....

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΩΣ 55% ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Επιδότηση σε ποσοστό έως και 55% για αγροτικές και κτηνοτροφικές επενδύσεις άνω των 500 χιλ. ευρώ μέσω Αναπτυξιακού προβλέπει ΚΥΑ που έλαβε ΦΕΚ.

Την ΚΥΑ που έλαβε ΦΕΚ την περασμένη Τετάρτη υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο μπορούν να ενταχθούν επενδυτικά σχέδια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) καθώς και μεγάλων επιχειρήσεων του τομέα της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγή ακόμη και αν το επενδυτικό σχέδιο ανά επιχείρηση, υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ.

Την περασμένη Τετάρτη δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ

Σε καθεστώτα ενισχύσεων μπορούν να επαχθούν επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής στον τομέα φυτικής παραγωγής όπως εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής, όπως συμβατική, πιστοποιημένη καθώς και στον τομέα ζωικής παραγωγής σαν τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τις βοοτροφικές μονάδες, τις αιγοπροβατοτροφικές μονάδες, τις χοιροτροφικές μονάδες και τις πτηνοτροφικές μονάδες.

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι:

  • Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτηριακών εγκαταστάσεων και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτηρίων και οι κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
  • Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας. Η αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού καλύπτεται έως το ύψος της αγοραίας αξίας των στοιχείων ενεργητικού.
  • Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση, και με τον όρο ότι στη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης προβλέπεται ότι ο εξοπλισμός θα περιέλθει στην κυριότητα του μισθωτή κατά τη λήξη της σύμβασης.
  • Η χρηματοδοτική μίσθωση με δυνατότητα αγοράς μηχανημάτων και εξοπλισμού καλύπτεται έως το ύψος της αγοραίας αξίας των στοιχείων ενεργητικού.
  • Οι δαπάνες εκσυγχρονισμού ειδικών εγκαταστάσεων (που δεν αφορούν σε κτήρια) και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Με ΚΥΑ ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ σε γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας υπέγραψαν από κοινού Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία καθορίζονται τα είδη των επενδυτικών σχεδίων που ενισχύονται στην πρωτογενή παραγωγή μέσω του αναπτυξιακού νόμου.

Στη συγκεκριμένη απόφαση εμπίπτουν επενδυτικά σχέδια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) καθώς και μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, τα οποία δύνανται να υπαχθούν στο καθεστώς ενισχύσεων που ορίζει ο  αναπτυξιακός νόμος 4399/2016 και των οποίων το αιτούμενο ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση, υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000 €).

Επισημαίνεται ότι τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να αφορούν είτε σε ίδρυση νέας μονάδας, είτε σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας, είτε σε εκσυγχρονισμό με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφιστάμενης μονάδας. 

Συγκεκριμένα, στο καθεστώς ενισχύσεων μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής στους ακόλουθους τομείς:

  • Στον τομέα φυτικής παραγωγής, στον οποίο περιλαμβάνονται εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής (συμβατικής, βιολογικής και πιστοποιημένης)
  • Στον τομέα ζωικής παραγωγής στον οποίο περιλαμβάνονται βοοτροφικές, αιγοπροβατοτροφικές, χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες 

Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, με αυτή την απόφαση επιδιώκεται η βελτίωση των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ιδίως μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής, καθώς και η δημιουργία ή βελτίωση των υποδομών, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, στην προσαρμογή και στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
 

Ευκαιρία ο Αναπτυξιακός για επενδύσεις σε φυτική και ζωική παραγωγή, άρδευση και ενέργεια

Μέχρι την Παρασκευή (31 Ιουλίου 2020) θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι για την 4η Προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» και τη 2η Προκήρυξη για «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016.

Στις συγκεκριμένες προκηρύξεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, μπορούν να ενταχθούν επενδύσεις για τρακτέρ, θερμοκήπια, ψυκτικοί θάλαμοι, αλμεκτήρια κ.α. Αυτό όμως που χρειάζεται να καταθέσει η επιχείρηση (και δεν χρειάζεται στα Σχέδια Βελτίωσης) είναι έκθεση βιωσιμότητας αλλά και το ελάχιστο ποσό επένδυσης να είναι 100.000 ευρώ.

Η αίτηση υπαγωγής και ο οικείος ηλεκτρονικός φάκελος τεκμηρίωσης υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Για τη «Γενική Επιχειρηματικότητα» ο συνολικός προϋπολογισμός για το έτος 2020 ανέρχεται σε 350.000.000 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ.

Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις με μορφή:

  • ατομική επιχείρηση,
  • εμπορική εταιρεία,
  • συνεταιρισμός,
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του 4430/2016 (Ά 2015)), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του N. 4384/2016 (Α' 78),
  • υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου,
  • επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή κοινοπραξίας με την προϋπόθεση καταχώρησής τους στο ΓΕΜΗ

Περιεχόμενο επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι:

  • Δημιουργία νέας μονάδας
  • Επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας
  • Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτή
  • Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας
  • Απόκτηση στοιχείων ενεργητικού μονάδας που έχει παύσει τη λειτουργία της

Με το επενδυτικό σχέδιο επιδιώκεται τουλάχιστον ένας από τους ακόλουθους στόχους:

α. η βελτίωση των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης, ιδίως μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής ή της βελτίωσης και αναδιάταξης της παραγωγής,

β. η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, των συνθηκών υγιεινής ή των προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω επένδυση υπερβαίνει τα ισχύοντα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

γ. η δημιουργία και βελτίωση υποδομής που συνδέεται με την ανάπτυξη, την προσαρμογή και τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας.

Τα καθεστώτα ενίσχυσης

Για τα επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, μπορούν να ενισχυθούν βάσει καθεστώτων ενίσχυσης του Αναπτυξιακού (ν. 4399/2016) δαπάνες επενδύσεων για εξοπλισμό και εγκαταστάσεις άρδευσης, μόνο εφόσον η επένδυση αυτή επιφέρει μείωση της προηγούμενης κατανάλωσης ύδατος τουλάχιστον κατά 25%, και η μέτρηση κατανάλωσης ύδατος στο επίπεδο της ενισχυόμενης επένδυσης έχει τεθεί ή πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ως μέρος του επενδυτικού σχεδίου.

Ακόμη δύναται να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, τα οποία αφορούν συγκεκριμένα σε:

Α. στον τομέα φυτικής παραγωγής:

Εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής, όπως συμβατική, πιστοποιημένη - ολοκληρωμένη, βιολογική, κ.λ.π. - υπαίθρια, υπό κάλυψη (θερμοκήπια, θάλαμοι καλλιέργειας θερμοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια, τρακτέρ, ψυκτικοί θάλαμοι κ.α.),

Β. στον τομέα ζωικής παραγωγής:

Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για ίδρυση νέων, εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των παραγωγικών κατευθύνσεων καθώς και όλων των τύπων εκτροφής, και υπό τους περιορισμούς και όρους που τίθενται ακολούθως, που αφορούν σε:

α) Βοοτροφικές μονάδες.

β) Αιγοπροβατοτροφικές μονάδες.

γ) Χοιροτροφικές μονάδες.

δ) Μονάδες μονόπλων.

ε) Μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων.

στ) Μονάδες εκτροφής θηραμάτων και θηραματικών ειδών (με την επιφύλαξη των ισχυουσών δασικών διατάξεων για τα εν λόγω είδη σε εκτροφές).

ζ) Μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών.

η) Σηροτροφικές μονάδες.

θ) Μονάδες μελισσοκομίας, παραγωγής μελιού, κεριού μελισσών και λοιπών προϊόντων κυψέλης.

ι) Μονάδες εκτροφής κονίκλων, μέχρι το όριο δυναμικότητας των 2.000 θηλυκών αναπαραγωγής.

κ) Πτηνοτροφικές μονάδες για τους ακόλουθους τύπους εκτροφών και υπό τους ακόλουθους περιορισμούς και όρους:

1) εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή κρέατος πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, παραδοσιακά ελευθέρας βοσκής, απεριόριστης ελευθέρας βοσκής,

2) εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή αυγών πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα,

3) συμβατικές εκτροφές πουλερικών, πλην στρουθοκαμήλων, για παραγωγή αυγών ή κρέατος, για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Ειδικά για τις συμβατικές μονάδες εκτροφής ινδιάνων, υπάγεται επίσης η ίδρυση νέων μονάδων,

4) πτηνοτροφεία αναπαραγωγής ή και εκκολαπτήρια αυγών, για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Επίσης υπάγεται η ίδρυση νέων μονάδων, μόνο όμως στο πλαίσιο καθετοποίησης υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων.

Για συνεταιρισμούς, για επιχειρήσεις νεοσσών και για επιχειρήσεις με συνεργαζόμενους πτηνοτρόφους (για επιχειρήσεις που παρέχουν νεοσσούς προς πάχυνση σε πτηνοτροφικές μονάδες και μετά την ολοκλήρωση της πάχυνσης, παραλαμβάνουν τα έτοιμα για σφαγή κοτόπουλα και τα διανέμουν μέσω του δικτύου τους προς πώληση), η συνολική δυναμικότητα μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μέση παραγωγή ή/και διακίνηση της τελευταίας πενταετίας, αυξημένη κατά 20%.

Μέρος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να συνδέεται με την παραγωγή, σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας (ιδιοκατανάλωση), υπό την προϋπόθεση ότι η παραγωγή δεν υπερβαίνει τη μέση ετήσια κατανάλωση ενέργειας από τη συγκεκριμένη γεωργική εκμετάλλευση. Όταν η επένδυση γίνεται για την παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας εξυπηρετούν μόνο τις ενεργειακές ανάγκες της συγκεκριμένης γεωργικής εκμετάλλευσης και η παραγωγική τους ικανότητα δεν υπερβαίνει το αντίστοιχο ύψος της συνδυασμένης μέσης ετήσιας κατανάλωσης θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας στη γεωργική εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένου και του γεωργικού νοικοκυριού.

Διαβάστε ΦΕΚ με δεύτερη (2η) Προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων (πατήστε εδώ)

Διαβάστε ΦΕΚ με τέταρτη (4η) Προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» (πατήστε εδώ)

Από τέλη Ιουνίου για πληρωμές Σχεδίων, στο ΕΣΠΑ όλο το πακέτο, τι γίνεται με τα αρδευτικά

Προγράμματα για την ενεργοποίηση επενδύσεων δις ευρώ περιλαμβάνονται στο σχέδιο στήριξης της οικονομίας που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τον υπουργό Ανάπτυξης, με τον αγροτικό τομέα να μένει εκτός.

«Στόχος μας είναι να μειώσουμε το εύρος της ύφεσης της οικονομίας φέτος και να τεθούν οι βάσεις ώστετο 2021 να είναι έτος μεγάλης ανάκαμψης», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, πριν λίγες ημέρες. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τα κεφάλαια του Αναπτυξιακού Νόμου, μετά την έγκριση από την Κομισιόν αυξάνονται στα5,2 δισ ευρώ από 2,5 δισ ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός. Όλα αυτά είναι κεφάλαια που θα δοθούν είτε με τη μορφή φοροαπαλλαγών είτε επιδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως το σύνολο των επιχειρήσεων (περίπου 2.000) που είχαν υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια στους δύο κύκλους «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις»που έχουν ολοκληρωθεί, αναμένεται να εγκριθούν. Επιπροσθέτως γνωστοποίησε ότι υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση για το νέο κύκλο «Γενικής Επιχειρηματικότητας» και «Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεωνπροϋπολογισμού 350 εκατ. και 150 εκατ. αντίστοιχα. Ο συγκεκριμένος κύκλος θα κλείσει τον ερχόμενο Ιούλιο και έπειτα αναμένεται να ανοίξει ένας ακόμη. Παράλληλα, προανήγγειλε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών θα υπάρξει προγραμματισμός για την υλοποίηση 40 μεγάλων έργων συνολικού προϋπολογισμού 6 δις ευρώ, τα οποία θα παρουσιαστούν σε δεύτερη φάση.

Στο κομμάτι των ΣΔΙΤ ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως μέσα στο Μάιο εγκρίθηκαν 4 έργα ύψους 365 εκατ. ευρώενώ εντός του Ιουνίου θα δημοπρατηθούν οκτώ έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ, ενώ για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν υπάρχει καμιά αναφορά για αύξηση του μπάτζετ στα Σχέδια.

Από τέλη Ιουνίου για πληρωμές στα Σχέδια λόγω... ΜΟΔ, λέει ο Μπαγινέτας

Την ίδια ώρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως θα εγκριθούν όλες οι προτάσεις (περίπου 2.000) για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ, ο αγροτικός τομέας και οι παραγωγοί περιμένουν ακόμα την υλοποίηση των... Σχεδίων Βελτίωσης.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε την Τετάρτη σε τηλεδιάσκεψη με αγρότες από τη Μαγνησία έπειτα από πρωτοβουλία της βουλευτού της ΝΔ κας Ζέττας Μακρή, ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ, κ. Κώστας Μπαγινέτας.

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας, το ΥπΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες για τα Σχέδια, ωστόσο με τις συνεχείς παρατάσεις και τις καθυστερήσεις στο Πληροφοριακό της ΜΟΔ, που δεν είναι ακόμα έτοιμο να δεχτεί αιτήματα πληρωμών, έχει πάει πίσω η όλη διαδικασία. Σημειωτέον ότι το Πληροφοριακό είναι ανοιχτό μόνο για αιτήματα προκαταβολής και εκχώρησης και πάλι για όσους έχουν ενταχθεί στα Σχέδια, ενώ σε εκκρεμότητα ακόμα και σήμερα παραμένει η εξέταση ενστάσεων από Περιφέρειες.

Στα Σχέδια δεν υπάρχει καμιά αναφορά για πρόσθετο μπάτζετ, όπως στο ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό

Όπως ανέφερε ο κ. Μπαγινέτας, με τα δεδομένα αυτά, από τη ΜΟΔ δίνουν τα τέλη Ιουνίου ως ημερομηνία για πληρωμές στα Σχέδια, ωστόσο έμπειροι μελετητές με τους οποίους μιλήσαμε εκτιμούν ότι αυτό είναι το καλό σενάριο, από την άποψη ότι κάποιος που έχει επενδύσει (έχει πάρει ένα τρακτέρ για παράδειγμα), μπορεί μεν να κάνει αίτημα προκαταβολής, όχι όμως και πληρωμής, ενώ αφού κάνει αυτό πρέπει να πάει το φάκελο στη ΔΑΟΚ, οπότε θα χρειαστεί πρόσθετος χρόνος... Αξίζει να σημειωθεί ότι για να τρέξει η διαδικασία στα Σχέδια, απαιτείται να γίνουν ορισμένες προσλήψεις πληροφορικάριων από τη ΜΟΔ, οι οποίοι και θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της πλατφόρμας του Πληροφοριακού, με βάση τις προσθήκες που έχει υποδείξει το ΥπΑΑΤ, να γίνουν.

Πολύ κοντά σε προκήρυξη για τα αρδευτικά, αλλά χωρίς Πληροφοριακό

Ο Κώστας Μπαγινέτας στην ίδια συζήτηση αναφέρθηκε και στο θέμα των αρδευτικών, τονίζοντας ότι είναι κοντά στην προκήρυξη, ωστόσο θα χρειαστούν κάποιοι μήνες μετά από αυτήν, δεδομένου, ότι και εδώ δεν υπάρχει έτοιμο Πληροφοριακό σύστημα.

Παράταση υποβολής αιτήσεων για Γενική Επιχειρηματικότητα και Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων

Μέχρι την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020, ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και  «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, λόγω του συνεχιζόμενου αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

  • Ατομική επιχείρηση,
  • Εμπορική εταιρεία,
  • Συνεταιρισμός,
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του 4430/2016 (Ά 2015)),
  • Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ),
  • Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ),
  • Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του N. 4384/2016 (Α' 78),
  • Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου,
  • Επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή κοινοπραξίας με την προϋπόθεση καταχώρησής τους στο ΓΕΜΗ,
  • Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, εφόσον: δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού, δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών, δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του άρθρου 21.

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

1. για Μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ,

2. για Πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ,

3. για τις Κοιν.Σ.Επ.), τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) στο ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

Η Αίτηση Υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 καθώς και όλα τα σχετικά στοιχεία, έγγραφα και δικαιολογητικά τεκμηρίωσης υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr.

Ενίσχυση επιχειρήσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που λειτουργούν εντός πόλεων

Άμεσα υπογράφεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η πρόσκληση για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορά την ενίσχυση μικρομεσαίεων επιχειρήσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που λειτουργούν εντός σχεδίου σε μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αυτό γνωστοποίησε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, επισημαίνοντας ότι γίνεται λόγος για κονδύλιο ύψους 3.800.000 ευρώ, το οποίο όμως -μέσω υπερδέσμευσης- μπορεί να φθάσει και τα 7.500.000 ευρώ και το οποίο απευθύνεται στις πιο πάνω κατηγορίας μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στις Δημοτικές Κοινότητες Αργους, Καλαμάτας, Κορίνθου, Σπάρτης και Τρίπολης.

Η χρηματοδότηση κυμαίνεται από 100.000 μέχρι 600.000 ευρώ και αφορά το 50% της επένδυσης. Εφόσον αυτή ενταχθεί, η επιχείρηση μπορεί να λάβει το υπόλοιπο 50% με χαμηλότοκο δάνειο

Οι εντάξιμες πράξεις, μεταξύ άλλων, αφορούν εξοπλισμό, εκσυγχρονισμό και καινοτομία.

Παράταση για αιτήσεις «Γενικής Επιχειρηματικότητας», αφορά και αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα

Νέα παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολών στο πλαίσιο του 3ου κύκλου του προγράμματος «Γενικής Επιχειρηματικότητας» του ν. 4399/16.

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στο καθεστώς παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019.

Δικαιούχοι είναι:

  • Ατομικές επιχειρήσεις
  • Εμπορικές εταιρείες (Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε, Μ.Ε.Π.Ε, Α.Ε, Ι.Κ.Ε)
  • Συνεταιρισμοί
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.)
  • Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ)
  • Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ)
  • Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ)
  • Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου
  • Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές που:
    α) δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού 
    β) δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών
    γ) δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων

Διαβάστε το ΦΕΚ με την Προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων

Έρχεται πρόγραμμα δημιουργίας συνεργασιών και καινοτομίας στον κλάδο Αγροδιατροφής

Δημιουργία συνεργασιών στον τομέα της Αγροδιατροφής που θα δώσουν έμφαση στην καινοτομία κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (ΣΣΚ)» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η προδημοσίευση της δράσης αναφέρει πώς θα υλοποιηθεί η δράση και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή επιχειρήσεων.

Στόχος είναι η ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας με διεθνή αναγνώριση και υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας. Οι επιχειρήσεις των ΣΣΚ μπορούν να χρησιμοποιούν καινοτόμους τεχνολογίες, καινοτόμους παραγωγικές διαδικασίες, (process level), διοικητική/οργανωτική καινοτομία (system level), κ.α.

Τα επιχειρηματικά σχέδια θα αφορούν στους οκτώ/8 θεματικούς τομείς της RIS3, στους οποίους διαφαίνεται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Από τους ανωτέρω τομείς λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κλάδου και λόγω των σημαντικών επιπτώσεων στην απασχόληση και στην κοινωνία εν γένει, θα υλοποιηθεί με διακριτό προϋπολογισμό και όρους ο τομέας της Αγροδιατροφής.

  • Αγροδιατροφή,
  • Βιοεπιστήμες & Υγεία/Φάρμακα,
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ),
  • Ενέργεια,
  • Περιβάλλον & Βιώσιμη Ανάπτυξη - Κλιματική Αλλαγή,
  • Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics),
  • Υλικά – Κατασκευές,
  • Πολιτισμός – Τουρισμός – Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες.

Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός επιχειρήσεων για το σχηματισμό Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας/ΣΣΚ είναι δέκα (10) ανεξάρτητες μεταξύ τους επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 5 τουλάχιστον θα πρέπει να είναι  ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΕΚ 361/2003 περί ΜΜΕ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή) των επιχορηγουμένων ενεργειών του Φορέα Αρωγού στον θεματικό τομέα της Αγροδιατροφής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200.000, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή) των επιχορηγουμένων ενεργειών του Φορέα Αρωγού για τους υπόλοιπους θεματικούς τομείς δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων είναι 24 μήνες, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης. Ως ημερομηνία έναρξης της διάρκειας υλοποίησης κάθε έργου λαμβάνεται η ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης των έργων. Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται, με ευθύνη του δικαιούχου, η ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Δύο στάδια
Η δράση θα αναπτυχθεί σε δύο στάδια που αντιστοιχούν σε δύο προσκλήσεις. Ειδικά:

Στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης υποβάλλεται από τον Φορέα Αρωγό επιχειρηματικό σχέδιο στο οποίο θα παρουσιάζεται ο κλάδος/τομέας στον οποίο θα δραστηριοποιηθεί ο ΣΣΚ, η δυναμική του κλάδου, το καινοτόμο περιεχόμενο του προϊόντος/υπηρεσίας του ΣΣΚ ή της καινοτόμου διαδικασίας και οι αναπτυξιακοί στόχοι του. Στο επιχειρηματικό σχέδιο θα παρουσιάζεται επίσης το δίκτυο επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων (συνολικός αριθμός μελών και ταυτότητα του κάθε μέλους), και οι ενέργειες που θα υλοποιήσει ο Φορέας Αρωγός προκειμένου να αναπτυχθούν δεσμοί μεταξύ των μελών του ΣΣΚ ή/και να δημιουργηθούν συνέργειες για να συντονιστούν τα μέλη στην επίτευξη των στόχων του ΣΣΚ.

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης της 1ης Πρόσκλησης και την επιλογή των Φορέων Αρωγών, θα δημοσιευθεί 2η Πρόσκληση προς επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στους ΣΣΚ, ανεξαρτήτως του εάν έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους στην υποβολή των επιχειρηματικών σχεδίων των προκριθέντων Φορέων Αρωγών της 1ης Πρόσκλησης.

Στο πλαίσιο της 2η Πρόσκλησης της Δράσης, θα υποβληθούν επιχειρηματικά σχέδια από επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συνεργασθούν με τους Φορείς Αρωγούς των προκριθέντων ΣΣΚ. Σε αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια θα αναλύονται οι ενέργειες που θα υλοποιήσει η επιχείρηση για την ανάπτυξή της, καθώς και για την ανάπτυξη συνεργασιών σε Ε&Τ με ερευνητικούς-ακαδημαϊκούς φορείς ή και με άλλες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του εγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου του ΣΣΚ. Στόχος των ενεργειών θα είναι η δημιουργία νέων προϊόντων, υπηρεσιών και εφαρμογών, με έντονο το στοιχείο της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

Επιλέξιμες δαπάνες
Ο Φορέας Αρωγός μπορεί να είναι δημόσιος ερευνητικός/τεχνολογικός φορέας, επιχείρηση, νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα.

Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση είναι οι εξής δαπάνες:

1. Επενδυτικές δαπάνες: Δηλαδή δαπάνες για ενσώματα στοιχεία ενεργητικού και δαπάνες για άυλα στοιχεία ενεργητικού. Σε αυτές τις κατηγορίες δαπανών το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 55% για την Αττική και το Ν. Αιγαίο και 65% για λοιπές Περιφέρειες.

2. Λειτουργικές δαπάνες σε δαπάνες προσωπικού και διοικητικές δαπάνες (συμπεριλαμβανομένων των γενικών εξόδων): Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται:

* Δαπάνες για τον συντονισμό του συνεργατικού σχηματισμού για τη διευκόλυνση της συνεργασίας, την ανταλλαγή πληροφοριών και την παροχή ή τη διάθεση των εξειδικευμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης των επιχειρήσεων.

* Δαπάνες για την προβολή του συνεργατικού σχηματισμού για την αύξηση της συμμετοχής νέων επιχειρήσεων ή οργανισμών, καθώς και για την αύξηση της προβολής του σχηματισμού.

* Δαπάνες για τη διαχείριση των εγκαταστάσεων του συνεργατικού σχηματισμού, την οργάνωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, εργαστηρίων και συνεδρίων για τη στήριξη της διάδοσης των γνώσεων και της δικτύωσης και της διεθνούς συνεργασίας.

Το ποσοστό ενίσχυσης για τις συγκεκριμένες δαπάνες ανέρχεται στο 50% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας/ΓΓΕΤ (www.gsrt.gr) θα διευκρινίζονται οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι και οι όροι συμμετοχής, καθώς και ο τρόπος υποβολής προτάσεων και χρηματοδότησής τους.

αιτήσεις για προγράμματα αλιείας

Το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Πιερίας ενημερώνει ότι έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια» οι παρακάτω Προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020:

1. Μέτρο 3.1.22 «Προστιθέμενη αξία, ποιότητα των προϊόντων και χρήση ανεπιθύμητων αλιευμάτων» με ΑΔΑ: Ω6ΠΤ4653ΠΓ-ΓΞ5 και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 42.2.

2. Μέτρα 3.1.8 «Υγεία και Ασφάλεια» και 4.1.20 «Ενεργειακή απόδοση και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, επενδύσεις επί του σκάφους, έλεγχοι και συστήματα ενεργειακής απόδοσης, διερεύνηση της συμβολής των εναλλακτικών συστημάτων πρόωσης και του σχεδιασμού του κύτους» με ΑΔΑ: ΨΡΤ64653ΠΓ-ΟΘΩ και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 32.41.2.

3. Μέτρα 3.2.2 & 4.2.4 «Παραγωγικές Επενδύσεις στην Υδατοκαλλιέργεια» με ΑΔΑ: 99Π44653ΠΓ-1ΝΦ και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 48.2.

4. Μέτρο 3.4.4 «Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας» με ΑΔΑ: 67ΦΠ4653ΠΓ-ΟΞΖ και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 69.2.

5. Μέτρο 3.4.3 «Μέτρα Εμπορίας» με ΑΔΑ: ΩΥΓ24653ΠΓ-ΗΝΚ και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 68.1.

6. Μέτρο 3.4.1 «Σχέδια Παραγωγής και Εμπορίας» με ΑΔΑ: ΨΨΗ94653ΠΓ-ΧΩΔ και Κωδικό Πρόσκλησης ΑΡ. 66.1.

Η κατάθεση των αιτήσεων για τα Μέτρα 3.1.22 - 3.1.8 και 4.1.20 - 3.2.2 & 4.2.4 - 3.4.4 - γίνεται ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση ependyseis.gr, από 2/09/2019 και ώρα 12:00΄ ως 15/11/2019 και ώρα 14:00΄.

Για τα Μέτρα 3.4.3 «Μέτρα Εμπορίας», «Σχέδια Παραγωγής και Εμπορίας», η κατάθεση των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στο ΟΠΣ – ΕΣΠΑ 2014 – 2020 από την ημερομηνία δημοσίευσης των προσκλήσεων έως 31/12/2021.

Τα Μέτρα 3.1.22, 3.1.8 και 4.1.20 αφορούν πλοιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών και τα Μέτρα 3.4.3 και 3.4.1 αφορούν συλλογικούς φορείς.

trees

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι τους ενταγμένους της 1ης πρόσκλησης Δράσης 10.1.02 «Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, πως κατ' εφαρμογή του άρθρου 20 της με αριθμ. 1013/95296/13.09.2017 (ΦΕΚ Β΄ 3256/2-4-2018) Υπουργικής Απόφασης όπως τροποποιημένη ισχύει, οφείλουν:

Να προβούν σε καταχώρηση και ηλεκτρονική υποβολή, για το έτος εφαρμογής 2019 στο πλαίσιο υποβολής των προβλεπόμενων παραστατικών ειδικών διατάξεων, Πιστοποιητικό Εφαρμογής Βιολογικής Γεωργίας.

Για το πρώτο έτος δεσμευσεων/εφαρμογής το διάστημα υποβολής, μετά την έκδοση της  αριθ. 58191/29.07.2019 εγκύκλιου ΟΠΕΚΕΠΕ (ΑΔΑ: 93ΔΨ46ΨΧΞΧ-ΦΤ4), παρατείνεται και διαμορφώνεται ως εξής: από 24/06/2019 έως και 12/08/2019.

Νέα παράταση υποβολής ενδικοφανών προσφυγών έως και 25/7/2019 για τις πληρωμές εκκαθάρισης έτους εφαρμογής 2018 του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020 ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια προηγούμενης σχετικής ανακοίνωσης και λόγω τεχνικού προβλήματος σε εξοπλισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ που υποστηρίζει τη μηχανογραφική εφαρμογή στην οποία πραγματοποιείται η υποβολή ενδικοφανών προσφυγών για τις πληρωμές εκκαθάρισης έτους εφαρμογής 2018 του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020, δίνεται παράταση υποβολής ενδικοφανών προσφυγών έως και την Πέμπτη, 25/7/2019.

«Καταπέλτης είναι το πόρισμα για το διαγωνισμό της ευφυούς γεωργίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Παύλος Σατολιάς, πρόεδρο της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και της Ένωσης Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων. «Μιλάμε για το έργο «Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα», που είναι προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ», αναφέρει και προσθέτει:

«Προχθές (17/7) ενημερωθήκαμε προφορικά για την απόφαση, η οποία κάνει λόγο «φωτογραφικό» διαγωνισμό, που περιορίζει με συγκεκριμένο τρόπο το εύρος των ενδιαφερόμενων, ενώ θεωρεί μη έγκυρη και τη σύμβαση η οποία έχει συναφθεί μεταξύ των υποψήφιων για αυτό κρίνοντας έκπτωτους ορισμένους εξ αυτών.

Σύμφωνα με την Πράξη 218/2019 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από τον σχετικό φάκελο απουσίαζε μια σειρά εγγράφων σημαντικών και απαραίτητων για την έγκριση της σύμβασης.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητεί ακόμη να διευκρινισθούν οι λόγοι για τους οποίους η αναθέτουσα αρχή, παρά την ιδιαίτερη πολυπλοκότητα του ελεγχόμενου «έργου», δεν έκανε δεκτά τα αιτήματα φορέων όπως ΙΒΜ, ΙΝΤRΑΚΑΤ, ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ. Α.Ε., Αγροτικός Συν. Αιχμέας Α.Ε., Εν. Αγροτικών Συν. Λακωνίας Α.Ε., κ.ά. για ικανή παράταση 20 έως 60 ημερών της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών στον επίμαχο διαγωνισμό.

Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να πάρουμε στα χέρια μας το επίσημο κείμενο της απόφασης από το ΣΤ΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η νέα ηγεσία στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής καλείται τώρα να αποφασίσει τι θα γίνει με το συγκεκριμένο έργο και αν θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός».

ορνιθοπαγίδα

Το ΥπΑΑΤ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους γεωργούς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης στις περιοχές παρέμβασης, να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της δράσης 0.1.01 «Προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας» του μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 26 Αυγούστου 2019 έως και 25 Σεπτεμβρίου 2019.

Η δράση εφαρμόζεται σε αγροτεμάχια τα οποία
- είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του ενδιαφερόμενου για το έτος 2019
- βρίσκονται εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)

Διευκρινίζεται ότι είναι επιλέξιμα για ένταξη αγροτεμάχια που στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2019 είναι δηλωμένα ή με μόνιμες καλλιέργειες ή με την περιγραφή φυτικού «Αγωγός ΤΑΠ». Επισημαίνεται όμως ότι για να είναι επιλέξιμα προς πληρωμή, τα εν λόγω αγροτεμάχια, θα πρέπει στην αίτηση πληρωμής του πρώτου και κάθε επόμενου έτους εφαρμογής να είναι δηλωμένα με επιλέξιμη ομάδα καλλιέργειας για τη Δράση.

Στόχος της δράσης είναι η διατήρηση και προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας. Η δράση συνεισφέρει στην προτεραιότητα 4 «Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία» και ειδικότερα στις Περιοχές Εστίασης: 4α) «Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Natura 2000, και εντός των περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, της γεωργίας Υψηλής Φυσικής Αξίας (HNV) και της κατάστασης των ευρωπαϊκών τοπίων».

Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε τέσσερα εκατομμύρια πεντακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (4.550.000 €) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ετησίως για να αποζημιώνει τους δικαιούχους για:
την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα) ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν.

Το ύψος της ενίσχυσης ξεκινά από 34 ευρώ / εκτάριο και φτάνει μέχρι τα 176 ευρώ / εκτάριο ετησίως.

Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι πενταετούς διάρκειας και εκκινούν από 01/10/2019, με πρώτη αίτηση πληρωμής την ΕΑΕ 2020.

Οι δικαιούχοι της δράσης δεσμεύονται:
α. να εφαρμόζουν στα ενταγμένα στη δράση αγροτεμάχια τις ειδικές δεσμεύσεις της δράσης, όπως αυτές αναλύονται στο σημείο Γ «Ειδικές Δεσμεύσεις» της παρούσας.
β. να κατέχουν νόμιμα κατ’ έτος και καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης τα ενταγμένα στο πλαίσιο της δράσης αγροτεμάχια. Ο έλεγχος της νόμιμης κατοχής των ενταγμένων στη δράση αγροτεμαχίων γίνεται στο πλαίσιο της ΕΑΕ. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση μισθωμένων αγροτεμαχίων, οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των ενοικιαστηρίων πρέπει να καλύπτουν ολόκληρο το εκάστοτε έτος εφαρμογής.
γ. να διατηρούν σταθερά τα αγροτεμάχια με τα οποία έχουν ενταχθεί στη δράση, καθώς δεν επιτρέπεται η αλλαγή των αγροτεμαχίων για τα οποία έχουν αναληφθεί οι δεσμεύσεις της παρούσας.
Να διατηρούν σταθερό το μέγεθος της έκτασης των αγροτεμαχίων με τα οποία εντάχθηκαν στη δράση, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας – εξαιρετικών περιστάσεων.
δ. να υποβάλλουν κατ’ έτος Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ), παράρτημα της οποίας αποτελεί η αίτηση πληρωμής που υποβάλλει ο δικαιούχος για την καταβολή της ενίσχυσης της δράσης της παρούσας, μέχρι την 15η Μαΐου κάθε έτους εφαρμογής, ή όπως προβλέπεται σε σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αναφορά στον κωδικό παράλληλης δράσης ανά ενταγμένο στη δράση αγροτεμάχιο. Επισημαίνεται ότι στην πρώτη αίτηση πληρωμής μετά την ένταξη θα πρέπει να δηλωθεί/δηλωθούν το/τα αγροτεμάχιο/αγροτεμάχια της ενταγμένης έκτασης στα οποία θα εφαρμοσθεί η δέσμευση της μη συγκομιδής της παραγωγής.
ε. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
στ. Να τηρούν, καθ’ όλη τη διάρκεια των δεσμεύσεων, γεωργοπεριβαλλοντικό – κλιματικό φάκελο δικαιούχου, ο οποίος φυλάσσεται για τρία (3) επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων και πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές σε κάθε σχετικό αίτημα.

Διαβάστε όλη την πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων

Από το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται 2η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στα Μέτρα 3.1.8, 4.1.20 και 3.1.22 για τον εκσυγχρονισμό αλιευτικών σκαφών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλεί τους δυνητικούς δικαιούχους να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης-χρηματοδότησης στα ακόλουθα:

Μέτρο 3.1.8: «Υγεία και Ασφάλεια» και Μέτρο 4.1.20 «Ενεργειακή απόδοση και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, επενδύσεις επί του σκάφους, έλεγχοι και συστήματα ενεργειακής απόδοσης, διερεύνηση της συμβολής των εναλλακτικών συστημάτων πρόωσης και του σχεδιασμού του κύτους» (ΑΔΑ: ΨΡΤ64653ΠΓ-ΟΘΩ) και Μέτρο 3.1.22 «Προστιθέμενη αξία, ποιότητα των προϊόντων και χρήση των ανεπιθύμητων αλιευμάτων» (ΑΔΑ: Ω6ΠΤ4653ΠΓ-ΓΞ5).

Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων είναι: Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα, αλιείς ή ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, που ασκούν επαγγελματικά την αλιεία επί ενεργού αλιευτικού σκάφους (επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ), συμπεριλαμβανομένων αυτών της αλιείας εσωτερικών υδάτων.

Ο προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων επενδυτικών προτάσεων πρέπει να είναι άνω των 2.000 €.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων στο ΠΣΚΕ, στα ανωτέρω μέτρα είναι στις 2/9/2019 και ώρα 12.00.

Η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων στα ανωτέρω μέτρα είναι στις 15/11/2019 και ώρα 14.00.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης, υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης στο ΠΣΚΕ, οι ανωτέρω οφείλουν να καταθέσουν στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΑΛ και Θάλασσας (Μιχαλακοπούλου 103, Τ.Κ 11527-ΑΘΗΝΑ), πλήρη φάκελο τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή.

Ενημέρωση και πληροφορίες για την Πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους και στο κοινό παρέχονται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΑΛΘ, τηλ. 2131501151.

H Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος CLLD/LEADER του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, στη συνεδρίασή της με αριθ. πρακτικού 6/20-5-2019, έλαβε απόφαση για την παράταση της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων ιδιωτικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του υπομέτρου 19.2 του Τ.Π. CLLD/LEADER 2014-2020 του Δικτύου Νήσων Αττικής με τίτλο «Πολιτισμός & Περιβάλλον Εν Πλω».

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, ως η νέα καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης στήριξης ορίζεται η 26η Ιουλίου 2019 (26/7/2019) και ώρα 15:00.

Η ΕΔΠ του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, ενέκρινε την παράταση υποβολής αιτήσεων στήριξης της 1ης πρόσκλησης ιδιωτικών επενδύσεων κατόπιν υποδείξεων της ΕΥΕ ΠΑΑ για τροποποιήσεις που αφορούν στην υποδράση 19.2.2.6 και εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος από τους δυνητικούς δικαιούχους.

Επιπλέον, επειδή παρατηρήθηκε μειωμένη ζήτηση για υποβολή προτάσεων στις υποδράσεις 19.2.1.1., 19.2.1.2., και 19.2.7.3 προτείνεται η παράταση οριστικής υποβολής των αιτήσεων στήριξης μόνο για αυτές τις υποδράσεις, μέχρι και την 20η Δεκεμβρίου 2019 (20/12/2019) και ώρα 15:00.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή  στο ΠΣΚΕ, οι δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν εντός προθεσμίας 10 ημερών να υποβάλλουν στο Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής  το αποδεικτικό κατάθεσης της αίτησης στήριξης μαζί με τον φυσικό φάκελο, ο οποίος θα περιέχει όλα τα δικαιολογητικά.

Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης δύναται να χρηματοδοτηθούν προτάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα που συμβάλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην εξυπηρέτηση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, για την επίτευξη των στόχων της εγκεκριμένης τοπικής στρατηγικής.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ ενημερώνει ότι παρατείνεται η υποβολή προτάσεων για παρεμβάσεις Ιδιωτικού Χαρακτήρα, στα πλαίσιο του Μέτρου 19, του Τοπικού Προγράμματος CLLD / LEADER Ν. Σερρών, από 24/7/2019 που ήταν στις 30/8/2019.

Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναγραφόμενα στην υπ’ αρ. πρωτ. 0145/4-3-2019 πρόσκληση της Ο.Τ.Δ. ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. Α.Ε. όπως τροποποιήθηκε στις 4/4/2019 από την Ο.Τ.Δ. ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. Α.Ε.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, την συμπλήρωση των αιτήσεων στήριξης και άλλες διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα στελέχη της Ο.Τ.Δ. στην ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. Α.Ε. στα τηλέφωνα 2321064402 και 2321064403.

Δείτε το site

Η προκήρυξη του νέου καθεστώτος «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του ν.4399/16 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ως εκ τούτου, όπως ενημερώνει με σχετική της ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων η έναρξη υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019 και λήξη η Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019.

Η ανακοίνωση

Σας ενημερώνουμε ότι η προκήρυξη του νέου καθεστώς της «Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του ν.4399/16, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ( ΦΕΚ 2764 Β’ ).

Έναρξη υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019 και λήξη η Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019.

Η σχετική ενέργεια είναι διαθέσιμη στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτικοί φορείς δύνανται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους προς υπαγωγή στο καθεστώς.

Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου, με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κ. Γεώργιο Χατζηνικολάου, τους Αντιπροέδρους, κ. Κώστα Μιχαηλίδη, Βασίλειο Ράπανο και Γεώργιο Ζανιά, τον Πρόεδρο της ΕΕ, κ. Γεώργιο Αρώνη, καθώς και τη Γενική Γραμματέα, κ. Χαρούλα Απαλαγάκη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ.κ. Γιάννης Τσακίρης και Νίκος Παπαθανάσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης γνωριμίας τα μέλη του ΔΣ της ΕΕΤ ενημέρωσαν τον Υπουργό και τους Υφυπουργούς για τα κρίσιμα οικονομικά μεγέθη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε ό,τι ιδίως αφορά την απορρόφηση των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Αναφέρθηκαν, επίσης, σε βελτιωτικές κινήσεις, στο υπάρχον πλαίσιο διάθεσης και αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων, οι οποίες μπορούν σημαντικά να επιταχύνουν τις χρηματοδοτήσεις μέσω των τραπεζών.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να εντοπιστούν και προταθούν λύσεις κοινού ενδιαφέροντος, με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν με ανακοίνωση στο 18ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο θα πρέπει να υποβάλλουν την περίληψη της ανακοίνωσής τους μέχρι 31 Αυγούστου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αυτό ανακοίνωσαν για την Οργανωτική Επιτροπή, ο Πρόεδρος Νικόλαος Κολάτσος (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας ΑΜΘ) και η Γενική Γραμματέας Βένια Σβιντρίδου (Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Νομού Ροδόπης).

Η Δ/νση Ζωικών Γενετικών Πόρων και Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων του ΥΠΑΑΤ, σας ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων», μέσω των Κέντρων Ζωικών Γενετικών Πόρων.

Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για τα αποτελέσματα του διοικητικού ελέγχου μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Επί των αποτελεσμάτων ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα ενδικοφανούς προσφυγής εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών, ήτοι από 8/7/2019 έως και 14/7/2019, την οποία μπορεί να ασκήσει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος υποστήριξης της υλοποίησης της δράσης στον ιστότοπο (πατήστε εδώ) κάνοντας χρήση των προσωπικών του κωδικών.

Τα οριστικά αποτελέσματα θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών.

Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε την παράταση στην κατάθεση δικαιολογητικών του Υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι «αποφασίζουμε τη χορήγηση παράτασης της ημερομηνίας κατάθεσης, που αναφέρεται στην 1205/148636/20-06-2019 απόφασή μας, των δικαιολογητικών της παρ. 6 της 408/74175/09-04- 2019 απόφασής μας για την ένταξη των αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της δράσης 4.2.1 του Υπομέτρου 4.2 του ΠΑΑ 2014-2020, από την 5/7/2019 μέχρι και την 19/7/2019».

Διαβάστε την απόφαση

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης για τη χώρα μας καθώς το βασικό του όραμα αποτελεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα, η ανάδειξη του πολυλειτουργικού χαρακτήρα των αγροτικών περιοχών καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια του Μέτρου 08 του ΠΑΑ, η αρμοδιότητα του οποίου έχει εκχωρηθεί στο Υπουργείο, με τίτλο: «Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών τού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την περίοδο 2014-2020», υπογράφηκαν και έχουν προωθηθεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που αφορούν στην υλοποίηση δύο βασικών Υπομέτρων, συνολικού ύψους περίπου 128 εκατ. Ευρώ, τα οποία είναι τα εξής:

Υπομέτρο 8.3 με τίτλο: «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων» και Υπομέτρο 8.4 με τίτλο: «Αποκατάσταση ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων». Παράλληλα, αυτό το διάστημα επεξεργάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα σχέδια προσκλήσεων των δικαιούχων των εν λόγω Υπομέτρων, με σκοπό την έκδοσή τους μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, στο Υπομέτρο 8.3 περιλαμβάνονται δράσεις που σχετίζονται με πρόληψη από πυρκαγιές, παθογόνους οργανισμούς και χειμάρρους, όπως, εν συντομία, είναι:

  • Έργα κατασκευής και συντήρησης προστατευτικών υποδομών (δασικά μονοπάτια, σημεία υδροδότησης, αντιπυρικές λωρίδες)
  • Προληπτικοί δασοκομικοί χειρισμοί (βελτίωση και αποκατάσταση βατότητας των υφιστάμενων δασικών δρόμων αντιπυρικής προστασίας, καθαρισμοί βλάστησης, εμπλουτισμός με δασικά είδη λιγότερο εύφλεκτα)
  • Εγκατάσταση και βελτίωση εξοπλισμού και συστημάτων παρακολούθησης πυρκαγιών (παρατηρητήρια, συστήματα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών, επικοινωνίες)
  • Εγκατάσταση και βελτίωση συστημάτων παρακολούθησης εμφάνισης παθογόνων οργανισμών
  • Ειδικοί δασοκομικοί χειρισμοί για την πρόληψη της εξάπλωσης παθογόνων οργανισμών (κοπή, καύση, απομάκρυνση δένδρων κ.α.)
  • Κατασκευή ορεινών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων αποφυγής επιπτώσεων των πλημμυρών και της διάβρωσης των εδαφών

Αντίστοιχα, στο Υπομέτρο 8.4 οι δράσεις που περιλαμβάνονται, συνίστανται, ενδεικτικά, σε:

  • Απομάκρυνση καμένων κορμών
  • Έργα αναδασώσεων για την αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού
  • Κατασκευή ορεινών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων
  • Έργα αποκατάστασης άλλων επενδύσεων και υποδομών (υποδομές ορεινών υδρονομικών έργων που καταστράφηκαν από πλημμύρες, κατολισθήσεις κλπ)

Δυνητικοί δικαιούχοι των ανωτέρω Υπομέτρων είναι:

  • Δημόσιο (με την ευρεία έννοια), δηλαδή Δασικές Υπηρεσίες, Δήμοι κάτοχοι ή διαχειριστές δασών και δασικών εκτάσεων και οι ενώσεις τους και Περιφέρειες κάτοχοι ή διαχειριστές δασών και δασικών εκτάσεων και οι ενώσεις τους και
  • Ιδιώτες, κάτοχοι δασών και δασικών εκτάσεων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και οι ενώσεις τους

Ως πεδίο εφαρμογής ορίζονται όλα τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της επικράτειας, και η υλοποίηση των ανωτέρω Υπομέτρων αποσκοπεί στην προστασία τού περιβάλλοντος, στην επέκταση και βελτίωση των δασικών πόρων, στην ενίσχυση της αντιδιαβρωτικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην άμβλυνση των κλιματικών μεταβολών, στην προσαρμογή στις κλιματικές μεταβολές, στη ρύθμιση της ποιότητας και ποσότητας υδάτων, στην αποκατάσταση ερημοποιημένων εκτάσεων και στην ενίσχυση της φυσικής αναγέννησης ορισμένων περιοχών.

Ενόψει της υπογραφής των ανωτέρω Υπουργικών Αποφάσεων, ο Αν. Υπουργός ΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, δήλωσε τα εξής: «Έχουμε θεσμοθετήσει το πρώτο θεματικό Σχέδιο Δράσης Δασών, το οποίο και χρηματοδοτούμε με σχεδόν 140εκ. € και 550 άτομα προσωπικό (μόνιμο έκτακτο) για τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών. Με τις αποφάσεις αυτές επενδύουμε στα δάση με επιπλέον 128 εκατ. ευρώ ενισχύοντας την πρόληψη έναντι φυσικών καταστροφών, αλλά και την αποκατάσταση μετά από καταστροφές. Θεωρούμε ότι μόνο επενδύοντας σε αυτό το φυσικό αειφορικό πόρο θα αυξηθεί σημαντικά η τοπική απασχόληση και ανάπτυξη στα ορεινά και ημιορεινά της χώρας. Ο στόχος του 1% του ΑΕΠ από δασικά οικοσυστήματα της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση είναι εφικτός και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιώντας όλα τα ελληνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία».

Αντίστοιχα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Δημαράς, δήλωσε τα εξής: «Η χρηματοδότηση της πρόληψης και της αποκατάστασης των ζημιών στα δασών μας αποτελεί θεμελιώδη δράση για την διατήρηση, προστασία και αναβάθμιση των οικοσυστημικών λειτουργιών των ελληνικών δασών που αποτελεί υποχρέωση του κράτους και των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ. Μετά από εντατική και συλλογική προσπάθεια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατό την διαδικασία απελευθερώνοντας κονδύλια ύψους περίπου 128 εκατ. ευρώ προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Με αφορμή την αγανάκτηση και τις διαμαρτυρίες των αγροτών επενδυτών και των προμηθευτών μηχανολογικού εξοπλισμού σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτικών μονάδων, ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το 2014, επί υπουργίας μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κυβέρνηση μας κατάρτισε και υιοθέτησε ένα δυναμικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 6 δις ευρώ, στοχεύοντας στην ανάκαμψη της ελληνικής υπαίθρου με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, καθώς διασφάλιζε τη ρευστότητα και την τόνωση της αγοράς, δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα, καθιστώντας στην πράξη αχρείαστες την υπερφορολόγηση και τα χαράτσια στους αγρότες που ακολούθησαν.

Ανάμεσα στα 20 αναπτυξιακού χαρακτήρα μέτρα που περιελάμβανε το πρόγραμμα αυτό – το οποίο τον Ιανουάριο του 2015 παραδώσαμε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ήταν και τα Σχέδια Βελτίωσης 7.500 αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε ολόκληρη τη χώρα με ενισχύσεις συνολικού ύψους 466 εκατ. ευρώ και  βασικό στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την αύξηση της υπεραξίας τους.

Έπρεπε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια εγκληματικής αδράνειας από τότε – και ενώ στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περιέκοψε χωρίς κανένα λόγο κατά 32,4% τον προϋπολογισμό του εν λόγω προγράμματος (από τα 466 εκατ. ευρώ, τον μείωσε στα 315 εκατ.) - για να δεήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί στην προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης.

Και έρχεται τώρα ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, να δώσει κυριολεκτικά μια κλωτσιά στην καρδάρα και να χύσει ολοκληρωτικά το γάλα.  Γιατί, ενώ υποτίθεται πως στις 30 Ιουνίου λήγει και τυπικά η προθεσμία για την αξιολόγηση των αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, ο κ. Αραχωβίτης εξέδωσε νέα απόφαση για τις αμοιβές των αξιολογητών, στην οποία αναβάλει ουσιαστικά επ΄ αόριστον την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων, ενώ παράλληλα, για να «χρυσώσει το χάπι», εξαγγέλλει μια εβδομάδα πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου τον «δήθεν» διπλασιασμό των κονδυλίων για τα σχέδια βελτίωσης. Πρόκειται για ένα μπάχαλο και μια αναβολή στην αναβολή, που οδηγεί το πρόγραμμα στον Καιάδα.

Αυτή δυστυχώς είναι η συμβολή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην πολυθρύλητη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και της υπαίθρου. Αυτοί είναι οι τραγικοί χειρισμοί μιας δήθεν υπεύθυνης κυβέρνησης την περίοδο που ελληνική αγροτική οικονομία βιώνει τάσεις μαρασμού και εγκατάλειψης, με μείωση της πρωτογενούς παραγωγής και συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος.

Την οριστική απάντηση θα λάβει από τον κόσμο της υπαίθρου την Κυριακή, 7 Ιουλίου».

Η Αναπτυξιακή Ολυμπίας ΑΑΕ ΟΤΑ, ανακοινώνει ότι με απόφαση της ΕΔΠ LEADER, πραγματοποιήθηκε η 1η τροποποίηση (172/13-6-19) της 1ης πρόσκλησης ιδιωτικών παρεμβάσεων (67/26-3-2019) του Τ.Π. LEADER CLLD/ και παρατείνεται η τελευταία ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής προτάσεων στα πλαίσια της 1ης Προκήρυξης του Τοπικού Προγράμματος Ηλείας-Ολυμπίας έως την Δευτέρα (2 Σεπτεμβρίου 2019) και ώρα 15:00.

Ημερομηνία υποβολής, της υπογεγραμμένης αίτησης στήριξης και όλων των συνημμένων δικαιολογητικών / εγγράφων, στην ΟΤΔ - ΑΝΟΛ Α.Ε: εντός προθεσμίας (10) δέκα ημερολογιακών  ημερών μετά την κατάθεση της ηλεκτρονικής αίτησης και ώρα 14:00.

Όλο το κείμενο της τροποποίησης της  πρόσκλησης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΝΟΛ Α.Ε: www.anol.gr

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments