιλίες επιτραπέζιων αχλαδιών (Ετρούσκα, Κοντούλα, Κόσσια και Κρυστάλλια).

Όσον αφορά στα πρώιμα κεράσια πεδινών περιοχών που βρίσκονταν στο στάδιο έναρξης της ανθοφορίας, οι αναγγελίες αφορούν μόνον τις εξής ποικιλίες: Πρίμουλατ, Ρίτα, Πριμαβέρα, Ιταλικά, Νίμπα, Νορθ Σταρ, Έρλι Λόρι, Έρλι Μπι Τζι, Πρεκόζ Μπερνάρ, Βαλέρα, Μπουρλά και Οκτάβια.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΛΓΑ Βέροιας, προκαλώντας όμως την οργή αρκετών παραγωγών με όψιμες αλλά πολύ πρωιμανθείς ποικιλίες κερασιών (Τσολακέικα, Τζάιαντ Ρεντ, Σάμπα, Σαμπρίνα, Λαπίν, Μπλακ Σταρ και Σάνμπαρστ), που έμειναν εκτός. Όπως σημείωσαν πολλοί αγρότες, προκαλεί εντύπωση ότι αρκετές από αυτές τις ποικιλίες που έμειναν εκτός, είναι επικονιαστές σε άλλες ποικιλίες κερασιών, που εντάσσονται στις αναγγελίες.

ΕΛΓΑ Βέροιας σε Βασιλειάδη: Και οι πρώιμες ποικιλίες κερασιών στις αναγγελίες

Ανακοίνωση από το βουλευτή της ΝΔ Πέλλας, Λάκη Βασιλειάδη, για το πρόβλημα που ανέδειξε πρώτος ο ΑγροΤύπος.

Νέα επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ είχε ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ κ. Λάκης Βασιλειάδης.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, συνομιλώντας εκ νέου σήμερα με την προϊσταμένη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας κ. Μ. Παππά ενημερώθηκα για την άμεση έναρξη αναγγελιών ζημιών στην ΠΕ Πέλλας, αναφορικά με τους πρόσφατους παγετούς, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να προχωρήσουν σε δηλώσεις, όπως συνέβη και με τα βερίκοκα.

Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες που θα ξεκινήσουν αφορούν:

  • Επιτραπέζια-βιομηχανικά ροδάκινα και νεκταρίνια, σε όλη την ΠΕ Πέλλας,
  • Πρώιμες ποικιλίες κερασιών, στις πεδινές περιοχές της ΠΕ Πέλλας,
  • Δαμάσκηνα, σε όλη την ΠΕ Πέλλας,
  • Κάποιες ποικιλίες επιτραπέζιων αχλαδιών, σε όλη την ΠΕ Πέλλας.

Οι εξειδικευμένοι πίνακες θα ανακοινωθούν αύριο, καθώς και οδηγίες ειδικά για τους παραγωγούς ακτινιδίων, μιας και παρατηρούνται ζημιές σε περιοχές του θύλακα του παγετού.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν τις εκτιμήσεις και εφόσον αργότερα διαπιστωθεί ζημιά και σε άλλες καλλιέργειες ή ποικιλίες, ο Οργανισμός θα προβεί σε νέες αναγγελίες. Ειδικότερα σε σχέση με το κεράσι, την ενημέρωσα πως υπάρχουν ζημιές και σε άλλες ποικιλίες, καθώς και σε άλλες περιοχές της ΠΕ Πέλλας. Τα προβλήματα στις καλλιέργειες άρχισαν να διαπιστώνονται τώρα, ενώ αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο ορατά αργότερα.

Από την πλευρά μου, διαβεβαιώνω τους αγρότες της Πέλλας πως θα παρακολουθώ στενά το θέμα, ώστε καμία ζημιωμένη καλλιέργεια να μη μείνει απροστάτευτη, αλλά και οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες.

Αναγγελίες και στις πρωιμανθείς ζητούν οι παραγωγοί

Πάντως οι παραγωγοί κερασιών της περιοχής αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι ζητούμενο είναι να δοθεί η δυνατότητα αναγγελίας και για τις πρωιμανθείς ποικιλίες κερασιών, καθώς υπάρχουν ποικιλίες που είναι μεν όψιμες, αλλά ανθίζουν πρώτες. Το πρόβλημα, υπενθυμίζεται, ανέδειξε πρώτος ο ΑγροΤύπος (δείτε πατώντας εδώ).

Κρατικές ενισχύσεις 1,67 εκατ. ευρώ καταβάλλει ο ΕΛΓΑ

Οι καταβολές αφορούν ζημιές που συνέβησαν το 2017 και το 2018.

Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 1.674.584,32 ευρώ, θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ, την Τετάρτη 7 Απριλίου, σε 915 δικαιούχους παραγωγούς των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ή είναι δικαιούχοι ενισχύσεων για απώλεια παραγωγής.

Επισημαίνεται ότι ο κύριος όγκος των ενισχύσεων αφορά κυρίως ζημιές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ετήσιο 2017», καθώς και «Πυρκαγιές 2017», ενώ ξεκινά και η καταβολή ενισχύσεων για τις ζημιές που εντάχθηκαν στα προγράμματα «Ετήσιο 2018» και «Πυρκαγιές 2018».

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά νομό πατήστε εδώ.

Οι ζημιές στα Τέμπη αποζημιώνονται πλήρως από τον ΕΛΓΑ

Υπό συζήτηση η αναδιάρθρωση καλλιεργειών με ποικιλίες πιο ανθεκτικές στον παγετό.

«Οι πρόσφατες ζημιές από τον παγετό στον δήμο Τεμπών καλύπτονται πλήρως από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως με διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι οι εκτιμήσεις να “τρέξουν γρήγορα”, κι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα με τη δημόσια διελκυστίνδα μεταξύ της διοίκησης του ΕΛΓΑ και του υποκαταστήματος Λάρισας για το οποίο έχω ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο, ρωτώντας αν χρειάζεται ενίσχυση το υποκατάστημα. Ο πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι ο ΕΛΓΑ έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τις αποζημιώσεις, ωστόσο εγκαλεί το υποκατάστημα Λάρισας για καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις. Τα ΠΣΕΑ ’17 πληρώθηκαν με καθυστέρηση 4 χρόνων, ενώ ο περυσινός παγετός πληρώνεται αυτές τις μέρες, προκαλώντας εύλογες διαμαρτυρίες στους παραγωγούς». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Τεμπών κ. Γιώργου Μανώλη για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό στις αμυγδαλοκαλλιέργειες της περιοχής.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, λαμβάνοντας τον λόγο από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Τεμπών, κ. Γιώργο Κυρίτση, που συντόνισε τη συζήτηση, υπενθύμισε ότι «για πρώτη φορά μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση ο ΕΛΓΑ ενισχύθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω του κρατικού προϋπολογισμού με 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πλέον οι αποζημιώσεις καταβάλλονται εφάπαξ στο 100% και όχι σε δόσεις, όπως είχε καθιερωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Η “μελέτη ΣΥΡΙΖΑ” εισηγείται αύξηση ασφαλίστρων

Αναφορικά με τις αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, επισήμανε ότι «για να ενταχθούν νέοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι, να αποζημιώνονται ζημιές από αίτια που σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται, θα πρέπει να υπάρξει αναλογιστική μελέτη. Αυτή θα δείξει και τι επιβάρυνση θα προκληθεί στα ασφάλιστρα. Κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχα ζητήσει από την τότε διοίκηση του ΕΛΓΑ, τον πρώην συνάδελφο Βασίλη Έξαρχο και τον αντιπρόεδρο Αργύρη Μποτό με αφορμή τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι να γίνει αναλογιστική μελέτη για επιπλέον ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, την ακαρπία κλπ. Δυστυχώς, με την αλλαγή της κυβέρνησης αυτή η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε». Μάλιστα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις» υπογράμμισε ότι «παρά τα κατά καιρούς λεγόμενα της αντιπολίτευσης, όπως αποδείχθηκε στη βουλή, δεν ξεκίνησε καμία αναλογιστική μελέτη επί ΣΥΡΙΖΑ! Η μόνη μελέτη που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε πρόσφατα είναι για τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ και όπως μαθαίνω εισηγείται οριζόντια αύξηση των ασφαλίστρων!».

Ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «πολλά πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του ΕΛΓΑ, αλλά είναι λάθος να απαξιώνουμε τον Οργανισμό. Αν τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ σε σχέση με τις παροχές του ήταν υψηλά θα έμπαιναν και οι ιδιώτες στον χώρο της αγροτικής ασφάλισης. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα και μην καλλιεργούμε φρούδες ελπίδες ότι μπορούν να αποζημιώνονται για όλα χωρίς αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων».

Διαφωνίες τεχνοκρατών για αποτελεσματικότητα ανεμομεικτών

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «με δεδομένη την κλιματική αλλαγή πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την αντιμετώπισή των συνεπειών της. Έγινε πολύς λόγος για την εγκατάσταση ανεμομεικτών. Όσο ήμουν στο υπουργείο δεν είχε κατατεθεί κάποιο τέτοιο αίτημα. Βεβαίως, έκτοτε έχουμε συχνά φαινόμενα καταστροφών από παγετό. Συζήτησα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ το ενδεχόμενο πιλοτικής εφαρμογής ενεργητικής προστασίας με την τοποθέτηση συστοιχίας ανεμομεικτών στην περιοχή. Στο μέτρο 5.1 του ΠΑΑ δεν συμπεριλαμβάνεται η περιοχή μας και η αμυγδαλοκαλλιέργεια στις προβλέψεις για ανεμομείκτες. Αυτοί προορίζονται για τη δυτική και νότια Ελλάδα και μόνο για τα εσπεριδοειδή. Είδα απόψε και τη δημόσια, κάθετη διαφωνία των δυο καθηγητών, του κ. Νάνου και του κ. Παπαχατζή για την αποτελεσματικότητα των ανεμομεικτών στην περιοχή μας. Αυτή είναι μια συζήτηση τεχνοκρατών και εξειδικευμένων επιστημόνων, που θα κρίνουν αν η μείωση κατά δυο βαθμούς που επιφέρουν οι ανεμομείκτες είναι αρκετή για την προστασία των δένδρων στην περιοχή μας. Εκείνο που θέλω να πω είναι να προσέξουμε “μην πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι”. Μην τοποθετηθούν οι ανεμομείκτες και μετά μας λένε ότι δεν αποζημιώνουν ζημιές από τόσους βαθμούς παγετού και πάνω.

Όπως, επίσης, συζήτηση επιστημόνων, τεχνοκρατών είναι και η αναδιάρθρωση καλλιεργειών με ποικιλίες πιο ανθεκτικές στον παγετό. Χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να βρεθούν από το ΠΑΑ».

Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρέτησε την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής της ψηφιακής μεταρρύθμισης στην εκτιμητική διαδικασία του ΕΛΓΑ, συμπληρώνοντας ότι «πιστεύω πως θα υπάρχει εξοικείωση όλων των εργαζομένων με τις νέες τεχνολογίες, γιατί ζητούμενο είναι οι γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις».

Τσάκισε ελιές, πατάτες, καρπούζια και εσπεριδοειδή το χαλάζι στην Τριφυλία

Η έκταση που επλήγη υπολογίζεται συνολικά σε 12.000 στρέμματα. Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή από κλιμάκια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, υπολογίζεται πως υπάρχει ζημιά σε κηπευτικά, πρώιμα καρπούζια και πατάτες, ενώ παρακολουθούνται οι επιπτώσεις που προκάλεσε το φαινόμενο στις καλλιέργειες της ελιάς. 

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, «στις 31/3 είχαμε ισχυρή χαλαζόπτωση στις περιοχές Γαργαλιάνων και Μαραθούπολης. Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν μεγάλο. Επλήγησαν ελιές, υπαίθρια κηπευτικά, πατάτες, καρπούζια πρώιμα που είχε αφαιρεθεί η κάλυψη και εσπεριδοειδή. Στις ελιές θα παρακολουθήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα τις επιπτώσεις που προκάλεσε το φαινόμενο».

Επιτόπια επίσκεψη Μαντά στις πληγείσες περιοχές
Την άμεση δρομολόγηση χορήγησης αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στην Τριφυλία λόγω της ισχυρής χαλαζόπτωσης που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ζήτησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Ο κ. Μαντάς βρέθηκε από νωρίς κοντά στους παραγωγούς της Τριφυλίας και πραγματοποίησε αυτοψία των καλλιεργειών που έχουν πληγεί. Όπως διαπίστωσε ο βουλευτής οι ζημιές είναι εκτεταμένες, αφού φαίνεται να έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό χιλιάδες στρέμματα ελαιοκαλλιεργειών, εκατοντάδες στρέμματα με πρώιμες πατάτες και πρώιμα καρπούζια και αρκετές δεκάδες στρέμματα υπαίθριων καλλιεργειών και εσπεριδοειδών. Επίσης το φαινόμενο φαίνεται ότι ήταν αρκετά ισχυρό αφού οι καταστροφές στα φυτά και τα δένδρα είναι σημαντικές, ενώ το χαλάζι έπληξε μια αρκετά μεγάλη περιοχή της Τριφυλίας, η οποία εκτείνεται από τους Γαργαλιάνους μέχρι τη Μαραθόπολη και από τον Λαγκούβαρδο μέχρι τον Κάναλο, όπως τονίζεται σε σχετική του ανακοίνωση.

Ο κ. Μαντάς επικοινώνησε άμεσα για το ζήτημα τόσο με τον Διευθυντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Α. Παρασκευόπουλο, όπως και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο, οι οποίοι και τον ενημέρωσαν ότι αρμόδιο κλιμάκιο έχει ήδη κινητοποιηθεί προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία χορήγησης των αποζημιώσεων που προβλέπονται. Επίσης ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύθηκε να μην υπάρξουν αχρείαστες καθυστερήσεις και οι αιτήσεις των αγροτών να κριθούν άμεσα.

Ειδικά για τις ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες, είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί το μέγεθος του πλήγματος που έχουν υποστεί τα δένδρα. Για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε να παρακολουθηθούν οι επιπτώσεις της χαλαζόπτωσης κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, και όταν υπάρξει δυνατότητα για ικανοποιητική αποτύπωση της έκτασης των ζημιών, να εκκινήσει η διαδικασία άντλησης πόρων από το Ταμείο Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, ώστε να λάβει χώρα και η ανάλογη οικονομική στήριξη των παραγωγών.

Εισφορές ΕΛΓΑ για ανύπαρκτο καρπό θα δώσουν οι κερασοπαραγωγοί Πέλλας, μένουν και εκτός αποζημιώσεων

Εμπαιγμό καταγγέλλουν οι παραγωγοί, που για τρία 24ωρα θα αναγκαστούν να επωμιστούν τις εισφορές, αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα αποζημιώσεων.

Οι ίδιοι μιλώντας στον ΑγροΤύπο δηλώνουν σοκαρισμένοι, κάνοντας λόγο για άρνηση εκ μέρους του ΕΛΓΑ να εντάξει τα κεράσια στις μελλοντικές αναγγελίες για τον παγετό που χτύπησε τις καλλιέργειές τους στις 25 και 26 Μαρτίου 2021, με το σκεπτικό ότι ήταν στο στάδιο της λευκής κορυφής κι όχι στην άνθιση.

Σήμερα, τα περισσότερα κεράσια έχουν πλήρη άνθιση, μόλις τέσσερις ημέρες μετά, αλλά είναι όλα παγωμένα, τονίζουν οι ίδιοι παραγωγοί στον ΑγροΤύπο.

Αυτό επί του πρακτέου σημαίνει πως, για τρία 24ωρα καθυστέρηση στην ανθοφορία, οι παραγωγοί της Πέλλας, θα κληθούν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, για να ασφαλίσουν τον... ανύπαρκτο καρπό, χωρίς να έχουν δικαίωμα να αποζημιωθούν για τη ζημιά από τον παγετό, που υπέστησαν!!!

Όπως αναφέρουν καταλήγοντας, ελπίζουν τελικά η ηγεσία του ΕΛΓΑ να εντάξει τα κεράσια στις μελλοντικές αναγγελίες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση χιλιάδες οικογένειες θα μείνουν χωρίς εισόδημα.

Το νέο αυτό περιστατικό ζημιών σε καλλιέργειες αναδεικνύει για μια ακόμα φορά, την επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης του αναχρονικιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Άμεση παρέμβαση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

Αμέσως μετά το δημοσίευμα του ΑγροΤύπου, σύμφωνα με ασφαλείς μας πληροφορίες κινητοποιήθηκε για την επίλυση του προβλήματος και η αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, γεωπόνοι της υπηρεσίας, θα μεταβούν στα παγετόπληκτα κτήματα με κεράσι την Πέμπτη, για να διαπιστώσουν το πρόβλημα και να επιληφθούν σχετικά.

Δεν θ’ αλλάξει η δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης για αγρότες με θερμοκήπια

Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε εχθές 30/3/2021 μεταξύ του πρόεδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Η συνεδρίαση έγινε έπειτα από πρόσκληση του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, με σκοπό πρωτίστως την γνωριμία των διοικήσεων αλλά και την αμφίδρομη ενημέρωση για τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κλάδο της περιοχής, όπως και αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αναλύθηκαν οι παθογένειες της λειτουργίας του ΕΛΓΑ διαχρονικά και πώς αποτυπώνεται αυτό στην περιοχή και ευρύτερα σε ολόκληρη την Κρήτη.

Ο κ. Λυκουρέντζος κατά την ενημέρωση του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξυγίανσης του Οργανισμού και την μείωση του ελλείμματος στα αποθεματικά λόγω ορθολογικότερης διαχείρισης των λιγοστών πόρων.

Επεσήμανε δε, ότι κύρια βούληση του Οργανισμού (αλλά και του ίδιου προσωπικά) είναι η τροποποίηση του Κανονισμού των αποζημιώσεων, ώστε να εξελιχθεί σε ένα νέο, σύγχρονο και δικαιότερο σύστημα που θα είναι πραγματικά η ασφάλεια του αγρότη και κτηνοτρόφου, στις δύσκολες συγκυρίες που θα προκύψουν.

Τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου με τη σειρά τους, ενημερώνοντας τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κατέστησαν απολύτως ξεκάθαρο, ότι η δεδομένη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός σε σχέση κυρίως με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, είναι αποτέλεσμα των αστοχιών που εφαρμόστηκαν σε βάρος των παραγωγών τα προηγούμενα έτη, από όλες τις διοικήσεις.

Κατέστη, επίσης, ξεκάθαρο ότι για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα εις βάρος του ΕΛΓΑ, απαιτείται τεράστια προσπάθεια από μέρος των υπηρεσιών του Οργανισμού, με ουσιαστικές παρεμβάσεις στον Κανονισμό του. Στόχος είναι να αποζημιώνεται στο ακέραιο η καταστροφή για έναν παραγωγό και με γρήγορες διαδικασίες.

Τέλος, για όλα τα παραπάνω, σε καμία περίπτωση δεν θα μεταβληθεί η δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης για τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών, όπως ισχύει σήμερα.

Ολοκληρώνοντας την άκρως εποικοδομητική σύσκεψη, συμφωνήθηκε από κοινού η συνέχεια της επικοινωνίας για ανταλλαγή απόψεων και επιμέρους στοιχείων.

Στόχος, είναι ο αγρότης να αποκτήσει έναν ουσιαστικό σύμμαχο στο πλάι του, για τις δύσκολες στιγμές, καταλήγει η ανακοίνωση.

Έδωσαν παράταση της πληρωμής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ για το 2020

Tην εκ νέου παράταση της πληρωμής της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ για το έτος 2020 ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, κατόπιν συνεργασίας που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, αποφάσισε να δοθεί τρίμηνη παράταση, μέχρι την 30η Ιουνίου 2021, της πληρωμής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ των γεωργών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους μέχρι της 31ης Μαρτίου, όπως αρχικά είχε οριστεί.

Να θυμίσουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές από τους πρόσφατους παγετούς είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ. 

Λιβανός: Προχωρά η αναδιάταξη στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όχι σε ενισχύσεις καπνών

Απαντήσεις για το φαινόμενο της ερημοποίησης, της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των έκτακτων ενισχύσεων στον καπνό έδωσε ο Σπήλιος Λιβανός.

Ειδικότερα, την ανασυγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας την Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη, για το ζήτημα του φαινομένου που είναι συνδεδεμένο με την κλιματική αλλαγή και απειλεί τον πρωτογενή τομέα και την Ελληνική ύπαιθρο.

Στην τοποθέτησή του ο Λαρισαίος πολιτικός υπενθύμισε πως «το 1994 ψηφίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η σύμβαση για την καταπολέμηση του φαινομένου της ερημοποίησης, φαινόμενο το οποίο προέρχεται από την ολοένα και αυξανόμενη κλιματική αλλαγή.

Το 1997 με τον νόμο 2463/1997 κυρώθηκε αυτή η σύμβαση. Αμέσως συστήθηκε μια εθνική επιτροπή για την καταπολέμηση του φαινομένου της ερημοποίησης. Αυτή η επιτροπή πρόεδρο είχε τον κ. Γιάσογλου και μέλη τον κ. Ζερεφό, τον κ. Τσαντίλα, τον πρώην διευθυντή του ΕΘΙΑΓΕ. Αυτή η επιτροπή κατέληξε και εισηγήθηκε το ελληνικό εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της ερημοποίησης της αγροτικής γης και της υπαίθρου. Κυρώθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο και με σχετική υπουργική απόφαση.

Πρόσφατα υπήρχε μια τηλεδιάσκεψη με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Μέτρα και δράσεις για την ερημοποίηση

Προς τον σκοπό αυτό και σε απάντηση των ερωτημάτων του κ. Κόκκαλη, ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε μία σειρά ενεργειών η οποία και είναι:
Πρώτον η ανασυγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, η οποία θα επικαιροποιήσει το εθνικό σχέδιο δράσης, προκειμένου να αποτυπώσει πλέον τη σημερινή κατάσταση, τη σύγχρονη, την υφιστάμενη κατάσταση και την έκταση του φαινομένου γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια.

«Η Επιτροπή αυτή, συνέχισε ο υπουργός, θα στελεχωθεί, όπως και τότε, από έγκριτους εξειδικευμένους στο αντικείμενο επιστήμονες, ενώ τα αποτελέσματα αυτού του εθνικού σχεδίου δράσης θα ληφθούν, βεβαίως, υπ’ όψιν και στον σχεδιασμό του στρατηγικού σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ.

Δεύτερον, δίνουμε λύση στο θέμα της καταβολής της συνδρομής της χώρας μας στη Γενική Γραμματεία της ανωτέρω σύμβασης. Το θέμα αυτό χρόνιζε και παρέμενε ουσιαστικά ανενεργό την τελευταία δεκαετία μετά τη μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, η οποία ήταν αρμόδια για την πληρωμή της συνδρομής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Εκεί χάθηκε λίγο η μπάλα αυτά τα χρόνια. Εμείς την επαναφέρουμε.

Έχουμε βρει, λοιπόν, τους πόρους και ετοιμάζουμε την υπουργική απόφαση για την τακτική πλέον καταβολή της συνδρομής από τον προϋπολογισμό του δικού μας Υπουργείου.

Τρίτον, κινούμαστε δυναμικά για την εξεύρεση επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως, για παράδειγμα, το ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», καθώς και το εργαλείο LIFE για το περιβάλλον, το οποίο προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε -ήδη τώρα που μιλάμε- με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέταρτον, εντάξαμε στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025», στο σκέλος που αφορά στο Υπουργείο το δικό μας, ψηφιακή πλατφόρμα συλλογής και διαχείρισης εδαφολογικών δεδομένων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο αξιολόγησης του βαθμού ερημοποίησης.

Πέμπτον, σπεύσαμε και ξεκινήσαμε συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να έχουμε κοινό σχεδιασμό και για τις άλλες δύο διεθνείς συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτή δηλαδή της βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με μη κυβερνητικές οργανώσεις που αγωνιούν και αγωνίζονται για τα ζητήματα αυτά.

Έκτον, προχωράμε σε συνεργασία και με τον ΕΛΓΑ για την αναδιάταξη του Κανονισμού Ασφαλίσεων, ώστε να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες κλιματικής αλλαγής και να αποζημιώνονται οι ζημιές που προκαλούνται από αυτήν. Αυτό το ξέρετε πολύ καλά. Είναι επίσης ένα πολύ ευαίσθητο και δύσκολο θέμα. Είμαστε σε συνεργασία με τον κ. Λυκουρέντζο και τις Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, για να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

Τέλος, εντάσσουμε καμπάνια ενημέρωσης των αγροτών μας, αλλά και του συνόλου των συμπολιτών μας στο πλαίσιο ακριβώς της διαβούλευσης της νέας ΚΑΠ, την οποία θα ξεκινήσουμε μόλις το επιτρέψουν και οι συνθήκες του κορωνοϊού».

Σπήλιος Λιβανός: Είμαστε μαζί  με τους καπνοπαραγωγούς, σε κάθε περιοχή όπου φύεται ο καπνός

«Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των Ελληνίδων και των Ελλήνων παραγωγών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έχει απλώσει ένα συνεκτικό σχέδιο αξίας 24,5 δις € το 2020 και 11,5 δις € για το 2021 μέχρι τώρα. Όπως έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα ο Πρωθυπουργός δεν θα αφήσουμε κανέναν Έλληνα χωρίς την αναγκαία στήριξη», τόνισε ο ΥπΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ με θέμα: «Οικονομικές Ενισχύσεις για την ποικιλία καπνών ανατολικού τύπου (μπασμά) της Θράκης».

«Ειδικά δε για τα καπνά, τόνισε ο υπουργός, έχω προσωπική γνώση, λόγω της καταγωγής μου από την Αιτωλοακαρνανία, του κόπου και του μόχθου που συνεπάγεται αυτή η καλλιέργεια. Μια καλλιέργεια που στήριξε και διαμόρφωσε γενιές Ελληνίδων και Ελλήνων, που στήριξε την εθνική οικονομία.

Μια καλλιέργεια που απαιτεί θυσίες, που απαιτεί εργασία υπό αντίξοες συνθήκες» και συμπλήρωσε: «Είμαστε μαζί λοιπόν με τους καπνοπαραγωγούς, στη Ροδόπη, στο Αγρίνιο, στη Κεντρική Μακεδονία, σε κάθε περιοχή όπου φύεται ο καπνός. Το Υπουργείο, δε, έχει διαχρονικά στηρίξει τη καλλιέργεια καπνών «μπασμά».

Ο κ. Λιβανός επεσήμανε ότι το 2018 δόθηκαν de minimis ύψους 8,2 εκατομμυρίων € στους καπνοπαραγωγούς στην περιοχή της Θράκης, εκ των οποίων σχεδόν 5,5 εκατομμύρια €  δόθηκαν στη Ροδόπη.

Το 2019 δόθηκαν de minimis ύψους 2,3 εκατομμύρια € σε καλλιεργητές στην  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία.

Συνολικά δηλαδή έχουν εκταμιευθεί 10,5 εκατομμύρια €.

Και τέλος ο υπουργός είπε ότι είχε ήδη δώσει εντολή «Για την επανασύσταση της Επιτροπής αυτής για τα καπνά της Ροδόπης, ώστε να συντάξει και να παραδώσει το πόρισμα της, για την επίδραση των αλλαγών της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες καπνών της Ροδόπης».

Προσλαμβάνει ο ΕΛΓΑ 140 γεωπόνους για να τρέξει τις εκτιμήσεις των ζημιών λόγω παγετού

Σε προσλήψεις έμπειρων γεωπόνων θα προχωρήσει ο ΕΛΓΑ για να βοηθήσει το έργο των εκτιμήσεων των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό.

Να θυμίσουμε ότι για τις μεγαλύτερες ζημιές της τελευταίας εικοσαετίας, που μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνες του 2003, κάνουν λόγο παραγωγοί και γεωπόνοι που μίλησαν με τον ΑγροΤύπο. Σε κάποιες περιοχές η καταστροφή που παρατηρήθηκε την πρώτη μέρα του παγετού (25/3) φτάνει σε πολλές περιπτώσεις το 100%.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Νικόλαος Δούκας, «το επόμενα χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνει πρόσληψη 140 έμπειρων γεωπόνων, οι οποίοι θα βοηθήσουν το εκτιμητικό έργο των ζημιών λόγω του πρόσφατου παγετού. Οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση το Άρθρο 21 και θα βοηθήσουν κυρίως τις περιοχές που έχουν πληγεί. Η διαδικασία είναι στην αρχή οι επισημάνσεις και ακολουθούν οι αναγγελίες και δηλώσεις ζημιάς και στη συνέχεια οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις. Επειδή οι ζημιές αφορούν δενδρώδεις καλλιέργειες οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν από τον Μάιο».

Να θυμίσουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ. 

Πληρώνει αποζημιώσεις 35,4 εκατ. ευρώ ο ΕΛΓΑ για ζημιές του 2020

Μια ακόμα επιβεβαίωση του ΑγροΤύπου, που έκανε λόγο τις προηγούμενες ημέρες περί νέου, αρκετά μεγάλου πακέτου πληρωμών.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος με αφορμή την καταβολή των αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Αύριο, Τετάρτη 31 Μαρτίου, καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου ύψους 35.349.956,85 ευρώ σε 16.013 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ο Οργανισμός, χάρη στην έμπρακτη στήριξη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την καταβολή 30 εκατ. ευρώ στον ΕΛ.Γ.Α., όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό του Κράτους, για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, καταβάλλει για πρώτη φορά μετά από χρόνια, σε μια πληρωμή, σε μία δόση, στο ακέραιο, στο 100%, τις οφειλόμενες αποζημιώσεις του 2020.

Σημειώνω, επίσης, ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους θα εξοφληθούν από τον ΕΛ.Γ.Α. μέχρι τέλος Μαΐου 2021».

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά νομό πατήστε εδώ.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments