....

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΚΑ ΟΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ;

Τα σταφύλια και τα σύκα μπαίνουν στην εποχή τους και σύντομα, μέρα με τη μέρα θα τα βρίσκουμε πιο εύκολα και σε αφθονία, είτε είμαστε στην πόλη είτε στην εξοχή. Πλούσιες τροφές, με σημαντικά για τον οργανισμό συστατικά, δεν πρέπει να απουσιάζουν από την καθημερινή μας διατροφή, αρκεί να μην καταναλώνονται σε ανεξέλεγκτη ποσότητα και να συνδυάζονται με άλλες τροφές, πλούσιες σε λιπαρά και πρωτεΐνες.

 
 

Και οι διαβητικοί να στερούνται;

Η σύσταση ότι οι διαβητικοί δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν φρούτα ή από την βασική κατηγορία των φρούτων να καταναλώνουν μόνο τα ξινόμηλα, είναι παλιά και παρωχημένη. Αντίθετα μάλιστα, οι διαβητικοί συστήνεται να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά τα οποία εκτός από τους υδατάνθρακες, περιέχουν και φυτικές ίνες που στον αντίποδα βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου.

Το κλειδί στην κατανάλωσή τους είναι η ποσότητα και ο συνδυασμός με άλλα τρόφιμα. Για παράδειγμα, ο διαβητικούς τύπου 1 που κάνει ινσουλίνη, πρέπει να εκπαιδευτεί έτσι ώστε καταναλώνοντας τα φρούτα σε συγκεκριμένη ποσότητα, να κάνει και τις αντίστοιχες μονάδες ινσουλίνης. Ο διαβητικός τύπου 2 καλό είναι να συνδυάζει τα φρούτα με τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά ή και πρωτεΐνες προκειμένου να μην έχουν απότομες εκρήξεις (spikes) του σακχάρου. Έτσι, καλό είναι το σταφύλι και το σύκο π.χ. να συνδυαστεί με τυρί ή με ξηρούς καρπούς» αναφέρει ο διατολόγος κ. Παναγιώτης Ζήσης.

Ποσότητα και συνδυασμός με πρωτεΐνες και λιπαρά

Ένα μέρος του υδατάνθρακα συμπεριφέρεται ως φυτική ίνα και ονομάζεται «ανθεκτικό άμυλο», δηλαδή δεν διασπάται ως «ζάχαρη φρούτου». Περνάει από το έντερο μας αδιάσπαστο δίνοντας ζωή στο εντερικό μας μικροβίωμα, είναι δηλαδή πρε-βιοτικό. Συνεπώς, μπορούμε να τρώμε όποιο φρούτο θέλουμε, αρκεί η ποσότητα να είναι τόση ώστε να χωράει σε μια κούπα του τσαγιού ή όσο είναι η μπουνιά μας. Δηλαδή, περίπου 20 ρόγες σταφίδα ή περίπου 15 ρόγες σταφύλι ποικιλίας φράουλα. Αντίστοιχα, για τα σύκα επιτρέπονται μέχρι 2 έως 3 σύκα, ανάλογα πάντα με το μέγεθος.

 

Ακολουθούμε πάντοτε τον κανόνα «φρούτο + πρωτεΐνη + λιπαρά» και διαλέγουμε φρούτα ελαφρώς αγουρωπά, διότι έχουν μικρότερο Γλυκαιμικό Δείκτη. «Εγώ μαγειρεύω σύκα με ψητό ψαρονέφρι ή συκώτι και μπαλσάμικο με στέβια ή κοτόπουλο με σταφύλι» ο ειδικός παθολόγος με εξειδίκευση στα καρδιο-μεταβολικά νοσήματα, Νίκος Γεωργιάδης.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments