....

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΦΚ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΝΕΟΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΕΝΦΙΑ

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμένοντας σταθερή στη δέσμευση της για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και προχωρά σε μειώσεις φόρων», τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας ότι μέσα σε δυόμιση χρόνια όχι απλά υλοποιήθηκε αλλά υπερκαλύφθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα Φυσικά Πρόσωπα, αφού η μείωση φτάνει πλέον το 35%. Επισήμανε ότι η νέα αυτή παρέμβαση και μείωση του ΕΝΦΙΑ έγινε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αφού με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επήλθε αύξηση κατά 60% στις τιμές ζώνης.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, αναφέρθηκε στους άξονες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η παρέμβαση της κυβέρνησης για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα:

1ον) Στη μείωση του φόρου ακόμη και για ακίνητα σε ζώνες στις οποίες αυξήθηκαν οι τιμές.

2ον) Στην κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και στην αλλαγή του υπολογισμού του κυρίου φόρου.

3ον) Στην διόρθωση στρεβλώσεων και αδικιών του παρελθόντος, με στόχο έναν φόρο πιο ορθολογικό και αναλογικό.

Αναφορικά με τις εκπτώσεις φόρου, ισχύουν τα εξής για τα φυσικά πρόσωπα:

– Η μείωση του φόρου με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας, η οποία χορηγείται από το 2019 για κάθε έτος, θα χορηγείται εφεξής σε μόνιμη βάση.

– Αυξάνονται οι συντελεστές έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.

Για τα οικόπεδα οι μειώσεις του φόρου είναι ακόμη μεγαλύτερες, δεδομένης της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης σε όλες τις φορολογικές ζώνες. Σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι εκπτώσεις από τον φόρο για τους φορολογούμενους με οικονομική αδυναμία πληρωμής, καθώς και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Την ίδια στιγμή, θέλοντας να διευκολύνουμε τους φορολογούμενους πολίτες, θεσπίζουμε την πάγια δυνατότητα αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις, από 6 που ήταν στην πράξη ως σήμερα.

Παράλληλα ο Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε μέτρα στήριξης που ενεργοποιούνται όπως:

  • Η μόνιμη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%
  • Η καθιέρωση για το τρέχον έτος, από την 1η Ιανουαρίου 2022, μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, ένα μέτρο που θα σημάνει την επιστροφή του ποσού του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ο κ. Βεσυρόπουλος έκανε ειδική αναφορά και στις διατάξεις της τροπολογίας που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών με την οποία:

  • Καταργείται η επιβολή προστίμου από την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, φυσικών προσώπων, για ποσά φόρου έως 100 ευρώ
  • Παρέχεται έκπτωση της τάξης του 3% στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου για το φορολογικό έτος 2021.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας με τις αλλεπάλληλες φορολογικές ελαφρύνσεις και τα μέτρα στήριξης των πολιτών και της οικονομίας, που ανανεώνονται όποτε κρίνεται απαραίτητο. Από την πρώτη μέρα ανοίξαμε το δρόμο για τη μείωση των φόρων. Και σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε».

Πηγή: http://www.imathiotikigi.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments