....

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ : ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Ψηφιακή κοροϊδία!
Με αφορμή την επίσημη πρώτη της ψηφιακής κάρτας εργασίας  από 1 Ιουλίου ο  πρωθυπουργός και ο υπουργός εργασίας που εδώ και 2,5 χρόνια που μετράμε δεκάδες νεκρούς συναδέλφους μας και εκατοντάδες κρούσματα από τα πρωτόκολλα λάστιχο δεν πέρναγαν ούτε έξω από supermarkets,  αποφάσισαν να επισκεφτούν κάποια σε ένα καλά στημένο σκηνικό για να μας πουν ότι “τα 8ωρα δεν θα μπορούν να δηλώνονται ως 4ωρα, ότι υλοποιείται  ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, εφαρμόζοντας μια κοινωνική πολιτική στην πράξη”.
 Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του υπουργείου εργασίας διαβάζουμε μεταξύ άλλων για “επανάσταση στην αγορά εργασίας”, για “μεταρρύθμιση με έντονο κοινωνικό πρόσημο”, για ” εγγύηση  και σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζομένου”.  Για να το απογειώσει η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, η οποία έκανε λόγο για “ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων”, ότι “θεμελιώνεται, ίσως, το σημαντικότερο όπλο απέναντι στην παραβατικότητα, το οποίο θα βοηθήσει την Επιθεώρηση Εργασίας στο έργο της αποφασιστικά”.  Μέχρι και διαφημιστικές καμπάνιες επιστράτευσαν για να μας πείσουν  για τα οφέλη της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Και τα λένε όλα αυτά, αυτοί που κατάργησαν το 8ωρο, νομοθέτησαν την 10ωρη εργασία, το διακεκομμένο ωράριο, τις απλήρωτες υπερωρίες, απογείωσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επέκτειναν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εκτός του εμπορίου, υποβάθμισαν και απαξίωσαν την επιθεώρηση εργασίας. Αυτοί που σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων τσάκισαν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις κάνοντας νόμο κάθε απαίτηση της εργοδοσίας.
Πάνω σε αυτό το έδαφος, πάνω σε αυτό το  μεσαιωνικό εργασιακό περιβάλλον που η εργοδοτική ασυδοσία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο έρχεται να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων μας.
Το αφήγημα της κοινωνικής δικαιοσύνης
δεν άντεξε ούτε λίγες ώρες στην εργασιακή αρένα των s/m.
Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης γύρω από την ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα έφερνε την «νέα εποχή στον εργαζόμενο» και θα «άλλαζε την καθημερινότητα του», γκρεμίστηκαν στο πρώτο Σαββατοκύριακο της υλοποίησης της. Η περίφημη ψηφιακή ωρομέτρηση που θα έδινε τέλος στη «μαύρη» εργασία και θα τερμάτιζε το καθεστώς της απλήρωτης δουλειάς και των υπερωριών αποδείχτηκε στην πράξη «κενό γράμμα» καθώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι είχαν έτοιμη τη μανιέρα οδηγιών για να προσπεράσουν το εμπόδιο της ψηφιακής κάρτας.

Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν στις 5:00π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6:00π.μ για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης. Προϊστάμενοι ταμείων, ζητούσαν από τις ταμίες να “χτυπήσουν” την κάρτα τους ακριβώς στις 21:00 ενώ ακόμη ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες. Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους που δουλεύουν  8ωρο να μην ξεχάσουν να “χτυπήσουν” την κάρτα τους στο 4ωρο, σε υπάλληλους ηλεκτρονικών παραγγελιών να “χτυπάνε” την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι και να συνεχίζουν μετά, οδηγοί  να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος και καλέσματα για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη ” χτυπήσουν ” κάρτα.
Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για το τι έγινε την πρώτη μέρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις αλυσίδες των s/m και σίγουρα δεν θα αποτελέσουν είδηση σε κανένα διαδικτυακό μέσο, εφημερίδα ή κανάλι. Αποτελούν όμως άλλη μια απόδειξη ότι δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα  από αυτούς, τωρινούς και προηγούμενους  που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή τη μαυρίλα, σε αυτή την ασυδοσία.
Παράλληλα, την ίδια ώρα που πανηγυρίζουν για τα ψηφιακά μέτρα προστασίας της εργασίας,  έχουν διαλύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της επιθεώρησης εργασίας, την έχουν μετατρέψει σε λέσχη συζητήσεων.
Οι αυταπάτες που έσπερνε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την κάρτα εργασίας έδιναν άλλοθι όλα αυτά τα χρόνια στα μέτρα που έχουν παρθεί διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις και διαλύουν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.
Τι θα μπορούσε να λύσει η ψηφιακή κάρτα στην άγρια ζούγκλα της εκμετάλλευσης που η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι νόμος; Τι ακριβώς θα προστάτευε η ψηφιακή κάρτα όταν η εργοδοσία μπορεί να αλλάζει τα προγράμματα  εργασίας και τις βάρδιες ανάλογα με τις ανάγκες της και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται απίκο, όποτε και όσο θέλει η κάθε επιχείρηση;
Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα!
Μονόδρομος για εμάς είναι η οργάνωση μας στο σωματείο, η συμμετοχή μας στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για να έχουμε κατακτήσεις. Τώρα είναι η ώρα χωρίς καμία αναμονή να αντεπιτεθούμε και να διεκδικήσουμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας,  μείωση του εργάσιμου χρόνου, ωράρια και προγράμματα σταθερά και όχι όπως βολεύει την εργοδοσία, πληρωμή των υπερωριών μας, κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
Έλα σε επαφή με την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 6936116086 - 6948632036
 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments