....

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Η (ΜΗ) ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

 

 

Η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, ήταν θετική στο βαθμό που συνέχισε την πορεία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου, την πετυχημένη ΔΕΘ με παρουσία πολλών επενδυτών και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βασίστηκε βέβαια,  στο πλαίσιο που χτίστηκε αλλά δεν ανέλαβε  καμία ενεργητική πρωτοβουλία ακόμη και εκεί που το έδαφος είχε ήδη προετοιμαστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, δεν ακούστηκε ούτε λέξη για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την παραβατική της συμπεριφορά, ενώ σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στο Κογκρέσο. Η Κυβέρνηση φαίνεται μάλιστα να αδρανεί και στο μέτωπο των κυρώσεων της ΕΕ, μολονότι αυτές έχουν ήδη αποφασιστεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμμετείχε ως Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία από τις σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής διπλωματίας. Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε δηλαδή την πολιτική που ακολούθησε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, όπου από τις δηλώσεις του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επίσης έλειπε οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις. Κατά τη συνάντησή με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε καν τα ζητήματα του Αιγαίου, όπως παραδέχτηκαν κυβερνητικές πηγές.

Δεν είναι μόνο ότι από τα λόγια πρέπει να περάσουμε στα έργα. Εάν ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι με κινήσεις κατευνασμού θα δημιουργήσει καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν και υποχωρήσεις εκ μέρους του για το προσφυγικό, διαπράττει μέγα σφάλμα. Δεν επιτρέπεται να καταστεί ρυθμιστής του μείζονος αυτού ζητήματος ή Τουρκία, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να πιεστεί να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη Συμφωνία με την ΕΕ. ΟΑλέξης Τσίπρας, το 2016 στη Σμύρνη , στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας έθεσε με παρρησία το ζήτημα της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, μολονότι οι αφίξεις προσφύγων ξεπερνούσαν τις 600 κάθε μέρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία σε μια σειρά ζητήματα και στο πιο υψηλό επίπεδο, χωρίς ουδέποτε να προβεί σε εκπτώσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments