....

ΕΛΓΑ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΠΛΗΡΩΜΗ 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ – ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

ΕΛΓΑ: Πιστώσεις για αποζημίωσες καταστροφών τόσο από τον παγετό, όσο και από τις πλημμύρες, προχωράει ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ.

100 εκατομμύρια ευρώ άρχισαν να πιστώνονται από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις των καταστροφών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, τόσο από τον παγετό, όσο και από τις πλημμύρες.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ συνομίλησε με τον αγροτικό κόσμο του Κιλκίς και τόνισε ότι μέχρι και το Μάρτιο του 2021 θα αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι αγρότες της επικράτειας.

80 παραγωγοί της ποικιλίας σταφυλιών Crimson σε Μουριές , Χέρσο , Πεδινό , δεν κατάφεραν φέτος να μαζέψουν ούτε ένα κιλό σταφύλια.

Στην περιοχή των Μουριών από τα 937 στρέμματα που έχουν υποστεί ολική καταστροφή έχουν δηλωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή τα 600 στρέμματα.

Τα πρώτα ποσά θα καταβληθούν στις 7 Δεκεμβρίου, τα υπόλοιπα ποσά στις 23 Δεκεμβρίου. Σκοπός μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 να ολοκληρωθούν οι αποζημιώσεις των αγροτών σε όλη την επικράτεια.

Σε διαδικασία πίστωσης η αποζημίωση παγετού με 46,2 εκατ. ευρώ

Η πίστωση ύψους 46,2 εκατ. ευρώ αφορά τόσο στις προκαταβολές 40% που είχαν εξαγγελθεί στις αρχές του καλοκαιριού, όσο και σε εξοφλοίσεις σε περιπτώσεις παραγωγών όπου τα πορίσματα έχουν αναρτηθεί, με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει εξόφληση ή μερική αποπληρωμή των εισφορών μέσω της εκχώρησης των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε πρόσφατες δεσμεύσεις του ΕΛΓΑ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται να ακολουθήσει και μια δεύτερη πληρωμή εντός του Δεκεμβρίου, στις 23 του μήνα συγκεκριμένα, με την οποία τα στελέχη του ΕΛΓΑ υποστηρίζουν ότι κλείνουν οι εκκρεμότητες αποζημιώσεων που έφερε ο παγετός της άνοιξης του 2021. Ωστόσο, φαίνεται βάσει των ποσών που έχουν ανακοινωθεί ότι πιστώθηκαν πως το υπόλοιπο που μένει ως την εξόφληση ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, κάτι που μένει να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες, ενόψει της επερχόμενης δεύτερης πληρωμής αποζημιώσεων.

ΕΛΓΑ: Πιστώνει 46,2 εκατ. ο ΕΛΓΑ για τον παγετό με ουρά ως την εξόφληση 70 εκατ. ευρώ

Υπόλοιπα προκαταβολής και εξοφλήσεις περιλαμβάνει η πληρωμή των 46,2 εκατ. ευρώ που προγραμματίζει για την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου ο ΕΛΓΑ, με μια δεύτερη πληρωμή να ακολουθεί στις 23 Δεκεμβρίου και αρκετούς παραγωγούς να εκτιμούν πως τελικά το 100% της εξόφλησης στην πραγματικότητα θα καλύπτει ένα πολύ μικρό ποσοστό της ζημιάς του παγετού της περασμένης άνοιξης.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρεται ότι χωρίς την πληρωμή της Τρίτης 7 Δεκεμβρίου, έχουν καταβληθεί 56,3 εκατ. ευρώ για την προκαταβολή του 40% που είχε εξαγγελθεί. Άρα με πρόχειρους υπολογισμούς προκύπτει πως χρειάστηκαν περίπου 70 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες της προκαταβολής του 40%, με δεδομένο ότι μέχρι και σήμερα, αρκετοί παραγωγοί δεν έχουν λάβει κανένα ποσό αποζημίωσης.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται έπειτα από την σημερινή πληρωμή των 46,2 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον ακόμα 70 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου οι ιθύνοντες του οργανισμού να μπορούν να υποστηρίζουν ότι εξοφλήθηκαν οι εκκρεμότητες αποζημίωσης προς τους παραγωγούς.

Οι πληροφορίες λένε ότι το ποσό αυτό δεν είναι εύκαιρο στα ταμεία του ΕΛΓΑ, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι κατά πάσα πιθανότητα ο υπολογισμός των αποζημιώσεων έγινε με τρόπο τέτοιο ώστε η συνολική αποζημίωση να μην αφορά στο 100% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Όπως μεταφέρει στο Agronews ο Χρήστος Γιαννακάκης, εκ μέρους του ΔΣ του ΕΛΓΑ, η πληρωμή της Τρίτης 7 Δεκεμβρίου αφορά σε υπόλοιπα προκαταβολής και σε εξοφλήσεις, με βασική προϋπόθεση οι δικαιούχοι να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές προς τον οργανισμό.

Στις περιπτώσεις παραγωγών που έχουν κάνει εκχώρηση της ενίσχυσης και άρα έχουν καλύψει το 70% της εισφοράς, τότε η πληρωμή θα προχωρήσει κανονικά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «όσοι δεν πήραν μέχρι σήμερα προκαταβολή, θα λάβουν το σύνολο της αποζημίωσης μαζεμένο, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στην επόμενη πληρωμή της 23ης Δεκεμβρίου. Ίσως η πόλη της Νάουσας να μείνει εκτός πληρωμής».

Μέσα σε αυτό το κλίμα σύγχυσης και «εκπτωτικών» πορισμάτων, η γκρίνια στα αγροτικά κέντρα που επλήγησαν από τον παγετό κορυφώνεται.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, γίνεται λόγος για μεγάλο εκνευρισμό και γκρίνιες για αδικίες από πολλούς παραγωγούς δενδρωδών καλλιεργειών της Ημαθίας και της Πέλλας, μόλις είδαν τους πίνακες με τα πορίσματα για τις αποζημιώσεις από τον παγετό της άνοιξης.

Σε επικοινωνία που είχε με την Agrenda ο παραγωγός και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος, μας είπε πως «υπάρχουν και καλά πορίσματα, υπάρχουν όμως και σφαγές, τόσο στα κιλά, όσο και στα ποσοστά».

Περιγράφοντας την προσωπική του περίπτωση ο κ. Διαμαντόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «σε κτήμα 8,3 στρεμμάτων, με 441 παραγωγικά δέντρα, ποικιλίας Κατερίνα, από το οποίο παρέδωσα 121 κλούβες, που αντιστοιχούν σε μόλις 2,5 τόνους ροδάκινα, μου έβαλαν 40% ζημιά, με αποδοτικότητα 1.900 κιλά το στρέμμα, τη στιγμή που το 90% των δέντρων μου έχει αποδοτικότητα πάνω από 4 τόνους το στρέμμα. Στην ουσία, δεν παίρνω τίποτε. Αυτός που έκανε την εκτίμηση μάλλον δεν ήξερε που πάνε τα τέσσερα».

Ο ίδιος σημειώνει πως ανάλογες αδικίες καταγράφονται και σε άλλα χωριά. «Μίλησα με φίλο μου στο Μακροχώρι, και μου ανέφερε πως σε κάποιες ποικιλίες είναι πολύ καλά, αλλά άλλες τις έχουν πετσοκόψει. Γενικά υπάρχει μια αναστάτωση».

ΕΛΓΑ: Η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου για την πληρωμή της Τρίτης 7 Δεκεμβρίου αναφέρει:

«Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα. Θ. Λυκουρέντζου, καταβάλλονται την Τρίτη 7η Δεκεμβρίου 2021 46,2 εκατομμύρια ευρώ ως εξοφλήσεις αποζημιώσεων τόσο για τον ‘Παγετό Άνοιξη 2021’, ο οποίος έπληξε βαρύτατα δενδροκαλλιέργειες στο σύνολο σχεδόν της χώρας, όσο και για ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από άλλες αιτίες στις καλλιέργειες ζωικού και φυτικού κεφαλαίου εντός του έτους 2021. Η καθυστέρηση της πληρωμής αντί της 3ης Δεκεμβρίου 2021, οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους.

Μέχρι σήμερα με τη διαδικασία πληρωμής προκαταβολών για τις αποζημιώσεις του ‘ΠΑΓΕΤΟΣ ΑΝΟΙΞΗ 2021’ έχουν ήδη καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ 56,3 εκ € .

Η Κυβέρνηση, με δική της νομοθετική πρωτοβουλία, έχει για πρώτη φορά καθορίσει αφενός να πληρώνονται προκαταβολές στους δικαιούχους παραγωγούς μας και αφετέρου να εξοφληθούν πλήρως οι αποζημιώσεις μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Ο ΕΛΓΑ, χάριν της εμπράκτου στήριξης του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε θέση να πληρώνει το σύνολο των αποζημιώσεων αμέσως μετά την αποστολή των πορισμάτων στην Κεντρική Διοίκηση του Οργανισμού και την επεξεργασία τους από τα Πληροφοριακά Συστήματα.

Επιπροσθέτως, ο ΕΛΓΑ συνεχίζει να πληρώνει και αυτή τη χρονιά, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν , σε μία δόση στο 100 % της αξίας τις αποζημιώσεις που δικαιούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι για οποιαδήποτε άλλες ζημίες».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments