....

ΈΡΧΟΝΤΑΙ POS ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Επεκτείνεται η λίστα των επαγγελμάτων και κλάδων που θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευή ηλεκτρονικών χρεώσεων POS. Προς το παρόν, όμως, θα συνεχίσουν να παραμένουν εκτός POS τα ταξί και τα περίπτερα.

Η σύνταξη της νέας υπουργικής απόφασης για την επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS σε νέους κλάδους βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών. Στην πράξη η υποχρεωτική χρήση συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων θα επεκταθεί στους εναπομείναντες κλάδους που παρουσιάζουν κάποιον αξιόλογο τζίρο παροχής υπηρεσιών σε λιανική βάση και περιλαμβάνουν:

- τους παιδικούς σταθμούς και γενικότερα τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών προσχολικής αγωγής

- τις εταιρείες και επαγγελματίες επισκευής ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης

- τις ταχυδρομικές υπηρεσίες

- τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης σκαφών αναψυχής

Εκτός, όμως, POS όπως αναφέρθηκε θα παραμείνουν τα ταξί και τα περίπτερα για διαφορετικούς λόγους ο κάθε κλάδος. Όσον αφορά τα περίπτερα έχει διαπιστωθεί ότι τα περιθώρια κέρδους σε πολλά προϊόντα που διαθέτουν είναι πολύ περιορισμένα με αποτέλεσμα η προμήθεια για την αποδοχή πληρωμών με POS να οδηγεί σε οικονομική ασφυξία του κλάδου. "Θα επεκταθούν στα περίπτερα όταν μειωθούν ακόμη περισσότερο οι τραπεζικές προμήθειες" , λέει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

 

Σε ό,τι αφορά στα ταξί, υπάρχει μια εκκρεμότητα με τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών μηχανισμών που διαθέτουν, οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να διασυνδεθούν με POS.

H μη εγκατάσταση συσκευής POS όταν αυτή είναι υποχρεωτική συνεπάγεται την επιβολή προστίμου ύψους 1.500 ευρώ για τον επαγγελματία ή την επιχείρηση που έχει παρανομήσει. Η υπουργική απόφαση θα δίνει 4μηνη προθεσμία στις επιχειρήσεις προκειμένου να εγκαταστήσουν τη συσκευή POS.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιανουαρίου εκπνέει και η προθεσμία για τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS. Με βάση τον επαγγελματικό λογαριασμό η εφορία υπολογίζει τις δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει κάθε μισθωτός και συνταξιούχος για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου ενώ υπολογίζει και τους λαχνούς συμμετοχής στη φορολοταρία για όλους τους φορολογούμενους που πληρώνουν με πλαστικό χρήμα.

Για τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν θα δηλώσουν εμπρόθεσμα επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό στο taxisnet και θα εντοπισθούν από τη φορολογική διοίκηση εγκυμονεί πρόστιμο 1.000 ευρώ καθώς και 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη δήλωσή του.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments