....

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ: ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ ΣΑΣ. ΕΊΝΑΙ ΤΟΥΡΚΊΑ

Η παρουσία ξένων διπλωματών στη δίκη δύο δημοσιογράφων τουρκικής εφημερίδας, που κατηγορούνται για κατασκοπεία, εκνεύρισε τον πρόεδρο της χώρας

Δριμύτατη κριτική σε ξένους διπλωμάτες, οι οποίοι παρακολούθησαν την Παρασκευή τη δίκη δύο δημοσιογράφων, που κατηγορούνται για κατασκοπεία, άσκησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η συμπεριφορά τους δεν ήταν σύμφωνη με το διπλωματικό πρωτόκολλο.

 

Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης του Τσαν Ντουντάρ, διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet και του Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου στην Άγκυρα, πραγματοποιήθηκε σε μια αίθουσα γεμάτη με δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και αρκετούς ξένους διπλωμάτες, κυρίως ευρωπαϊκών χωρών.

Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Τον περασμένο Μάιο είχαν δημοσιεύσει βίντεο, στο οποίο φαίνονταν μέλη της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας να βοηθούν στη μεταφορά όπλων με φορτηγό στη Συρία, το 2014.

"Οι πρόξενοι στην Κωνσταντινούπολη παρακολούθησαν τη δίκη. Ποιοι είστε; Τι δουλειά είχατε εκεί; Εδώ δεν είναι χώρα σας. Εδώ είναι Τουρκία. Μπορείτε να κινείστε στο εσωτερικό του κτιρίου των προξενείων σας και εντός αυτών. Για οπουδήποτε αλλού χρειάζεστε άδεια", είπε εμφανώς εκνευρισμένος ο Ερντογάν σε συνάντηση επιχειρηματιών, το Σάββατο, στην Πόλη. Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας παρουσίασαν την συμμετοχή των ξένων διπλωματών στην αίθουσα του δικαστηρίου ως "εισβολή".

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το θέμα της εφημερίδας Cumhuriyet ως μέρος μιας προσπάθειας να υπονομευτεί διεθνώς η σταθερότητα στην Τουρκία, έχει δηλώσει ότι ο Ντουντάρ "θα πληρώσει βαρύ τίμημα". Οι δύο κατηγορούμενοι σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Πηγή: Reuters

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments