....

ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ... ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ

 

 

Θολές παρανένουν οι βαχυπρόθεσμες προοπτικές και ο κίνδυνος μιας νέας συρρίκνωσης και στο τρέχον τρίμηνο είναι πολύ πιθανός.

 

 

Ελαφρά ηπιότερη από αυτήν που είχε εκτιμηθεί μερικές μέρες πριν ήταν η συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης υποχώρησε στο δ' τρίμηνο του 2020 κατά 0,6% έναντι 0,7% που είχε ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα.

Η επίδοση αυτή είναι αρκετά καλύτερη από από τη συρρίκνωση 1,2% που προέβλεπε δημοσκόπηση οικονομολόγων του Reuters αλλά και το -2,2% που ήταν η εκτίμηση της ΕΚΤ. Ωστόσο δεν προεξοφλεί ότι η οικονομία της ευρωζώνης βγαίνει οριστικά από τον κύκλο της ύφεσης.

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ακόμα θολές και ο κίνδυνος μιας νέας συρρίκνωσης και στο τρέχον τρίμηνο είναι πολύ πιθανός, καθώς η υγειονομική κρίση συνεχίζει να χτυπά το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης και ο εμβολιασμός των πληθυσμών τους παραμένει υποτονικός. Τις δυσμενείς προοπτικές αναγνώρισε άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης συνολικά φέτος στο 3,8% από 4,2% που εκτιμούσε τον Νοέμβριο.


Ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2020, σύμφωνα με τη Eurostat, πήγαν λίγο καλύτερα από τις εκτιμήσεις και η συρρίκνωση της οικονομίας της περιορίστηκε στο 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση εξελίχθηκε χειρότερα. Σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε κατά 1,8% στην ευρωζώνη και κατά 1,6% στην Ε.Ε. παρά τα μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας

Παρ’ όλα αυτά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόκπε Χούκστρα δηλώνει αισιόδοξος και διαμηνύει ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη θα εκτοξευτεί φέτος το καλοκαίρι. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά υπάρχουν και λόγοι για να είμαστε πιο αισιόδοξοι απ' ό,τι η Κομισιόν στις προβλέψεις της. Αν κοιτάξουμε πίσω σε όσα συνέβησαν μετά το πρώτο κύμα του κορονοϊού στην Ολλανδία και αρκετές χώρες ακόμα, θα δούμε τεράστια επιτάχυνση της ανάπτυξης» υποστήριξε ο Ολλανδός στο CNBC, αναφερόμενος στην ισχυρή ανάκαμψη 12,4% που κατέγραψε η ευρωπαϊκή οικονομία στο περσινό γ' τρίμηνο μετά το τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας και την ύφεση 11,7% του β' τριμήνου.

Την αισιοδοξία του αυτή στηρίζει -όπως και αρκετοί Ευρωπαίοι συντηρητικοί πολιτικοί ακόμα- στην αναμενόμενη επέκταση των εμβολιασμών έως τότε και στον… ερχομό του καλοκαιριού στη γηραιά ήπειρο, που ως διά μαγείας θα λύσει όλα τα προβλήματα τα οποία έχει προκαλέσει η πανδημία λύνοντας τα χέρια των… διψασμένων για ανάπτυξη συντελεστών της παραγωγής.

Η αισιοδοξία του αυτή είναι βέβαια ώς έναν βαθμό δικαιολογημένη από το γεγονός ότι σε περίπου έναν μήνα η χώρα του έχει εκλογές… Δεν θα μπορούσε προεκλογικά να «πουλάει» στους ψηφοφόρους απαισιοδοξία. Ο Χούκστρα αποτελεί κορυφαίο «γεράκι» του Eurogroup και θερμός υποστηρικτής της δημοσιονομικής φειδούς και πειθαρχίας.

Στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, όταν ζήτησε από τις Βρυξέλλες να ερευνήσουν γιατί κάποιες χώρες του Νότου δεν διέθεταν μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για να αντιμετωπίσουν μόνες τους την πανδημία.

Επί του παρόντος πάντως ο Χούκστρα δηλώνει… περιστέρι. Σε ερώτηση που του έγινε για το πότε θα πρέπει να επανέλθουν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το δημόσιο έλλειμμα (κάτω από το 3% του ΑΕΠ) και το χρέος (κοντά στο 60% του ΑΕΠ), που άρθηκαν λόγω της πανδημίας, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια απόφαση τουλάχιστον σε αυτό το ημερολογιακό έτος.

Ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2020, σύμφωνα με τη Eurostat, πήγαν λίγο καλύτερα από τις εκτιμήσεις και η συρρίκνωση της οικονομίας της περιορίστηκε στο 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση εξελίχθηκε χειρότερα.

Σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε κατά 1,8% στην ευρωζώνη και κατά 1,6% στην Ε.Ε. παρά τα μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας

 

Μπάμπης Μιχάλης

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments