....

ΈΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ…

Η Βόρεια Μακεδονία να αναγνωρίσει τις βουλγαρικές καταβολές της πλειοψηφίας του πληθυσμού στην ιστορική γεωγραφική περιοχή της ‘Μακεδονίας’, ζήτησε την Κυριακή το «Μακεδονικό Επιστημονικό Ινστιτούτο» (στα σλαβικά ‘МНИ’- ΜΕΙ) της Σόφιας.
 



 
Πέρα από αυτήν έχουν ανακοινώσει και άλλες 7 προϋποθέσεις για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.
 
 
Εκπρόσωποι του βουλγαρικού Ινστιτούτου κατέθεσαν οκτώ αιτήματα την Κυριακή προς τη βουλγαρική κυβέρνηση πριν από την επικείμενη απόφαση σχετικά με την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.
 
 
 
«Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας, η ελπίδα ανοίγματος μιας νέας σελίδας στις αμοιβαίες σχέσεις δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε.
 
 Η λύση στα επίμαχα θέματα και τα πολιτικά προβλήματα μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας, επηρέασαν, επίσης, τις εξελίξεις στη βουλγαρική ιστορία, εν μέσω των δυσμενών δηλώσεων των [Σλαβο]‘μακεδόνων’ αξιωματούχων και πολιτικών, όσον αφορά τον χαρακτήρα του Βουλγαρικού Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος στη Μακεδονία, καθώς και τις  προθέσεις των αρχών της Βόρειας Μακεδονίας να κατανοήσουν τη Βουλγαρία, προκάλεσε αρνητικά σχόλια από την πλευρά μας», γράφει το ΜΕΙ της Σόφιας.
 
 
 Το Ινστιτούτο θεωρεί ότι επί δύο χρόνια υπάρχει μια ασήμαντη διαφωνία σχετικά με τα έργα του Αγίου Κλήμεντου της Αχρίδας και του Αγίου Ναούμ Πρεσλάφσκι, της εθνικότητας του Τσάρου Σαμουήλ, του Γκότσε Ντέλτσεφ…
 
 
Τα οκτώ αιτήματα του Βουλγαρικού Ινστιτούτου
 
 
 
Ο πρόεδρος του ΜΕΙ Αλεξάνταρ Γκερμπενάροφ, δήλωσε ότι το ίδρυμα του υποστηρίζει τη Βουλγαρία έναντι της κυβέρνησης των Σκοπίων και καθορίζει τις ακόλουθες οκτώ υποχρεωτικές απαιτήσεις:
 
 
1. [Η κυβέρνηση των Σκοπίων] να αναγνωρίσει τις βουλγαρικές καταβολές της πλειοψηφίας του πληθυσμού, στην ιστορική γεωγραφική περιοχή της ‘Μακεδονίας’ [πρώην Βαρντάρσκα],
 
 
 
2. Να καταδικάσει τις πολιτικές δολοφονίες και καταστολές κατά των Βουλγάρων που διεπράχθησαν μετά το 1944,
 
 
3. Ν αλλάξει τα σχολικά βιβλία και τα βοηθήματα στα οποία αλλοίωσε την ιστορική αλήθεια για τους Βουλγάρους στη «Μακεδονία»,
 
 
4. Να αφαιρέσει τις επιγραφές σε μουσεία, μουσειακά εκθέματα και άλλα με αντιβουλγαρικό περιεχόμενο,
 
 
5.Να επανεξετάσει τις εθνικές αργίες που απευθύνονται στο βουλγαρικό κράτος,
 
 
6. Να τερματίσει την ομιλία μίσους προς τους Βουλγάρους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης,
 
 
7. Να αναγνωρίσει ότι η επίσημη γλώσσα σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας καθιερώνεται με βάση τη βουλγαρική γλώσσα και
 
 
8. Να δώσει στους Βουλγάρους αστικά και πολιτικά δικαιώματα ίσα με εκείνα άλλων εθνικών ομάδων στη χώρα.
 
 
Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων BTA, ο Γκεόργκι Νικολόφ, αναπληρωτής διευθυντής του βουλγαρικού «Μακεδονικού Επιστημονικού Ινστιτούτου», δήλωσε:
 
 
 
«Οι βουλγαρικές ρίζες στην ιστορική γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας αναγνωρίζονται όχι μόνο από τους Βουλγάρους, αλλά και από πολλούς Ευρωπαίους επιστήμονες.
 
 Στη Βόρεια Μακεδονία πολλοί βασίζονται στο γεγονός ότι αρκετές γενιές έχουν αναπτυχθεί με ‘μακεδονικό’ πνεύμα, οπότε τα βιβλία πρέπει να αλλάξουν».
 
 
Πρόσθεσε «είτε να παραδεχθούν ότι κλέβουν τη βουλγαρική ιστορία και την θεωρούν ως βάση του μακεδονισμού είτε σιωπηλά να αλλάξουν τα γεγονότα».
 
 
mkd.mk
 
 
--

The Hellenic Information Team

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments