....

ΈΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΥ

Αντεγκλήσεις και ένταση σημειώθηκε χθες στη βουλή με αφορμή την πρωτοβουλία Τσαυτάρη

να φέρει στη βουλή για πρώτη φορά τροπολογία για τον ορισμό του βοσκότοπου. Στην τροπολογία αντέδρασαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι βουλευτές.

Αναλυτικά ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε πως «είναι σημαντική τροπολογία, γιατί πρώτη φορά καταφέρνουμε να ορίσουμε τα βοσκοτόπια και να έρθουμε σε συμφωνία με το ΥΠΕΚΑ. Έχει καθοριστική σημασία για το αποτέλεσμα, γιατί δεν μπορούμε να πάμε στο σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ χωρίς αυτή την τροπολογία. Γι’ αυτό είναι και επείγον.

Λυπάμαι ειλικρινά που διακόπτω τη ροή μιας διεργασίας, γιατί τυχαίνει αυτό το τριήμερο να γίνεται στη χώρα μας το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Ο κ. Χατζηδάκης την κάνει τυπικά δεκτή, αλλά κλήθηκα και ο ίδιος να σας πω δυο λόγια γι’ αυτή την τόσο σημαντική ρύθμιση. Μετά από πολύ μακρόχρονες διεργασίες και συζητήσεις – κράτησαν δύο χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι προσπάθειες που κάναμε να ορίσουμε για πρώτη φορά τους βοσκοτόπους της Ευρώπης…

έναν τρόπο που βολεύει και τον τόπο μας, γιατί για πρώτη φορά στις ποώδεις και ετήσιες βλαστήσεις καταφέρνουμε να βάλουμε μέσα τη φρυγανώδη και ξυλώδη βλάστηση. Αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απρόσκοπτη ροή των σημαντικών κονδυλίων για την κτηνοτροφία του τόπου μας.

Επίσης, με αυτή τη ρύθμιση για πρώτη φορά καθορίζεται η έννοια του βοσκότοπου, που δεν υπήρχε. Παιδευόμαστε χρόνια να συμφωνήσουμε σε αυτό το πράγμα μαζί με το Υπουργείο…

 

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Βάσει της τροπολογίας, όπως ανέφερε ο υπουργός: «Θεσμοθετούνται για πρώτη φορά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία. Σας θυμίζω ότι ήταν βασική αιτία που είχαμε προβλήματα στο παρελθόν για χρόνια, επειδή υπήρχε η απουσία αυτών των σχεδίων.

Τρίτον, προβλέπεται για πρώτη φορά η κατασκευή αυτού του θεματικού χάρτη για τα βοσκοτόπια. Μάλιστα, το σύστημα αυτό αναγνώρισης φορτώνεται στο σύστημα LPIS και ικανοποιείται για πρώτη φορά η ψηφιακή απογραφή αυτών των βοσκοτόπων, προκειμένου να γίνεται σωστή διαχείρισή τους. Και μάλιστα, επικαιροποιείται αυτός ο χάρτης κάθε τρία χρόνια σε συμφωνία με το ΥΠΕΚΑ και με το Κτηματολόγιο και τα ψηφιακά δεδομένα θα είναι δημοσίως προσβάσιμα, προκειμένου ο καθένας να μπορεί να δει ποια είναι, ποιες είναι οι συντεταγμένες τους και πώς διαχειρίζονται, από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Επίσης, για πρώτη φορά καθιερώνονται τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής από τις οικείες περιφερειακές ενότητες και μάλιστα, τα χρήματα από τη μίσθωση, όπως ο τρέχων νόμος προβλέπει, θα πηγαίνουν στον οικείο δήμο στον οποίο ανήκει ο βοσκότοπος, με την προϋπόθεση μόνον όμως ότι τα χρήματα αυτά θα ξοδευτούν για τη βελτίωση και τη σωστή του διαχείριση, όπως τη βελτίωση της προσβασιμότητας κλπ.

Τέλος, ικανοποιείται για πρώτη φορά η ανάγκη να συνδεθούν αυτά τα δικαιώματα αυτά με τον βοσκότοπο, με τα δικαιώματα υποστήριξης της κτηνοτροφίας, δηλαδή της άμεσης ενίσχυσης των κτηνοτρόφων. Για πρώτη φορά ορίζονται αυτές οι ζώνες, για να γίνεται μια δίκαιη κατανομή, ζώνες που είναι χαμηλής μέσης ή υψηλής βοσκοϊκανότητας, προκειμένου να έχουμε μια πιο δίκαιη κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους μας.

Όπως ανακοινώσαμε ήδη, αυτό θα μας καταστήσει ικανούς στον σχεδιασμό μας για πρώτη φορά, όπως είπαμε, να έχουμε ειδικό περιφερειακό πρόγραμμα στα πλαίσιο της νέας ΚΑΠ μόνον για τους βοσκοτόπους.

Σας θυμίζω ότι από εκεί περνάει η ανάπτυξη της ορεινής Ελλάδας και από εκεί περνάει η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Και μαζί με μια σειρά μέτρων που αφορούν είτε το ζωικό κεφάλαιο είτε τις αδειοδοτήσεις και τις σταβλικές εγκαταστάσεις, τα σχέδια βελτίωσης και τα μέτρα μεταποίησης θέλουμε να υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία, κύριε Πρόεδρε, και θα το κάνουμε».

 

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments