....

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ DAVID SASSOLI ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ: «ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΟΧΙΑ»

Το πρώτο επίσημο ταξίδι του Προέδρου του ΕΚ εκτός της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία.

Στο πρώτο του επίσημο ταξίδι εκτός της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli θα επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία. Ο Πρόεδρος Sassoli θα βρίσκεται στα Σκόπια την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 4 και 5 Νοεμβρίου. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί επίσκεψή του στα Τίρανα για τις 2 και 3 Δεκεμβρίου.

Πριν την επίσκεψή του, ο Πρόεδρος Sassoli δήλωσε:

«Η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία και αμέσως μετά στην Αλβανία είναι ύψιστης σημασίας για εμένα αυτή τη στιγμή. Ξέρουμε ότι ο πληθυσμός και των δύο χωρών έχει απογοητευτεί βαθύτατα από την αποτυχία του Συμβουλίου να φτάσει σε συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών λόγω του βέτο που άσκησαν συγκεκριμένα κράτη μέλη. Καταλαβαίνουμε αυτή την απογοήτευση και συμπάσχουμε. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν δείξει αποτελέσματα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που τους ζητήσαμε και τώρα δικαιούνται να ανταμειφθούν για τις αξιοσημείωτες προσπάθειές τους. Ακόμα σημαντικότερο είναι να απευθύνω κάλεσμα στους πολίτες και στη νέα γενιά: μην εγκαταλείπετε την ελπίδα, παρακαλώ μείνετε σε ευρωπαϊκή πορεία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στο πλευρό σας.

Το Κοινοβούλιο επανέλαβε πριν μία εβδομάδα, και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, την πλήρη στήριξή του για το ‘άνοιγμα’ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Δε θα σιωπήσουμε, θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση υπέρ των συνομιλιών στην επόμενη συνάντηση των ηγετών τους.

Στο ενδιάμεσο, ενθαρρύνουμε και τις δύο χώρες να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, παρά την καθυστέρηση, αυτός ο χρόνος δεν είναι χαμένος. Οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται με στόχο την ένταξή τους στην ΕΕ είναι προς συμφέρον των δύο χωρών και των πολιτών τους, και πρωτίστως της νέας γενιάς που δικαιούται ένα καλύτερο μέλλον».

Κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, ο Πρόεδρος Sassoli θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας κ. Zoran Zaev, καθώς και τον πρόεδρό της κ. Stevo Pendarovski. Θα συνομιλήσει επίσης με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων και τον πρόεδρο της Συνέλευσης της Βορείας Μακεδονίας κ. Talat Xhaferi, ενώ θα απευθυνθεί και στους βουλευτές. Κατά την έναρξη της επίσκεψης, θα εγκαινιάσει το Europe House στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα συμμετάσχει σε συζήτηση με μαθητές και σπουδαστές.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments