....

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΡΑΚΤΕΡ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟµΟΣ

Ανοιχτό µέχρι τις 2 Σεπτεµβρίου θα παραµείνει για αιτήσεις το καθεστώς «Γενική Επιχειρηµατικότητα» του Αναπτυξιακού Νόµου όπου µπορούν να κάνουν αίτηση επιχειρήσεις (όχι φυσικά πρόσωπα) του αγροτικού τοµέα οποιουδήποτε µεγέθους και συλλογικά σχήµατα όπως οµάδες παραγωγών και συνεταιρισµοί.

Το συγκεκριµένο καθεστώς καλύπτει επενδύσεις που αφορούν κτιριακές ανάγκες και τον εσωτερικό τους εξοπλισµό, αρδευτικό εξοπλισµό, net-metering ενώ τρακτέρ, παρελκόµενα, αγορά ζώων και φυτικού κεφαλαίου δεν επιδοτούνται. Για παράδειγµα, µία αγροτική επιχείρηση µπορεί να επιδοτηθεί για να κατασκευάσει ένα θερµοκήπιο και παράλληλα να εγκαταστήσει και σύστηµα γεωθερµίας για τις ανάγκες κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών. Η ίδια επιχείρηση, έχει το δικαίωµα να φτιάξει µέσα στο ίδιο σχέδιο εγκαταστάσεις προετοιµασίας προϊόντων για πρώτη πώληση όπως ψυγεία, ξηραντήρια, διαλογητήρια, πλυντήρια και συσκευαστήρια.

Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους εδώ δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους κλάδους ανεξαιρέτως (αιγοπροβατοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι, χοιροτρόφοι αλλά και πτηνοτρόφοι και µελισσοκόµοι) να επιδοτηθούν. Σε αυτή την περίπτωση έχουν την επιλογή να κατασκευάσουν, να επεκτείνουν ή να εκσυγχρονίσουν µία σταβλική εγκατάσταση και παράλληλα να αγοράσουν και ό,τι χρειάζεται επιπλέον για τη λειτουργία της, όπως: αµελκτικά συγκροτήµατα, ταινίες µεταφοράς, σιλό αποθήκευσης ζωοτροφών, συγκροτήµατα παραγωγής ζωοτροφών, συγκροτήµατα θέρµανσης και δροσισµού, ταΐστρες, ποτίστρες, αποτεφρωτήρες κ.ά. Σηµειώνεται εδώ ότι σε όλες τις περιπτώσεις επιδοτείται και το µισθολογικό κόστος τυχόν νέων θέσεων εργασίας που δηµιουργούνται από την επένδυση.

Ο ελάχιστος προϋπολογισµός της επένδυσης στο φάκελο του ενδιαφερόµενου είναι: 500.000 ευρώ για µεγάλες επιχειρήσεις και για µεσαίες 250.000 ευρώ. Για µικρές επιχειρήσεις το ελάχιστο επιλέξιµο ποσό ορίζεται στα 150.000 ευρώ και για πολύ µικρές επιχειρήσεις 100.000 ευρώ. Για αγροτικούς συνεταιρισµούς οµάδες παραγωγών το ελάχιστο ποσό είναι 50.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό ενίσχυσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ.

Είδη ενισχύσεων

Οι επενδυτές µπορούν να επιλέξουν ανάµεσα ή να συνδυάσουν την επιχορήγηση, την φοροαπαλλαγή, την επιδότηση χρηµατοδοτικής µίσθωσης και την επιδότηση του κόστους της δηµιουργούµενης απασχόλησης. Το ποσοστό ενίσχυσης κυµαίνεται από 10-55% αναλόγως το µέγεθος της επιχείρησης και την περιφέρεια που βρίσκεται. Σε ό,τι αφορά ειδικά την επιχορήγηση, να σηµειωθεί εδώ ότι παρέχεται σε ποσοστό που ορίζεται στο 70% των ανώτατων επιτρεπόµενων εντάσεων ενίσχυσης.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments