....

ΕΝΩΣΕΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΓΑΛΟΥΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ

Πολιτιστικοί σύλλογοι σε Κροατία, Σερβία και πΓΔΜ ανοίγουν το δρόμο προς τη συνύπαρξη.

Των Σελένα Πέτροβιτς, Μαρίνα Στογιανόβσκα και Ιβάνα Γιοβάνοβιτς για τους Southeast European Times σε Ζάγκρεμπ, Σκόπια και Βελιγράδι -- 11/04/14

Αρκετοί πολιτιστικοί και καλλιτεχνικοί σύλλογοι μειονοτήτων στην περιοχή ακολουθούν τις αρχές που αποτελούν παράδειγμα ανοχής, συνεργασίας και συμφιλίωσης, ένα μοντέλο που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στη γενική τάση σε χώρες των Βαλκανίων, ανέφεραν μέλη. Ο Ίβιτσα Φαμπιγιάνιτς, 26 ετών, Καθολικός, ο οποίος εργάζεται ως μηχανικός αυτοκινήτων, έγινε μέλος του Βοσνιακού Συλλόγου Πολιτισμού και Τέχνης Sevdah που εδρεύει στο Ζάγκρεμπ πριν από περίπου ένα έτος. Οι Βόσνιοι φίλοι του ήταν αυτοί που τον έφεραν στην ομάδα λαϊκής παράδοσης.

"Με έχουν δεχθεί εδώ όπως θα έκαναν καλοί φίλοι, συνεπώς δεν αισθάνομαι στην ουσία διαφορετικά. Η ιδέα να γίνω μέλος μου ήρθε επειδή λατρεύω το χορό, να γνωρίζω νέους ανθρώπους και να ταξιδεύω", δήλωσε στους SETimes. Η Ερμίνα Σόφτιτς, επικεφαλής της λαογραφικής ομάδας Sevdah, ανέφερε πως η ομάδα "δέχεται όλους όσους είναι πρόθυμοι [να συμμετάσχουν] και ενδιαφέρονται γι' αυτό που κάνουμε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα μέλη άλλων εθνικοτήτων και θρησκειών είναι, κατά κάποιο τρόπο, μειονότητα στο σύλλογό μας".

Μεταξύ των μελών της ομάδας είναι Καθολικοί Κροάτες και Αλβανοί Μουσουλμάνοι. "Δεν τους βλέπουμε με διαφορετικό μάτι. Το συνειδητοποιούν αυτό και μένουν μαζί μας", δήλωσε η Σόφτιτς.

Η Sevdah ιδρύθηκε το 2006 και οι επικεφαλής της χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα για να προσκαλέσουν κόσμο ώστε να γίνουν μέλη της.

Η Σόφτιτς ανέφερε πως το ρεπερτόριο της ομάδας περιλαμβάνει Κροατικά και Σερβικά δημοτικά τραγούδια και χορούς.

"Στο YouTube, συχνά παρακολουθούμε διάφορους χορούς kolo από Κροατία, πΓΔΜ και Σερβία, και προσπαθούμε να αντιγράψουμε τις κινήσεις τους και να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο στυλ", ανέφερε η Ανίσα Ζαχίροβιτς, από τα παλιά μέλη της Sevdah, στους SETimes. "Έχουμε χορογράφο που έρχεται από την Τούζλα, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, και μας ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά βήματα χορού και χορούς".

Στη Νόβι Σαντ, Σερβία, η ομάδα Stanislav Preprek του Κροατικού Πολιτιστικού, Καλλιτεχνικού και Μορφωτικού Συλλόγου αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα ως μέσο πολυπολιτισμικότητας, ανεκτικότητας και συνύπαρξης.

"Διαδίδουμε την ανοχή με εκδηλώσεις ανοικτές προς όλους. Προσκαλούμε όλους όσους γνωρίζουμε, αλλά τους ζητάμε επίσης να προσκαλέσουν τους φίλους τους, συγγενείς και γνωστούς. Όταν έρθουν όλοι, είναι ευκαιρία να γνωρίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο. Κανείς δεν λέει όχι να έρθει και να χαλαρώσει λίγο με καλές παραστάσεις, λίγα σνακ και κουβεντούλα στη συνέχεια", ανέφερε ο Μάριαν Σαμπλιάκ, πρόεδρος του συλλόγου, στους SETimes.

Αν και η επίτευξη κάποιων καλλιτεχνικών προτύπων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους τους, ανέφερε, κύριος στόχος είναι η διάδοση της εμπιστοσύνης και η εξασφάλιση του συνδυασμού πολιτισμών χωρών που προ δύο δεκαετιών αποτελούσαν ένα κράτος.

"Δεν είναι δυνατόν να καταστρέψουμε τα σημάδια του παρελθόντος, κυρίως επειδή πλέον είμαστε όλοι γείτονες και πρέπει να συμβιώσουμε", ανέφερε ο Σαμπλιάκ. "Το πιο σημαντικό για την κοινωνία μας είναι ότι εκπροσωπούνται μέλη όλων των εθνικών κοινοτήτων. Συνεπώς, έχουμε Σέρβους, Κροάτες, Ούγγρους. Δεν ρωτάω ποτέ την εθνικότητα κάποιου όταν έρχεται στο σύλλογό μας".

Η Ternipe, στην Ντέλτσεβο, πΓΔΜ, ακολουθεί τις ίδιες αρχές.

Αν και τα μέλη της είναι κυρίως παιδιά της κοινότητας των Ρομά, περιλαμβάνει επίσης νεαρά μέλη από πΓΔΜ, Τουρκία και Σερβία.

"Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά τα παιδιά ώστε να μάθουν το ένα το άλλο μέσω της γλώσσας, του πολιτισμού και τραγουδιών", δήλωσε ο Ζενίλ Ρεντζέποφ, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ternipe, η οποία ιδρύθηκε το 2007, στους SETimes.

"Όταν είμαστε επισκέπτες κάπου, το κοινό μένει κατάπληκτο όταν βλέπει πως μέρος του ρεπερτορίου που χορεύουμε περιλαμβάνει δημοτική μουσική της πΓΔΜ ή της Σερβίας και ότι τραγουδάμε τούρκικα τραγούδια", ανέφερε ο Ρεντζέποφ.

Πώς μπορούν οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αρχές ανοχής και συνύπαρξης στην καθημερινή ζωή στα Βαλκάνια; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας πιο κάτω.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments