....

ΕΝΦΙΑ: ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

 

 

 

 

Η πρόταση των εκτιμητών για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με το ελάχιστο κόστος οικοδομής, αποτελεί το σημείο αναφοράς στις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης. Το ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται αρνητικό στην υιοθέτηση της συγκεκριμένης εισήγησης, που θα προκαλούσε σημαντικές αυξήσεις τιμών στις λεγόμενες λαϊκές γειτονιές και συνοικίες. Η συλλογιστική των εισηγητών, βάσει της οποίας προτείνουν τη συγκεκριμένη δομική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, έγκειται στο εξής: ότι ένα ακίνητο, ανεξάρτητα από την περιοχή που εδρεύει, δεν μπορεί να πωλείται σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που «περιγράφεται» στο ελάχιστο κόστος οικοδομής.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη «οδηγία» των εκτιμητών, η οποία δεν είναι δεσμευτική, καθώς εκτιμά ότι η εφαρμογή του εν λόγω μοντέλου υπολογισμού (εξίσωση αντικειμενικών με ελάχιστο κόστος οικοδομής) θα αύξανε κατακόρυφα τις τιμές σε λαϊκές συνοικίες.

Συνολικά, από τις εκτιμήσεις των εισηγητών (η διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες), προκύπτει αύξηση των αντικειμενικών στο 60% των ζωνών (6.070), μείωση στο 23% (2.300) και καμία μεταβολή στις υπόλοιπες.

Κυβερνητική στελέχη, τα οποία έκαναν την πρώτη αξιολόγηση των στοιχείων που παρέδωσαν οι εκτιμητές, έδωσαν μια πρώτη εξήγηση, για την αύξηση των τιμών, στην πλειονότητα των ζωνών.

Όπως επισημαίνουν, λόγω της πτώσης στην αγορά, οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές περιοχές.

Πού αυξάνονται και πού μειώνονται οι τιμές

Βάσει των εισηγήσεων από τους εκτιμητές, σημαντικές αυξήσεις τιμών ζώνης υπάρχουν κυρίως στις παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές της περιφέρειας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις που προτείνονται από τους εκτιμητές, βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο. Αντίθετα, μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ παράλληλα στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις υπάρχουν στο 34% των ζωνών.

Πώς επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τους ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ, θα βασίζονται στις νέες αντικειμενικές τιμές και δεν θα διαφοροποιείται σημαντικά από  περυσινές τιμές. Μάλιστα, όπως επισήμανε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, δεν αναμένεται να υπάρξει αύξηση στον συμπληρωματικό φόρο.

Ο ΕΝΦΙΑ και όλοι οι άλλοι φόροι που συνδέονται με τις αντικειμενικές θα αλλάξουν. Είναι ενδεικτικό ότι κατά μέσο όρο η αυξήσεις θα είναι στο 27%. Οι αλλαγές προς τα πάνω θα ξεκινούν από το 10% και θα φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το 40%. Μάλιστα σε τουριστικές περιοχές (νησιά και τουριστικές περιοχές) η αντικειμενική αξία του ακινήτου θα διπλασιαστεί.

Το κόστος κατασκευής μια οικοδομής υπολογίστηκε στα 800 με 1.000 ευρώ ανά την Ελλάδα και έτσι οι αντικειμενικές που σήμερα βρίσκονται μεταξύ 500 και 700 ευρώ θα εκτιναχθούν προς τα πάνω. Περιοχές όπως Κερατσίνι, Πέραμα, Περιστέρι και Ασπρόπυργος θα έχουν σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σε περιοχές όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, η Αγία Βαρβάρα, το Αιγάλεω, το Ελληνικό, ο Χολαργός και η Αγία Παρασκευή το μετρό και οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης ακινήτων εκτινάσσουν τις τιμές ως και πάνω από 50%.

Αντίθετα σε ακριβά προάστια, όπως η Φιλοθέη θα υπάρξουν μειώσεις οι οποίες κατ’ άλλους υπολογίζονται στο 10% και κατ’ άλλους στο 15%.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments