....

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΗΛΩΝ «ΜΥΡΤΩ»AΞΙΟΛΟΓΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ηελληνική ποικιλία μήλων «Μυρτώ», που δημιουργήθηκε στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δέντρων στη Νάουσα (σήμερα ΤΦΟΔΝ) του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο για τα γιγαρτόκαρπα που διοργάνωσε στο Βουκουρέστι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνητικών Ινστιτούτων για τα Φρούτα.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας, Δρ. Θωμάς Σωτηρόπουλος, παρουσιάζοντας την εισήγηση «Αξιολόγηση ποικιλιών μηλιάς στο ΤΦΟΔΝ», στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος FruitTrees2SafeGuard, αναφέρθηκε διεξοδικά στο βελτιωτικό πρόγραμμα της μηλιάς, που εκτελείται στο ΤΦΟΔΝ και το οποίο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Παρουσίασε στοιχεία περιγραφής νέων ποικιλιών, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και ειδικότερα μίλησε για την ελληνική ποικιλία «Μυρτώ» που δημιουργήθηκε στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δέντρων από τον Γ. Συργιαννίδη και είναι διασταύρωση των ποικιλιών «Golden Delicious» και «Granny Smith».

Όπως τόνισε, η ποικιλία «Μυρτώ» είναι εμβολιασμένη σε υποκείμενα μέτριας ζωηρότητας και δίνει ικανοποιητική και σταθερή παραγωγή. «Με βάση τα στοιχεία αξιολόγησής της επί πολλά χρόνια, προκύπτει ότι είναι αξιόλογη ποικιλία λόγω του μεγάλου και εύγευστου καρπού της, ο οποίος συνδυάζει τα καλά γευστικά χαρακτηριστικά των δύο παραπάνω ποικιλιών, δίνει ικανοποιητική και σταθερή παραγωγή από έτος σε έτος εμβολιασμένη σε υποκείμενα μέτριας ζωηρότητας», επεσήμανε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Πλεονεκτήματα

 

Ταυτόχρονα, αναφέρει πως από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της ποικιλίας είναι ότι δεν παρουσιάζει τάση καρπόπτωσης πριν από τη συγκομιδή και ότι μπορεί να διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο (10-11 μήνες σε συνθήκες ελεγχόμενης ατμόσφαιρας).

Ο καρπός της ποικιλίας «Μυρτώ» είναι μεγάλου μεγέθους (μέσο βάρος 240 γρ.), η επιδερμίδα είναι λεία, κηρώδης και έχει ανοιχτό πράσινο χρώμα.

Η σάρκα είναι χρώματος λευκοκρέμ, χυμώδης και τραγανή. Η περίοδος συγκομιδής της στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του TΦOΔΝ είναι το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου (έναν μήνα περίπου μετά από την Golden Delicious).

Σε ό,τι αφορά την αντοχή της σε ασθένειες, δεν δείχνει ιδιαίτερη ευπάθεια στο φουζικλάδιο και στο ωίδιο, ενώ κάποιες χρονιές παρουσίασε ευπάθεια στην «κηλίδωση επί των δέντρων», η οποία εκδηλώνεται 3-4 εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή.

Δενδρώδεις καλλιέργειες και κλιματική αλλαγή

Στο ΤΦΟΔ Νάουσας ξεκίνησε, πριν από λίγες ημέρες, ένα νέο ερευνητικό έργο για την προσαρμογή των δενδρωδών καλλιεργειών στις κλιματικές αλλαγές. Το έργο έχει τίτλο «Προσαρμογή οπωροφόρων δενδρωδών καλλιεργειών της μεσογειακής λεκάνης στην κλιματική αλλαγή» με την ονομασία «Freeclimb» που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος PRIMA. Το συγκεκριμένο έργο προωθεί την ανάπτυξη έξυπνων και αειφόρων γεωργικών συστημάτων στη Μεσόγειο για τη διατήρηση των φυσικών πόρων και την αύξηση της απόδοσης της γεωργικής παραγωγής. Βασικός στόχος του είναι η διεύρυνση της διαθεσιμότητας γενετικού και βελτιωτικού υλικού και η αξιολόγηση τοπικών ποικιλιών ανθεκτικών στα προβλεπόμενα μελλοντικά κλιματικά σενάρια.

sinedrio-froutaΣύμφωνα με τη διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Δήμητρα Μαλούπα, με τα προγράμματα αυτά γίνεται μεταφορά τεχνογνωσίας και ροή πληροφοριών από τη μια κατεύθυνση στην άλλη, με σκοπό να εξοικονομηθούν εισροές και να δημιουργηθούν κοινές δυνατότητες για ανάπτυξη. «Το έργο ξεκίνησε από μικρότερα προγράμματα που αφορούσαν και πάλι την υποστήριξη μεσογειακών χωρών για προβλήματα εισροών, κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής στα κλιματικά δεδομένα, όπου χρησιμοποιώντας τη χλωρίδα, πανίδα, farming systems κ.λπ. σκοπός ήταν να δημιουργηθούν συστήματα που να ανταποκρίνονται στην κλιματική αλλαγή. Με το Prima γίνονται μεγαλύτερες συνέργειες και συνεργασίες», επισημαίνει η κα Μαλούπα.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συγκεκριμένες χώρες, 15 εταίροι από εννέα χώρες της Μεσογείου, όπου ασχολούνται με τις καλλιέργειες ροδακινιάς, βερικοκιάς, αμυγδαλιάς, ελιάς, αμπελιού και εσπεριδοειδών. Το έργο θα επικεντρωθεί σε βασικούς ιδεοτύπους που θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους, με κύριο στόχο την παροχή μιας σειράς εργαλείων, ικανών να επιταχύνουν τη δημιουργία, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση ανθεκτικών ποικιλιών. Η ροδακινιά θα μελετηθεί ως φυτό-μοντέλο λόγω της διαθεσιμότητας του πληθυσμού RefPop (400 γενότυποι, 1.200 δέντρα), ο οποίος συγκεκριμένα σχεδιάστηκε για το παρόν έργο και είναι εγκατεστημένος σε διαφορετικά περιβάλλοντα (Νάουσα, Ελλάδα, Ίμολα, Ιταλία και Λέριδα, Ισπανία).

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments