....

ΈΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ: ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΒΡΟΧΕΣ, ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ

 

Το ψυχρό μέτωπο ενός νέου βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο βρίσκεται στην Ιταλία, από τις νυχτερινές ώρες απόψε και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας θα σαρώσει την Ελλάδα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής προς τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας αρχικά στα δυτικά, οι οποίες βαθμιαία θα κινηθούν ανατολικά επηρεάζοντας έως το βράδυ το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας.

Πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Τα φαινόμενα όμως θα έχουν σύντομο χαρακτήρα, αφού σταδιακά και από τα δυτικά γρήγορα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

Παράλληλα, η διέλευση του ψυχρού μετώπου θα προκαλέσει πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, με εντάσεις που θα φτάνουν τοπικά τα οκτώ μποφόρ.

Χιομοπτώσεις τη Δευτέρα
Χιομοπτώσεις τη Δευτέρα

Οι ημερομηνίες πάντως γενικότερα που περιμένουμε  μεταβολές του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά της χώρα μας τις επόμενες ημέρες είναι:

  • Βράδυ 06 έως απόγευμα 07 Δεκεμβρίου (γρήγορη διέλευση κακοκαιρίας)
  • Μεσημέρι 09 έως απόγευμα 10 Δεκεμβρίου (πιθανή ισχυρή κακοκαιρία)
  • Μεσημέρι 11 έως βράδυ 13 Δεκεμβρίου (πιθανή ισχυρή κακοκαιρία)
Βροχοπτώσεις τη Δευτέρα
Βροχοπτώσεις τη Δευτέρα

Τα χαρακτηρισικά του καιρού τη Δευτέρα και την Τρίτη

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ, στρεφόμενοι στα δυτικά σε δυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως μετά το απόγευμα στη Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση. Στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες και την Κρήτη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά βελτιωμένος καιρός, με παροδικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε νότιους και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Meteoclub.gr, Xalazi.gr 
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

 

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που θα ξεκινήσει από το βράδυ της Κυριακής εξέδωσε η ΕΜΥ. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

 

Α. Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν :

1. Από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-12-2020) τα νησιά του
Ιονίου και από αργά τη νύχτα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η δυτική
Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.
Στις περιοχές αυτές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι της
Δευτέρας (07-12-2020).

2. Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-12-2020) η κεντρική
Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες και μέχρι το μεσημέρι βαθμιαία η
ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα
Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις βραδινές ώρες.

3. Πρόσκαιρα, από τις πρωινές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της
Δευτέρας (07-12-2020), η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της
Αττικής), η Εύβοια, η ανατολική Πελοπόννησος και οι Κυκλάδες.

Β. Σήμερα Κυριακή (06-12-2020) στο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι
άνεμοι εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα τις βραδινές ώρες έως 9 μποφόρ,
με βαθμιαία εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας
(07-12-2020).

 

Σχόλια - Facebook Comments