....

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕ 100% ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

 

Εντυπωσιακά ευρήματα προέκυψαν από μελέτη σχετικά με φάρμακο, το οποίο φαίνεται πως εξαλείφει τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε όλους τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε, χωρίς ακτινοβολία, χειρουργική εξαίρεση ή χημειοθεραπεία. Πρόκειται για το dostarlimab, μια μορφή ανοσοθεραπείας, δηλαδή αξιοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.

 

 

Τα πρώτα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine και αφορούν μελέτη σε 12 ασθενείς. Η μελέτη παρουσιάστηκε επίσης στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, σύμφωνα με τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης”, έδειξε ότι απρόσμενα ο καρκίνος εξαφανίστηκε σε όλους τους ασθενείς και δεν ήταν πια ανιχνεύσιμος με καμία μέθοδο. (σωματική εξέταση, ενδοσκόπηση, μαγνητική τομογραφία η ΡΕΤ).

 

Ο ερευνητής δρ Λούις Ντίαζ του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering δήλωσε ότι δεν γνώριζε καμία άλλη μελέτη στην οποία μια θεραπεία να έχει εξαφανίσει τελείως τον καρκίνο από όλους τους συμμετέχοντες ασθενείς, έστω κι αν εν προκειμένω ο αριθμός τους ήταν μικρός. «Πιστεύω ότι είναι η πρώτη που έχει συμβεί αυτό στην ιστορία του καρκίνου», δήλωσε. Παραμένει πάντως προς διερεύνηση κατά πόσο όντως οι ασθενείς θεραπεύτηκαν, γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσει μεγαλύτερη κλινική δοκιμή.

 

Το φάρμακο χορηγήθηκε κάθε τρεις εβδομάδες επί έξι μήνες και το κόστος του είναι υψηλό (περίπου 11.000 δολάρια η δόση). Ο ρόλος του είναι διευκολύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει και να καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα. Οι ασθενείς δεν εμφάνισαν σημαντικές παρενέργειες.

 

 

Οι ερευνητές δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, δεδομένου ότι η μελέτη τους είναι μικρή και τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευθούν σε περισσότερους ασθενείς, από περισσότερα ερευνητικά κέντρα. Επιπλέον, το φάρμακο δεν είναι κατάλληλο για όλους τους πάσχοντες από τη νόσο.

 

Κάθε ασθενής σε μια μικρή κλινική δοκιμή είδε τον καρκίνο του να εξαφανίζεται μετά από πειραματική ανοσοθεραπεία, σύμφωνα με ερευνητές.

Η δοκιμή σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του ορθού περιλάμβανε έξι μήνες θεραπείας με ένα φάρμακο που ονομάζεται dotarlimab (σ.σ. ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα ανοσοσφαιρίνης G4)

Ο καρκίνος υποχώρησε και στους 12 ασθενείς και στη συνέχεια δεν ήταν ανιχνεύσιμος μέσω ενδοσκόπησης, φυσικών εξετάσεων ή ακτινογραφιών.

Ο Δρ. Λουίζ Ντίαζ, εκ των κύριων συντακτών της μελέτης και ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering, είπε στους New York Times: «Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην ιστορία του καρκίνου».

Παρά τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι δεν το αποκαλούν θεραπεία, καθώς χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και ανάλυση - αλλά ο καρκίνος δεν έχει επιστρέψει σε κανέναν από τους ασθενείς από τότε που τελείωσε η δοκιμή.

Το φάρμακο της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου και χορηγούταν σε κάθε ασθενή της δοκιμής κάθε τρεις εβδομάδες.

Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτοί οι τύποι φαρμάκων χρησιμοποιούνται επίσης σε άλλες θεραπείες - όπως για το μελάνωμα - και δεν στοχεύουν άμεσα τα καρκινικά κύτταρα, αλλά επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να τα αναγνωρίσει και να τα καταστρέψει.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα αυτή θα μπορούσε να προσφέρει μια «πρώτη ματιά μιας επαναστατικής αλλαγής στη θεραπεία», αλλά λόγω του μεγέθους της μελέτης, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα και «διαρκέστερη παρακολούθηση» για την αξιολόγηση της πολλά υποσχόμενης θεραπείας.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments