....

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΩΦΕΛΙΜΗ ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Λίγες ημέρες πριν ασχοληθήκαμε με άρθρο με τις υπερτροφές, έχοντας το ερώτημα αν όλες δικαιώνουν τη φήμη τους,

όπως και αν αξίζουν τις τιμές τους, που συχνά φτάνουν για πολλές από τις τροφές σε υψηλά επίπεδα.

 

Μία από τις πλέον αγαπημένες τροφές του είδους, που προτιμάται από πολύ κόσμο σε...όλο τον κόσμο, είναι το κεφίρ. Συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα: Καταρχάς έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες σε αυτό, και όλες μιλούν με τα καλύτερα λόγια, ενώ κανένας δεν βρέθηκε που να αποφανθεί ότι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Η δε τιμή του δεν είναι ακριβή, είναι ακριβώς ίδια με όσο κοστίζει το γάλα, μια και παρασκευάζεται από αυτό, χωρίς καμμία άλλη προσθήκη. Η δημιουργία του κεφίρ μπορεί να γίνει από εμάς τους ίδιους, οπότε θα είμαστε βέβαιοι και για την ποιότητά του. Αρκεί βέβαια να είμαστε σίγουροι για τη ποιότητα του γάλακτος που χρησιμοποιούμε.

Όσο για τους αθλητές, έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα, ότι είναι μια άριστη πηγή φυσικής πρωτεΐνης, και μπορεί να καταναλώνεται αντί άλλου σκευάσματος είτε μετά τη προπόνηση, είτε όποτε άλλοτε νομίζουμε πως είναι ώρα για αυτή. Εκτός από τη ποιοτική πρωτεΐνη που προσφέρει στον αθλητή, του δίνει και τα άλλα ωφέλη που καθιστούν διάσημο και πολύ ωφέλιμο το κεφίρ.

 

Γνωρίστε το διατροφικό θησαυρό του κεφίρ

 

Όσο για τη γεύση του κεφίρ, είναι σχεδόν ίδια με το ξινόγαλα. Αρέσει η γεύση σχεδόν σε όλους, με εξαίρεση όσους δεν ανέχονται αυτές οι γεύσεις. Αυτοί αναγκαστικά, είναι σχεδόν αδύνατο να το εντάξουν στη διατροφή τους, καθώς ό,τι προσμίξεις και αν κάνουν, δεν θα εξαφανίσουν τη χαρακτηριστική ξινή γεύση. Όσο για τη παρασκευή του, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Μπορεί να βρει κάποιος χιλιάδες βίντεο που να εξηγούν τη διαδικασία, ενδεικτικά παραθέτουμε το εξής. Χρειάζεται μια καλή μελέτη στο βίντεο, για να μη κάνει κάποιος λάθος τη πρώτη φορά. Μετά, όλα θα είναι εύκολα κάθε φορά που θα φτιάχνει κεφίρ.

 

 

Περιττό να πούμε ότι για τα παρασκευή του κεφίρ χρειάζονται τα 3-4 είδη, βάζο, χωνί κλπ που βλέπουμε στο βίντεο. Αγοράζονται μια φορά, και στο σύνολό τους κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ. Πρέπει να αποφεύγεται οποιοδήποτε είδος μεταλικού αντικειμένου, και να μην έρχεται σε επαφή με τους σπόρους. Οπότε, μόνο πλαστικά και γυάλινα είδη. Υπάρχουν πολλές μικροπαραλλαγές για το πως μπορεί να παρασκευάσει κάποιος κεφίρ. Πχ άλλοι αντί να το έχουν κλεισμένο αεροστεγώς, το αφήνουν να αναπνέει κανονικά, απλά σκεπασμένο με ένα τούλι για να μη περνάνε σκόνες. Προσωπικά, δεν το ρίσκαρα ποτέ, και το έχω πάντα κλειστό. Σημειώνεται ότι ενώ ρίχνουμε γάλα, μόλις αυτό μετατραπεί σε κεφίρ, παρότι

 

εμφανισιακά συνεχίζει να μοιάζει με το γάλα, ως προς τις ιδιότητές του παύει να είναι γάλα. Είναι κεφίρ, με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει.

 

Όταν στραγγίξουμε το ζουμί του κεφίρ, ξαναρίχνουμε γάλα στους σπόρους για ξαναγίνει ποτό κεφίρ, και ούτω καθεξής. Η αντικατάσταση μπορεί να γίνεται ανά 24 ως 48 ώρες. Τη μοναδική φορά που έκανα αντικατάσταση σε 72 ώρες λόγω απουσίας, δεν υπήρξε πρόβλημα, αλλά καλά είναι να μη το ρισκάρουμε. Σε περίπτωση απουσίας ή μη επιθυμίας για παρασκευή κεφίρ, βάζουμε το βάζο με τους σπόρους και το γάλα στο ψυγείο. Αυτά αδρανοποιούνται από το κρύο, και για περίπου 3 μήνες, δεν χαλάνε. Όταν μετά από καιρό τα ξαναβγάλουμε από το ψυγείο, συνεχίζουμε τη παλιά διαδικασία.

 

Οι "σπόροι" του κεφίρ είναι μύκητας. Υπάρχουν χιλιάδες διαφόρων ειδών μύκητες στον κόσμο, ένας από αυτούς είναι για παράδειγμα τα μανιτάρια. Άλλοι μύκητες, όπως καλή ώρα το κεφίρ είναι χρήσιμοι, άλλοι είναι αδιάφοροι για τον άνθρωπο, και άλλοι δημιουργούν προβλήματα. Υπάρχουν πχ μύκητες που τρέφονται με πετρέλαιο και έτσι το απορροφούν, άλλοι τρέφονται με...λύματα, και πάει λέγοντας. Χρησιμοποιούνται δηλαδή οι αντίστοιχοι μύκητες ακόμη και για καταπολέμηση σε οικολογικά ατυχήματα.

 

Για να επιστρέψουμε στο κεφίρ, αυτό όπως και κάθε μύκητας, όταν βρίσκει τη τροφή του (για το κεφίρ είναι το γάλα), με τον καιρό πολλαπλασιάζεται. Οι έξτρα σπόροι δεν μας χρειάζονται, οπότε για να μη πηγαίνουν χαμένοι, δίνονται σε φίλους ή και σε αγνώστους μέσω αγγελιών. Μπορεί κάποιος να τους πουλήσει, αλλά ο άγραφος νόμος λέει ότι χαρίζονται και ποτέ δεν πωλούνται. Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο τα καταστήματα, για να επιβιώνουν. Κάπως έτσι και σε εμένα χάρισαν κεφίρ τον Μάϊο του 2014, και από τότε ποτέ δεν το σταμάτησα.

 

http://www.runningnews.gr

Σχόλια - Facebook Comments