....

ΈΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΠΣΕΑ 8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

Θα αφορά σίγουρα παραγωγούς σιτηρών και αμυγδάλου που επλήγησαν το 2017 και έκαναν τις σχετικές δηλώσεις το 2018.

Συνολικά, όπως γνωστοποίησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή το μεσημέρι της Πέμπτης μιλώντας στο Δίκτυο TV, θα δοθούν την Παρασκευή 10 Ιουλίου 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 εκατ. ευρώ σε Σερραίους παραγωγούς, που είχαν υποστει μεγάλες ζημιές, τότε.

Πώς και πώς περιμένουν τα χρήματα αυτά οι αγρότες

Θυμίζουμε ότι η τελευταία χρονικά καταβολή ΠΣΕΑ είχε γίνει την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020. Αφορούσε δε, ενισχύσεις ύψους 3.107.929,05 ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε 2.777 δικαιούχους παραγωγούς των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2016», «Πυρκαγιές 2016», «Ετήσιο 2017» και «Πυρκαγιές 2017», που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ή είναι δικαιούχοι ενίσχυσης για απώλεια παραγωγής.

 

Όπως έγραψε την Πέμπτη σχετικά ο ΑγροΤύπος, πιστώνονται την Παρασκευή παλιά ΠΣΕΑ σε 7.000 σχεδόν δικαιούχους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΑ, την Παρασκευή, 10 Ιουλίου, καταβάλλονται Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 8.000.995 ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε 6.987 δικαιούχους παραγωγούς των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2016», «Πυρκαγιές 2016», «Ετήσιο 2017» και «Πυρκαγιές 2017» που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ή είναι δικαιούχοι ενίσχυσης για απώλεια παραγωγής.

Τις πληρωμές προανήγγειλε η Φωτεινή Αραμπατζή από την Πέμπτη

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε απόφαση που αναρτήθηκε στην διαύγεια εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης ύψους 33.540.000,00 € για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ειδικός φορέας 1029 - 501. - 0000000 , Λογαριασμός 2310802897- οικ. έτους 2020 για την κάλυψη δαπάνης επιχορήγησης στον ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές έτους 2019 στο πλαίσιο των λειτουργικών δαπανών του οργανισμού. Πρόκειται για το ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία του ΕΛΓΑ από το κράτος έπειτα από απόφαση Μητσοτάκη, μια απόφαση που φέρνει αποπληρωμές αποζημιώσεων για το 2019 αλλά και το 2020 πολύ νωρίτερα, ίσως στα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου.

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών με τα ΠΣΕΑ ανά νομό που καταβάλλονται την Παρασκευή πατήστε εδώ.

 

Η κρατική χρηματοδότηση των 35 εκατ. ευρώ, πρώτη μετά από 11 χρόνια, δίνει τη δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να προχωρήσει τις αποπληρωμές για το 2019, σχετικά άμεσα.

Έτσι, στόχος, όπως αναφέρουν από τον Οργανισμό στον ΑγροΤύπο, είναι η αποπληρωμή του 35% για περσινές ζημιές να τρέξει εντός του επόμενου διαστήματος και πιθανότατα εντός του Αυγούστου ή ακόμα και νωρίτερα.

Συνολικά θα δοθούν 63,5 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως να συμπεριληφθούν σε αυτή την πληρωμή και ορισμένες ζημιές που έγιναν το 2020, δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ, ήδη ξεκίνησε να πληρώνει για το 2020.

Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, δεδομένης και της παράτασης που έχει χορηγήσει ο Οργανισμός έως τα τέλη Σεπτεμβρίου (η απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις αρχές Ιουλίου), μια παράταση που πάει πίσω το βαθμό ρευσότητας του Οργανισμού.

Η παράταση των εισφορών έχει αφαιρέσει ρευστότητα από τον ΕΛΓΑ αλλά και οι αγρότες περιμένουν μήνες για το 35%

Σε σχέση τώρα με όσους πληρώθηκαν για ζημιές του 2020, η εξόφληση πάει σίγουρα για κάποια στιγμή μετά τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ για την χρηματοδότηση

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με 35 εκατομμύρια ευρώ, αποδεχόμενος τις εισηγήσεις του υπουργού ΥΠΑΑΤ κ.Μάκη Βορίδη και του Προέδου του Οργανισμού κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου.

Απόφαση η οποία θα επιτρέψει, την άμεσο αποπληρωμή των οφειλών προς τους δικαιούχους αγρότες, για τις ζημιές των καλλιεργειών του έτους 2019 και εν μέρει του 2020.

Εντός των ημερών καταβάλλονται απο τον ΕΛΓΑ 63,5 εκατομμύρια ευρώ ως αποπληρωμή του οφειλόμενου 35% ως υπολοίπου των αποζημιώσεων.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρηματοδοτεί τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή του νόμου 3877/2010 -ενώ ουδέποτε αυτό συνέβη στο παρελθόν- και ο ΕΛΓΑ εξοφλεί τις υποχρεώσεις του οργανισμού εγκαίρως και πλήρως.

Στεκόμαστε με ευαισθησία και υπευθυνότητα κοντά στην Ελληνική αγροτική κοινωνία, μακριά από λαϊκισμούς και υποσχέσεις.

 

Μεγάλες ζημιές έπαθαν από την πρόσφατη χαλαζόπτωση οι παραγωγοί έλατου στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής. Όμως ο ΕΛΓΑ δεν θεωρεί ότι είναι καλλιέργεια και δεν δέχεται να τους αποζημιώσει.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιάρχη, «στην περιοχή καλλιεργούνται έλατα σε περίπου 15.000 στρέμματα (σύμφωνα με τα στοιχεία της δασικής υπηρεσίας). Παράγονται περίπου 19.000-20.000 δέντρα ετησίως. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αρχίσει να επανακάμπτει η καλλιέργεια ελάτων.

Το χωριό Ταξιάρχες βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Χολομώντα, σε υψόμετρο 800 μέτρων, αριθμεί σήμερα περίπου 1.200 κατοίκους, από τους οποίους ποσοστό της τάξης του 90% - 95% ασχολείται συστηματικά με την καλλιέργεια του έλατου. Το 65% των χριστουγεννιάτικων δένδρων στην Ελλάδα προέρχεται από τις καλλιέργειες των κατοίκων του Ταξιάρχη Χαλκιδικής.

Αν και οι ελατοπαραγωγοί μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και θεωρούνται αγρότες ο ΕΛΓΑ δεν δέχεται να τους ασφαλίσει, κάτι που είναι πολύ άδικο και θέλουμε να διορθωθεί».

Το θέμα πήγε και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, μετά από αυτοψία που διενήργησε στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.

Με την Ερώτηση ο βουλευτής επισημαίνει την κατάταξη του ελάτου από τον ΕΛΓΑ στα δασικά δένδρα, τα οποία πλην ειδικών κατηγοριών δεν αποζημιώνονται σε περίπτωση καταστροφής από φυσικά φαινόμενα. 

Μετά την σφοδρή χαλαζόπτωση στη Χαλκιδική, ο βουλευτής επισκέφθηκε τον Ταξιάρχη, όπου οι ντόπιοι παραγωγοί βιοπορίζονται από την ενασχόλησή τους με την καλλιέργεια ελάτου. Ανάμεσά τους και νέοι οι οποίοι έχουν λάβει επιδοτήσεις για την καλλιέργεια του εν λόγω δέντρου. Είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικό για την κατηγορία αυτή των παραγωγών να επανεξεταστεί το πλαίσιο των δικαιούμενων αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ καλλιεργειών. 

«Με τις καταστροφές καλλιεργειών όλων των κατηγοριών από το πρόσφατο χαλάζι στη Χαλκιδική, επανέρχεται το κρίσιμο θέμα της αναδιάρθρωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, για την οποία έχει δεσμευτεί ο αρμόδιος Υπουργός από την αρχή της θητείας του, προκειμένου να γίνει η αναγκαία προσαρμογή στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Δεν είναι δυνατόν σε τέτοιου μεγέθους καταστροφές, κάποιες καλλιέργειες που έχουν πληγεί δραματικά να μη δικαιούνται αποζημίωσης. Πρέπει ιδίως να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι από καλλιέργειες που εξαιρούνται των όσων αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, βιοπορίζονται ολόκληρες περιοχές, όπως ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής από το έλατο», τονίζει. 

 

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Αν. Λυκουρέντζο κι έπειτα από συνεννόηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη αποφάσισαν την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με 35 εκ. ευρώ.

Η ενίσχυση αυτή αποτελεί μέρος της εξαγγελθείσας αναμόρφωσης για την εξυγίανση του οργανισμού η οποία ξεκίνησε με το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει τεθεί σε διαβούλευση και σύμφωνα με το οποίο εξορθολογίζεται η καταβολή αποζημιώσεων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ.

Οι παρεμβάσεις αυτές εξυγιαίνουν τα οικονομικά του ΕΛΓΑ και του δίνουν τη δυνατότητα να επισπεύσει την καταβολή του 35% των οφειλομένων αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.

Πρώτη φορά από το 2011 η πολιτεία ενισχύει τον ΕΛΓΑ

Με τη συγκεκριμένη απόφαση οι προγραμματισμένες για το τέλος του έτους πληρωμές εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού θα καταβληθούν εντός 30 ημερών.

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Βορίδης αναφέρει τα εξής: «Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί μας για πρώτη φορά μετά από χρόνια λαμβάνουν τόσο γρήγορα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις. Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του ΕΛΓΑ φανερώνει τα θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς, ενώ η δεύτερη φάση προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών προσδιορισμού της ζημίας και έχει ως στόχο να επιτραπεί η εγκαιρότερη καταβολή των αποζημιώσεων καθώς και να προχωρήσουμε σε ένα πιο αντικειμενικό, ορθολογικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα εκτίμησης των ζημιών».

Υπογραμμίζεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά, από την ψήφιση του σχετικού νόμου το 2011, που το ελληνικό δημόσιο καταβάλλει οποιοδήποτε ποσό για την ενίσχυση του συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων, γεγονός που φανερώνει την πολιτική προτεραιότητα που δίνει η παρούσα Κυβέρνηση στη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών.

 

Ισχυροί άνεμοι, σφοδρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις έφεραν νέα πλήγματα για τον αγροτικό κόσμο.

Πιο σοβαρές εκτιμώνται οι ζημιές σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όμως και νοτιότερα, χαλάζι, ισχυροί άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις, δεν άφησαν ανέγγιχτες τις καλλιέργειες.

Σύμφωνα με αγρότες που επικοινώνησαν με τον ΑγροΤύπο, ανυπολόγιστες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία το Σάββατο το βράδυ στο Δροσερό Εορδαίας, όπου επλήγησαν καλαμπόκια, τριφύλλια, σιτηρά, κηπευτικά από το χαλάζι.

Βαμβάκια, βιομηχανική ντομάτα και δενδροκαλλιέργειες έπληξε η κακοκαιρία στο δήμο Κιλελέρ, με τους αγρότες να παραμένουν σε απόγνωση. Σύμφωνα με αγρότες από την Θεσσαλία, με τους οποίους μίλησε ο ΑγροΤύπος, μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν στα χωριά Κραννώνας, Κάμπος, Μαυροβούνι, Βούναινα, Άγιος Γεώργιος και Άγιοι Ανάργυροι.

Ο ΕΛΓΑ έχει ήδη κινητοποιηθεί για τις πρώτες καταγραφές

Για μία ακόμα φορά χαλαζόπτωση καταγράφηκε σε περιοχές του νομού Καρδίτσας. Ζημιές εντοπίζονται στην ΔΕ Φύλλου, όπου καλλιεργούνται κηπευτικά και βαμβάκια, τα οποία έχουν χτυπηθεί τρεις ή τέσσερις φορές φέτος από τη μανία του καιρού, αλλά και στον Παλαμά.

Ζημιές καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, πέριξ του Αγρινίου, αλλά και στην Αμφιλοχία, όπου έκανε ένα σύντομα πέρασμα η κακοκαιρία την Κυριακή. Στο Αγρίνιο οι περισσότερες ζημιές αφορούν σε κομμένα τριφύλλια που βράχηκαν, καλαμπόκια που έπεσαν στο έδαφος λόγω των ανέμων και σε κηπευτικά, ενώ ζημιές καταγράφηκαν και στην περιοχή Πεντάκορφο Αιτωλοακαρνανίας.

Από τη μανία των καιρικών φαινομένων και ιδίως του αέρα, δεν γλίτωσαν σε ορισμένες περιπτώσεις και κτηνοτρόφοι, που είδαν τις υποδομές τους (κυρίως πρόχειρα καταλύματα), να διαλύονται από τις ριπές του ανέμου, ενώ στην Πελοπόννησο, αναφορές υπάρχουν για ζημιές σε κηπευτικά στο νομό Αρκαδίας.

Ζημιές υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας και ο ΑγροΤύπος συνεχίζει να τις καταγράφει ανάλογα και με τις αναφορές των παραγωγών.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις προγνώσεις, για την Δευτέρα, μετά το μεσημέρι και προς το απόγευμα, προβλέπονται βροχές και καταιγίδες στην ηπειρωτική (ιδίως στα κεντρικά και βόρεια), που μπορεί πάλι να συνοδεύονται από χαλάζι.

 

Πλήρης επιβεβαίωση για το σχετικό δημοσίευμα του ΑγροΤύπου.

Τα χρήματα που άρχισαν στις 12 το μεσημέρι να πιστώνονται στους λογαριασμούς των παραγωγών είναι συνολικά 7 εκατ. ευρώ και αφορούν σε ζημιές που έγιναν το 2019 αλλά και το 2020, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Τα χρήματα για ζημιές του 2020 αφορούν προκαταβολές 65%

Από τον ΕΛΓΑ θα ακολουθήσει και επίσημη ανακοίνωση ακολούθως σχετικά με την πληρωμή.

Η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ έχει ως εξής:

Θέμα: Αποζημιώσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος με αφορμή την καταβολή των αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, Παρασκευή, καταβάλλονται αποζημιώσεις ύψους 7.039.812 ευρώ στους αγρότες που αφορούν καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για τα έτη 2019 και 2020. 

Ο ΕΛΓΑ συνεχίζει με αξιοπιστία και συνέπεια να στηρίζει τον ασφαλιζόμενο αγρότη, και ολοκληρώνει με αυτή την πληρωμή την πρώτη φάση της καταβολής των αποζημιώσεων για το 2019».

Δείτε τα ποσά ανά περιοχή πατώντας εδώ

 

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση Χαρακόπουλου με θέμα: «Περίεργη χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ από τον ΕΛΓΑ με 1,8 εκ. ευρώ», ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι θα εκκινήσει διαδικασία ανάκτησης για τα χρήματα που δόθηκαν στην τότε ΠΑΣΕΓΕΣ το 2017 για λόγους... τάξης.

Ωστόσο, εξήγησε πως δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ως προς το τελικό, πραγματικό αποτέλεσμα.

«Θεωρώ ότι παρότι θα γίνει αυτή η διαδικασία και θα διεκδικηθούν αυτά τα ποσά από τον ΕΛΓΑ, θα οδηγηθεί αυτό τελικώς σε δικαίωση δικαστική του ΕΛΓΑ, θα υπάρξει μια δικαστική απόφαση που θα λέει ότι θα υποχρεώνει κάποιους να επιστρέψουν τα ποσά, αλλά θα είναι άκαρπη στο στάδιο της εκτέλεσης», τόνισε ο υπουργός.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα Πρακτικά της Βουλής:

Προχωρούμε τώρα στην πρώτη με αριθμό 876/29-6-2020 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Περίεργη χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ από τον ΕΛΓΑ με 1,8 εκατομμύρια ευρώ».

Κύριε Βουλευτή, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά. 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, στέκομαι απέναντί σας γιατί πριν εφτά χρόνια, μια ωραία πρωία, ένας εξαίρετος δημόσιος λειτουργός, ένας ακέραιος, ευσυνείδητος δημόσιος υπάλληλος, από την εκλογική σας περιφέρεια, ο Αντώνης Φρονάς -καλή του ώρα όπου κι αν βρίσκεται- όταν τον ρώτησα τι πρέπει να κάνω γιατί δεχόμουν οχλήσεις να σπεύσω να υπογράψω την υπουργική απόφαση για τη χρηματοδότηση των αγροσυνεταιριστικών και αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων -ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ- με προέτρεψε όχι μόνο να μην σπεύσω να την υπογράψω πρόωρα, αλλά να μην την υπογράψω καθόλου. Και αυτή ήταν η εισήγησή του και στους προκατόχους μου, διότι οι οργανώσεις αυτές στα είκοσι χρόνια που χρηματοδοτήθηκαν με σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ, μέσω του ΕΛΓΑ, κρατική επιχορήγηση, δεν έδωσαν ποτέ λογαριασμό τι έκαναν αυτά τα χρήματα.

Δεν υπέγραψα λοιπόν την απόφαση. Ενημέρωσα τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι θα στείλω την υπόθεση στον Οικονομικό Εισαγγελέα και ότι θα ζητήσω διοικητικό και οικονομικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου, αλλά και από τους ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών.

Η απόφασή μου εκείνη μάλλον αιφνιδίασε τους τότε κυβερνητικούς μας εταίρους, αλλά ήταν ήδη ένα τετελεσμένο γεγονός. Μετά από συνάντηση με τον τότε Πρωθυπουργό, εξερχόμενος του Μαξίμου σε συνεννόηση μαζί του, ανακοίνωσα ότι τα χρήματα αυτά θα δίδονται ως ενίσχυση σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων.

Επτά χρόνια μετά, βρισκόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι. Και δεν τιμά ένα κράτος δικαίου, μια ευνομούμενη συντεταγμένη πολιτεία το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Αυτή η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει, έχει οδηγηθεί στο αρχείο, έχουν ασκηθεί διώξεις. Μακάρι να ακούσουμε κάτι πιο συγκεκριμένο σήμερα από εσάς.
Επτά χρόνια μετά, κύριε Υπουργέ, κανείς από όσους με διαδέχθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπέγραψε απόφαση χρηματοδότησης απόδοσης κρατικής επιχορήγησης στις αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Και πληροφορούμαστε, το 2017, εν μέσω της προηγούμενης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πραγματοποιήθηκε μια εκταμίευση ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΛΓΑ για την επιχορήγηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Και τούτο συνέβη με βάση μια περίεργη γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζονταν Υπουργική απόφαση όπως παγίως είκοσι χρόνια συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα.
Και όλα αυτά συμβαίνουν, κυρία Πρόεδρε, τη στιγμή που ο ΕΛΓΑ, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που είχε, αναγκάστηκε για πρώτη φορά να μην δίδει εφάπαξ τις αποζημιώσεις στους αγρότες, αλλά να καθιερώσει την προκαταβολή του 70%.

Ανακύπτουν λοιπόν εύλογα ερωτηματικά, κύριε Υπουργέ. Φαντάζομαι ότι και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αναμένουν με ενδιαφέρον τις απαντήσεις σας.
Ήταν σύννομη αυτή η γνωμάτευση; Πότε και από ποιους έγινε; Υπάρχει ζήτημα απιστίας; Διότι οι δημόσιοι λειτουργοί είναι ταγμένοι να υπερασπίζονται, να προστατεύουν το δημόσιο χρήμα, το δημόσιο συμφέρον.

Υπήρξε λοιπόν γνωμοδότηση για την εκταμίευση επιχορήγησης 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΛΓΑ στην ΠΑΣΕΓΕΣ; Ποιοι είναι οι υπογράφοντες; Υπήρξε ζημία για το Δημόσιο; Ήταν σύννομη η γνωμάτευση; Αν όχι, σε ποιες ενέργειες πειθαρχικές, διοικητικές ή άλλες προχώρησε η προϊστάμενη αρχή, η Διοίκηση του ΕΛΓΑ και ο αρμόδιος Υπουργός; Προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση; Αν ναι, έχουν ασκηθεί;

Η συζήτηση πήγε και στις αποζημιώσεις

Θα παρακαλούσαμε να καταθέσετε, κύριε Υπουργέ, τα σχετικά έγγραφα, γιατί ήδη από τις 12 Μαρτίου είχα καταθέσει ερώτηση με αίτηση κατάθεσης εγγράφων.

Τέλος και το βασικότερο: Υπάρχει δυνατότητα να ανακτηθούν τα χρήματα αυτά από την ΠΑΣΕΓΕΣ; Αν ναι, πώς;

Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε και για την ανοχή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε. Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, τα γεγονότα ως προς την συγκεκριμένη εκταμίευση έχουν ως εξής: Η εκταμίευση αυτή έγινε δυνάμει διαταγής πληρωμής και συγκεκριμένα της 6079/2017 διαταγής πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η διαταγή πληρωμής αυτή εξεδόθη κατόπιν αιτήσεως της ΠΑΣΕΓΕΣ. Και εξεδόθη εις βάρος του ΕΛΓΑ. Επομένως, υποχρέωνε η συγκεκριμένη διαταγή πληρωμής τον ΕΛΓΑ να καταβάλει το ποσό το οποίο θα σας το αναφέρω σε λίγο. Το ποσό αυτό κατεβλήθη δυνάμει αυτής της διαταγής πληρωμής. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί εξεδόθη αυτή η διαταγή πληρωμής. 

Θα σας πω τα γεγονότα και μετά θα επανέλθω.

Κατά της διαταγής πληρωμής ασκήθηκε ανακοπή από τον ΕΛΓΑ. Εξεδόθη επί της ανακοπής η υπ' αριθμ. 110/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία δικαιώνει τον ΕΛΓΑ και ακυρώνει τη διαταγή πληρωμής. Εν τω μεταξύ όμως, η διαταγή πληρωμής αυτή είχε εκτελεστεί. Επομένως, είχαν καταβληθεί τα ποσά από τον ΕΛΓΑ στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Και βεβαίως, τίθεται ζήτημα τώρα επαναφοράς του ποσού αυτού στην πρότερα κατάσταση, άρα ανακτήσεως του ποσού αυτού από την ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία όμως ΠΑΣΕΓΕΣ έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αυτά είναι τα γεγονότα.
Τι υπάρχει από πλευράς ενεργειών; Διότι το κρίσιμο είναι, πώς είναι δυνατόν να εκδοθεί μία διαταγή πληρωμής εις βάρος του ΕΛΓΑ. Αυτό λοιπόν έχει και ένα νομικό ενδιαφέρον, αλλά και ένα διοικητικό ενδιαφέρον.

Για να εκδοθεί αυτή η διαταγή πληρωμής -να διευκρινίσω- δεν υπήρξε Υπουργική απόφαση. Είναι ξεκάθαρο αυτό.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωμάτευση υπήρξε;

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Δεν υπήρξε αυτό που λέτε, γνωμάτευση. Θα σας πω όμως τι υπήρξε. Μπαίνω στο τυπικό μέρος. Υπήρξε η εκτέλεση μιας διαταγής πληρωμής. Η διαταγή πληρωμής δεν είναι δικαστική απόφαση τυπικώς. Θεωρείται όμως εκτελεστός τίτλος. Επομένως, έχει τη δυνατότητα να εκτελεστεί υπέρ ου η διαταγή κατά του καθ’ ου που ήταν ο ΕΛΓΑ.

Πως εξεδόθη η διαταγή πληρωμής; Η διαταγή πληρωμής στηρίχθηκε σε ένα έγγραφο το οποίο εξεδόθη στις 11 Μαρτίου 2016 -είναι το 9368- από τον τότε Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ. Ζητούσε η ΠΑΣΕΓΕΣ να της πουν ποια είναι τα ποσά που οφείλει ο ΕΛΓΑ στην ΠΑΣΕΓΕΣ, τα οποία τα όφειλε δυνάμει, όπως ξέρετε, ενός του νόμου του 2011, ο όποιος όριζε ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί των εισφορών, επί των εσόδων του ΕΛΓΑ να αποδίδεται στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ζητούσε λοιπόν, η ΠΑΣΕΓΕΣ να μάθει το ποσό των εσόδων για να κάνει τον υπολογισμό του οφειλόμενου ποσού. Εξεδόθη λοιπόν ένα έγγραφο, το οποίο λέει το εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 3 του ν. 4015/2011, τα έσοδα του ΕΛΓΑ από την ειδική ασφαλιστική εισφορά για το έτος 2015 ανέρχονται σε 101.581.389 ευρώ». Από κάτω, στο υπηρεσιακό σημείωμα υπάρχει ακόμα σε αυτό το έγγραφο –γιατί το έχω δει- μια παράγραφος η οποία λέει: «Και κατ’ ελάχιστο οφειλόμενο ποσό προς την ΠΑΣΕΓΕΣ ανέρχεται στο ποσό «τάδε» δυνάμει του νόμου «δείνα»».

Πατώντας σε αυτήν τη δήλωση την τελευταία, θεώρησε ο δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου ότι αυτό αποτελεί έμμεση αναγνώριση οφειλής και εξέδωσε τη διαταγή πληρωμής. Ακυρώθηκε εν συνεχεία, όπως σας είπα, η διαταγή πληρωμής, αλλά είχε γίνει τότε η εκταμίευση.

Ποια ζητήματα κατά τη γνώμη μου ανακύπτουν; Το ένα ζήτημα είναι το έγγραφο αυτό. Το δεύτερο ζήτημα το οποίο ανακύπτει είναι το ποιες ήταν οι δικονομικές ενέργειες που έγιναν -θα πω στη δευτερολογία μου λίγα περισσότερα πράγματα για το ζήτημα αυτό- προκειμένου να μην πληρωθεί η συγκεκριμένη διαταγή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ καταρχήν για την απάντηση. Μας λέτε λοιπόν ότι ένα έγγραφο του Αντιπροέδρου του τότε ΕΛΓΑ στις 11 Ιουλίου 2016 ήταν η αφορμή για να υπάρχει αυτή η εκταμίευση.

Νομίζω ότι ο κ. Κουρεμπές, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και τότε έχων θέση ευθύνης την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στη συζήτηση που είχαμε σχετικά με το ζήτημα αυτό εδώ στη Βουλή για τον νόμο περί συνεταιρισμών εξέδωσε μια ανακοίνωση, η οποία έλεγε ότι υπήρξε γνωμάτευση και ότι η γνωμάτευση αυτή έγινε λίγες ημέρες πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, γνωμάτευση υπήρχε. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε. Καλό είναι να το δείτε, κύριε Υπουργέ, και να μας πείτε ποιος την έχει υπογράψει αυτήν τη γνωμάτευση επί της οποίας υπήρξε η δικαστική αυτή απόφαση της εκταμίευσης.

Εγώ ζητώ να κατατεθούν στα Πρακτικά ό,τι έγγραφα σχετιζόμενα με αυτή τη σκοτεινή, περίεργη απόφαση. Και κυρίως, ενδιαφέρον έχει να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης.

Όμως, επειδή, κυρία Πρόεδρε, σε λίγη ώρα γίνεται παράσταση διαμαρτυρίας αγροτών στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα και μεταξύ των ζητημάτων που τίθενται, κύριε Υπουργέ, είναι και η αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, οφείλω να πω δύο κουβέντες γι’ αυτό με την ανοχή του Προεδρείου και να ζητήσω και κάποιες απαντήσεις.

Ακούμε χρόνια τώρα και ιδιαίτερα στην περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης ότι επίκειται αναλογιστική μελέτη για την αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Ακούμε για αναλογιστική μελέτη και αναλογιστική μελέτη δεν βλέπουμε.

Κύριε Υπουργέ, βρήκατε στα συρτάρια σας αναλογιστική μελέτη που σας άφησε η προηγούμενη διακυβέρνηση και δεν την προχωράτε, δεν υλοποιείται την αναμόρφωση του κανονισμού; Πότε δόθηκε, σε ποιον έγινε διαγωνισμός για την ανάθεση αυτής της μελέτης, ποιος την έχει αναλάβει και αν υπάρχει, τέλος πάντων, ένας ορίζοντας υλοποίησής της ή πρόκειται για μελέτη φάντασμα;

Και, επίσης, επειδή το θέτουν οι παραγωγοί, εν όψει της αναμόρφωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, υπάρχει και ζήτημα αύξησης των ασφαλίστρων.

Ήδη πολλοί, όπως ξέρετε, αδυνατούν, κύριε Υπουργέ, να καταβάλλουν τα ασφάλιστρά τους και μένουν ανασφάλιστοι.

Δυστυχώς, με τον υφιστάμενο κανονισμό μια σειρά ζημιών, πραγματικών ζημιών, κυρία Πρόεδρε, δεν αποζημιώνονται. Έχουμε ζημιές στα κεράσια της Αγιάς, έχουμε ζημιές σε μπιζέλια στον Πλατύκαμπο, έχουμε ζημιές στα αμύγδαλα στα Τέμπη. Είναι υπαρκτές ζημιές, οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση και ο κανονισμός δεν τους αποζημιώνει.

Ιδιαίτερα για τα αμύγδαλα των Τεμπών, κύριε Υπουργέ, στα τέσσερα χρόνια μια χρονιά πήραν παραγωγή. Εκκρεμούν τα ΠΣΕΑ του 2017 με σχεδόν καθολική ζημιά που δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα. Το 2019, πέρυσι, όπως ξέρετε, υπήρχαν ζημιές.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Μια μικρή ανοχή, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριε συνάδελφε, θα μου επιτρέψετε να σας πω κάτι.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοκληρώνω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Έχετε κάνει συγκεκριμένη ερώτηση και αυτά που βάζετε είναι πολύ σοβαρά ερωτήματα, αλλά δεν έχουν καμμία σχέση με την ερώτηση που κάνετε σήμερα.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι, όμως, ότι αφορούν αυτούς που μας ακούν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Σαφώς. Να κάνετε μία δεύτερη ερώτηση και σε έναν άλλον χρόνο θα σας απαντήσει ο Υπουργός.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να δημιουργηθεί, κυρία Πρόεδρε, η εντύπωση ότι με λογοκρίνετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Είστε παλιός κοινοβουλευτικός και γνωρίζετε τη διαδικασία. Σας παρακαλώ.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοκληρώνω λέγοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί το 2017 είχαν ζημιές από τα ΠΣΕΑ και δεν έχουν αποζημιωθεί, το 2019 τους δώσαμε de minimιs 80 ευρώ που καλύπτει το ένα τρίτο της ζημιάς. Ήταν, πράγματι, ήσσονος σημασίας, μικρής αξίας οι αποζημιώσεις που τους δώσαμε. Και φέτος πάλι έχουν  ζημίες. Μόνο το 2018 είχαν παραγωγή. Και αναρωτιέμαι πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν.

Σήμερα υπάρχει και άρθρο στην τοπική μας εφημερίδα, την «Ελευθερία»,  από τον πρώην διοικητή του ΕΛΓΑ, τον κ. Έξαρχο, -που αν και προέρχεται από άλλο κόμμα, είχαμε καλή συνεργασία στην περίοδο της διακυβέρνησης- που ακριβώς επισημαίνει τα ζητήματα αυτά. 

Το ερώτημα, επίσης, είναι τι γίνεται με την προκαταβολή του 35% για τις περσινές ζημιές, πότε θα καταβληθεί και τι θα γίνει στην αναμόρφωση. Θα συνεχίσει να υπάρχει ζήτημα προκαταβολής;

Και κλείνω, κυρία Πρόεδρε, και ευχαριστώ πολύ για την ανοχή σας, λέγοντας ότι στον σημερινό Τύπο, στη σημερινή «Ελευθερία» της Λάρισας, κύριε Υπουργέ, με αφορμή την επίσκεψη του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ, του κ. Δούκα, στην εκλογική μου περιφέρεια υπάρχουν δηλώσεις και του προέδρου του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, του κ. Τσιρίγου, ο οποίος λέει πότε θα υλοποιηθεί η δέσμευση που του δώσατε σε συνάντηση που είχατε για τον συμψηφισμό εισφορών και αποζημιώσεων.

Αυτά λέγονται στον σημερινό Τύπο της Λάρισας. Θα είχε ενδιαφέρον η άποψή σας, γιατί νόμιζα ότι δεν είστε αυτής της προσέγγισης. Όμως,  επειδή το είδα γραμμένο και προφανώς παρουσιάζεται ως δέσμευσή σας, θα ήθελα να ακούσω κάτι πιο συγκεκριμένο.

Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε. Θα παρακαλούσα, όμως, να περιοριζόμαστε στις ερωτήσεις που έχουμε κάνει, ώστε να μπορεί ο κύριος Υπουργός να απαντήσει επ’ αυτών. Σας παρακαλώ γιατί καταλαβαίνετε ότι και ο χρόνος δεν είναι αρκετός, αλλά και είμαστε εκτός διαδικασίας. 

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εγώ, κυρία Πρόεδρε, θα ακολουθήσω την παραίνεσή σας και θα μείνω εντός της διαδικασίας και επί του θέματος μόνο με μία διευκρίνιση. Όλα τα υπόλοιπα, πράγματι, είναι σημαντικά ζητήματα. Δεν υπάρχει ο χρόνος να απαντήσουμε τώρα.

Μόνο μία διευκρίνιση θέλω να κάνω. Ουδέποτε έχω πει ότι αποδέχομαι να γίνει συμψηφισμός των εισφορών στον ΕΛΓΑ. Έχω πει κατ’ επανάληψιν το αντίθετο. Επομένως, δεν ξέρω ποιος κατάλαβε και τι κατάλαβε. Με όλο τον σεβασμό προς πάσα κατεύθυνση, παρά ταύτα δεν έχω πει ποτέ κάτι τέτοιο. Έχω κατ’ επανάληψη δημοσίως, τουλάχιστον δύο φορές σε αυτήν την Αίθουσα, πει το αντίθετο και έχω εξηγήσει και τους λόγους.
Θα συνεχίσω με το εξής. Όπως σας είπα, λοιπόν, εξεδόθη αυτή η διαταγή πληρωμής, έγινε κατάσχεση, εκτελέστηκε η διαταγή πληρωμής, έγινε ανακοπή και εξεδόθη απόφαση μεταγενεστέρως.

Το πρόβλημα που υπάρχει εδώ είναι ότι κατά των διαταγών πληρωμής –πάω λίγο στο δικονομικό μέρος- δικαιούται ο καθ’ ου να ασκήσει ανακοπή -αυτό είναι το ένδικο βοήθημα- και, ταυτόχρονα, να ασκήσει και αίτηση αναστολής. Τι είναι η αίτηση αναστολής; Η αίτηση αναστολής είναι ότι ενόσω δικάζεται η ανακοπή, γιατί πηγαίνει στην τακτική διαδικασία και παίρνει μεταγενέστερη, πιο μακρινή δικάσιμο, και ενόσω εκκρεμεί και η έκδοση αποφάσεως ακόμα και όταν έχει δικαστεί η αναπομπή, η διαταγή πληρωμής παραμένει εκτελεστικός τίτλος. Άρα, για να σταματήσει η εκτέλεση της διαταγής πληρωμής, πρέπει να γίνει ένα άλλο ένδικο βοήθημα, αυτό που σας είπα, μια αίτηση αναστολής, προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία.

Εξ όσων γνωρίζω, αίτηση αναστολής δεν έχει γίνει. Άρα, γίνεται μεν η ανακοπή, δικάζεται μεταγενεστέρως η ανακοπή, δικαιώνεται, πράγματι, ο ΕΛΓΑ, αλλά δεν έχει υπάρξει αίτηση αναστολής από ότι προκύπτει εδώ, η οποία να σταματά τη διαδικασία της εκτέλεσης και έτσι εκτελείται.

Άρα, ένα ζήτημα εδώ το οποίο ανακύπτει είναι γιατί δεν έχει γίνει η αίτηση αναστολής.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ηγεσία του ΕΛΓΑ.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Βεβαίως. Θα έπρεπε, λοιπόν, να έχει δοθεί κατευθείαν.
Υπάρχει μια εσωτερική απάντηση ότι υπήρχε μεταξύ των μερών μια διαπραγμάτευση και συζήτηση μετά την έκδοση της διαταγής πληρωμής προς διευθέτηση του ζητήματος.

Όσοι έχουν μια στοιχειώδη νομική εμπειρία ξέρουν ότι δεν επαφίενται, εκτός και αν υπάρχει ρητή δέσμευση, γραπτή, στις δηλώσεις που γίνονται μεταξύ των μερών για το θέμα της εκτέλεσης, διότι εν τέλει αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν σημασία νομική. Μπορεί να εκφράζουν καλή πρόθεση ή οτιδήποτε, αλλά νομική σημασία ως προς το πρακτέο δεν έχει σημασία.

Άρα, αν ο άλλος επισπεύσει και κάνει την εκτέλεση και δεσμεύσει τα ποσά μέσα σε λογαριασμούς, στην πραγματικότητα έχουν εκτελεστεί και μένουν οι δηλώσεις. Γι’ αυτό τι γίνεται; Πάντοτε γίνεται η διαδικασία της αναστολής.

Θεωρείται ένδειξη –ας το πω- καλής θελήσεως αυτός ο οποίος θέλει να διαπραγματευτεί, να συναινέσει στην αναστολή μέχρι να περαιωθούν οι συζητήσεις της διαπραγμάτευσης. Τέτοια, λοιπόν, ενέργεια δεν έχει γίνει και αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο οφείλει να ερευνηθεί περαιτέρω. 

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι αυτή η υπόθεση εκκρεμεί από πλευράς ποινικού ενδιαφέροντος στον οικονομικό εισαγγελέα. Για την ανωτέρω πληρωμή, λοιπόν, έχει επιληφθεί η Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και ως προς αυτό εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε, αυτό το οποίο πρέπει να κάνει ο ΕΛΓΑ, είναι να δει τον τύπο του αδικήματος, να δηλώσει την παράσταση πολιτικής αγωγής, προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της υποθέσεως νομίμως. Αλλιώς δεν έχει δικαίωμα να παρακολουθεί την εξέλιξη, παρότι τον ενδιαφέρει. Πρέπει, λοιπόν, να δηλωθεί παράσταση πολιτικής αγωγής σ’ αυτήν τη διαδικασία.

Όσον αφορά το τρίτο ζήτημα, το οποίο αφορά την ανάκτηση, θεωρώ ότι για να είμαστε ρεαλιστές είναι πιο δύσκολο, διότι ανεξαρτήτως των νομικών ενεργειών που πρέπει να γίνουν, δεν υπάρχει αυτόματη διαδικασία επιστροφής, διότι έχουν δοθεί τα λεφτά. Τα λεφτά εδόθησαν δυνάμει νομίμου τίτλου. Πράγματι, ο τίτλος ακυρώθηκε. Απαιτείται τώρα μια διαδικασία, μια άλλη διαδικασία, η οποία λέει επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση ή άλλως αγωγή αυτοτελής από την αρχή με την οποία αναζητούνται τα λεφτά από την ΠΑΣΕΓΕΣ, όπου, όμως, για να είμαστε ρεαλιστές, η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει τεθεί σε εκκαθάριση και δεν έχει περιουσιακά στοιχεία.

Επομένως, στην πραγματικότητα αυτό θα είναι μια άκαρπη διαδικασία. Θα την κάνουμε, γιατί οφείλουμε να την κάνουμε για λόγους τάξης. Όμως, δεν έχουμε αυταπάτες ως προς το τελικό πραγματικό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι παρότι θα γίνει αυτή η διαδικασία και θα διεκδικηθούν αυτά τα ποσά από τον ΕΛΓΑ, θα οδηγηθεί αυτό τελικώς σε δικαίωση δικαστική του ΕΛΓΑ, θα υπάρξει μια δικαστική απόφαση που θα λέει ότι θα υποχρεώνει κάποιους να επιστρέψουν τα ποσά, αλλά θα είναι άκαρπη στο στάδιο της εκτέλεσης.

 

Το όριο αυτό ίσχυε έως και τις 29 Ιουνίου 2016 αλλά έκτοτε αυξήθηκε στα 250.000 ευρώ για σύνολο ζημίας σε φυτική-ζωική παραγωγή ενός ασφαλισμένου.

Ειδικότερα, σε δημόσια διαβούλευση έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης την Τρίτη 1 Ιουλίου το σχέδιο νόμου με θέμα «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις.», το οποίο περιλαμβάνει διάφορες ρυθμίσεις, τις οποίες και είχε προαναγγείλει προκειμένου να μειωθούν τα κόστη του ΕΛΓΑ.

Μια από αυτές προβλέπει επαναφορά στα 70.000 ευρώ για το ανώτατο όριο αποζημιώσεων που μπορεί να λάβει ένας παραγωγός από τον ΕΛΓΑ, καθώς μέχρι τώρα το ποσό αυτό είναι στα 250.000 ευρώ.

Το όριο είναι στα 250.000 ευρώ σημερα μετά την αλλαγή του 2016

Η προτεινόμενη διάταξη

Μετά λοιπόν την παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 3877/2010 (Α΄ 160) και πριν την παρ. 6 του ιδίου άρθρου, προστίθεται παρ. 5 ως εξής: «5. Ως ανώτατο όριο αποζημίωσης το οποίο μπορεί να καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. στους δικαιούχους ορίζεται η μεγαλύτερη αποζημίωση που μπορεί να δοθεί με βάσει τους Κανονισμούς Ασφάλισης Φυτικού και Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛ.Γ.Α., οι οποίοι ισχύουν κάθε φορά, δεν μπορεί όμως να υπερβαίνει συνολικά ανά δικαιούχο και ανά έτος τις εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ. Ειδικά για καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε δύο (2) περιόδους εντός του ιδίου έτους (εαρινή και φθινοπωρινή), το ανώτατο όριο ανά δικαιούχο αποζημίωσης, προσδιορίζεται μέχρι το διπλάσιο του οριζομένου στο προηγούμενο εδάφιο ορίου των εβδομήντα χιλιάδων (70.000) ευρώ. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και ως προς τις Δηλώσεις Καλλιέργειας – Εκτροφής (Δ.Κ.Ε.) του έτους 2020».

Έρχεται νέος τρόπος εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ απευθείας στο χωράφι

Την Πέλλα επισκέφτηκε την Τετάρτη (24/6), ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, κατά την συνάντηση ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος του ανέφερε ότι «ο ΕΛΓΑ μελετά οι εκτιμήσεις των ζημιών να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο από τους γεωπόνους εκτιμητές του Οργανισμού στο χωράφι. Ο αγρότης θα υπογράφει εκείνη την στιγμή και θα καταχωρούνται οι σχετικές φωτογραφίες των ζημιών, οι οποίες στη συνέχεια θα στέλνονται με ηλεκτρονικό τρόπο στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Οργανισμού. Με αυτό τον τρόπο η όλη διαδικασία θα γίνεται πολύ πιο γρήγορα και θα είναι πιο αντικειμενική».

Ακόμη ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε κατά την συνάντηση ότι ζητά την καταβολή του 20% από το κράτος στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και ότι τα 50 εκατ. έχουν ήδη επιστρέψει στα ταμεία του ΕΛΓΑ.

Η σύσκεψη έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας,  με την συμμετοχή των Δημάρχων  Χρήστου Μπάτση, Γρηγόρη Στάμκου, Δημήτρη Γιάννου και Κατερίνας Ιγνατιάδου αλλά και των Προέδρων των Αγροτικών Συλλογών και του ΣΕΑΣ, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ και της ΠΕ Πέλλας. 

Κατά την εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγροτών και τις ζημιές που υπέστησαν και στην ανάγκη στήριξης των αγροτών,  αλλά και του Οργανισμού, υπερασπιζόμενος τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΛΓΑ και ζητώντας αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αναφερόμενος στα εξής:

Α) Στην έλλειψη προσωπικού του ΕΛΓΑ τονίζοντας τα προβλήματα που δημιούργησε η κινητικότητα στον φορέα, προβλήματα τα οποία καθυστέρησαν τις πληρωμές των αγροτών, ζητώντας από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να ενισχυθεί το υποκατάστημα Πέλλας-Ημαθίας με προσωπικό. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι θα ενισχυθεί το Υποκατάστημα ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνει έγκαιρα τις διαδικασίες.

Β) Στην ανάγκη άμεσης καταβολής του 35% που οφείλει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες. Ο κ. Λυκουρέντζος αναφερόμενος στις απαντήσεις του, τόνισε ότι θα πληρωθεί το 35%, δηλαδή το σύνολο της οφειλές μέχρι το τέλος του καλοκαιριού τον Αύγουστο.

Γ) Ιδιαίτερα στάθηκε στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, στην εξαίρεση προιμανθών ποικιλιών κερασιών και ροδάκινων, ιδιαίτερα συμπύρηνων , από τις αποζημίωσης του ΕΛΓΑ. Αναφέρθηκε στις ζημιές που προξένησαν οι χαμηλές θερμοκρασίες, από τις 16/3 έως τις 17/4, την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, σε ροδάκινα βερίκοκα δαμάσκηνα και κεράσια, καταθέτοντας για άλλη μια φορά στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ τις επιστολές του και ημερομηνίες και θερμοκρασίες από μετεωρολογικούς κλωβούς τόσο του κράτους, όσο και ιδιωτών γεωπόνων που αποδεικνύουν τον παγετό που έπληξε τα προϊόντα αυτά, ζητώντας να γίνουν δηλώσεις από τους αγρότες που επλήγησαν ώστε να αποκατασταθεί η αδικία αυτή. Ανέφερε μάλιστα και τις εξαιρέσεις που έγιναν όπως την περίπτωση του Άνω και Κάτω Γραμματικού που ενώ έγιναν μεγάλες ζημιές από τον παγετό, άλλες περιοχές εντάχτηκαν ενώ αυτές όχι.
Δ) Στις αλλαγές που επιβάλλετε να γίνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ποιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε: 
1) Στην ανάγκη συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών και των αποζημιώσεων 
2) Στην αλλαγή στην περίοδο πληρωμών. Αυτοί που πληρώνουν άμεσα, να αποζημιώνονται και γρήγορα   
3) Στην αποζημίωση των μελισσοκόμων για την απώλεια μελισσοσμηνών από το κρύο τον χειμώνα και την νοζεμίαση, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις ζημιάς πρέπει να γίνονται λόγω του χειμώνα , όταν ο μελισσοκόμος ανακαλύψει την ζημία και όχι όταν αυτή συμβεί διότι δεν μπορεί να γνωρίζει τον χρόνο της απώλειας  
4) Στην καταβολή του 20% που οφείλει βάσει νόμου, το κράτος, στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ  
5) Στα 50 εκατ. του ΕΛΓΑ που είναι στην τράπεζα της Ελλάδος.
Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι τα 50 εκατ. έχουν ήδη επιστρέψει στα ταμεία του ΕΛΓΑ.

Ε) Ακολούθως ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας αναφέρθηκε:
1) στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τους ορισμούς των οριοδεικτών και στην ανάγκη να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο, κάτι που συμφώνησε αμέσως ο κ. Λυκουρέντζος 
2) Στα προβλήματα με τις εκκρεμότητες χαμένων δηλώσεων αλλά και αδυναμίας κατάθεσης δήλωσης λόγω κορονοιού και ζήτησε από την παριστάμενη Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ κ. Μαρία Παππά να δώσει παράταση στην υποβολή δηλώσεων 5 εργάσιμες μέρες ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα.

ΣΤ) Ακόμη ο κ. Τζαμτζής αναφερόμενος στην αντιχαλαζική και αντιπαγετική προστασία, ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να εξετάσει την τοποθέτηση αντιχαλαζικών κανονιών στις οροσειρές Καιμάκτσαλαν και Τζένας ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα χαλαζοφόρα νέφη (πρόβλημα χαλαζόπτωσης σε Αρχάγγελο, Περίκλεια Νότια Λαγκαδιά), καθώς και την τοποθέτηση αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα παγετού. 
Ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι από τον Σεπτέμβριο ο  ΕΛΓΑ θα εξετάσει αυτές τις προτάσεις.

Ζ) Ο Αντιπεριφερειάρχης  τόνισε ακόμη στις τελευταίες ζημιές από το χαλάζι  στις περιοχές των Δήμων Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας, τις οποίες επισκέφτηκε και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος των ζημιών, ζητώντας από την κ. Παππά να προχωρήσουν άμεσα σε εκτιμήσεις των ζημιών.

500 ευρώ το στρέμμα ενίσχυση λόγω κορονοϊού ζητούν οι παραγωγοί σπαραγγιών

Δεν τους ικανοποιούν οι δηλώσεις Βορίδη, γιατί όπως λένε αν δοθούν μόνο 5 εκατ. ευρώ πανελλαδικά, οι αγρότες με σπαράγγια δεν θα πάρουν πάνω από 300 ευρώ το στρέμμα.

Την επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου φέρνει στη Βουλή με Αναφορά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου.

Όπως αναφέρει η βουλευτής, το μέγεθος της ζημιάς, σύμφωνα με υπολογισμούς, αγγίζει τα 500 ευρώ το στρέμμα, οπότε μικρότερα ποσά, δεν ικανοποιούν κανέναν παραγωγό.

Την έκτακτη ενίσχυση ζητούν οι παραγωγοί σπαραγγιού όλης της χώρας

Η επιστολή του Συλλόγου εστάλη στις 31 Μαΐου 2020 στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ενώ η Αναφορά της βουλευτού κατατέθηκε στην Βουλή, την Τετάρτη 24 Ιουνίου.

Δείτε πατώντας εδώ την Αναφορά και την επιστολή

Προ των πυλών νέο πακέτο αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ δουλεύουν με στόχο να πληρώσουν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδος.

Ωστόσο, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε σίγουρα η πληρωμή, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για την καθιερωμένη πληρωμή που γίνεται ανά μήνα

Το ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στα 10 εκατ. ευρώ και θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Οι αποζημιώσεις θα αφορούν ζημιές που συνέβησαν το 2019.

Τέλος Αυγούστου έρχεται η εξόφληση των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του 2019

Συνάντηση έγινε τη Δευτέρα (22/6) του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Αγροτικός σύλλογος Βέροιας, ο Πρόεδρος του ΠΕΚ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας.

Συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα του ΕΛΓΑ όπως η αποπληρωμή του 35% των αποζημιώσεων, η αλλαγή του κανονισμού και τα οικονομικά του οργανισμού. 

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, «η διαβεβαίωση του προέδρου ήταν ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πληρωθεί το υπόλοιπο 35% εξ ολοκλήρου. 

Επίσης τέθηκε το πάγιο αίτημα μας για συμμετοχή αγροτών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ. 

Ακόμη απαιτήσαμε από τον πρόεδρο να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες για την απόδοση από το δημόσιο στα ταμεία του ΕΛΓΑ του 20% του προϋπολογισμού που οφείλει στον Οργανισμό  από το 2011, ποσό που κοντεύει τα 300 εκατ. ευρώ».

«Όσον αφορά τις ζημιές του 2020 υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις, ειδικά στην περιοχή μας τώρα άρχισαν να προσλαμβάνονται εκτιμητές γεωπόνοι».

Στη συνέχεια ο κ. Αντωνιάδης αναφέρεται στις «πιέσεις» που δέχονται αυτή την εποχή πολλοί μεμονωμένοι παραγωγοί για να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, την ίδια στιγμή που στη λιανική τα προϊόντα κρατάνε σε υψηλά επίπεδα τις τιμές τους. «Είναι ανάγκη οι παραγωγοί να οργανωθούν για να καταφέρουν να πουλάνε σε καλές τιμές τα προϊόντα τους».    
 

Έρχεται νομοσχέδιο για περικοπές στα κόστη του ΕΛΓΑ, 120 εκατ. μοίρασε ήδη για ζημιές του 2019

Στις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα το δώσει σε διαβούλευση ο Μάκης Βορίδης.

Στοιχεία για τις αποζημιώσεις που έχει καταβάλλει ο ΕΛΓΑ σε παραγωγούς για ζημιές του 2019 έδωσε στη Βουλή την Τετάρτη 17 Ιουνίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα έχει καταβάλλει στους παραγωγούς της χώρας για της ζημιές του 2019 αποζημιώσεις ύψους 120.453.249 ευρώ, τόνισε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος αποκάλυψε απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, ότι έρχονται αλλαγές σε σχέση με το χρόνο και το ποσό αποπληρωμής των αποζημιώσεων, αλλά και περικοπές σε ανορθολογικά κόστη στον ΕΛΓΑ.

Σε δεύτερο... χρόνο θα γίνει προσπάθεια αύξησης του ποσού προκαταβολής της αποζημίωσης

«Εάν τώρα αναφέρεστε στον χρόνο καταβολής της αποζημιώσεως, στο περίφημο 65% ή 35% -γιατί κάπου το αναφέρετε και αυτό-, θα σας πω ότι αυτό πράγματι αποτελεί στόχο αλλαγής. Γίνεται μεν τώρα, αλλά η άποψή μου είναι ότι μόλις μπορέσουμε να εξορθολογίσουμε, να φτιάξουμε τα δημοσιονομικά του ΕΛΓΑ -και μια πρώτη δέσμη μέτρων για το ζήτημα αυτό θα έρθει στο επόμενο νομοσχέδιό μας, το οποίο θα έρθει για διαβούλευση τις επόμενες δέκα, δεκαπέντε μέρες- θα υπάρξουν ρυθμίσεις οι οποίες θα περιορίζουν διάφορα ανορθολογικά κόστη στον ΕΛΓΑ και θα βελτιώνουν την κατάστασή του. Και βελτιώνοντας την δημοσιονομική του κατάσταση, θα μπορέσει ταμειακά να εξυγιανθεί και επομένως να βελτιώσει και τον χρόνο αποπληρωμής και καταβολής των ζημιών. Αυτός, λοιπόν, είναι ο στόχος της μεταρρύθμισης που θα κάνουμε στον ΕΛΓΑ και θα τη δείτε στο επόμενο χρονικό διάστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ολόκληρη η συζήτηση από τα Πρακτικά της Βουλής έχει ως εξής:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η έντονη χαλαζόπτωση στα τέλη Μαΐου, συγκεκριμένα στις 26 Μαΐου στα χωριά Ζαγορά Πουρί, Μακρυράχη και Ανήλιο του Πηλίου, στο Νομό Μαγνησίας, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές σε δενδρώδεις καλλιέργειες μήλων και κερασιών. Αποτέλεσμα αυτής της χαλαζόπτωσης, πέρα από τη φυσική καταστροφή, είναι και η οικονομική καταστροφή εκατοντάδων μηλοπαραγωγών, αλλά και παραγωγών κερασιών.

Σημειωτέον ότι είναι η τρίτη χρονιά που πλήττεται η συγκεκριμένη περιοχή από χαλαζόπτωση, λόγω βεβαίως και της ανυπαρξίας μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης, δηλαδή μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας στην περιοχή. Και μία δεύτερη σημείωση είναι ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν για την προηγούμενη χρονιά ήταν ελάχιστες, ήταν ψίχουλα. Μάλιστα, για τις καταστροφές του 2019, ο ΕΛΓΑ οφείλει ακόμα το 35% της αποζημίωσης.

Στη βάση αυτής της εξέλιξης, ρωτάμε τον κύριο Υπουργό, κύριε Πρόεδρε, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για να γίνουν άμεσα, γρήγορα και δίκαια οι εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από την έντονη χαλαζόπτωση οι παραγωγοί της Ζαγοράς και των γύρω χωριών, να αποζημιωθούν φυσικά στο 100% της ζημιάς τους οι αγρότες, οι παραγωγοί των μήλων και των κερασιών.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση ή το Υπουργείο ούτως ώστε να εγκατασταθούν τα συστήματα αντιχαλαζικής προστασίας στις συγκεκριμένες περιοχές που, όπως είπα και προηγουμένως, σημειώνονται κάθε χρόνο έντονες χαλαζοπτώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τις καταστροφές.

Τρίτον, το γνωστό ζήτημα, το οποίο επαναφέρουμε με κάθε ερώτηση, είναι τι προτίθεται φυσικά να κάνει και η Κυβέρνηση και το Υπουργείο αντίστοιχα σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, αλλά αντίστοιχα και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο θέτετε, το οποίο αφορά την έντονη χαλαζόπτωση και βροχόπτωση που σημειώθηκε στις 26 Μαΐου του 2020 σε διάφορες καλλιέργειες, όπως τα περιγράψατε, έχουν γίνει οι απαραίτητες επισημάνσεις.

Έγιναν εικοσιτέσσερις αναγγελίες. Υποβάλλονται δηλώσεις εκ μέρους των παραγωγών. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πλέον των εννιακοσίων εξήντα δηλώσεων. Η καταληκτική ημερομηνία για τις δηλώσεις είναι 17/6/2020. Το έργο των εκτιμήσεων έχει ήδη ξεκινήσει πριν τη λήξη υποβολής των δηλώσεων. Αυτήν την περίοδο κλιμάκιο εκτιμητών του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας διενεργεί εξατομικευμένες εκτιμήσεις σε κερασιές και παράλληλα διενεργούνται εποπτικές επισημάνσεις στα μηλοειδή για το εύρος της ζημιάς.

Μετά τις καλλιεργητικές παρεμβάσεις των παραγωγών που αφορούν το αραίωμα του καρπού των μήλων και που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του τρέχοντος μηνός, ο ΕΛΓΑ θα προβεί σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό
του.

Επιπλέον, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας εκτιμήσεων, σύντομα πρόκειται το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, στη δικαιοδοσία του οποίου είναι και η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, να στελεχωθεί με δέκα επιπλέον εποχικούς γεωτεχνικούς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Θα υπάρξει και μια τροπολογία που θα φέρουμε προς έγκριση στη Βουλή προκειμένου να γίνουν αυτές οι προσλήψεις σε νομοσχέδιο που θα συζητηθεί, όχι όμως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πλην όμως πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία. Αυτά ως προς το συγκεκριμένο.

Σε σχέση τώρα με τις αποζημιώσεις στις οποίες αναφερθήκατε, θα σας δώσω ορισμένα στοιχεία που δεν αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα, αλλά έχει σημασία να ξέρουμε και ποια είναι τα ποσά τα οποία καταβάλλονται, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις.

Όσον αφορά τα αποκαλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια, δηλαδή χαλάζι, βροχοπτώσεις και ανεμοθύελλες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2019, κυρίως από τον Ιούνιο του 1919 έως τον Δεκέμβριο του 2019, σε διάφορες δενδρώδεις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, έγιναν εκατόν δεκατέσσερις αναγγελίες και υποβλήθηκαν χίλιες διακόσιες οκτώ δηλώσεις ζημιάς. Το έργο των εκτιμήσεων έχει ολοκληρωθεί και έχει ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ύψους 2.217.000 ευρώ στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Ο ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα έχει καταβάλει στους παραγωγούς της χώρας για της ζημιές του 2019 αποζημιώσεις ύψους 120.453.249 ευρώ. Επομένως όσον αφορά τα περαιτέρω ερωτήματα που μου θέτετε, νομίζω ότι θα επιφυλαχθώ να απαντήσω στη δευτερολογία μου. Όσον αφορά, δηλαδή, τα πιο δομικά και θεσμικά ζητήματα που αφορούν τον ΕΛΓΑ και δεν αφορούν ούτε συγκεκριμένη ζημιά ούτε την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, αλλά για το ζήτημα που θέτετε, δηλαδή της αποζημίωσης κατά 100% και της αντιχαλαζικής προστασίας, θα αναφερθώ στη δευτερολογία μου. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Λαμπρούλη, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής):

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, άκουσα με προσοχή αυτά που είπατε, αν και η σύντομη διάρκεια της συζήτησής μας -όχι μόνον της δικής μας εδώ, αλλά γενικά των επικαίρων ερωτήσεων- δεν δίνει τη δυνατότητα στους Βουλευτές να έχουν γρήγορη ενημέρωση για τα στοιχεία που δίνετε. Όμως, το ερώτημα παραμένει και νομίζω ότι το ξέρετε και σε ό,τι αφορά και τα στοιχεία που μπορείτε να πείτε.

Ισχύει ή δεν ισχύει ότι δεν αποζημιώθηκαν πλήρως για το 2019, έστω γι’ αυτά για τα οποία θα έπρεπε να αποζημιωθούν με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ; Και αναφέρομαι στους συγκεκριμένους παραγωγούς της περιοχής του Πηλίου, της Ζαγοράς και των γύρων χωριών. Υπολείπονται ή όχι κατά ένα ποσοστό 35%; Εμείς αναφέρουμε το 35%, γιατί αυτά τα στοιχεία μας έδωσαν. Μπορεί να είναι 30%, 20% ή 25%. Άρα, δεν έχουν πάρει την αποζημίωση που θα έπρεπε να τους χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για το 2019.
Ερχόμαστε τώρα σε αυτή τη νέα καταστροφή σε αυτήν την περίοδο που διανύουμε. Είπατε ότι οι έλεγχοι γίνονται, ότι θα ολοκληρωθούν και ότι το επόμενο διάστημα ο ΕΛΓΑ θα ενισχυθεί με προσωπικό. Είχαμε συζητήσει και στο τελευταίο νομοσχέδιο που φέρατε, ότι προφανώς δεν θα είναι μόνιμο προσωπικό, αλλά προσωπικό με συμβάσεις. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που προωθούνται κατά κόρον σε όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων και των υπηρεσιών όχι μόνο στον ΕΓΛΑ, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και σε όλο το κράτος αποτελεί ένα ζήτημα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΕΛΓΑ.

Το ζήτημα τώρα σε ό,τι αφορά τα μήλα που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στην περιοχή, τα γνωστά μήλα της Ζαγοράς, και σε συνδυασμό με την έγκαιρη -αυτό που βάζουμε και στην ερώτηση- και τάχιστη, αν θέλετε, διαδικασία εκτίμησης, έχει να κάνει με το ότι ακριβώς τη συγκεκριμένη περίοδο η παραγωγή των μήλων υπόκειται σε μια αραίωση, επιτρέψτε μου την έκφραση, έτσι ώστε να παραχθεί μια ποσότητα την οποία υπολογίζουν και οι αγρότες. Όμως, εάν δεν γίνει έγκαιρα αυτή η εκτίμηση και οι αγρότες μπουν στα δέντρα τους, κάνουν την αραίωση και επωμιστούν επιπλέον έξοδα μετά από αυτή την καταστροφή και ο ΕΓΛΑ έρθει μετά, δεν θα έχουν φυσικά κανένα όφελος παρά θα επιβαρυνθούν επιπλέον με τεράστια κόστη, γιατί οι αραιώσεις απαιτούν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Όπως αναφέρουμε και στην ερώτησή μας, τα ζητήματα των καιρικών φαινομένων και των καταστροφών που υπόκεινται οι αγροτικές καλλιέργειες δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες. Οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και το κόστος παραγωγής και την υψηλή φορολόγηση, τα υψηλά ασφάλιστρα του ΕΦΚΑ, τα χαράτσια και πάει λέγοντας. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι το μίγμα γίνεται εκρηκτικό σε ό,τι αφορά και το μέλλον τους, διότι δεν μιλάμε για μεγάλους καλλιεργητές, αλλά για έναν αρκετά σεβαστό αριθμό αγροτών παραγωγών οι οποίοι έχουν μικρούς κλήρους στα πλαίσια, βέβαια, του Συνεταιρισμού ZAGORIN.
Έτσι, λοιπόν, το ένα ζήτημα έχει να κάνει με την προοπτική και τα οικονομικά δεδομένα των αγροτών λόγω της καταστροφής, αλλά και με όλα τα άλλα. Ενδεχομένως, λοιπόν, να πρέπει το Υπουργείο, η Κυβέρνηση να δει το ενδεχόμενο κάποιας ενίσχυσης προς την κατεύθυνση βοήθειας των αγροτών σε μια σειρά υποχρεώσεών τους έναντι του δημοσίου, των τραπεζών, των δανείων και πάει λέγοντας.

Το δεύτερο θέμα, κύριε Υπουργέ, έχει να κάνει -και το θέτουμε και στην ερώτησή μας και είπατε ότι θα τοποθετηθείτε στη δευτερολογία σας- και με την αντιχαλαζική προστασία και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή του Πηλίου, αλλά και για τη Θεσσαλία γενικότερα. Όπως γνωρίζετε, όλη η Ελλάδα ταλανίζεται από τέτοιες καταστροφές, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη μέριμνα από το κράτος. Και φυσικά οι ευθύνες υπάρχουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις, όπως επίσης και στις περιφέρειες και τις τοπικές διοικήσεις που δεν παίρνουν μέτρα προς την κατεύθυνση της έγκαιρης πρόληψης, πρόβλεψης και αντιμετώπισης καταστροφών, όπως επίσης και των αντίστοιχων αντιπλημμυρικών έργων. Συγκεκριμένα, η περιοχή αυτή έχει ανάγκη λόγω και της ιδιομορφίας του εδάφους, Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Εισαγωγικά θα ήθελα να πω ότι η διαδικασία των επικαίρων ερωτήσεων είναι μία εξαιρετική διαδικασία, αρκεί να χρησιμοποιείται κατά τον τρόπο με τον οποίο προβλέπεται. Δεν είναι μία διαδικασία μεγάλης αναλύσεως ζητημάτων. Είναι μία διαδικασία ταχείας ενημέρωσης του Κοινοβουλίου και ανταλλαγής απόψεων, αλλά βραχυλογικά. Άρα, είναι μια επιλογή τώρα του Βουλευτή όσον αφορά το ποια θέματα θέλει να θέσει. Όσο πιο συγκεκριμένα είναι τα θέματα, τόσο σαφέστερες και γρήγορες θα είναι και οι απαντήσεις. Αν από ένα συγκεκριμένο θέμα θέλουμε, για παράδειγμα, να ανοίξουμε όλο το ζήτημα των διαρθρωτικών ζητημάτων που έχει η αγροτική ανάπτυξη, τότε προφανώς αυτή δεν είναι η κατάλληλη διαδικασία για να το κάνουμε.

Εγώ, λοιπόν, θα μείνω σε αυτά που έχετε ρωτήσει. Με ρωτάτε αν ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει το 100%. Δεν ξέρω σε τι ακριβώς αναφέρεστε, γιατί έχει δύο διαστάσεις το θέμα, αλλά θα απαντήσω και στις δύο.

Εάν μεν αναφέρεστε στο εάν ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αποζημιώνει το 100%, η απάντηση είναι όχι και ορθώς δεν το αποζημιώνει, γιατί είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει και μία διαδικασία, ένα κίνητρο ας το πω έτσι, προκειμένου ο παραγωγός να παίρνει τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες, ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής του καλύψεως, προκειμένου να απομειώνει τη ζημία. Άρα, λοιπόν, όσον αφορά όλα τα ασφαλιστικά συστήματα, δεν υπάρχει γεωργο-ασφαλιστικό σύστημα στον κόσμο το οποίο να παρέχει κάλυψη της ζημιάς 100% με αυτήν την έννοια. Επομένως ακόμα και σε μία μελλοντική αναθεώρηση του ΕΛΓΑ, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα αλλάξει, γιατί δεν πρέπει να αλλάξει. Άρα, λοιπόν, αυτή είναι η πρώτη απάντηση στην περίπτωση που αναφέρεστε σ’ αυτό.

Εάν τώρα αναφέρεστε στον χρόνο καταβολής της αποζημιώσεως, στο περίφημο 65% ή 35% -γιατί κάπου το αναφέρετε και αυτό-, θα σας πω ότι αυτό πράγματι αποτελεί στόχο αλλαγής. Γίνεται μεν τώρα, αλλά η άποψή μου είναι ότι μόλις μπορέσουμε να εξορθολογίσουμε, να φτιάξουμε τα δημοσιονομικά του ΕΛΓΑ -και μια πρώτη δέσμη μέτρων για το ζήτημα αυτό θα έρθει στο επόμενο νομοσχέδιό μας, το οποίο θα έρθει για διαβούλευση τις επόμενες δέκα, δεκαπέντε μέρες- θα υπάρξουν ρυθμίσεις οι οποίες θα περιορίζουν διάφορα ανορθολογικά κόστη στον ΕΛΓΑ και θα βελτιώνουν την κατάστασή του. Και βελτιώνοντας την δημοσιονομική του κατάσταση, θα μπορέσει ταμειακά να εξυγιανθεί και επομένως να βελτιώσει και τον χρόνο αποπληρωμής και καταβολής των ζημιών. Αυτός, λοιπόν, είναι ο στόχος της μεταρρύθμισης που θα κάνουμε στον ΕΛΓΑ και θα τη δείτε στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Τελειώνω με την αντιχαλαζική προστασία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σύμβαση και μία προκήρυξη η οποία έχει προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και η οποία μας δεσμεύει. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια ως προς αυτό. Όμως, θα πω το εξής και το οποίο να γίνει γνωστό και στους παραγωγούς. Υπάρχουν μέτρα ενεργητικής χαλαζοπροστασίας και υπάρχουν και υψηλές χρηματοδοτήσεις στην κατεύθυνση αυτή. Θα ήθελα να πω μόνο ένα πράγμα γι’ αυτό. Ως προς τα μέτρα αυτά, χρηματοδοτήθηκε η ενεργητική χαλαζοπροστασία με πολύ σημαντικά ποσά. Το σύνολο της προκήρυξης ήταν 12.500.000 ευρώ και έχει υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον για την ενεργητική αντιχαλαζική προστασία.

Εγώ θέλω να παρακινήσω τους παραγωγούς μας και δι’ ημών, αλλά και μέσω αυτής της συζήτησης, να προχωρήσουν στην αξιοποίηση αυτών των μέτρων και αυτών των επενδύσεων. Χρηματοδοτούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και, επομένως, είναι σημαντικό να γίνει αυτό.

Την αντιχαλαζική προστασία, δηλαδή αυτή τη δέσμη μέτρων την οποία κάνουμε, θα την εξετάσουμε συνολικά. Όμως, ξαναλέω ότι αυτή είναι μια προκήρυξη που είχε προετοιμαστεί. Τη βρήκαμε απλώς και την «τρέξαμε» και είχε αρκετά θέματα, αλλά, εν πάση περιπτώσει, ξεπεράστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τακτοποιήθηκε το ζήτημα αυτό με όποιον τρόπο τακτοποιήθηκε. Θεωρώ, όμως, ότι είναι πράγματι ένας τομέας τον οποίο πρέπει να ξαναδούμε και να εργαστούμε περισσότερο, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Όχι Βορίδη σε de minimis και συνδεδεμένη ελαιοπαραγωγών, τι είπε για τις νέες ζημιές

Στη Βουλή συζητήθηκε το πρόβλημα των πολύ μεγάλων ζημιών κατά την ανθοφορία και την καρποδεσία ελιάς από τον πρόσφατο καύσωνα.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα 15 Ιουνίου συζητήθηκε στην Βουλή η με αριθμό 789/5-6-2020 Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σταύρου Αραχωβίτη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αντιμετώπιση μειωμένης παραγωγής στην ελαιοκομία, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνα) στην ανθοφορία της ελιάς».

Ο υπουργός ανέφερε εν ολίγοις ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αναλυτική καταγραφή των ζημιών ανά νομό και να εκτιμηθεί σε ποιό στάδιο βρίσκονταν οι καλλιέργειες, τις ημέρες του καύσωνα, ώστε μετέπειτα να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα εργαλεία (ΕΛΓΑ και λοιπές εναλλακτικές) για αποζημιώσεις.

Σε σχέση μόνο για τις περσινές ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια μέσω σχετικού φακέλου που θα υποβληθεί στην ΕΕ να υπάρξει βοήθεια λόγω κλιματικής αλλαγής.

Για θέμα de minimis που του έθεσε ο πρώην υπουργός για περσινές χρονιές, ο κ. Βορίδης σημείωσε επί της ουσίας ότι χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα.

Μόνο από εθνικά κονδύλια θα μπορούσε να δοθούν χρήματα στους ελαιοπαραγωγούς βάσει της απάντησης Χόγκαν σε Αραχωβίτη

Παράλληλα, δήλωσε ανοιχτός σε διαβούλευση για αλλαγές στη θέσπιση των συνδεδεμένων ενισχύσεων (θυμίζουμε ότι ελαιόλαδο και ελιές είναι εκτός), αν και όπως φάνηκε από τα λεγόμενά του για να καθιερωθεί συνδεδεμένη στο ελαιόλαδο, πρέπει να κοπούν οι συνδεδεμένες από πολλά άλλα προϊόντα, μιας και το μπάτζετ είναι συγκεκριμένο.

Από τα λεγόμενα Βορίδη προκύπτει ότι οι ελαιοπαραγωγοί μάλλον δεν πρέπει να περιμένουν και πολλά πράγματα.

Σημειωτέον ότι ο Σταύρος Αραχωβίτης έθεσε και το ζήτημα των χαμηλών τιμών απορρόφησης σε ελαιόλαδο και ελιές, που σε συνδυασμό με τις ζημιές, έχουν δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα στον κλάδο, κάτι που φαίνεται ήδη στις τοπικές κοινωνίες των ελαιοπαραγωγικών ζωνών.

Αναλυτικά ο διάλογος των δυο αντρών από τα πρακτικά της Βουλής έχει ως εξής:

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.

Κύριε Υπουργέ, θα πληροφορηθήκατε εγκαίρως κι από τους συνεργάτες σας κι από τις υπηρεσίες ότι το τριήμερο μεταξύ 16, 17 και 18 Μαΐου είχαμε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για μήνα Μάιο, γεγονός που συνέπεσε με την κορύφωση της ανθοφορίας της ελιάς στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Είναι γνωστό ότι σε θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου έχουμε ζημιές στην καρπόδεση, στην γονιμότητα του άνθους που αντανακλάται στην καρπόδεση με διάφορους τρόπους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τη φετινή χρονιά συνέπεσε να έχουμε ταυτόχρονα τρία γεγονότα: να έχουμε και υψηλές θερμοκρασίες, ρεκόρ θερμοκρασιών, να έχουμε και μεγάλη διάρκεια σε ώρες, αλλά να έχουμε και επανάληψη του φαινομένου για τρεις συνεχόμενες μέρες. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν καταγεγραμμένα, από το 1860 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τον μήνα Μάιο δεκαοχτώ φορές όλες κι όλες θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς. Τα πρώτα εκατόν τριάντα χρόνια, δηλαδή από το 1860 μέχρι το 1990 σημειώθηκαν οκτώ φορές. Δέκα φορές σημειώθηκαν μόλις τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αυτό δείχνει, λοιπόν, ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ. Άρα βλέπουμε τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Επειδή όλο και πιο συχνά και όλο με μεγαλύτερη σφοδρότητα και ένταση παρατηρούμε φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, είχαμε ξεκινήσει έγκαιρα την αλλαγή του Κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, που ο βασικός του κορμός είναι ο ίδιος από το 1988. Ξεκίνησε η διαδικασία ανάθεσης της αναλογιστικής μελέτης. Αλλά γι’ αυτό θα τα πούμε αργότερα σε επόμενη επίκαιρη ερώτηση, γιατί για τον ΕΛΓΑ έχουμε να πούμε πολλά.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως επειδή απ’ ό,τι φαίνεται -όπως αναφέρουν και οι συνάδελφοι των υπηρεσιών και οι ιδιώτες αλλά και οι παραγωγοί- στην ελιά έχουμε τόσο μειωμένη καρπόδεση όσο έχουμε και καρπόπτωση καρπιδίου αλλά και μικροκαρπία, μικρό καρπίδιο, σχινοκαρπία δηλαδή, φαίνεται ότι θα υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής την επόμενη χρονιά.

Και το ερώτημα είναι, κύριε Υπουργέ, αν σκοπεύετε και με ποιον τρόπο να στηρίξετε την ελαιοκομία, επειδή ακριβώς το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε περίοδο που δεν καλύπτεται από τον ισχύοντα Κανονισμό, και αν σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα εργαλεία που προσφέρονται στην επιστολή του κ. Χόγκαν που έχετε στο γραφείο σας από τις 27 Ιουλίου του 2019 για τη στήριξη της ελαιοκομίας.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Αραχωβίτη.

Τον λόγο έχει για να απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης για τρία λεπτά.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, τα περιστατικά νομίζω εν πολλοίς είναι έτσι όπως τα εξιστορήσατε, πράγματι. Το πραγματικό μέρος, δηλαδή, της υποθέσεως αυτής είναι έτσι. Τι έχουμε κάνει τώρα εμείς; Να πάω σε αυτό και μετά να δούμε τη μεθοδολογία.

Κοιτάζουμε να κάνουμε μία αρκετά αναλυτική καταγραφή του τι έχει συμβεί ανά περιοχή και να μην πάμε σε μία γενίκευση. Δηλαδή, για να το πω αλλιώς, πηγαίνουμε τμήμα-τμήμα, καλλιέργεια-καλλιέργεια, χωριό-χωριό να δούμε τι ακριβώς έχει γίνει. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η επίπτωση δεν ήταν ομοιόμορφη παντού. Ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο είχε εξελιχθεί η καρποδεσία, η ανθοφορία, είχε διαφορετικές επιπτώσεις. Σε άλλες η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, σε άλλες υπάρχει μία μέτρια ζημιά, άλλες έχουν πολύ λιγότερη ζημιά. Άρα, λοιπόν, κάνουμε μία τέτοια καταγραφή, προκειμένου να δούμε τι είναι εκείνο που μπορεί να γίνει.

Δεύτερον. Σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν είναι πάλι ενιαία η εφαρμογή των απαραίτητων κριτηρίων, δηλαδή εξαρτάται από τη φάση που βρισκόταν η καρποδεσία για να πούμε εάν καλύπτεται ή δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ η ζημιά. Άρα, λοιπόν, γίνεται μία πιο αναλυτική, πιο στοχευμένη, πιο επιτόπια, ας το πω, προσέγγιση στο ζήτημα αυτό, γιατί αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό που θα καθορίσει και τα εργαλεία αποζημίωσης ή ενίσχυσης, αν τυχόν χρειαστούν.

Αυτή η δουλειά είναι σε εξέλιξη. Το παρακολουθούμε από κοντά. Το ξέρουν οι παραγωγοί. Είμαστε κοντά τους, μιλάμε. Θα προσδιορίσουμε το τι ακριβώς θα γίνει σε συνεννόηση και με τον ΕΛΓΑ εν συνεχεία.

Το βασικό μας εργαλείο εξακολουθεί να παραμένει και είναι ο ΕΛΓΑ, προκειμένου να καλύψει προφανώς τις αποζημιώσεις εκεί που αυτό καλύπτεται. Εκεί που δεν θα υπάρχει κάλυψη, γεννιέται ένα ζήτημα εναλλακτικών εργαλείων και ενναλακτικών στοχεύσεων, ενναλακτικών μηχανισμών για να ενισχύσουμε το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

Εγώ θα το αφήσω κατ’ αρχήν εδώ, μη αξιοποιώντας το επόμενο λεπτό, για να περάσω στη δευτερολογία μου ενδεχομένως με μία μεγαλύτερη άνεση, αν μου δώσετε, για να πάω στα εργαλεία, μόνο και μόνο για την ενότητα της απάντησης, για να μην τη διακόψω στη μέση εν συνεχεία, καθώς θα πάμε στις ενισχύσεις και στους μηχανισμούς ενισχύσεων και στην επιστολή Χόγκαν σε θέματα που έθεσε ο κύριος συνάδελφος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Θα σας δώσω την άνεση γιατί είναι ενδιαφέρον το θέμα.

Τον λόγο έχει για τρία λεπτά ο κ. Αραχωβίτης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το πρώτο που μας είπατε, ότι παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες, αυτό είναι γνωστό γιατί η αγωνία των ελαιοπαραγωγών είναι μεγάλη. Και δεν είναι μεγάλη μόνο γιατί αναμένεται μειωμένη ελαιοπαραγωγή, που αυτό είναι πασιφανές, αλλά γιατί και η τιμή του ελαιολάδου, αλλά και της βρώσιμης ελιάς ήδη την περίοδο που διανύουμε είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Δηλαδή το συνολικό εισόδημα έχει συμπιεστεί και ένα δεύτερο τελειωτικό χτύπημα από τον καύσωνα θα ήταν καταστροφικό για την ελαιοκαλλιέργεια, όπως καταλαβαίνετε.
Αυτήν την ώρα, λοιπόν, οι ελαιοκαλλιεργητές περιμένουν μία απάντηση, αν έχετε εικόνα του τι καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ και αν πρόκειται να αξιοποιήσετε τα ΠΣΕΑ, που όλοι γνωρίζουμε ότι τα ΠΣΕΑ έχουν περιορισμένες δυνατότητες.

Από εκεί και πέρα να δούμε και άλλα μέτρα τα οποία περιγράφονται στην επιστολή Χόγκαν. Χρειάζονται, όμως, χρηματοδότηση από άλλες πηγές και δεν είναι μόνο για τον καύσωνα, αλλά γενικότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας εφόσον υπάρχει βούληση. Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν; 
Θα περιμένουμε την απάντησή σας και θα τεθεί στην κρίση όχι μόνο τη δική μας, αλλά και των ελαιοκαλλιεργητών η δέσμευσή σας εδώ σήμερα. Γιατί εδώ δεν ρωτάμε για έναν λόγο προσωπικής, όπως καταλαβαίνετε, ικανοποίησης. Είναι οι παραγωγοί έξω, οι οποίοι πιέζουν και εμάς και εσάς γιατί τους πιέζει το πραγματικό εισόδημα. Μια χρονιά ακόμα, λοιπόν, με μειωμένο εισόδημα καταλαβαίνετε ότι έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή και στην οικονομία όμως.

Διότι να σας θυμίσω ότι από τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο άρχισαν να φαίνονται τα μηνύματα για μειωμένη τιμή, τόσο στο ελαιόλαδο, όσο και στη βρώσιμη ελιά. Στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές, η συνέπεια φάνηκε στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και στα εμπορικά καταστήματα, με κορύφωση τις ημέρες των εορτών, όπου χαρακτηριστικά έλεγαν οι καταστηματάρχες των ελαιοπαραγωγικών περιοχών ότι ήταν από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών. Αυτό είναι προφανές ότι σχετίζεται με την αγοραστική δύναμη.

Επίσης, τις τελευταίες μέρες, αυτό που λένε οι παραγωγοί είναι ότι η αγοραστική ζήτηση σταμάτησε ακριβώς λόγω του φόβου για το τι εισόδημα θα υπάρχει την επόμενη χρονιά. Όλα αυτά, λοιπόν, τα αναφέρω επειδή συνδέονται. Η ελαιοπαραγωγή έχει ανάγκη τη στήριξη. Περιμένουμε να ακούσουμε τις δεσμεύσεις σας. 
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε, κύριε Αραχωβίτη. 
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 

Ως προς τις δεσμεύσεις που περιμένει ο κ. Αραχωβίτης να ακούσει και εκφράζοντας και διερμηνεύοντας –δεν λέω εγώ όχι- την αγωνία, πράγματι, των ελαιοπαραγωγών, νομίζω ότι σας είπα το καλύτερο που μπορούσα να σας πω για σήμερα. Διότι όλο το υπόλοιπο είναι προφανώς συναρτώμενο από την εξέλιξη των πορισμάτων και της κατάστασης που βρίσκουμε στο πεδίο.

Επομένως, δεν μπορώ να σας απαντήσω κάτι περισσότερο αν δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διεργασία στο πεδίο. Θα ήταν ούτως ή άλλως από την πλευρά μου απολύτως ανεύθυνο και μη σοβαρό το να σας πω το οτιδήποτε συγκεκριμένο, δηλαδή στην «τάδε» περιοχή θα κάνουμε αυτό, στη «δείνα» περιοχή το άλλο, τη στιγμή που αυτό είναι μία διεργασία η οποία συνεχίζεται και εξελίσσεται.

Επειδή, όμως, ανοίξατε γενικότερα ζητήματα και επειδή προέρχεστε από ελαιοπαραγωγική περιοχή και έχετε χρηματίσει και Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εδώ ίσως θα αρκούσε να πει κανείς πώς αντιμετωπίσατε εσείς –για να με διδάξετε, δηλαδή, με αυτήν την έννοια και να παραδειγματιστώ από τη δράση σας- αντίστοιχα αιτήματα που είχατε το 2018 στην περιοχή σας και πώς ενισχύσατε τους ελαιοπαραγωγούς εκεί, πόσα τους δώσατε. Διότι αυτά είναι πεπραγμένα. Και επειδή η απάντηση είναι «μηδέν» -τους δώσατε «μηδέν»- εγώ σας έχω πει ότι δεν θα κάνω αυτό που κάνατε εσείς. Επομένως, θα προσπαθήσουμε, κατά το δυνατόν, να αντιμετωπίσουμε το θέμα και όλα τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται. 
Αναφερθήκατε σε κάτι ακόμα, το οποίο είπατε στον κ. Τσίπρα να το πει. Και έχουμε συζητήσει για αυτό. Είδα, όμως, ότι το είπε και ο κ. Σκουρλέτης. Το αναπαράγετε. Αναφέρομαι στην επιστολή Χόγκαν, κατόπιν της επιστολής που κάνατε για τα προβλήματα της ελαιοπαραγωγής.

Εγώ σας έχω πει –και το καταλαβαίνω- ότι δέκα μήνες μετά δεν έχει μεγάλο νόημα να κάνουμε μία αντιπαράθεση για το τι κάνατε εσείς και τι κάναμε εμείς, αρκεί να μην το θέτετε εσείς. Εγώ ποτέ δεν το θέτω από μόνος μου. Όσο δεν τα θέτετε τα ζητήματα αντιπαραθετικά, εγώ δεν έρχομαι ποτέ να σας πω: «Γιατί κάνατε αυτό; Γιατί κάνατε εκείνο; Γιατί κάνατε το άλλο;». Δεν το λέω.

Μου λέτε, όμως: «Μα, ξέρετε η επιστολή Χόγκαν κατόπιν ενεργειών μου προεκλήθη». Τώρα, μοιραία δεν το θέτετε εσείς; Εσείς το θέσατε. Δεν φταίω εγώ τώρα. Δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Εσείς με προκαλείτε σε αυτό.

Πάμε, τώρα, λοιπόν στην επιστολή Χόγκαν, η οποία είναι η δική σας απάντηση στο πρόβλημα της ελαιοπαραγωγής. Με δυο λόγια, έχει εμφανιστεί πρόβλημα ελαιοπαραγωγής επί των ημερών σας και απευθύνετε μία επιστολή με κάποια στοιχεία, σχετικά συνημμένα, προκειμένου να ζητήσετε την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα αυτό.

Πρώτον, φυσικά και δεν λάβατε καμία ενίσχυση. Θέσατε, δηλαδή, ένα κακό προηγούμενο εδώ.

Δεύτερο ζήτημα: Τι σας απαντάει; Του στέλνετε επιστολή και του λέτε: «Θα μας δώσετε βοήθεια για αυτό το οποίο έχουμε πάθει;». Και σας στέλνει επιστολή και σας απαντά: «Έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε εθνικά κονδύλια». Δηλαδή, τι έρχεται και σας λέει; «Να είστε καλά! Σας ευχαριστώ πολύ. Πηγαίνετε στον κρατικό προϋπολογισμό και αν έχετε λεφτά, πληρώστε». Αυτά λέει ο Χόγκαν. Εν συνεχεία, σας κάνει μία ενημέρωση. Η ενημέρωση που σας κάνει είναι ως προς τα εργαλεία τα οποία έχετε εσείς ως υπουργός στη διάθεσή σας.

Κύριε Αραχωβίτη, θέλω να ελπίζω ότι δεν την χρειαζόσασταν από τον Επίτροπο την ενημέρωση.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Θα σας πω γιατί…

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ότι ξέρατε τις νομικές δυνατότητες που έχετε, για να ενισχύσετε τον παραγωγό.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Αν επιτρέπετε ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Μην τον διακόπτετε, σας παρακαλώ. Δεν σας διέκοψε καθόλου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Θα μου δώσετε ένα λεπτό μετά;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Δεν θα σας δώσω κανένα λεπτό!

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Περιμένατε τον Επίτροπο να σας ενημερώσει για τα νομικά εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας; Εγώ δεν το περίμενα αυτό από τον Επίτροπο. Τα ξέρω τα νομικά εργαλεία που έχω στη διάθεσή μου για να κάνω ενίσχυση.

Όμως τώρα, για να ενημερωνόμαστε γενικώς, ποια είναι τα νομικά εργαλεία που σας επισημαίνει ο κύριος Επίτροπος ότι έχετε στη διάθεσή σας; Το de minimis. Το de minimis ξέρετε πόσα λεφτά είναι. Λέτε να καλύπτει το de minimis τις ανάγκες ενίσχυσης της ελαιοπαραγωγής; Όχι. Συμφωνούμε σε αυτό, γι’ αυτό δεν το χρησιμοποιήσατε ποτέ και λογικό είναι υπό αυτή την έννοια.

Λέει μετά: «Να χορηγηθεί βάσει των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων». Εκεί, λέει: «Μπορούμε να χωρίσουμε εγγυήσεις δανείων ή δανείων με ελάχιστο επιτόκιο και πρέπει να περιορίζονται στο ποσό…». Άρα δάνεια! Η πρότασή σας είναι να δώσουμε δάνειο στους ελαιοπαραγωγούς; Για να το καταλάβω.
Τρίτο εργαλείο το οποίο έχετε, το πλαίσιο προώθησης και τα απλά προγράμματα προώθησης. Αυτά όπως ξέρετε εκτελούνται και ούτως η άλλως υπάρχουν. Επομένως, δεν υπάρχει κάτι πρόσθετο επ’ αυτού.

Σας λέω, όμως, κάτι άλλο. Μπορείτε, λέει, να χορηγήσετε προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη. Τι λέτε για αυτό; Να το κάνουμε; Η προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη, όπως ξέρετε, κύριε Αραχωβίτη, έχει εξαντληθεί ως πλαφόν και έχει ένα όριο 10% των συνολικών άμεσων ενισχύσεων. Αυτό προσδιορίζει ένα συνολικό ποσό ενισχύσεων 182 εκατομμύριων ευρώ για το 2019. Αυτό είναι το σύνολο των ενισχύσεων.

Ποια προϊόντα ενισχύονται με αυτά τα 182 εκατομμύρια, με δική σας απόφαση; Το ρύζι, το σκληρό σιτάρι, το βόειο κρέας, η βιομηχανική τομάτα, τα πορτοκάλια, το ροδάκινο, οι σπόροι σποράς, τα σπαράγγια, η σηροτροφεία, τα ζαχαρότευτλα, το αιγοπρόβειο κρέας, οι καρποί με κέλυφος, η κορινθιακή σταφίδα, τα μήλα. Από τον τομέα της κτηνοτροφίας, ειδικά δικαιώματα για τα βοοειδή και ειδικά δικαιώματα για τα αιγοπρόβατα, τα όσπρια, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή. Αυτά βάλατε στην απόφασή σας για να είναι συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Θέλετε να βάλουμε την ελιά; Θέλετε να βάλουμε το λάδι να το ενισχύσουμε; Με ποιο ποσό; Θέλετε στο λάδι, που περίπου έχει τριακόσιες χιλιάδες τόνους, να βάλουμε 0,50 ευρώ ενίσχυση το κιλό, δηλαδή 150 εκατομμύρια ευρώ; Θέλετε να μου πείτε και ποιους θα κόψουμε από αυτούς για να δώσουμε τα 150 εκατομμύρια ευρώ στο λάδι;

Εγώ ακούω προτάσεις. Είμαι έτοιμος για διαβούλευση. Επειδή σας ακούω ότι αγωνιάτε για το ζήτημα της αιγοπροβατοτροφίας. Θέλετε να κόψουμε τα 35, 50 και 40 εκατομμύρια ευρώ της αιγοπροβατοτροφίας και να τα βάλουμε στο λάδι; Γιατί αυτό έτσι γίνεται. Δεν είναι από πάνω. Είναι μέσα στο ποσό αυτό.

Είπα τώρα την αιγοπροβατοτροφία γιατί έχει μεγάλη ενίσχυση, αλλιώς πρέπει να τους κόψουμε άλλους για να βγάλουμε τα 150 εκατομμύρια ευρώ από το λάδι. Αυτά σας είπε ο κ. Χόγκαν. Και το τελευταίο που σας είπε είναι προγράμματα για τη στήριξη του τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών. Αυτά είναι που έχει στη διάθεση του ο Υπουργός.

Η άλλη δυνατότητα η οποία υπάρχει είναι αυτή που προσπαθώ να ενεργοποιήσω στην περίπτωση της Κρήτης, όπως ξέρετε, και παραδίδεται ο φάκελος τώρα όπου ουσιαστικά επικαλείται την κλιματική αλλαγή, για να στηρίξουμε ένα αίτημα, προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και όχι από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Άρα, λοιπόν, με αυτά τα εργαλεία στο τραπέζι, στην πραγματικότητα σας απαντώ, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό που έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε την ελαιοπαραγωγή. Και είμαι βέβαιος και σας το λέω ότι θα υπάρξει ένα σημείο ισορροπίας, παρατηρώντας, όμως, κυρίως -ξαναλέω και γυρνώ στο αρχικό σημείο της τοποθέτησής μου- τις επιτόπιες συνθήκες που επικρατούν και το τι θα γίνει με τον ΕΛΓΑ και το πώς ακριβώς θα προσδιοριστούν οι ζημιές, με ποιον ακριβώς τρόπο, ώστε να καλυφθούν με τον σωστό, προβλεπόμενο, δίκαιο και ορθολογικό τρόπο και να καλυφθούν οι παραγωγοί μας.

ΕΛΓΑ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες συμβασιούχων γεωπόνων και κτηνιάτρων

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός.

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης των υποψηφίων συμβασιούχων του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων και του κλάδου ΠΕ Κτηνιάτρων προς ενημέρωση των υποψηφίων στην κεντρική ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ (πατήστε εδώ), οι οποίοι προσλαμβάνονται με το άρθρο 20  του νόμου 2190/94 και τις διαδικασίες κατεπείγοντος του ΑΣΕΠ.

Ο ΕΛΓΑ, τονίζεται στην ανακοίνωση, με απόλυτη διαφάνεια δημοσιοποιεί τους οριστικούς πίνακες προς δημόσιο έλεγχο, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και το ΑΣΕΠ προωθούν επειγόντως την έγκριση από τη Βουλή διάταξης με την οποία θα ανανεωθεί η ισχύς του πίνακος κατάταξης των ΠΕ Γεωπόνων και Κτηνιάτρων, ώστε να είναι δυνατή η πρόσληψή τους σύμφωνα με τις ανάγκες του ΕΛΓΑ.

Άμεσα τρέχουν οι διαδικασίες πρόσληψης

Με την ανάρτηση των πινάκων, ο Οργανισμός προχωράει άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού 50 συμβασιούχων του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων για τα Υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, εκ των οποίων οι 30 στο Υποκατάστημα Βέροιας οι 10 στο Υποκατάστημα Κοζάνης και οι 10 στο υποκατάστημα Λάρισας. 

Αντίστοιχα προχωρούν οι προσλήψεις 8 συμβασιούχων του κλάδου ΠΕ Κτηνιάτρων, εκ των οποίων οι 2 για το Υποκατάστημα Λάρισας, 1 για το Υποκατάστημα Τρίπολης, 1 για το Υποκατάστημα Καβάλας, 1 για το Υποκατάστημα Ιωαννίνων, 2 για το Υποκατάστημα Κοζάνης και 1 για το Υποκατάστημα Ηρακλείου. 

Οι προσλαμβανόμενοι θα απασχοληθούν έως 8 μήνες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του νόμου 2190/94, όπως ισχύει σήμερα, κατόπιν της υπ’ αρίθμου 51/287-5-2020 (ΑΔΑ 6ΘΟΔ46ΨΧΞ5-Β3Σ) εγκριτικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αλλαγών προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις των εκτεταμένων ζημιών που έχουν σημειωθεί λόγω παγετού σε καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων, πλημμυρών, καθώς επίσης και προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις των ζημιωθέντων ζώων λόγω σοβαρής απειλής της δημόσιας υγείας.

Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της εισφοράς των αγροτών στον ΕΛΓΑ

Λήγει πλέον στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών εξαιτίας και των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, υπέγραψε με τους Υφυπουργούς Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα απόφαση με την οποία παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ. 

Ανακοίνωση από το ΥπΑΑΤ

Με βάση την ΚΥΑ ο χρόνος της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2019 ο οποίος έληξε στις 31 Μαΐου 2020 παρατείνεται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι αγρότες Ζαγοράς στη συνάντηση με τον ΕΛΓΑ, από Οκτώβριο αποζημιώσεις του 2020

Επίσκεψη στη Ζαγορά πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νικόλαος Δούκας, συνοδευόμενος και από τη βουλευτή Μαγνησίας κ. Ζέττα Μακρή, την Τρίτη (9/6).
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Ζαγοράς και Πουρίου- Μακρυράχης, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και παραγωγοί της περιοχής.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μετά και τις πρόσφατες και έντονες χαλαζοπτώσεις που κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά τις καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ να εξεταστούν:

1. Η δυνατότητα συμψηφισμού των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ με τυχόν οφειλές των ασφαλίστρων των παραγωγών προς τον οργανισμών.

2. Η άμεση καταβολή του υπολοίπου του 35% της αποζημίωσης από τις ζημίες που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα του έτους 2019

3. Η προκαταβολή έως και 40% της αποζημίωσης για τις ζημίες που υπέστησαν από τη φετινή πρόσφατη χαλαζόπτωση στην περιοχή

4. Η απόδοση προσαυξημένων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, κατά 30%, όπως, άλλωστε, προβλέπει ο Κανονισμός του για τα βιολογικά, Π.Ο.Π. και ΠΓΕ προϊόντα, στους πληγέντες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση παραγωγούς.

5. Η θωράκιση της περιοχής με αποτελεσματικά αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε πως η δυνατότητα συμψηφισμού τυχόν οφειλών ασφαλίστρων με τις αποζημιώσεις που δίνει ο ΕΛΓΑ στους παραγωγούς δεν προβλέπεται προς το παρόν από τις καταστατικές αρχές του οργανισμού ενώ, ανέφερε χαρακτηριστικά, πως καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια η καταβολή του 35% της αποζημίωσης από τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή το 2019, να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Αυγούστου και η προκαταβολή για τις ζημιές που υπέστησαν φέτος οι παραγωγοί να έχει δοθεί μέσα στον Οκτώβριο του 2020.

Αναγνώρισε επίσης το αίτημα των παραγωγών να αποδοθούν προσαυξημένες κατά 30% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τα βιολογικά, Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα, υπογραμμίζοντας, πως το αίτημα θα εξεταστεί σοβαρά από την διοίκηση του Οργανισμού ενώ, σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως το χαλάζι, ανέφερε χαρακτηριστικά πως εξετάζεται ήδη από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, ένα σύνολο μεθόδων αντιχαλαζικής προστασίας που θα βασίζεται στις ιδιαίτερες, λόγω ανάγλυφου, ανάγκες της περιοχής.

Αντιδράσεις αγροτών
«Καμία απάντηση δεν πήραμε για τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε χθες τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου», τόνισαν μετά την συνάντηση τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς.

Συνεπώς τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για τον Αγροτικό Σύλλογο:

  • Πως γίνεται από τη φετινή χρονιά, να αυξάνονται τα ασφάλιστρα περίπου 10%, και ταυτόχρονα να μειώνεται η τιμή της αποζημίωσης στα μήλα κατά 12%;
  • Πως θα πληρώσουν οι αγρότες στην ώρα τους, τις αυξημένες εισφορές στον ΕΛΓΑ, ενώ αντίθετα, ο ΕΛΓΑ παρακρατεί το 35% της αποζημίωσης από τις περσινές καταστροφές;
  • Γιατί δεν γίνεται συμψηφισμός χρεών του ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα; Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν στην ώρα τους, χάνουν το δικαίωμα της αποζημίωσης, το ασφάλιστρο όπως παραμένει, επιβαρύνεται με τόκους και πηγαίνει για βεβαίωση στην εφορία.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς καλεί σε συντονισμό τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής και τους αγρότες σε εγρήγορση και κινητοποίηση για την άμεση επίλυση των αιτημάτων που είναι τα ακόλουθα:

1. Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση ανά δέντρο στους αγρότες που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση.

2. Συμψηφισμός χρεών ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα.

3. Άμεση καταγραφή των ζημιών και προκαταβολή το 40% εντός του έτους, καθώς το κόστος καλλιέργειας κατά 80% έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

4. Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει το 100% της ζημιάς και με κρατική επιχορήγηση.

5. Απόδοση προσαυξημένων αποζημιώσεων, κατά 30% όπως προβλέπει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ σε βιολογικά και ΠΟΠ προϊόντα.

6. Οικονομική Ενίσχυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς στα πάγια έξοδα.

7. Επαναφορά στα 51 λεπτά ανά κιλό, από 45 που από φέτος μείωσε η Κυβέρνηση, καθώς η περιοχή είναι ορεινή και η καλλιέργεια πραγματοποιείται χειρωνακτικά.

8. Πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας σε όλη την περιφέρεια.

9. Εγγύηση απαλλαγής καταβολών ΕΝΦΙΑ και ΕΦΚΑ για τους πληγέντες αγρότες.

10. Να αποζημιώνονται καλλιέργειες μικρότερες από ένα στρέμμα, καθώς στο σύστημα ΟΣΔΕ απορρίπτονται.

11. Να καταργηθεί το χαράτσι για τη δήλωση ζημιάς και να παρθούν άμεσα μέτρα για να διευκολυνθούν οι αγρότες στην δήλωση.

12. Άμεση επισκευή και συντήρηση της αγροτικής και επαρχιακής οδοποιίας, επισκευή και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς.

Σε αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης προσανατολίζεται ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές στα καρπίδια ελιάς από καύσωνα

Έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία του οργανισμού την Πέμπτη 11 Ιουνίου.

Έκτακτη σύσκεψη έχει προγραμματίσει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος την Πέμπτη 11 Ιουνίου στα γραφεία του Οργανισμού στην Αθήνα για το θέμα των εκτεταμένων ζημιών στην καρποδεσία της ελιάς, από τον πρόσφατο καύσωνα, θέμα που ανέδειξε πρώτος ο ΑγροΤύπος (δείτε πατώντας εδώ).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην σύσκεψη θα ζητηθούν στοιχεία εκ μέρους του προέδρου του ΕΛΓΑ επί των εκθέσεων για τις ζημιές από τους επικεφαλής των υποκαταστημάτων του οργανισμού στις πληγείσες περιοχές. Τέτοιες είναι η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, η Πελοπόννησος και ορισμένα άλλα νησιά.

Οι αγρότες θέλουν γρήγορες και άμεσες αποζημιώσεις, όπως έγινε σε περιπτώσεις άλλων προϊόντων

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αν διαπιστωθεί ότι οι αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν, υπερβαίνουν τα όρια που επιβάλλει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, τότε θα γίνει αίτημα προς το ΥπΑΑΤ για πρόσθετη χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν αποζημιώνονται οι ζημιές στην ανθοφορία της ελιάς.

Η εφορία δεν στέλνει τα αρχεία πληρωμών στον ΕΛΓΑ και δεν μπορούν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί

Προβλήματα στη διασταύρωση στοιχείων μεταξύ εφορίας και ΕΛΓΑ καθυστερούν την πληρωμή αποζημιώσεων στους αγρότες. «Δύο μήνες και ακόμη δεν έχει στείλει το αρχείο η εφορία στον ΕΛΓΑ για να καταφέρουν να πληρωθούν αποζημιώσεις οι παραγωγοί», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας και μέλος της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας. 

Και προσθέτει: «Για να αποζημιωθεί ένας παραγωγός από τον ΕΛΓΑ πρέπει να είναι τακτοποιημένος οικονομικά με τις εισφορές του.

Οι οφειλόμενες εισφορές του 2017 έχουν βεβαιωθεί στην εφορία. Οι οφειλόμενες εισφορές του 2018 και του 2019 οφείλονται στον ΕΛΓΑ.

Για να αποζημιωθεί ένας παραγωγός αν οι εισφορές του 2018 και του 2019 πληρωθούν στον ΕΛΓΑ, μέσα σε μία εβδομάδα θα είναι «ορατές» στο σύστημα του ΕΛΓΑ και θα αποδεσμεύσουν τις τυχόν αποζημιώσεις που έχει να λαμβάνει ο παραγωγός στην αμέσως επόμενη πληρωμή.

Τώρα όσον αφορά τις εισφορές του 2017, που έχουν βεβαιωθεί στην εφορία, ενώ έχουν πληρωθεί από τον Απρίλιο, δηλαδή πριν δύο μήνες, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει στείλει το αρχείο στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης.

Είναι τόσο δύσκολο να πατήσουν ένα κουμπί και να στείλουν αυτό το αρχείο στον ΕΛΓΑ;

Για αυτό λοιπόν εμείς σαν Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας καταγγέλλουμε το υπουργείο Οικονομικών για αυτή την συμπεριφορά απέναντι σε πολίτες που ενώ έχουνε τακτοποιήσει τις οικονομικές τους εκκρεμότητες αυτοί κωλυσιεργούν.

Πρέπει να καταλάβουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι όταν ένας άνθρωπος έχει απλήρωτες εισφορές για τρία χρόνια και με κάποιο τρόπο - που μόνο αυτός ξέρει - κατάφερε και ξεπλήρωσε υποχρεώσεις του πρέπει και αυτοί από τη μεριά τους να αφήσουν αυτές τις ανεύθυνες πρακτικές».

Δυτική Ελλάδα: Μόνο μέσω ΠΣΕΑ κάλυψη ζημιών από τον καύσωνα σε ελιές και εσπεριδοειδή

Εκτεταμένες είναι οι ζημιές στις καλλιέργειες και φαίνονται περισσότερο, όσο περνούν οι ημέρες.

Μόνο από το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΠΣΕΑ μπορούν να ελπίζουν για αποζημιώσεις οι επαγγελματίες παραγωγοί, για τις ζημιές που προκάλεσε στις καλλιέργειες ο καύσωνας στις 16, 17 και 18 Μαΐου, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο.

Οι πρώτες επισημάνσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές και περιβόλια στην Ηλεία είναι ανησυχητικές για το μέλλον της παραγωγής.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο κ. Βασιλόπουλος ενημερώθηκε για τις εξελίξεις το πρωί της περασμένης Τετάρτης από τον διευθυντή του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, κ. Γιώργο Κεχαγιά, σε συνάντηση που είχαν στην Πάτρα.

Εκείνο, το οποίο τονίστηκε από τον κ. Κεχαγιά ήταν ότι «υπάρχουν σημάδια ζημιάς σε ελαιοκομικές ζώνες στην Ηλεία» και αυτό θα καταγραφεί αναλυτικά από τους εκτιμητές γεωπόνους στο φάκελο που θα ετοιμαστεί μέσα στο επόμενο διάστημα για να διαβιβαστεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μέσω ΟΣΔΕ θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων

«Τις ημέρες εκείνες βρισκόμασταν στο μεταίχμιο της καρπόδεσης στις ελιές και τα εσπεριδοειδή και αυτό θα φανεί στην παραγωγή», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Βασιλόπουλος στην συνάντηση και πρόσθεσε ότι «ο φάκελος θα υποβληθεί στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους αγρότες μας όπως κάνουμε πάντα».

Αξίζει να σημειωθεί, όπως έχει σημειώσει ο ΑγροΤύπος πρώτος, ότι ανάλογα αιτήματα δέχεται ο ΕΛΓΑ και από άλλες ελαιοκομικές Περιφέρειες, οι οποίες επλήγησαν από τον καύσωνα, ακόμη και από νησιωτικές περιοχές.

Οι παραγωγοί και φορείς τους από όλες αυτές τις περιοχές ζητούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές προσπαθώντας να αποφύγουν τη χρονοβόρα διαδικασία των ΠΣΕΑ.

Δίκαιες αποζημιώσεις για τους παραγωγούς σε Τύρναβο και Αγιά ζητά o Αγοραστός

Επιστολή σε Βορίδη για την ακαρπία στις καλλιέργειες αχλαδιών και κερασιών.

Δίκαιες αποζημιώσεις, για τους παραγωγούς του Τυρνάβου και της Αγιάς που αντιμετωπίζουν ισχυρό οικονομικό πλήγμα, λόγων της ακαρπίας στις καλλιέργειες αχλαδιών και κερασιών ζητά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη  Βορίδη.

Με επιστολή του προς τον υπουργό, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημερώνει για το πρόβλημα που σύμφωνα με τους  επιστήμονες οδηγεί σε απώλεια παραγωγής κατά 70%-80% και  προτείνει μεταξύ άλλων εξειδικευμένες εκτιμήσεις,  άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτεται η αποζημίωση από απώλεια παραγωγής που οφείλεται και σε άλλα αίτια ή αλλιώς αποζημίωση από το πρόγραμμα de minimis.

Αναλυτικά στην επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αγοραστός αναφέρει:

«Θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι, κατά τη φετινή χρονιά, σημειώθηκε έντονο φαινόμενο ακαρπίας στις καλλιέργειες αχλαδιών και κερασιών σε περιοχές της Π.Ε. Λάρισας, με τους καλλιεργητές να αγωνιούν για την επικείμενη μείωση των εισοδημάτων τους. Για το θέμα αυτό επιλήφθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία της να καλέσει τον καθηγητή Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Νάνο, ώστε να αναζητηθούν τα αίτια.

Ο κ. Νάνος ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, πραγματοποιώντας επιτόπιους ελέγχους σε κτήματα με αχλάδια και κεράσια των Δήμων Τυρνάβου και Αγιάς. Κατά τις επισκέψεις αυτές παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Πρωτογενούς Τομέα-Διαχείρισης Υδάτων Λίμνης Κάρλα κ. Γ. Λαδόπουλος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο αρμόδιων γεωπόνων της ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας. Παραβρέθηκαν, επίσης, Δήμαρχοι των αντίστοιχων Δήμων, κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ, πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών καθώς και γεωπόνοι και καλλιεργητές αχλαδιών και κερασιών των περιοχών που επλήγησαν. Ο καθηγητής κ. Γ. Νάνος εξέτασε λεπτομερώς τα ευρήματα και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση καρποφορίας των συγκεκριμένων δενδροκαλλιεργειών, σε συνδυασμό με τα μετεωρολογικά στοιχεία που έχουν συλλεχτεί από τις συγκεκριμένες περιοχές, προέβη στη σύνταξη των συνημμένων επιστημονικών πορισμάτων. Σύμφωνα με τα πορίσματα, τα αίτια συνοψίζονται ως εξής:

Επλήγησαν και τα αχλάδια του Τυρνάβου

Όσον αφορά στην αχλαδοκαλλιέργεια της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου, σημειώθηκε στις 17 Μαρτίου χαμηλή θερμοκρασία -2.8 °C, που προκάλεσε παγετό ακτινοβολίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πρωιμανθείς ποικιλίες αχλαδιάς (κρυστάλια, κοντούλες), που είχαν ήδη ανθίσει και καρποδέσει, να υποστούν ζημία από παγετό και απώλεια της παραγωγής >70%. Στις υπόλοιπες ποικιλίες αχλαδιού (Williams, Sissy, Santa Maria, Abate Fetel, κ.α.) η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 70-80% από την κανονική παραγωγή, εξ' αιτίας των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικράτησαν την περίοδο ανθοφορίας τους. Όσον αφορά στην κερασοκαλλιέργεια της ευρύτερης περιοχής Αγιάς, αντίστοιχα οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της παραγωγής.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, προτείνουμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας τα εξής:

  • Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ λόγω παγετού οι πρωιμανθείς ποικιλίες. Η αποζημίωση να πραγματοποιηθεί με δίκαιο τρόπο και εξατομικευμένες εκτιμήσεις.
  • Αντίστοιχη δίκαιη αποζημίωση θα πρέπει να δοθεί και στις υπόλοιπες περιπτώσεις, με άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αν χρειαστεί.
  • Επειδή και σε πολλές άλλες ζημίες δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί για αίτια που δεν συμπεριλαμβάνονται στον κανονισμό αιτούμαστε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για αλλαγή του, συμπεριλαμβάνοντας και την αποζημίωση από απώλεια παραγωγής, που οφείλεται και σε άλλα αίτια.
  • Αν αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό, να συμπεριληφθούν οι αποζημιώσεις στο πρόγραμμα «de minimis».
  • Σε έσχατη περίπτωση και μόνο αν ούτε και αυτό είναι εφικτό, να πραγματοποιηθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς μέσω του προγράμματος ΠΣΕΑ.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί άμεσα το εισόδημα των παραγωγών που επλήγησαν από την ακαρπία, καθώς πρόκειται για θέμα ζωτικής σημασίας, ειδικά στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο κρίσης που διανύει η χώρα μας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Ψηφίστηκε το αγροτικό νομοσχέδιο, εξυγίανση ΕΛΓΑ ο επόμενος στόχος Βορίδη

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός κ. Μ. Βορίδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη εξυγίανσης του ΕΛΓΑ. «Μέγα ζήτημα για τις αποζημιώσεις και τον ΕΛΓΑ. Είναι πραγματική αγωνία των παραγωγών. Είναι ξεκάθαρο. Οι παραγωγοί μας υφίστανται ζημίες και πραγματικά εκφράζουν αγωνία για το τι θα γίνει με τις ζημίες αυτές», ανέφερε.

«Στόχος μας είναι να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση πάνω στα κρίσιμα ζητήματα του ΕΛΓΑ, που θα αφορά την αναμόρφωση του κανονισμού, τις εισφορές, τις κατανομές αλλά και τις ζημιές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Ο ΕΛΓΑ κάθε χρόνο εισπράττει 170 εκατ. και πληρώνει 210 εκατ. ευρώ
Και πρόσθεσε: «Ο ΕΛΓΑ να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να είναι δημοσιονομικά άρτιος και ισορροπημένος; Γιατί αλλιώς από πού θα πληρώνει όλες αυτές τις αποζημιώσεις που πρέπει να πληρώνει; Να συμφωνήσουμε ότι η βασική συζήτηση για τον ΕΓΛΑ είναι να δούμε ποια είναι η οικονομική του κατάσταση;

Να λέμε την αλήθεια ότι ο ΕΛΓΑ εισπράττει 170 εκατομμύρια και πληρώνει 210 εκατομμύρια ζημιές. Και όταν σηκώνεστε και λέτε «θέλω να βάλω κι άλλες καλύψεις» πρέπει να πείτε τα 210 εκατομμύρια που θέλετε να τα πάμε. Να πληρώνουμε 300 εκατομμύρια ζημιές; Κι εγώ θέλω. Είμαι ο  πρώτος που το θέλει. Πού να τα βρούμε όμως. Γιατί αλλιώς θα κάνω αυτά που κάνατε εσείς. Θα κλείσω τον ΕΛΓΑ σε έναν χρόνο. Άρα, λοιπόν, αυτό δεν γίνεται. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε αυτή την κουβέντα. Σε αυτή την κουβέντα που είναι η αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, θα περιέχονται μία σειρά από πράγματα. Θα περιέχει την αναμόρφωση του κανονισμού, αλλά θα περιέχει περισσότερο εξειδικευμένες συζητήσεις για τις εισφορές, για τις κατανομές, για τις ζημιές. 

Επειδή βλέπω και μεγάλη αγωνία για το θέμα της ιδιωτικοποίησης, θέλω να ακριβολογούμε. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για το οποίο ψηφίστηκε - δεν έχει πει ψέματα - και για το οποίο εγκρίθηκε λέει «συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ασφάλισης στη γεωργική ασφάλιση». Αυτό λέει. Η μορφή, ο τρόπος, η έκταση, όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο της μεγαλύτερης συζήτησης και θα δούμε τι χαρακτήρα θα πάρουν, γιατί αυτό - για να είμαστε συνεννοημένοι - δεν εξαρτάται από την πολιτική μου βούληση.

Εξαρτάται από το τι θέλουν οι εταιρείες, εξαρτάται από το τι θέλει η άλλη πλευρά, εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται η άλλη πλευρά, εξαρτάται από τους όρους που θέτει, γιατί εμείς έχουμε μία προϋπόθεση σ’ όλο αυτό το εγχείρημα: Θέλουμε να βελτιώσουμε τη γεωργική ασφάλιση για τον παραγωγό. Θέλουμε στο τέλος αυτής της μεταρρύθμισης οι παραγωγοί μας να βρίσκονται σε καλύτερη ασφαλιστική θέση από αυτήν στην οποία βρίσκονται σήμερα. 

Αυτός ο στόχος είναι εντάξει ή σας χαλάει; Δηλαδή άμα βρούμε ένα σχήμα με το οποίο οι παραγωγοί μας θα είναι καλύτερα απ’ ό,τι είναι σήμερα, με ή χωρίς εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης, θα είστε στεναχωρημένοι επειδή καταρχήν έχετε αντίρρηση σε οτιδήποτε το ιδιωτικό; Αυτή είναι η συζήτηση». 

Σκρέκας: Όχι μόνο δεν αυξήθηκαν τα ασφάλιστα ΕΛΓΑ στη βρώσιμη Καλαμών, αλλά μειώθηκαν

Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στη Βουλή για το θέμα των εισφορών ΕΛΓΑ στην Καλαμών.

«Δεν υπήρχε αύξηση της ασφαλιζόμενης αξίας. Μάλιστα η ασφαλιζόμενη αξία σε ό,τι αφορά την επιτραπέζια ελιά μειώθηκε. Γιατί μειώθηκε η ασφαλιζόμενη αξία; Διότι μειώθηκαν την τελευταία τριετία οι τιμές πώλησης των επιτραπέζιων ελιών Καλαμών. Εσείς λέτε ότι έχει γίνει αύξηση. Δεν έχει γίνει αύξηση, έχει καταργηθεί η δυνατότητα ασφαλιστικής κλάσης, που έδινε τη δυνατότητα στον αγρότη να δηλώνει ότι η παραγωγή του προοριζόταν για μικτή χρήση.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική και το γνωρίζετε πολύ καλά. Το 90% των ποσοτήτων ελιών Καλαμών που παράγονται, κατευθύνονται για βρώση, είναι επιτραπέζιες ελιές και το γνωρίζετε πολύ καλά. Άρα το 90% θα έπρεπε να ασφαλίζεται από τον παραγωγό ως επιτραπέζια ελιά, με την ασφαλιστική εισφορά που έχει η επιτραπέζια ελιά. Για ποιο λόγο; Ώστε όταν έρθει η ώρα να αποζημιωθεί για τον κίνδυνο, που θα συμβεί κάποια στιγμή, να έχει τη δίκαιη αποζημίωση.

Δεν υπάρχει αύξηση στα ασφάλιστρα της βρώσιμης

Τι παρατηρήθηκε μέσα από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ; Ότι τα τελευταία χρόνια αντί να δηλώνεται το 90% της παραγωγής των ελαιών ως επιτραπέζια ελιά, για να έχουν το αντίστοιχο όφελος εφόσον πάθουν τη ζημιά, αυτές κατά 70% ως 90% δηλώνονταν ως ελιές προς μικτή χρήση. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Όταν συνέβαινε ο κίνδυνος να έρχονται και να παραπονιούνται οι αγρότες -και λογικό- ότι θέλουν καλύτερη αποζημίωση», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σερακιώτη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας όσα είχε γράψει ο ΑγροΤύπος από την πρώτη στιγμή (δείτε πατώντας εδώ).

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ανέφερε ότι «η ανάρτηση του καταλόγου του 2020, παρά το γεγονός ότι στις 28 Φλεβάρη είχε ξεκινήσει η διαδικασία, δεν είχε ολοκληρωθεί, δεν υπήρξε ανάρτηση του τιμοκαταλόγου. Όταν προσήλθαν οι αγρότες, προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, διαπιστώθηκαν τα εξής: ότι για την καλλιέργεια της ελιάς της ποικιλίας Καλαμών, η οποία ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της χώρας μας -στη Μεσσηνία, στη Λακωνία, στην Αιτωλοακαρνανία και βεβαίως στη Φθιώτιδα- υπάρχει κατάργηση της κατεύθυνσης προορισμού του τελικού προϊόντος, μία ενιαία τιμολόγηση και μία προκλητική αύξηση στην ασφαλιζόμενη τιμή, η οποία φτάνει το ποσοστό του 58%. Μέσα από αυτή την ενιαία αίτηση ενίσχυσης ο παραγωγός μπορούσε να επιλέξει μέχρι πρότινος την κατεύθυνση του προορισμού του τελικού προϊόντος και συγκεκριμένα για την ελιά είτε να καταλήξει για επιτραπέζια χρήση, για βρώση είτε για ελαιόλαδο. Με τη διαδικασία της διαλογής, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο κατάλληλος καρπός προορίζεται για την επιτραπέζια χρήση και ο υπόλοιπος καταλήγει στην παραγωγή ελαιόλαδου.

Είναι πρωτοφανής, όπως προανέφερα, και υπέρογκη αυτή η αύξηση του 58%. Αντί να συζητούμε σήμερα για τα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών και συγκεκριμένα αυτών που καλλιεργούν την ποικιλία Καλαμών, οι οποίοι έχουν αδιάθετο το προϊόν εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και η τιμή κατρακυλά διαρκώς, ερχόμαστε και συζητούμε για αυξήσεις, για επιπρόσθετη επιβάρυνση».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments