....

ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΦΩΚΑΙΑΣ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Η φώκια...

"...Εκκενώνεται η φώκια…!
Η φωτιά κατεβαίνει προς στην φώκια...!
…Στην γνωστή μας φώκια..."
μας ενημέρωνε η φωνή τού δημοσιογράφου…

Ποιά είναι τώρα η ..."φώκια" ;
Πριν καταλήξει, μέσα στην υπογραμμισμένη γενική έλλειψη μορφώσεως
και αισθητικής, ως "φώκια", είναι η ιστορική πόλη τής Ιωνίας που ίδρυσαν Φωκείς από την Φωκίδα τής Στερεάς Ελλάδος, και που λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής, οι απόγονοι τους την μετέφεραν στα δυτικά παράλια τής νότιας Αττικής.
 
Το ποιά είναι η προσφορά αυτής τής Ελληνικής πόλεως στον Παγκόσμιο Πολιτισμό και Ιστορία, μεταξύ των λοιπών Ελληνικών πόλεων, που σύμφυτα και εννοούμενα κοινά χαρακτηριστικά τους έχουν την μεγάλη τους πνευματική, ναυτική, και εμπορική δύναμη, δεν θα το πούμε εμείς, αλλά στην παρούσα περίπτωση οι Γάλλοι, με τον λόγο τους που έχουν αποτυπώσει σε μνημείο
στην Μασσαλία :

"Εδώ, γύρω στο 600 π.Χ., οι Έλληνες ναυτικοί που ήρθανε από την Φώκαια
τής Μικράς Ασίας, ίδρυσαν την Μασσαλία και ακτινοβόλησαν τον Πολιτισμό
στην Δύση"

Το ότι η σημερινή Φώκαια κινδύνευσε από την πρόσφατη πυκαγιά, δεν είναι ακριβές... Έχει καεί χρόνια τώρα· απ'όταν έμπαιναν οι "βάσεις" στην "παιδεία" ώστε να δομείται το ενδεχόμενο κάποιος να μπορεί να την αποκαλεί "φώκια"...!

‘Οπως θα μπορούσε να αποκαλεί ίσως και όλη την Ελλάδα –"χαριτολογώντας"- "αγελάδα"... πεδουκλωμένη από "δικούς" και ξένους· να την αρμέγουν, εξαπατούν, κακομεταχειρίζονται, και να την στραγγαλίζουν,
υλικά και πνευματικά, κατά βούλησιν.
…Ως πότε ;

Υστερόγραφο : Ο ίδιος ο Αλέκτορας τής Νίκης, το εθνικό έμβλημα τής Γαλλίας, έλκει την καταγωγή του από την Ελληνική Φώκαια· είναι έμβλημα των αρχαίων Ελλήνων Φωκαέων, που το έφεραν στην ιδρυμένη απ’αυτούς Μασσαλία, όπως ανέδειξε ο Γάλλος αρχαιολόγος Felix Sartiaux.

Είναι τόσο δε καταλυτική η επιρροή τής Ελληνικής Μασσαλίας στην Δύση,
ώστε όπως καλά ξέρουμε και τον εθνικό τους ύμνο οι Γάλλοι, ονομάζουν “Μασσαλιώτιδα”.

Είδες η “φώκια”…!


Γεώργιος Κακής Κωνσταντινάτος
Ηθοποιός Σκηνοθέτης Εικαστικός

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments