....

ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΕ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ

Αρχιτέκτονες... στην κομπίνα! Δυο καθηγητές του τμήματος Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κατηγορούνται ότι «έβαλαν χέρι» σε κονδύλι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προοριζόταν για επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Σε βάρος των δυο καθηγητών, που είχαν οριστεί συντονιστές του ευρωπαϊκού προγράμματος, παρήγγειλε χθες την άσκηση ποινικής δίωξης κακουργηματικού χαρακτήρα ο εισαγγελέας εφετών, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη, Αχιλλέας Ζήσης, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εντολοδόχο.

Την υπόθεση ερεύνησε η OLAF, η αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία που έγινε το 2013 και υπέβαλε το πόρισμά της στον ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό. 

Η δίωξη πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία σε μια εποχή που υποτίθεται έχει επέλθει κάποια σχετική κάθαρση στα ΑΕΙ και στα ερευνητικά προγράμματα.

Οι δύο κατηγορούμενοι καθηγητές φέρονται ότι υπεξαίρεσαν σε διάστημα μιας πενταετίας συνολικά 370 χιλιάδες ευρώ, από συνολικό κονδύλιο 2,5 εκατομμυρίων που διαχειρίζονταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα προέκυψε ότι χρησιμοποιώντας «τεχνάσματα» έστελναν λίγα λίγα τα χρήματα σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Το χρηματοδοτούμενο έργο, από το οποίο υπεξαιρέθηκαν τα χρήματα, αφορούσε την παιδεία της αρχιτεκτονικής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αρχιτεκτόνων και είχε σκοπό τη συμμετοχή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας σε συνέδρια, ημερίδες και επιστημονικές εκδηλώσεις, καλύπτοντας έξοδα μετάβασης και διαμονής, όπου γίνονταν αυτές.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε ειδικό ανακριτή οικονομικών εγκλημάτων.

 

https://www.efsyn.gr/arthro/emploki-kathigiton-toy-apth-se-ypexairesi

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments