....

ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ»

Την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Ημερίδας «Επεκτείνοντας τα όρια της Πυρηνικής Ιατρικής»  κήρυξε το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στο 424

Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως στη Θεσσαλονίκη, η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.

Στο χαιρετισμό της η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί προκειμένου να λειτουργήσει σε λίγες ήμερες ο γραμμικός επιταχυντής  στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και την πολιτική του ΥΕΘΑ στο χώρο της Υγείας, τονίζοντας ότι « στόχος είναι να επικεντρώσουμε στον άνθρωπο που έχει ανάγκη, στον άνθρωπο που υποφέρει».

«Δώσαμε σκληρή μάχη όλο αυτό το διάστημα μαζί με τους ανθρώπους του νοσοκομείου και του επιτελείου στην Αθήνα για να προχωρήσουμε, για να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, να πάρουμε τις αδειοδοτήσεις και έτσι σε λίγες μέρες θα ανοίξει τις πόρτες του», επεσήμανε η κα Γεννηματά.

«Θέλουμε να λειτουργήσει το τμήμα ακτινοθεραπείας και το τμήμα πυρηνικής ιατρικής στο 424 ΓΣΝΕ προς όφελος των πολιτών», συμπλήρωσε η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σημείωσε ακόμη δε, ότι  «μέσα από τη θητεία μου ως Υφυπουργός Υγείας στο παρελθόν όσο και ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας σήμερα, υπεύθυνη για τα θέματα Υγείας στο στράτευμα, πίστευα και πιστεύω ότι η απαραίτητη μείωση της σπατάλης δεν μπορεί να σημαίνει περικοπή υπηρεσιών Υγείας».

Η κα Γεννηματά επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου μεταξύ των οποίων και το πυρηνικό καταφύγιο και ενημερώθηκε για την προσφορά και τις δυνατότητες του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού της Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή η ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα να απευθύνω τον εναρκτήριο χαιρετισμό στη Διεθνή  Ημερίδα Πυρηνικής Ιατρικής, που συνδιοργανώνεται από το υπό σύσταση Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου και το Πυρηνικό Τμήμα του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η Πυρηνική Ιατρική είναι μια καινούργια  δυναμικά εξελισσόμενη ειδικότητα. Η ημερίδα στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες τόσο από το χώρο τον Ενόπλων Δυνάμεων όσο και  καθηγητές  Πανεπιστημίου και Ιατροί του ΕΣΥ, αποσκοπεί στο να παρουσιάσει τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται και τις παραπάνω εφαρμογές στην καθημερινή ιατρική πρακτική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε, έχει  το ζήτημα της ενημέρωσης σε περίπτωση πυρηνικών ατυχημάτων και η ξενάγηση στο πυρηνικό καταφύγιο του Νοσοκομείου.

Κυρίες και κύριοι,

Το σύστημα Υγείας είναι το καταφύγιο όλων των πολιτών στις δύσκολες στιγμές που ζούμε.

Μέσα από τη θητεία μου ως Υφυπουργός Υγείας στο παρελθόν όσο και ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας σήμερα, υπεύθυνη για τα θέματα Υγείας στο στράτευμα , πίστευα και πιστεύω ότι η απαραίτητη μείωση της σπατάλης δεν μπορεί να σημαίνει περικοπή υπηρεσιών Υγείας.

Δεν υπάρχει άλλωστε τίποτα πιο εύκολο από τις τυφλές περικοπές, από το να γκρεμίζεις ένα σύστημα που παρά τα προβλήματα του αποτέλεσε  το στήριγμα του ελληνικού λαού.

Τδύσκολο είναι να χτυπήσεις την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, την κατασπατάληση πόρων και ταυτόχρονα να σχεδιάσεις με σύγχρονη αντίληψη την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των πόρων και των υποδομών.

Φυσικά αναφέρομαι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα στην πολύπαθη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Εμείς κινούμαστε σε αντίθετη κατεύθυνση. Με συγκεκριμένες πολιτικές στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που υπηρετούν τις λογικές της διακλαδικότητας, της εξωστρέφειας και της αποτελεσματικότητας, αναδεικνύουμε το κοινωνικό πρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί στο επίκεντρο όλων των πολιτικών μας επιλογών είναι ο άνθρωπος, που υποφέρει και μας έχει ανάγκη δίπλα του.

- Θεσμοθετήσαμε τη  δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού υγειονομικού προσωπικού  για την κάλυψη των αναγκών των Στρατιωτικών Νοσοκομείων σε προσωπικό.

 - Προωθήσαμε  ΚΥΑ για ένταξη των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο σύστημα προμηθειών του Υπουργείου υγείας και συμπεριλήφθηκε σε διάταξη νόμου η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών των νοσοκομείων.

- Με το νόμο 4278/2014 ρυθμίστηκε η καταβολή των νοσηλίων στα στρατιωτικά νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία  σε 30 ημέρες από την υποβολή τους   και σε ποσοστό 90%.

-Είναι εφικτή πλέον η Περιβαλλοντική αδειοδότηση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων.

Και ακόμη, φέραμε τους στρατιωτικούς γιατρούς κοντά στους κατοίκους των μικρών νησιών, κοντά στους ακρίτες  μας.

Ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο πιλοτικά ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας  ιατροφαρμακευτικής φροντίδας για τους κατοίκους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με το ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ.

Η επιτυχία ήταν μεγάλη, η υποδοχή από τους νησιώτες θερμή, οι γιατροί μας έχουν εξετάσει πλέον χιλιάδες πολίτες.

Το πλοίο βγήκε και ξαναβγήκε από τον ναύσταθμο, αναδεικνύοντας  στην πράξη τον κοινωνικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων.              

Σε όλη την Ελλάδα και εδώ στη Θεσσαλονίκη, γίνονται  σημαντικές προσπάθειες από τις Ένοπλες Δυνάμεις και στο χώρο της Υγείας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει ο γραμμικός επιταχυντής στο 424 ΓΣΝΕ.

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια. Προηγήθηκαν δε όλες οι απαραίτητες ενέργειες στελέχωσής του. Πρόθεσή μας είναι τόσο η ανάπτυξη του Ακτινοθεραπευτικού τμήματος του 424 ΓΣΝΕ όσο και του τμήματος της Πυρηνικής Ιατρικής προς όφελος όλων των πολιτών.

Η υγειονομική πολιτική που ασκούμε, αποσκοπεί να συμβάλλει στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας τόσο στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο καθώς και στη διάθεση όλων των απαραίτητων μέσων που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την σημερινή πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετήσω τη Διεθνή αυτή Ημερίδα Πυρηνικής Ιατρικής,  που φιλοξενείται στο 424 ΓΣΝΕ, να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας.

Να συγχαρώ όλους τους γιατρούς, όλους τους επιστήμονες για το έργο σας και με τα λόγια αυτά να κηρύξω την έναρξη της σημερινής Διεθνούς Ημερίδας για την Πυρηνική Ιατρική».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments