....

ΕΚΤΑΤΑΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΕ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΣΕ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΚΙΛΚΙΣ

Φυτείες με κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια, ροδάκινα, αλλά και ακτινίδια, σε μια έκταση περίπου 25.000-30.000 στρεμμάτων, όπως υπογράμμισε στο Agronews ο πρόεδρος του Α. Σ. Παλαιού Μυλότοπου, Γιάννης Λυσίτσας, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, φέρνοντας σε πλήρη απόγνωση τους παραγωγούς της περιοχής.


«Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Το καιρικό φαινόμενο ξεκίνησε με βροχή, γύρω στις 4:45 το απόγευμα, από χωριά όπως το Δυτικό κι η Αγροσυκιά στα όρια του νομού Κιλκίς, αλλά από τις 6:30 έως τις 7 το απόγευμα, το χαλάζι έπεφτε με μεγάλη ένταση κι έπληξε και τα χωριά Πενταπλάτανο, Αμπελιά, Νέο Μυλότοπο, Αξό, Παλιό Μυλότοπο, Καρυώτισσα, Λιπαρό, Γαλατάδες κι Εσώβαλτα», μας είπε ο κ. Λυσίτσας, ο οποίος ηγείται μιας οργάνωσης με 275 μέλη, που διαχειρίζεται γύρω στους 10.000 – 15.000 τόνους φρούτων κάθε χρόνο.


Το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου η διευθύντρια και η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Βέροιας συναντήθηκαν με παραγωγούς στον Παλιό Μυλότοπο και αμέσως μετά ξεκινήσαν περιοδεία σε όλες τις πληγείσες περιοχές να κάνουν αυτοψία κι εκτίμηση των ζημιών, για τις οποίες η αναγγελία για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων θα γίνει άμεσα.


«Στα κεράσια θα αρχίζαμε συγκομιδή των υπερπρώιμων ποικιλιών την Πρωτομαγιά, ενώ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα μαζεύαμε και τα πρώτα βερίκοκα κι όπως καταλαβαίνετε ο κόσμος είναι σε απόγνωση», σημείωσε ο κ. Λυσίτσας, προσθέτοντας ότι «πρέπει η πολιτεία να σταθεί στο πλευρό μας και να βοηθήσει να επιβιώσουμε, γιατί φοβάμαι πως η ζημιά δεν θα περιοριστεί μόνο στη φετινή σοδειά. Το χαλάζι ήταν τόσο έντονο που χτύπησε και τα δέντρα και μάλλον θα επηρεαστεί και η επόμενη παραγωγή. Ειδικά στα ακτινίδια έχει σπάσει και βλαστάρια».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments