....

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΔΙΑ

 

 

     Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 ο «Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης- Αλμωπίας»  φιλοξένησε και ξενάγησε στο  Δημοτικό  Διαμέρισμα  Καρυδιάς  του Δήμου Έδεσσας 150 επισκέπτες προσκυνηματικής εκδρομής που διοργάνωσε το Ιερό Ησυχαστήριο «Γεννέσεως της Θεοτόκου» Πανοράματος  Θεσσαλονίκης.

     Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου υποδέχθηκε στο «Μνημείο θυσίας του Καπετάν Άγρα και Αντώνη Μίγκα» την Ηγουμένη Φιλοθέη, και τους επισκέπτες.

     Εκεί ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δ. Γιουματζίδης  ενημέρωσε τους επισκέπτες για την ιστορία του χωριού Καρυδιά αλλά και την ιερότητα του χώρου αφού σε αυτόν αφενός υπάρχουν τα λείψανα των Άγρα και Μίγκα, αφετέρου δε υπάρχει το ομοίωμα, σε φυσικό μέγεθος, του κορμού της Καρυδιάς στην οποία, πριν 110 χρόνια, κρεμάστηκαν άνανδρα από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες ο Καπετάν Άγρας και ο Αντώνης Μίγκας. 

     Στην συνέχεια τα τρία λεωφορεία μετέφεραν τους επισκέπτες στο «Μουσείο Άγρα, Μίγκα και γηγενών Μακεδονομάχων», που βρίσκεται  στην κεντρική πλατεία του χωριού Καρυδιά. Εκεί το μέλος του συλλόγου κ. Ε. Πούπτση  τους μίλησε για τον Μακεδονικό Αγώνα και τους ξενάγησε στα εκθέματα μεταξύ των οποίων είναι ο αυθεντικός κορμός του δένδρου της Καρυδιάς στην οποία κρέμασαν άνανδρα οι Βούλγαροι κομιτατζήδες τους Άγρα και Μίγκα, και ο αυθεντικός, περίτεχνα διακοσμημένος, μαρμάρινος σταυρός που υπήρχε στον αρχικό τάφο των Άγρα και Μίγκα στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου  Δημητρίου στο σημερινό χωριό Άγρα.

     Ακολούθησε η επίσκεψη στην παλαιά εκκλησία του χωριού, τον  Άγιο Γεώργιο, κτισμένη τον 18ο αιώνα με το μοναδικό εσωτερικά κτισμένο βαπτιστήριο, το εξαιρετικής τέχνης επιχρυσωμένο ξύλινο τέμπλο  και τις παλαιές εικόνες προηγούμενων αιώνων, όπου τους ξενάγησε ο εφημέριος του χωριού πατήρ Νικόλαος Ουζούνης.

 

     Η επίσκεψη τελείωσε με καφεδάκι και κεράσματα στις καφετέριες της κεντρικής πλατείας και κάτω από την σκιά του αιωνόβιου πλάτανου.

     Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το εξειδικευμένο εργαστήριο συντήρησης παλαιών ξύλινων εικόνων  που διαθέτει το Ιερό Ησυχαστήριο «Γεννέσεως της Θεοτόκου» είναι αυτό που πριν έξι μήνες ολοκλήρωσε την συντήρηση του αυθεντικού ξύλινου κορμού της καρυδιάς.

 

 

24/5/17

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments