....

ΕΛ.Γ.Ο "ΔΗΜΗΤΡΑ" ΣΚΥΔΡΑΣ : ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για την ακτινιδιά, που διοργάνωσε το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με τον Δήμο Σκύδρας και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στις 16 Δεκεμβρίου 2022, στο πλαίσιο των δράσεων του Οργανισμού για την κατάρτιση του αγροτικού πληθυσμού.

Η ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Η καλλιέργεια της ακτινιδιάς στην Π.Ε. Πέλλας: ορθές πρακτικές και προοπτικές», πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας παρουσία πλήθους ενδιαφερομένου κοινού, καθώς το ακτινίδιο αποτελεί από τις πλέον εξελίξιμες καλλιέργειες για τους παραγωγούς της Πέλλας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Π. Χατζηνικολάου, ο οποίος, κατά την ομιλία του, τόνισε την ανάγκη συλλογής του γενετικού υλικού της ακτινιδιάς είτε στην Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού του Οργανισμού στη Θέρμη, είτε σε άλλο σημείο κατόπιν συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο τη διατήρηση και  παραγωγή πιστοποιημένου υλικού.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών, οι οποίοι ανέπτυξαν θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος για τις προοπτικές και τα προβλήματα της συγκεκριμένης καλλιέργειας που αναζητούν άμεση λύση και αφορούν Παραγωγούς, Γεωπόνους, καθώς και όλους τους Φορείς - Οργανισμούς και Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο.

Συγκεκριμένα, ο Δρ Σ. Μαρνασίδης, Γεωπόνος, ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας, ανέπτυξε το θέμα «Υφιστάμενη κατάσταση της καλλιέργειας της ακτινιδιάς, προβλήματα και προοπτικές», ο Δρ Θ. Σωτηρόπουλος, Δ/ντής Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, μίλησε για τη «Θρέψη - Λίπανση ακτινιδιάς», ο κ. Σ. Παστόπουλος, Ιδιώτης Γεωπόνος από τα Γιαννιτσά, εστίασε στο θέμα «Εχθροί και ασθένειες της καλλιέργειας της ακτινιδιάς και τρόποι αντιμετώπισής τους», ο κ. Ε.

Γκλαβάκης, MSc Γεωπόνος - Φυτωριούχος από την Πιπεριά Αριδαίας, ενημέρωσε για «Καλλιεργητικές φροντίδες - Συστήματα διαμόρφωσης», ο κ. Α. Κωνσταντινίδης, Γεωπόνος-Δ/ντής πωλήσεων της VITRO HELLAS, μίλησε για τις «Καλλιεργούμενες ποικιλίες ακτινιδιάς»,

 

 

 

ο κ. Θ. Καρακουλάκης, Τμήμα αντιχαλαζικής προστασίας της ΕΥΡΩΦΑΡΜ Α.Ε., αναφέρθηκε στην «Αντιχαλαζική προστασία της καλλιέργειας της ακτινιδιάς» και τις ομιλίες ολοκλήρωσαν η κα Ζ. Σεϊτανίδου, Γεωπόνος της ΝΕΑ STAR FRUIT και ο κ. Ζ. Μανώσης, Γεωπόνος της ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΑΕ, που ανέπτυξαν το θέμα «Προβλήματα και προοπτικές στην εμπορία και διάθεση των ακτινιδίων».

 

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας, κ. Τζαμτζής, οι Δήμαρχοι Πέλλας και Έδεσσας, κκ. Στάμκου και Γιάννου αντίστοιχα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Ζέρζης, η Διευθύντρια του παραρτήματος ΕΛΓΑ στη Βέροια, κα Παππά, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κ. Γιαννακάκης, Αντιδήμαρχοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, υπάλληλοι υπηρεσιών (ΔΑΟΚ), γεωπόνοι και πολλοί αγρότες.

 

 

 


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments