....

ΈΛΛΕΙΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ Η «ΠΑΡΑΜΟΝΗ» ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ;

Έλλειμα ηγεσίας φαίνεται να παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία με βάση τα στοιχεία της  ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης. Η θητεία του μεταβατικού της προέδρου Ευάγγελου Μεϊμαράκη παρατάθηκε έως την άνοιξη του 2016. Τόσο ο Μεϊμαράκης όσο και η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζονται με αρνητικά συναισθήματα από τα social media.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro καταγράφουν 14.204 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 20/07 – 23/07.

 

Ο Μεϊμαράκης συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό αρνητικών συναισθημάτων συγκριτικά με τα θετικά το οποίο και παρατηρείται κυρίως στο Twitter και στα siteς. Ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία έχει και αυτή αρνητικό προφίλ που είναι ιδιαίτερο ενισχυμένο στο Twitter.

 

Η θεματολογία που κυριάρχησε στο ελληνικό διαδίκτυο επικεντρώθηκε στην παραμονή του Μεϊμαράκη στην προεδρία έως την άνοιξη του 2016, στις αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξη του στην ΕΡΤ και στο θέμα της εσωκομματικής διαμάχης για τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος.

Τα κορυφαία κομματικά όργανα αποφάσισαν (μετά από πρωτοβουλία 57 βουλευτών) την παραμονή του Μεϊμαράκη στο τιμόνι της ΝΔ μέχρι την άνοιξη του 2016, όπου και σημαίνει ότι θα ηγηθεί του κόμματος σε περίπτωση πρόωρων εκλογών Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Τελικά αποφασίστηκε να τηρηθεί και η καταστατική διαδικασία που προβλέπει εκλογή προέδρου από την κοινωνία, όπως είχε γίνει και τον Νοέμβριο του 2009.

Ο Μεϊμαράκης είχε δήλωσε σε συνέντευξη στην ΕΡΤ ότι θα ήθελε να παραμείνει στην προεδρία έως την άνοιξη του 2016 ενώ δεν απέκλειε και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία από την βάση του κόμματος με συγκεκριμένες διαδικασίες. Εάν άλλαζε το καταστατικό και η εκλογή αρχηγού γίνονταν από την κομματική βάση και όχι από την κοινωνία, τότε ήταν πολύ πιθανόν να έθετε και ο ίδιος υποψηφιότητα.

Όμως ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ δέχτηκε και εσωκομματικά πυρά. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης (έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία) του καταλόγισε δόλο στη δήλωσή του να μην γίνει εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος.

Παράλληλα υπάρχει και μια εσωκομματική διαμάχη για το αν θα πρέπει να επανέλθει η ΝΔ στο κεντροδεξιό χώρο ή να διατηρήσει τη δεξιά στροφή που έγινε από τον πρώην πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναφέρθηκε σε ένα «μεσαίο δρόμο χωρίς ακρότητες» θυμίζοντας το «μεσαίο χώρο» και το «όχι στα άκρα και τις ακρότητες» του Κώστα Καραμανλή.

 Η Νέα Δημοκρατία αναζητεί ένα νέο ηγέτη που θα την επανασυσπειρώσει, θα την επαναφέρει σε τρόχια εξουσίας και θα έχει ερείσματα στην ελληνική κοινωνία. Η παράταση της θητείας του Μεϊμαράκη δεν προκάλεσε τη θετική αντίδραση της ελληνικής διαδικτυακής κοινότητας . Η ανάλυση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων του paloPro μας δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί ακόμα να αποτελέσει την εναλλακτική λύση απέναντι στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η πλειοψηφία των αρνητικών συναισθημάτων υποδηλώνει ότι οι χρήστες των social media ταυτίζουν τη Νέα Δημοκρατία με το παλαιοκομματικό κατεστημένο της μεταπολίτευσης και ότι επιθυμούν να δούνε κάποια νέα πρόσωπα, μια νέα γενιά πολιτικών στην ηγετική της ομάδα.

 

http://www.palo.gr/palo-me-apopsi/article/?cid=32&aid=115

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments