..

"ΕΠΕΣΑΝ" ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΣΤΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ-100€ ΣΕ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ 500 € ΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

 

Έφοδος ελεγκτών στο ΠΑΓΝΗ – Πρόστιμα 600 ευρώ για κάπνισμα

Όπως τονίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κ.Βιδάκης «γίνονται παντού έλεγχοι ακόμα και σε νοσοκομεία και όχι μόνο σε καταστήματα υγειονομικού ελέγχου. Με το νέο νόμο, προστίθενται οι παιδικές χαρές και οι ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ).
           
Έφοδος ελεγκτών στο ΠΑΓΝΗ – Πρόστιμα 600 ευρώ για κάπνισμα

Βαριά πρόστιμα στο ΠΑΓΝΗ για το κάπνισμα καθώς πρόστιμο καλείται να πληρώσει υπάλληλος, συγκεκριμένα μια καθαρίστρια,  αλλά κι η διευθύντρια της κλινικής όπως ορίζεται από τον νόμο .
Συγκεκριμένα κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχε επόπτης δημόσιας υγείας και η δημοτική αστυνομία έκανε «ντου» στους χώρους των κλινικών και το αποτέλεσμα ήταν να «πέσουν» πρόστιμα που αγγίζουν τα 600 ευρώ.

Όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο neakriti.gr ο πολιτικός Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός « στην καθαρίστρια επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 100 ευρώ καθώς κάπνιζε εν ώρα εργασίας μέσα στην κλινική και στη διευθύντρια της κλινικής 500 ευρώ, όπως προβλέπεται από τον αντικαπνιστικό νόμο, ανεξάρτητα αν καπνίζει ή όχι. Ακολούθησαν έλεγχοι και σε άλλες κλινικές αλλά δεν διαπιστώθηκαν άλλες παραβάσεις».

Δεν αποκλείεται μάλιστα το νέο να έγινε γνωστό εν ριπή οφθαλμού στο νοσοκομείο και να έσβησαν κι άλλα… τσιγάρα στα τασάκια υπό το φόβο του προστίμου.

Μάλιστα στα «πηγαδάκια» ήταν το κύριο θέμα συζήτησης καθώς κανείς εργαζόμενος δεν έχει την «πολυτέλεια» να πληρώσει την εθιστική συνήθειά του με…100 ευρώ.

Έλεγχοι παντού

Φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαιώθηκαν 12 παραβάσεις στο δήμο Ηρακλείου και οι έλεγχοι συνεχίζονται όχι μόνο σε καφετέριες και εστιατόρια, αλλά και σε άλλους χώρους.

Όπως τονίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κ.Βιδάκης «γίνονται παντού έλεγχοι ακόμα και σε νοσοκομεία και όχι μόνο σε καταστήματα υγειονομικού ελέγχου. Με το νέο νόμο, προστίθενται οι παιδικές χαρές και οι ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ).

Θα γνωρίζουμε περισσότερα μέσω των εγκυκλίων και μετά τη δημοσιοποίηση του νόμου για τους χώρους και τα κλιμάκια που θα κάνουν ελέγχους. Για παράδειγμα ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους στα αυτοκίνητα όπου επιβαίνουν ανήλικα. Θα καταργηθεί αυτό που ισχύει για κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τμ. τα οποία μπορούσαν να διαθέτουν διακριτό χώρο καπνιζόντων».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απαγορευτεί το κάπνισμα και στους ανοιχτούς παιδότοπους.

«Οι έλεγχοι που γίνονται αυτή την περίοδο είναι προγραμματισμένοι και ξεκίνησαν πέρυσι ενώ έγιναν εντατικότεροι φέτος όχι μόνο λόγω της εκ νέου ενεργοποίησης του νόμου» ανέφερε ο κ.Παττακός.
Υπό το φόβο του προστίμου οι εργαζόμενοι πλέον το σκέφτονται και δεύτερη φορά πριν ανάψουν τσιγάρο καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να δώσουν το μεροκάματό τους στο «τσουχτερό» πρόστιμο.

 

Βαγγέλης Στολάκης

Ούτε έναν, ούτε δυο αλλά 236 ελέγχους σε καταστήματα εστίασης και δημόσιους χώρους, προκειμένου να ελέγξει εάν τηρείται ή όχι η αντικαπνιστική νομοθεσία έχει πραγματοποιήσει σε διάστημα μόλις ενός μηνα η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης αλλά και μικτά κλιμάκια της δημοτικής και της ελληνικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr από τους 236 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκαν 33 παραβάσεις σε καταστήματα, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 50 ευρώ για τους θαμώνες των καταστημάτων και 600 ευρώ για τους επιχειρηματίες.

Όπως αναφέρει στο makthes.gr o Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Πέτρος Παπαφίλης οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάρτιο με την πλειοψηφία τόσο των καταστηματαρχών όσο και των θαμώνων να συμμορφώνονται με τις συστάσεις αλλά και τον νόμο.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 13 Μαρτίου 2019 μέχρι σήμερα μόνο οι άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συνολικά 355 ενημερώσεις για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Επίσης για το παραπάνω διάστημα πραγματοποιήθηκαν 707 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 117 πρόστιμα, καθώς διαπιστώθηκαν ισάριθμες παραβάσεις. Παράλληλα, για το ίδιο διάστημα 12 μικτά κλιμάκια δημοτικών αστυνομικών, αστυνομικών της ΕΛΑΣ και υπηρεσιακών παραγόντων της διεύθυνσης υγείας «χτένισαν» περιοχές ου δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζεται η όχι ο νόμος, πραγματοποιώντας συνολικά 80 ελέγχους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαφίλη καθημερινά ένα κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας αποτελούμενο από δυο δημοτικούς αστυνομικός, ντυμένοι με πολιτικά «οργώνει» τους δρόμους της πόλης και τις γειτονιές, όπου υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια και πραγματοποιεί ελέγχους αποκλειστικά για το τσιγάρο. Την ίδια ώρα, άλλα δυο κλιμάκια δημοτικών αστυνομικών ελέγχουν τα καταστήματα εστίασης για λοιπές παραβάσεις, όπως τραπεζοκαθίσματα.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαφίλης ακόμα και ιδιοκτήτες καφετεριών ή πελάτες που θεωρούνται «δύσκολοι» τελικά συμμορφώνονται με την επίπληξη αλλά και το πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται.

Το μεγάλο στοίχημα εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας θα κερδηθεί ή θα χαθεί το πρόσεχες διάστημα, καθώς η θερμοκρασία «πέφτει», ο καιρός χαλάει και τα πρωτοβρόχια Κάνουν την εμφάνισή τους. Ήδη πολλά καταστήματα έχουν συμμορφωθεί και απαγορεύουν το κάπνισμα στο εσωτερικό. «Μένει να αποδειχτεί εάν θα το κρατήσουν» σχολιάζει ο κ. Παπαφίλης.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments