....

ΕΝΙ ΠΕΛΛΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΛΥΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

     Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας καταγγέλλει την τρομοκρατική απόλυση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας από την εργοδοσία του ομίλου της «Βιοδιάγνωσης»

 

     Η απόλυση του συναδέλφου υγειονομικού έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ποτέ να έχει υπάρξει κάποια αρνητική αναφορά σχετικά με την εργασία του. Μοναδική αιτία της απόλυσης του προέδρου του Σωματείου είναι η συνεπής αγωνιστική στάση του. Πρωτοστάτησε σε όλες τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις, ενημερώνοντας τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο χώρο δουλειάς του και στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών, καλώντας τους να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους.

 

     Φαίνεται πως η εργοδοσία θεωρεί ότι με τέτοιες κινήσεις θα καταφέρει να εκφοβίσει τους εργαζόμενους. Θα διαψευσθούν οικτρά!. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία δεν τρομοκρατούνται!

 

     Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης του εκλεγμένου συνδικαλιστή από την εργοδοσία και την ακύρωσή της από την κυβέρνηση.

 

«Πογκρόμ» διώξεων και απολύσεων σε χώρους δουλειάς μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις

«Στο πόδι» συνδικάτα και φορείς ενάντια στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας, που της έπεσε «βαριά» η μαζική συμμετοχή στις απεργίες
Από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη
Από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη
 

Με πογκρόμ απολύσεων, διώξεων και άλλων μορφών εκβιασμού και τρομοκρατίας απαντά η εργοδοσία σε μεγάλους χώρους δουλειάς στο μεγάλο πανεργατικό - παλλαϊκό ξέσπασμα των προηγούμενων εβδομάδων, με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με έρευνες, στις κινητοποιήσεις μέσα στον Μάρτη - και κυρίως στις δύο μεγαλειώδεις απεργίες στις 8/3 και 16/3 - συμμετείχαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα.

Με τις τεράστιες αυτές διαδηλώσεις ο εργατόκοσμος θρήνησε κρατώντας αγωνιστική στάση για τα 57 θύματα της εγκληματικής πολιτικής του κέρδους και του «κόστους - οφέλους» που οδήγησε στο «δυστύχημα», κάτι που όπως φαίνεται δύσκολα χωνεύεται από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και πώς απαντά η εργοδοσία σε αυτό το πρωτόγνωρο αγωνιστικό κύμα; Με δεκάδες απολύσεις, με στοχοποίηση ειδικά των πιο πρωτοπόρων εργαζομένων, προέδρων σωματείων, συνδικαλιστών εκλεγμένων στα ΔΣ κ.ο.κ. Από τη μία δηλαδή οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους και από την άλλη οι επιχειρηματικοί όμιλοι με την ποινικοποίηση και την καταστολή, ακόμα και σε μια τέτοια στιγμή, με τις πλάτες κράτους και κυβέρνησης, αποθρασυμένοι από τους αντεργατικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων. Εδώ ξεχωρίζει ο πρόσφατος νόμος - έκτρωμα που περιόρισε ακόμα περισσότερο την όποια προστασία είχε απομείνει για τους συνδικαλιστές, μετατρέποντάς την σε προστασία της εργοδοσίας από τις διεκδικήσεις και στοχεύοντας έτσι όλους τους εργαζόμενους και τον αγώνα τους.

Αν κάτι δείχνει λοιπόν το κύμα διώξεων και απολύσεων είναι ότι τα όποια κροκοδείλια δάκρυα από την εργοδοσία και το πολιτικό της προσωπικό για τα «θύματα που χάθηκαν άδικα», για τα μέτρα προστασίας κ.λπ., «στεγνώνουν» τάχιστα όταν η θλίψη των εργαζομένων μετατρέπεται σε αγωνιστική διεκδίκηση. Οταν στο επίκεντρο αυτής της διεκδίκησης μπαίνουν οι «Κοιλάδες των Τεμπών» που «ζουν και βασιλεύουν» σε κάθε χώρο δουλειάς, όταν οι εργαζόμενοι απαιτούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, τα οποία όμως «δεν χωράνε» στα μπίζνες πλαν των ομίλων, στην «εξοικονόμηση κόστους» κ.ο.κ.

Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και πληροφορίες που έρχονται στην εφημερίδα μας από τις προσπάθειες που κάνουν οι διοικήσεις κρατικών και ιδιωτικών φορέων σε Συγκοινωνίες, Μεταφορές κ.α. να «φιμώσουν» συνδικαλιστές που από την πρώτη στιγμή του «ατυχήματος» στα Τέμπη δεν σταμάτησαν να αποκαλύπτουν τα τεράστια κενά στα μέτρα ασφαλείας, προειδοποιώντας για τα εγκλήματα που προδιαγράφονται.

Αγωνιστική απάντηση στην απόλυση προέδρου σωματείου στη Θεσσαλονίκη

 

 

Πιο πρόσφατη εκδικητική απόλυση ήταν αυτή του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας από την εργοδοσία του ομίλου «Βιοδιάγνωση».

Οχι τυχαία, πρόκειται για ένα σωματείο που είχε καταγγείλει τις προσπάθειες της εργοδοσίας να μετακινεί προσωπικό για να καλύπτει κενά από την υποστελέχωση, οδηγώντας σε εντατικοποίηση της εργασίας, που έχει τα γνωστά αποτελέσματα σε βάρος της υγείας των εργαζομένων. «Η συνδικαλιστική δίωξη του συναδέλφου έρχεται λίγες μέρες μετά την αγωνιστική δράση που ανέπτυξε με αφορμή τις μεγαλειώδεις απεργίες για το έγκλημα στα Τέμπη. Μια απόλυση που έρχεται λίγες μέρες μετά την απόλυση εκλεγμένου συνδικαλιστή σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας», θύμιζε ο Σύλλογος του απολυμένου, που απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης πραγματοποίησε χθες κινητοποίηση μαζί με σωματεία της Θεσσαλονίκης σε ένα από τα καταστήματα του ομίλου. Σε συνέχεια των δράσεων, μάλιστα, ο Σύλλογος Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Β. Ελλάδας καλεί σε νέα κινητοποίηση - συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή στις 6.30 μ.μ., έξω από το ίδιο διαγνωστικό κέντρο (Αγίου Δημητρίου 91).

Οι συγκεντρωμένοι χθες κατήγγειλαν το γεγονός ότι η εργοδοσία βάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερες ώρες, με απλήρωτες υπερωρίες, κακές συνθήκες εργασίας, τρομοκρατία και απειλές απολύσεων. Η απόλυση μάλιστα έγινε - ως συνήθως - με πρόφαση την περικοπή προσωπικού λόγω «οικονομικών δυσχερειών», την ίδια ώρα που ο όμιλος προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους. Παράλληλα έχει «μπουκώσει» από «ζεστό» χρήμα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει «δώρο» στις ιδιωτικές κλινικές και στα διαγνωστικά εργαστήρια τον διαγνωστικό έλεγχο του λαού κατά την περίοδο της πανδημίας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο ίδιος ο απολυμένος, Νίκος Θανάκος, τόνισε τον εκδικητικό χαρακτήρα της απόλυσής του, η οποία όπως υπογράμμισε «αποτελεί ξεκάθαρο χτύπημα της εργοδοσίας στη δράση που αναπτύσσει το σωματείο στους χώρους εργασίας. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει. Με την στήριξη και την αλληλεγγύη των άλλων σωματείων θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο νέο χτύπημα που επιχειρεί η εργοδοσία στη συνδικαλιστική δράση».

Από τον χώρο της ιδιωτικής Υγείας προέρχεται άλλη μία απόλυση των τελευταίων ημερών. Πρόκειται για εργαζόμενο στον όμιλο «Υγεία» στην Αθήνα, εκλεγμένο στο Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας, ο οποίος ως συνδικαλιστής είχε πρωτοστατήσει στις απεργιακές κινητοποιήσεις του Μάρτη. Σημειωτέον, δεν υπήρχε καμιά αρνητική αναφορά σχετικά με τη δουλειά του συγκεκριμένου εργαζόμενου στον όμιλο, γεγονός που αναδείχθηκε και στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα έξω από την πύλη του ιδρύματος. «Η εργοδοσία της κλινικής στοχοποίησε τον εκλεγμένο συνάδελφο και επιδιώκει με αυτήν την απόλυση να τρομοκρατήσει όλους τους εργαζόμενους, για να μην αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους», τονίζουν σωματεία και απαίτησαν την ανάκληση της άδικης απόλυσης. Ζήτησαν δε συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία την απέρριψε, επικαλούμενη ότι «δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού». Επιπροσθέτως έχει γίνει ήδη καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και η εξέτασή της θα γίνει στις 5 Μάη.

Απολύσεις και στημένες «απολογίες» στο Φάρμακο

 

 

Δύο είναι οι απολύσεις το τελευταίο διάστημα στον κλάδο του Φαρμάκου, όπου μάλιστα είχαμε και απόδοση απροσχημάτιστων κατηγοριών σε συνδικαλιστές.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα συνδικαλιστικής δίωξης είναι στην εταιρεία ΠΕΙΦΑΣΥΝ (φαρμακαποθήκη, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων όπως αναφέρει η ίδια). Η εργοδοσία κάλεσε σε συνάντηση τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου με την κατηγορία της ...βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας! Στη συνάντηση, που έγινε προχθές Τρίτη, το σωματείο απέδειξε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι ανυπόστατες, ενώ έξω από τον χώρο της συνάντησης πραγματοποιούσαν συγκέντρωση το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, καταγγέλλοντας τη συνδικαλιστική δίωξη.

Χαρακτηριστικό του «στησίματος» κλίματος δίωξης σε βάρος του συνδικαλιστή είναι ότι πριν την κλήση στη συνάντηση αυτή, ο πρόεδρος και το επιχειρησιακό σωματείο είχαν καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας την εργοδοσία για mobbing (ηθική παρενόχληση εργαζομένων από την εργοδοσία, σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ). Η τριμερής συνάντηση γι' αυτήν την καταγγελία θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, επομένως ο χρόνος κλήσης του προέδρου δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίος.

Ως προς τους λόγους της δίωξης, η Ομοσπονδία Φαρμάκου σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Είναι προφανές ότι η εργοδοσία στη συγκεκριμένη επιχείρηση, που πολεμάει το επιχειρησιακό σωματείο από την ίδρυσή του, κλιμακώνει τώρα την αντεργατική επίθεσή της, στηριζόμενη και στο νέο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και ειδικότερα στις διατάξεις του νομοθετικού τερατουργήματος Χατζηδάκη περί "βίας και παρενόχλησης" στους εργασιακούς χώρους, οι οποίες στοχοποιούν και ποινικοποιούν τους πρωτοπόρους εργαζόμενους και συνδικαλιστές, καθώς και τους αγώνες των εργαζομένων». Προειδοποιεί δε την εργοδοσία ότι είναι γελασμένη αν νομίζει ότι θα τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ότι θα εμποδίσει την αγωνιστική και πρωτοπόρα δράση του επιχειρησιακού σωματείου και του προέδρου του.

Σε άλλη περίπτωση στον ίδιο κλάδο, στα τέλη Μάρτη η φαρμακευτική βιομηχανία «RAFARM» απέλυσε εργαζόμενο για τη στάση του απέναντι στους σχεδιασμούς της εταιρείας και στους εκβιασμούς για ένταξη του προσωπικού και σε νυχτερινό ωράριο με δυσμενείς όρους, κάτι που είχε καταγγείλει το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής. Ο απολυμένος εργαζόμενος, λοιπόν, πρωτοστατούσε μαζί με συναδέλφους του στη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και αποδοχών, καθώς και πρόσληψης επαρκούς προσωπικού, για την κάλυψη του ολοένα μεγαλύτερου όγκου δουλειάς.

Αστείοι ισχυρισμοί για να κουκουλωθεί η επίθεση

 

Περνώντας σε άλλον έναν κλάδο με αστρονομικές αποδόσεις στην κερδοφορία του, στη βιομηχανία Τροφίμων, εκδικητική ήταν η απόλυση συνδικαλιστή από την επιχείρηση «Αμβροσιάδης - Κοτόπουλα Ολύμπου ΑΒΕΕ» στην Κατερίνη. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία», επειδή, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, συμμετείχε στην απεργία στις 8 Μάρτη. Ο ισχυρισμός της εργοδοσίας ότι απολύθηκε για «οικονομοτεχνικούς λόγους» είναι προσχηματικός, καθώς πριν λίγο καιρό διαφήμιζε ότι το 2022 έκλεισε με τζίρο 166,5 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας παράλληλα ότι το 2023 αυτός θα αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης τέλη Μάρτη, το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Αττικής κατήγγειλε την εργοδοσία της «Χρωστικής» για την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης, πρωτοπόρου μέλους του σωματείου,«με τον αστείο ισχυρισμό ότι δεν ήταν αποδοτική στη δουλειά της, κι αυτό ενώ το προηγούμενο διάστημα την άφηναν συχνά ακόμα και χωρίς αντικείμενο εργασίας». Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, επιβεβαιώνεται ότι οι πραγματικοί λόγοι της απόλυσης είναι από τη μία η διεκδικητική της στάση για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και από την άλλη η συμμετοχή της στις μαζικές πανεργατικές απεργίες του Μάρτη.

Οχι στις απολύσεις στην «Pyramis»

Παρέμβαση στο εργοστάσιο της «Pyramis» στη Λητή Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε, χτες το πρωί, το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, καταγγέλλοντας τις νέες απολύσεις που έγιναν τη Δευτέρα και απαιτώντας να επαναπροσληφθούν άμεσα οι απολυμένοι.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «οι απολύσεις αυτές προκαλούν ακόμα περισσότερη οργή και αγανάκτηση καθώς γίνονται σε εποχές οικονομικής άνθισης και επέκτασης του ομίλου, μετά την πρόσφατη εξαγορά και επαναλειτουργία της γραμμής παραγωγής της ΠΙΤΣΟΣ από την ΠΥΡΑΜΙΣ».

«Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι οι περιβόητες επενδύσεις όχι μόνο ευημερία δεν φέρνουν, όπως προπαγάνδιζαν διάφοροι κυβερνώντες και επιχειρηματίες, αλλά αντίθετα συνοδεύονται με νέα βάσανα, όπως οι απολύσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι εργαζόμενοι μόνο μέσα από την αλληλεγγύη τους, τη συλλογική τους δράση μέσα από τα συνδικάτα τους, μπορούν να απαιτήσουν και να κερδίσουν τα δικαιώματά τους», σημειώνει το Συνδικάτο και καλεί να δοθεί αγωνιστική απάντηση, να πάρει θέση και το Επιχειρησιακό Σωματείο, που με ευθύνη της συνδικαλιστικής ηγεσίας του συνεχίζει να μη βγάζει λέξη για τις απολύσεις.

Το Συνδικάτο Μετάλλου απαιτεί εκτός από το να πάψουν οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι, να υπογραφεί Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά και μέτρα υγείας και ασφάλειας, ΒΑΕ κ.ά.

 

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments