....

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΨΥΧΗ» [VIDEO PHOTOS]

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου επισκέφθηκε, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021, την πολύ αξιόλογη εικαστική έκθεση «ΨΥΧΗ».

Η έκθεση, που ξεκίνησε την ημέρα αυτή, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 2ου ART FESTIVAL ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΕΧΝΩΝ ΣΚΥΔΡΑΣ και φιλοξενείται στο κτήριο «ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ», στην οδό Χαρωνίτου Σκύδρας, κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Συμμετέχουν: η Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί και Μέλη της Στέγης Τεχνών Σκύδρας. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Στέγη Τεχνών Σκύδρας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη του Δήμου Σκύδρας. Την επιμέλεια του συντονισμού και του στησίματος της έκθεσης έχει ο Λεωνίδας Γκέλος και τη συνεπιμέλεια του στησίματος η Σύνθια Γεροθανασίου.

Από τους 48 συμμετέχοντες παρουσιάζονται 76 σύγχρονα εικαστικά έργα (ζωγραφική, γλυπτά, εγκαταστάσεις, ψηφιακά έργα, ποικίλες κατασκευές κ.ά) που συνοδεύουν τους επισκέπτες της έκθεσης σ΄ένα ταξίδι με αναφορές στην έννοια της Ψυχής από την προϊστορία έως σήμερα κι όλα μ΄ έναν κοινό σκοπό: να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα: Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή κατά τις ώρες, 06:00΄μ.μ. έως 10:00΄μ.μ. και τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής κατά τις ώρες, 10:00΄έως 12:00΄μ.

Η Δήμαρχος Σκύδρας στη διάρκεια της επίσκεψής της περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης έχοντας μαζί της τους συνεργάτες της: την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Ιωάννα Βέργου και τον Πρόεδρο της Σκύδρας Θεόδωρο Αντωνιάδη. Συνομίλησε με τον εμπνευστή και συντονιστή της έκθεσης Λεωνίδα Γκέλο συγχαίροντάς τον κι ευχαριστώντας τον για την τωρινή, αλλά και για όλες τις προηγούμενες πολιτιστικές του προσφορές στον τόπο μας, όπως για παράδειγμα ήταν οι χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες δημιουργίες του με τις οποίες έχουν στολιστεί πλατείες του Δήμου. Επίσης, η Δήμαρχος συνομίλησε με δημιουργούς των έργων της έκθεσης, που ήταν παρόντες, τους οποίους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους και τους έδωσε συγχαρητήρια για τα έργα τους. Ακόμη ευχαρίστησε και συγχάρηκε όλους τους συντελεστές της έκθεσης.

Η Δήμαρχος Σκύδρας στο μήνυμα – χαιρετισμό της για την έκθεση αναφέρει τα εξής:    

« Με μεγάλη μου χαρά κι ευχαρίστηση χαιρετίζω κι εκφράζω τις παρακάτω σκέψεις μου με αφορμή μια ακόμη πρωτοποριακή ιδέα, δημιουργία και παρουσίαση του συντοπίτη μας εικαστικού Λεωνίδα Γκέλου και των συνεργατών του. Πρόκειται για την έκθεση που φέρει τον μονόλεκτο, πλην πολυσήμαντο, τίτλο: «ψυχή».

΄Εξι χρόνια έχουν περάσει από τη μοναδική για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής μας έκθεσης του προαναφερόμενου εικαστικού με την ονομασία: «Σκύδρα: Χώροι, Σύμβολα, Μνήμες» που άφησε ανεξίτηλο το πολιτιστικό της αποτύπωμα στον τόπο μας.

Σήμερα, ο αγαπητός συμπολίτης μας με τη συστηματική δουλειά του, με τη συμμετοχή των πολύτιμων συνεργατών του αποσκοπεί να θέσει όλους μας μπροστά σ΄ένα ζήτημα «ζωής» για τον άνθρωπο και την κοινωνία: την ψυχή. Την ψυχή που καταγράφει, αναδεικνύει κι εξωτερικεύει τον εσωτερικό κόσμο του καθενός, που είναι το ενοποιητικό, γεφυροποιό στοιχείο σώματος και πνεύματος. Που είναι η μαρτυρία και το μαρτύριο κάθε ανθρώπου. Το γήινο και υπερβατικό.

Ο Λεωνίδας Γκέλος προβληματίζει, εντυπωσιάζει, παρακινεί και παρασύρει με το έργο του, όπως και με κάθε δουλειά του. Η παρούσα έκθεση – που φιλοξενείται στο Πολύχρωμο κτήριο, επί της οδού Χαρωνίτου, κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Σκύδρας -  είναι μια έκθεση «ψυχής» την οποία όλοι θα πρέπει να επισκεφθούμε, να περιηγηθούμε και ίσως όχι για μόνο μια φορά. Είναι σίγουρο ότι θα μας επηρεάσει, θα θέσει ζητήματα και θα προκαλέσει ανησυχίες. Κι εδώ θα πρέπει να σταθούμε και ν΄αναρωτηθούμε ώστε ο καθένας μας να δώσει το δικό του ορισμό, το δικό του βίωμα, να δώσει τη δική του «ψυχή», τη δική του ερμηνεία το τι είναι άραγε η ψυχή, εάν μπορεί και κατά πόσο  να χωρέσει και να φιλοξενηθεί στις ανθρώπινες συμβατικές διαστάσεις, εάν είναι κάτι υπερφυσικό κι άπιαστο, εάν είναι ένα ή πολλά στοιχεία μαζί,  εάν προσδιορίζεται και με ποιους όρους. Να δούμε, μέσα από την  έκθεση και τις συγκεκριμένες δημιουργίες πώς την προσεγγίζει, την αισθάνεται, την περιγράφει και την παρουσιάζει ο άνθρωπος και η κοινωνία διαχρονικά, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Θέλω, λοιπόν, από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τον Λεωνίδα Γκέλο που μετουσιώνει  τις πρωτοποριακές του ιδέες και μας εντυπωσιάζει, που αγαπά και δεν ξεχνά τον τόπο του και μας κάνει περήφανους. Μας κρατά σε εγρήγορση. Πάντα ανήσυχος και δημιουργικός. Ευχαριστώ, επίσης, τους συνεργάτες του κι όλους τους συντελεστές και υποστηρικτές της έκθεσης. Ευχαριστώ, ακόμα, και καλωσορίζω όλους όσοι τιμούν με τη παρουσία και την επίσκεψή τους αυτό το σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός για τον τόπο μας κι όχι μόνο.

 Στη τωρινή περίοδο της κρίσης η εικαστική αυτή έκθεση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αποκτά επιπλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον. «Εμένα αυτό που θα με ανησυχούσε θα ήταν να βλέπω την ψυχή μου ν΄αδειάζει» έλεγε γνωστός καλλιτέχνης μιλώντας για την πολιτιστική και γενικότερη κατάσταση κατά την περίοδο της πανδημίας. Κι ευτυχώς για όλους εμάς με τέτοιους συντοπίτες μας η «ψυχή» μας δεν θα αδειάζει, ποτέ!

Σεπτέμβρης - Οκτώβρης 2021. Με «ψυχή» λοιπόν από τη Σκύδρα, για τη Σκύδρα κι όλον τον κόσμο!».

 

7 16 5 4 6 14 11 10 8 13 9 1 3 12 2

15

                                       

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments