....

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Αξιωματούχοι του Τουρκικού και Ελληνικού εμπορικού επιμελητηρίου συζητούν τη συνεργασία

και ευκαιρίες που θα μπορούσαν να προκύψουν από τον τερματισμό της διχοτόμησης της Κύπρου.

 Επιχειρηματικοί ηγέτες από αμφότερα τα τμήματα της Κύπρου αναφέρουν πως η συνεργασία μεταξύ τους μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στον τερματισμό της εδώ και δεκαετίες αδιέξοδη κατάσταση της νήσου, και έχουν δεσμευτεί επισήμως να στηρίξουν τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν εκ νέου πρόσφατα.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί συναντήθηκαν το Φεβρουάριο για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, επιδιώκοντας επίλυση της διχοτόμησης που συνεχίζεται εδώ και 40 χρόνια. Στις 5 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, οι δύο ηγετικοί εκπρόσωποι των οικονομικών δραστηριοτήτων στο νησί, συναντήθηκαν για να συζητήσουν τρόπους ώστε να συμβάλλουν στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων.

Η συνάντηση των επιχειρηματικών ηγετών έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του EUROCHAMBERS, οργάνωση εκπροσώπησης επιχειρήσεων που περιλαμβάνει εθνικά εμπορικά επιμελητήρια της Ευρώπης. Οι ομάδες υιοθέτησαν κοινή δήλωση η οποία ανέφερε ότι μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της Κύπρου θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους τους τομείς της οικονομίας και να ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική ευημερία όλων των κατοίκων του νησιού.

"Η καθεστηκυία τάξη είναι πράγματι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Τα επιμελητήρια συμφωνούν ότι μία διευθέτηση θα έχει θετικό αντίκτυπο στο σύνολο της περιοχής, ωφελώντας αρχικά τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους", ανέφερε η δήλωση.

"Τα δύο Επιμελητήρια επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να συμβάλουν στη διαδικασία και είναι έτοιμα να στηρίξουν τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας. Μπορούν συγκεκριμένα να συμβάλουν στη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας και στις προσπάθειες εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς πρόκειται για τομείς με τους οποίους καταπιάνονται τα δυο επιμελητήρια για αρκετά χρόνια", πρόσθεσε.

Εκπρόσωποι επιχειρήσεων πρόσθεσαν ότι αποτελούν "εξαιρετική ευκαιρία" προς επιδίωξη.

Ο Αρνάλντο Αμπρουζίνι, γενικός γραμματέας του EUROCHAMBRES, δήλωσε στους SETimesότι οι δύο Κυπριακές οργανώσεις μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας και στην εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

"Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία για επίτευξη διαρκούς, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και το οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές της χώρας", ανέφερε ο Αμπρουζίνι.

Ο Αμπρουζίνι πρόσθεσε ότι η παρεπόμενη επίλυση της σύγκρουσης θα φέρει αυξημένο εμπόριο μεταξύ των δυο πλευρών και το εξωτερικό.

"Έχει υπολογιστεί ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται με ρυθμό 2 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ οι διαφορές από άποψη κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των δύο κοινοτήτων σχεδόν θα εξαφανιστεί. Η αύξηση των οικονομικών δραστηριοτήτων και συνεπώς η συμβολή στην ανεργία και στο δημόσιο χρέος θα είναι σημαντικά υψηλότερη από οποιαδήποτε λύση που σχετίζεται με το κόστος", ανέφερε.

Ο Αχμέτ Σόζεν, πρόεδρος του τμήματος πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ανέφερε ότι οι επίσημες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο δεν αρκούν για επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην Κύπρο.

"Για επίτευξη διαρκούς ειρήνης, πρέπει να συμπληρώσουμε τις επίσημες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με διπλωματικές πρωτοβουλίες, με την επιχειρηματική κοινότητα να αποτελεί ένα σημαντικό επίπεδο", δήλωσε ο Σόζεν στους SETimes.

Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για δημιουργία ατμόσφαιρας που θα ενισχύσει την επιτυχία των επίσημων διαπραγματεύσεων, ο Σόζεν ανέφερε ότι η υποστήριξη ενδιαφερομένων της επιχειρηματικής κοινότητας θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας.

"Απλά φανταστείτε την αποκατάσταση και την επανοικοδόμηση της περιφραγμένης περιοχής Βαρώσια -- κάποτε τουριστικός παράδεισος της Κύπρου, πλέον γνωστός ως πόλη-φάντασμα σε φυσική φθορά από το 1974. Μόνο η διαδικασία κατασκευής στη Βαρώσια θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας", δήλωσε ο Σόζεν.

Ο Σερχάτ Ακπινάρ, ιδρυτής και καγκελάριος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κυρήνειας, δήλωσε ότι η οικονομική δυναμική θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθοδήγηση των πολιτικών για διευθέτηση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματικοί ηγέτες που λαμβάνουν πρωτοβουλία στη διαδικασία επίλυσης και είναι αρκετά τολμηροί να ρισκάρουν, μπορεί να βοηθήσουν στον καθορισμό του μέλλοντος.

"Αυτό είναι το όραμα που θα επηρεάσει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων και θα δημιουργήσει τα έργα που θα δημιουργήσουν νέο έδαφος", δήλωσε.

Ο Λεωνίδας Πασχαλίδης, ανώτερος διευθυντής του Τμήματος Παιδείας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Λευκωσία, ανέφερε ότι τα δύο Επιμελητήρια του νησιού πιστεύουν εδώ και καιρό ότι μια λύση θα φέρει οικονομικά οφέλη σε όλους τους πολίτες της Κύπρου.

"Ήθελαν να κοινοποιήσουν τη θέση αυτή στον ευρύτερο πληθυσμό", δήλωσε ο Πασχαλίδης στους SETimes. "Πιστεύουν ότι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φόβοι και οι ανησυχίες όλων των πολιτών και για τη συμμετοχή τους στην ειρηνευτική διαδικασία, οι πολιτικές συνομιλίες θα πρέπει να υποστηριχθούν και συμπληρωθούν από την ενεργό διαβούλευση της επιχειρηματικής κοινότητας, των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών στο νησί".

Έπειτα από την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα παράλια της Κύπρου στα τέλη του 2010, η ενέργεια έχει βρεθεί στο προσκήνιο ως καταλύτης για την επίλυση συγκρούσεων. Η κοινή χρήση ενεργειακών πόρων θα πρέπει να οριοθετείται σύμφωνα με τις θαλάσσιες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των χωρών. Η προμήθεια φυσικού αερίου θα μπορούσε να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομίας της νήσου και στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των παράκτιων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Αλί Τσιράλι, επικεφαλής του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTSO), δήλωσε ότι η στήριξη επιχειρηματιών στην Κύπρο είναι σημαντική για τις επίσημες διαπραγματεύσεις, ώστε να δώσουν έμφαση στα κοινά συμφέροντα.

"Για να υπάρξει επιτυχία στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική κυπριακή επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να μοιραστεί με το λαό της τα πιθανά οφέλη του ψηφίσματος στο νησί σε σχέση με την οικονομία", δήλωσε ο Τσιράλι στους SETimes.

"Το KTSO πιστεύει ότι το ψήφισμα θα φέρει σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή. Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οικονομική σταθερότητα. Πιθανή λύση θα επιτρέψει επίσης καλύτερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της περιοχής, ενώ η δημιουργία κοινής αγοράς θα μας δώσει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε και ευρύτερες αγορές", πρόσθεσε.

Ειδικοί και επιχειρηματίες τονίζουν επίσης ότι η διαδικασία επίλυσης θα δώσει ορμή σε νέες και ανεκμετάλλευτες οικονομικές δραστηριότητες που θα συμβιβάσουν τις κοινές προσπάθειες των δύο κοινοτήτων.

"Ο κόσμος που ζει στο βόρειο και νότιο τμήμα του νησιού θα ενώσει τις δυνάμεις του στον τουρισμό και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα βόρεια, ενώ τα μέσα μεταφοράς στο νότο θα δημιουργήσουν οδό για επίσπευση της γενικής οικονομικής ανάπτυξης του νησιού, δημιουργώντας μία ισχυρή και βιώσιμη οικονομία", ανέφερε ο Τσιράλι.

"Το KTSO είναι έτοιμο να στηρίξει όλα τα μελλοντικά έργα που θα ενώσουν τις δυνάμεις των δυο επιχειρηματικών κόσμων και συνεπώς θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους", πρόσθεσε.

Ο Σόζεν ανέφερε ότι η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων μεταξύ των δύο πλευρών της διαχωριστικής γραμμής θα οδηγήσει σε άνθιση νέων κοινών επιχειρήσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών.

Ο Σόζεν ανέφερε επίσης ότι η επίλυση της αντιπαράθεσης θα σημαίνει ότι οι πλούσιοι πόροι υδρογονάνθρακα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα θα μπορούν να εξορυχτούν εύκολα και προς όφελος των δυο κοινοτήτων της Κύπρου.

"Αυτό, με τη σειρά του, θα ενισχύσει τις επενδύσεις σε υποδομές και θα αυξήσει σημαντικά τα πρότυπα διαβίωσης των απλών πολιτών στο σύνολο του νησιού", πρόσθεσε.

Πώς μπορεί να συμβάλει ο επιχειρηματικός τομέας στη συμφιλίωση της Κύπρου; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας στα σχόλια.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments